Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co si vybrat?

Od: macina odpovědí: 5 změna:
Je mi 57,mám muže, nikoliv manžela, dospělé, zabezpečené 2 děti, 2 vnuky, 80 letou maminku a bratra a jeho rodinu. Po tátovi je dědictví, rodinný dům, v něm bydlí mamka. Dům je 45 let starý, podsklepený, patrový 5+1,bez jakékoliv renovace. Já vlastním byt 80 m2, 60 let starý, 5 let po revitalizaci. Byt by potřeboval nové rozvody elektřiny. Co byste udělali, vyměnili byt za dům? Tzn. bratrovi přenechat byt za půlku domu - jeho dědictví. Jde mi taky o mamku, aby tam nebyla sama. Peníze na vyplacení bratra nemám. Třeba jste něco podobného někdo taky řešil, tak by mě zajímala vaše zkušenost. Děkuji za typy, rady, názory.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Výměna podílu za byt je rozumná, ovšem jen za předpokladu, že budete mít na vyplacení bratra ze zbývající čtvrtiny po úmrtí matky.

macina
hodnocení

Maminka se veškrého podílu na domě vzdala. Takže se musíme vypořádat bratr a já.

No a bratr chce co?

O to tedy máte rozhodování jednodušší. V tom případě nejde o majetek, ale o způsob života, který je v domku/bytě diametrálně odlišný.

hodnocení

1x

Je potřeba se domluvit s bratrem.Maminka třeba bude potřebovat péči a tak by bylo dobré,když by jste s ní bydlela v domě.Za to,že by jste o maminku pak převážně pečovala vy,by vám asi musel nějaké peníze z vašeho bytu nechat,protože dům bude určitě potřebovat aspon nutnou renovaci a to je finančně hodně nákladné.Také platby za energie v takovém starém domě budou vysoké.Možná by stálo zato,dům prodat a maminku přestěhovat k sobě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]