Nejste přihlášen/a.
Pěkný den,
můj kontext: Stal jsem se OSVČ v době studia na univerzitě, konkrétně 6.1.2022, a SZZ jsem vykonal 6.6.2022.
Nyní můj dotaz: Je státem placeno sociální pojištění i za tento měsíc (červen), podobně jako je to u zdravotního, anebo musím na rozdíl od zdravotního platit sociální už v měsíci, kdy jsem vykonal SZZ?
Díky za pomoc!
Dobrý den,
předně, stát za Vás sociální pojištění určitě neplatí. Pokud studujete a je vám zřejmě do 26 let, máte hrazeno pouze zdravotní pojištění. Sociální nikoli. Dřív se doba studia započítávala i pro důchodové účely jako náhradní doba, ale to myslím, že od roku 2010 neplatí. Zkrátka jako student sociální hrazené nemáte a nikam se vám nezapočítává.
Jinak změny ohledně podnikání je třeba nahlašovat do osmi dnů na čssz a zdravotní pojišťovnu. Jinak jsem našel, že první rok zdravotní neplatíte, respektive jej budete řešit až následující rok při podávání daňového přiznání. U sociálního:
Odvody na ČSSZ
Student v prvním roce podnikání nemusí hradit sociální pojištění. Povinnost platit toto pojištění vzniká pouze v případě, že jeho dílčí základ daně (roční rozdíl mezi jeho příjmy a výdaji) přesáhne rozhodnou částku. Ta byla za rok 2022 ve výši 93 387 Kč, za rok 2023 je stanovena na 96 777 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.