Nejste přihlášen/a.
Zdravím, žit
dne 12. prosince jsem uzavřel pracovní smlouvu na dobu neurčitou se sjednanou zkušební dobou v trvání tří měsíců, která tedy končí tuto neděli 12. 3. 2023.
Ve Středu mi moje nadřízená sdělila, že generální ředitelka si přeje mlji zkušební dobu prodloužit o další měsíc, tedy zrušit pracovní poměr k 12.3 a od 13.3 zahájit nový, tentokrát se měsíční zkušební dobou.
Dnes jsem navštívil centrálu zaměstnavatele, kde jsem měl podepsat veškeré dokumenty, jenže jsem narazil na chybu - v nové smlouvě byla opět tříměsíční zkšuební lhůta. Po telefonátu s mou nadřízenou mi kromě omluvy bylo sděleno, že mě dnes navštíví na pracovišti a přinese dokumenty, které jsou v pořádku.
Všiml jsem si, že v dokumentu který ruší mou současnou smlouvu je uvedeno datum 12. 3, tedy tato neděle a poslední dne zkušební doby.
A má otázka zní, pokud mě zaměstnavatel na pracovišti nezastihne (jsem manažer prodejny, odvádím tržby v bance, pořizuji kancelářský materiál atd.) a já od něj tedy nepřevezmu toto rozvázání PP ve zkušební době, v práci o víkendu nebudu a nebudu zvedat telefon, dojdu do práce až v pondělí, což je den po uplnynutí zkušební doby, jaké možnosti má potom zaměstnavatel? Mám za to, že mi rozvázání musí doručit písemně, což díky bohu skrz víkend, nelze.
Na prodejně pracuji pouze já a 4 brigádnící, kteří nesmí dělat plný rozsah mých činností, pouze vypomáhají s provozem. Navíc mají všichni tak tak výdělat na dohodu pod 10 tisíc a jsou to studenti, neexistuje aby pokryli moje směny a zapracování na moji pozici trvá i při intenzivním onboardingu minimálně 6 týdnů.
Možná vás napadá, jak se řeší situace, kdy nastupujete ke stejnému zaměstnavateli podruhé. Pokud by se pracovní poměr rušil a znovu obnovoval jen za účelem sjednání nové zkušební doby (typicky okamžitě po sobě), jednalo by se o obcházení zákona. rekvalifikacnikurzy.cz/...
To je pěkně vypečený a neseriózní zaměstnavatel, nic bych jim nepodepsala a raději sháněla jiné místo.
Myslím, že pokud by s Vámi opravdu počítali, tohle by nedělali.
V takej firme , ktora si nevazi ludi, by som pracovat nechcel. Na vasom mieste sa pytam, preco chcu predlzit skusobnu dobu. Vasa pozicia nie je ziadne riadenie atomoveho reaktora, aby im nebol po 3 mesiacoch jasne, ci vas chcu alebo nie.
Přímo zákoník práce zakazuje dodatečné smluvní prodlužování zkušební doby. Ta tak může být prodlužena pouze o dobu celodenních překážek v práci a celodenní dovolené.
Oni to chu obist tak, ze pomer s vami zrusia a hned uzavru novy, stale to mozu urobit postou, nezavisle od toho, ci vas fyzicky zastihnu alebo nie. Opakujem, kde skusaju take triky, tam to smrdi a najlepsie urobite, ked odidete sam cim skor.
Ano, to sice mohou urobit postou, ale dnem rozvázání PP je den, kterým je to rozvázání doručeno, nikoliv odesláno. Což v nejlepším případě pro ně může být pondělí. V pondělí 13. března ale už nejsem ve zkušební době a zpětně toto nelze, to je to, co mě zajímá. Jestli může udělat ještě něco jiného, než se naštvat sama na sebe a říct si, že to neměla nechat na poslední chvíli
Jestli to správně chápu, tak rozvázání PP ve zkušební době musí být doručeno písemně, ať už je to z Vaší, nebo strany zaměstnavatele.
Pokud se tak nestane, v pondělí Vaše zkušební doba končí a stáváte se "plnohodnotným" zaměstnavatelem.
Pokud byste měl zájem o prodloužení zkušební doby jak navrhuje generální ředitelka, určitě není problém napsat prodloužení s datumem předešlým - tzn. pátek, nebo o víkendu.
Spíš bych se zamyslel nad tím, jestli písemné doručení existuje i v elektronické podobě - e-mail, který logicky, může zaměstnavatel odeslat i v neděli.
Zaměstnavatel je právě narozdíl od zaměstnance doručit rozvázání písemně bud osobně nebo poštou/datovkou. Datovku nemám, poštou to dneska asi nestihnou do neděle a osobně když mě nezastihne, tak mě nezastihne. Prodloužení napsat nelze, lze to obejít jen tou novou smlouvou. Podle mě ale její problém, že to nechává doslova až na poslední den.. V pondělí mi to se zpětným datem dát nemůže, alespoň tak to chápu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.