Nejste přihlášen/a.
Čeho se bojíte? Doktorka vás zkontroluje, možná Vás upozorní na zmeškaný termín a případně Vám doporučí nějaká opatření. Pak zavolá "další!" a v klidu na Vás zapomene.
Za týden přirpzenou cestou cholesterol určitě nesnížíte, počítejte pár (víc) měsíců. A snižovat jednorázově hladinu cholesterolu jen proto, aby měla doktorka radost nemá smysl. V 1. řadě byste měla ve svém zájmu udržovat jeho hladinu trvale na rozumné výši, bez ohledu na to, jestli zrovna jdete na nějakou kontrolu.
Za týden asi těžko, ale za měsíc braní vysokých dávek omega 3 se mi podařilo dát konečně zvýšený cholesterol do normy, poprvé od mých 25let. I doktorka se ptala na to, co jsem užívala a když jsem jí to řekla, tak povídala, že přesně tahle značka jí byla doporučena také. Samozřejmě jsou různí výrobci omega 3, ale je třeba dbát na vysoký obsah EPA a DHA v denní dávce, nízká dávka cholesterol nesnižuje.
Jídelníček jsem taky neupravila, i když tlusté maso a uzeniny do sebe necpu, ale smetanu a sladké si dám. Ovšem k tomu i jáhly, pohanku, cizrnu, tofu a zeleninu. Léky možná dostanete, ale není povinnost je brát. Já jsem je dostala taky, ovšem nikdy jsem je nebrala. Omega 3 jsou bez vedlejších účinků, ovšem také není na předpis a celou částku si hradíte sama.
Uvidíte jak dopadnou výsledky, pak se můžete domluvit na kontrolním odběru třeba za 3 měsíce, nebo si ho zaplatit jako samoplátce, mezitím do sebe ládovat omega 3 a když se cholesterol sníží, víte že to funguje.
Mno, zrovna u toho léku na cholesterol je malinkaté (cca 1 ze 100000) riziko, že to "jed" může být: Najděte si: Statiny indukovaná nekrotizující autoimunitní myopatie.
Ale je to opravdu velmi vzácné.
(jinak doporučuju rozhovory s Josef Zámečník)
Zbytečně se předem stresujete,vždyt nevíte, jaké budou hodnoty?
Za týden nic už nezměníte, pokud jste ho měla jen lehce zvýšený a lékař Vám žádné léky nedal, mohly se hodnoty klidně dostat do normálu. Pokud ale víte, že hřešíte a hrozí Vám vyšší cholesterol, upravte si jídelníček, potom nebudete muset jančit před každou kontrolou.
Zkuste každý den sníst 2 - 4 lžíce rozdrcených lněných semínek, za týden asi sice těžko zaberou, ale čím dřív začnete, tím lépe. Po dvou a třech letech může být naměřený cholesterol úplně jiný. Když ten týden budete jíst zdravěji, tak třeba výsledky také mírně změníte, nebo se Vám to bude hodit později.
Mají hodně vlákniny, říká se, že dokáží rozpohybovat obsah střev, píšou, že se se užívá na zácpu, ale upřímně nic jsem nepozorovala ani při pár lžiček do jogurtu/smoothie, ani když jsem větší množství rozemlela na mouku na pečivo. 4 lžící žádné "zásadní" projímavé účinky mít nebudou. Kdyby ano, tak jednorázově, protože to bylo třeba, bude to jen prospěšné a příště už nic. Pro lidi s mírně zvýšeným cholesterolem mají docela "zázračné" účinky.
@elisa24 Proto doporučuju tu syrovou zeleninu a na vlákninu jsou i docela dobré potravinové doplňky.
Zdravím, jsem úplně stejný případ. Nejím žádné prasárničky, nemám nadváhu a přesto mne hodně let doktor upozorňoval, že mám mírně zvýšený cholesterol a doporučoval léky. Pořád jsem se snažila to snížit přírodní cestou, jídlo, potrav.doplňky,dostatek pohybu a stejně to nepomohlo. Před 2 lety jsem byla na prev.prohl. a bylo zjištěno, že se mi snižuje pružnost tepen, tak jsem se rozhodla, že prostě ty léky začnu brát. On totiž cholesterol nebolí, jen to pomalinku ucpává tepny... Za mne doporučuji nasadit léky a basta. Člověk je ve větším klidu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.