Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdeněk Svěrák a vojenská hodnost

Od: spiritofthespeed® odpovědí: 31 změna:

Dobrý den.

Je pravda, že má Zdeněk Svěrák vojenskou hodnost poručík v záloze či to byl jen vtip, když se bavil s generálem Pavlem? :)

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, vzhledem k tomu, že za mlada (i v roce 1968 za okupace) pracoval v armádním vysílání ČS Rozhlasu, tak bych tomu věřil. Zdravím!

doplněno 09.03.23 11:10:

V té armádní redakci pracoval i s panem Miloňem Čepelkou, se kterým hraje stále v DJC.

doplněno 09.03.23 11:13:

Myslím si, že o armádní "kariéru" šlo jen v té armádní redakci. V boji nebyl .

hodnocení

Také mě to napadlo a vím, že tam pracoval. Jen jsem nikde nenašel jeho kariéru armádní.

spa

Benovi možná stačí věřit, my racionální chceme vědět :)

ben®

Viz odkaz máte důkaz přímo z úst pana Svěráka, poslechněte si to:

dvojka.rozhlas.cz/...

pavek
Ještě tomu komediantovi věřit.
ben®

pavek - tak jste si ulevil, no. Vy máte kliku, že blbost nebolí. To byste trpěl strašně .

@ben Bene, pan Svěrák JE komediant a vůči takovému je dotaz na důvěryhodnost jeho tvrzení vcelku relevantní, nemyslíte? Takže se domnívám, že osočení @pavka není na místě.

pavek
09.03.23 18:46
Děkuji
ben®

ernie - Vy jste si ten rozhovor v odkazu, o situaci během počátku okupace v roce 1968 a o vojenské hodnosti pana Svěráka, evidentně nepustil, tak se k tomu nemůžete vyjadřovat asi jinak, než jako neználek. Možná jste měl raději mlčet, než se ještě zastávat nějakého slaboduchého provokatéra.

Bene. Nenapsal jsem nic jiného, že pan Svěrák je komediant. Bez pejorativního nádechu. Na tom se doufám shodneme.

Svěrákův jediný boj, který vedl, bylo podepsat Antichartu. Ano, ten dokument V. Havla a spol., se kterými se pan Svěrák po Listopadu tak hezky kamarádil. To chce opravdu velkou dávku hereckého umění, což pan Svěrák jistě má.

Tolik fakta.

Já jej nesoudím, to nikoho, ale zkusil jsem si představit veřejně odsoudit ve svůj prospěch někoho, kdo byl za svou tvorbu na rozdíl ode mě stíhán a seděl v kriminále, a s kým se po změně poměrů po omluvě budu kamarádit, a při té představě se mi chce zvracet.

Já si totiž neumím vysvětlit ty myšlenkové veletoče, v 68 za okupace jistě záslužně hlásit v rozhlase, což bylo hrdinství o hubu a nebojím se říct i o život, a za deset let svým podpisem všechno toto popřít, jen abych mohl dál komediantit. Můžete mi to někdo objasnit?

Tolik zase ohledně páně Svěrákově důvěryhodnosti.

Ale Svěrákova tvorba je skvělá, to zase musím uznat.

PS: Anticharta je kontradokument V. Havla, samozřejmě.

Mnoho historiků tvrdí, že podpis byl u prezentační docházky, které pak sloužila jako podpis anticharty. Stejně tak se podepisovalo ve firmách kdeco, jako docházka na odborové schůzi.

Páč už v té době bylo mnoho hrdinů, který by antichartu nepodepisovali.

petrm

Když si nula kopne do někoho, kdo něco v životě dokázal, asi se cítí jako geroj. Nepochopí, že to dostatečně vypovídá o jeho inteligenci.

@milancukrar Milane, podepisování prezentace, prosím Vás...

petrm: V čem je konstatování ověřitelných a zcela známých faktů kopáním do někoho? Jako že se to nehodí, jo? Hm...

To bychom taky mohli tvrdit, že do současného prezidenta si média taky kopala...

Ale já se na druhou stranu nedivím, že v dnešním zvráceném světě je u některých prudce inteligentních "někdo, co něco dokázal" byť bez páteře, ctěný více než čestná nula.

petrm

Potrefená husa nejvíc kejhá.

ernie, chte snad sdělit, že všichni co podepsali, věděli co to je za text, ke kterému přidali podepsanou prezentaci?

Milane, Já nevím, ajk to bylo, ale Eva Pilarová řekla, že každý ze signatářů Anticharty veděl kam jde, proč tam jde a co tam bude dělat, a pokud to popírá a vymlouvá se na nějaké podepsání prezentace jakési schůze, tak lže.

Není důvod ji nevěřit zejména pro to, že sama byla signatářkou a přiznala, že to udělala kvůli tomu, aby mohla zpívat a ne házet lopatou v kotelně nebo přikulovat v pivovaru.

petrm: zkuste to argumenty, ne plkáním.

Milane:

...další tvrdili, že si mysleli, že podepisují prezenční listinu.

" To je přece takovej nesmysl! Prezenčku podepisujete, když někam přicházíte, a tohleto se podepisovalo při odchodu, až my jsme tam ty bláboly přečetli... měli jsme strach, byli jsme zbabělí, nebyli jsme takoví hrdinové jako Marta..."

Zdroj veřejnoprávní rozhlas.

hodnocení

2x

už to tu celkem bylo dost probraný, a navíc když už, tak bych měl napřít energii do odpovědí pro tazatele nebo i jen obecně užitečnějších,
nicméně si neodpustím to eště upřesnit;
u Svěráka coby vysokoškoláka nejenže neni poručická hodnost vtip, ale je to asi běžnej standard, takovejch (bejvalejch) poručíků asi musej bejt tisíce...;

i dřív to bylo zřejmě stejný, a za reálnýho socializmu (posrpnová éra až do Sametovky) určitě platilo, že cca každej vysokoškolák (pokud na školu nepřišel až po vojně), co absolvoval na VŠ přípravku na voj. katedře (tj. každej, kterýho z ní nevyrazili, což byl určitě velmi výjimečnej případ), byl perspektivně určenej na nějakou důstojnickou velitelskou funkci, tj. na (roční) prezenční službu nastoupil coby poddůstojník (svobodník až desátník, možná už četař (?)), po několika měsících se tak jako tak dostal na četaře, a v lepšim případě po půl roce byl povýšenej na podporučíka, v horšim případě dostal podporučíka až na konci prezenční služby (jestli bylo šlo dostat toho podporučíka třeba z hodnosti svobodnííka, nevim, možná jo),
následně dotyčnej absolvoval nějaký ty (tušim třítejdenní) záložácký cvičení a snad běžně už po tom prvnim byl povýšenej na poručíka..., některý záložáci to postupně dotáhli (před vyřazenim z vojenský evidence) i vejš (i na kapitána, asi zcela výjimečně i na majora (nešlo o nějaký papalášský komunistický privilegie (ostatně ty by byly v míru skoro na nic), tam šlo o tu vojenskou funkci, jakou danej člověk zastával, o jeho předchozí vojenskou historii)), možná největší část ale skončila už na tom poručíkovi...;

nevim, jestli na poručíka to nějak nemoh dotáhnout i běžnej záložák (myšleno nikoliv absolvent nějaký vojenský školy) nevysokoškolák - asi tak, že když se jevil veliteli útvaru jako schopnej, tak eště během (dvouroční) služby dostal už praporčickou (takzvaně pošťáckou (-: ) hodnost (konkrétně rotnýho) - to bylo možný; jestli pak přes další voj. cvičení moh bejt posunutej na důstojnickou funkci (asi díky něčím zajímavý civilní profesi) a tu poručickou hodnost, to nevim, ale nedivil bych se, kdyby to výjimečně možný bylo

(dovětek - hodnosti bejvalý ČSLA automaticky přešly na stejný v postsametový AČR (jak se to provedlo u už neexistující hodnosti podporučíka, nevim, hádám, že takový nezaslouženě dostali hodnost sametovejch poručíků (-: ; hodnosti se automaticky převáděly i u lidí, co se přihlásili do AZ (Armádní záloha - záložáci, který se účastněj cvičení a reálně se s nima primárně počítá); nedávno konečně někdo dospěl k závěru, že je to blbost, takže přihlášený do AZ začínali s hodností vojína..., aspoň sem to tak čet (což je docela legrační, protože ty, co na armádu kašlali, zřejmě pořád svoje původní hodnosti měli; no, teď už je to celkem fuk, protože dík postupujícímu věku už takový do aktivní armádní služby nastoupí leda v okamžiku, kdy už to bude tak silně v prdeli, že nějaký hodnosti se už ani moc řešit nebudou...))

petrm
hodnocení

1x

Co je na tom divného? Já byl na vojně 1 rok a pak na jednom cvičení 4 týdny a jsem nadporučík v záloze.

OT. Takže špagát- dle správné terminologie Absolvent Vojenské Katedry Vysoké Školy.

a jen tak mimo nebyl jsem na žádném cvičení a jsem kapitán v.v.

hodnocení

1x

Tak především -tento pán jíž cca26 nebo 28? roků není poručík v záloze, ale jen občan ČR, Byl při dosažení 60 let věku vyřazen, na rozdíl od nového prezidenta, který se může titulovat jako generálů ve výslužbě i od doby kdy dosáhnul věku 60 let!

pavek
hodnocení

0x
Já byl na vojně vojín a teraz som majorom v zalohe.

V pätnástom storočí som tiež nebol majorom. A terazky hej!

hodnocení

0x

úplně normální. Já šel do civilu jako podporučík a po několika letech mne povýšili.

hodnocení

0x

To vypadá na vtip... prahain.cz/...

Vazby na někdejšího předsedu vojenského výboru NATO si ale Zdeněk Svěrák budoval už dříve. Internetem koluje jeho svérázná gratulace k Pavlovým narozeninám jako "emeritní poručík v záloze".

" Milý pane generále. Věřte mi, že bych vám rád poblahopřál živě, z očí do očí. Ale moje rota Járy Cimrmana byla náhle odvelena až na Slovensko.

ben®
andy123 - vtip je to jen částečně. Ta vojenská hodnost pana Svěráka je pravda (jak jste slyšela v tom odkazu na rozhovor v ČR, který jsem zde vložil).

hodnocení

0x

Je to klidně možné, armáda za totáče běžně povyšovala i v záloze, zvlášť vysokoškoláky, ani člověk nemusel pro armádu nic dělat. Znám i majora v záloze a kromě základní vojenské služby a jednoho povinného cvičení ještě za komančů pro vojsko nehnul prstem a nemá je rád.

Poručík není až tak moc vysoká hodnost.

Tak ano,nemusel pro ČSLA hnout ani prstem.

Ale ne všichni VŠ nebyly povyšováni! a cvičení v tom nehrálo roli. Ono více záleželo na předpokládaném zařazení.Pokud byl dotyčný AVKVŠ předurčen a cvičen na funkci kde byla plánovaná hodnost kapitán , např na stupeň velitel roty, pak byl půběžně povyšován až do dané hodnosti, ...Přičemž v základu, bez dalších školení, cvičení ... jako VŠ byla hranice major. pro SŠ pak jen kpt, tedy kapitán. tedy v dobách dávno minulých.

Jen tak mimo-znal jsem jednoho "absíka" co odešel do civilu jako desátník a pak další dva co s odcházeli do civilu již jako poručíci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]