Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice skrz Fio banku?

Od: investor odpovědí: 4 změna:
Dobrý den v investicích jsem úplný amatér a řekl jsem si že se pouze kouknu na investorský účet ve Fio bankovnictví (internetovém) samozřejmě nepředpokládám že vydělám statisíce nebo snad desetitisíce ale zajímá mě jestli tyto produkty "Fio globální/realitní/akciový/domácí trh je bez rizika ztráty peněz a jestli by se vyplatilo vložit 100 000kč a kolik zhruba by to mohlo přinést. Případně tam jsou Fio dluhopisy s 5% úrokem, zajímá mě jestli někdo SKRZ Fio investiční účet něco investoval a vydělal. Sice inflaci nedoženu ale tak aspoň něco se vrátí.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

3x

Investujte jen tolik peněz,které jste ochoten oželet.Žádné investování není bez rizika ztráty peněz.5% úrok i více vám dá banka, když si tam vložíte peníze na spořící účet a tyto peníze máte v případě krachu banky jištěné a dostanete je zpět,máte k nim okamžitý přístup a bez podmínek a bez podmínek.Dluhopis je vlastně půjčka nějaké firmě na podnikání a když jí to nevyjde a zkrachuje, tak jsou fuč.

hodnocení

3x

Ne, ne a ne. Neinvestovat přes prostředníka. Riziko je vždy. Vím, že je jednodušší se nestarat, ale raději bych si o investicích a jejich možnostech, jak, studoval sám a spravoval je sám. Krom toho 5% výdělku s rizikem? To nabízejí spořící účty bez rizika :D Pro začátečníky je nejjednodušší se na ověřených burzách zaregistrovat a nakupovat (Dollar Cost Average) pravidelně jako vklad na spoření, třeba SaP500, a časem se zkušenostmi zabrousit do výnosnějších a rizikovějších řek.

hodnocení

0x

Cokolvek okrem uctu pod fondom ochrany vkladov je riziko. Riziko je vyssie, ak sa caka vyssi vynos a opacne.

100 000 moze byt po roku 20 000 aj 200 000, to vam nik negarantuje, napriklad minuly rok bol vyrazne zly a vsetko slo dole. Fio je len spostredkovatel, ja sam kupujem napriamo cez brokera (ovela mensie poplatky), zarobil som tri roky po sebe spolu 50%, minuly rok zase prerobil 25%.

hodnocení

0x
Ty fondy prakticky kopírují domácí nebo evropský trh, takže riziko poklesu akcií je vždy. Zároveň když si prostuduješ příručku, tak se dočteš, že roční poplatek je celkem cca 2,5% z investované částky.
Dluhopisy mají na stupnici stejné riziko jako akcie, nicméně teď jsou dlohopisy levnější z důvodu vysokých sazeb, takže to znamená, že je výnos vyšší. Nominální cena dluhopisu je deset tisíc a fixní úrok 5% ročně, ale můžeš ho koupit i za 9600, pak je výnos 5.2% . Splatnost dluhopisů je konec roku 2027 , takže to máš pět let. Úroky na sporicim účtu jsou sice stejné,ale teď. Pokud půjdou sazby dolů, půjdou dolů i sazby na sporicim účtu. Takže u dluhopisů prakticky máš zafixovaný úrok na celých pět let. A zároveň pokud půjdou sazby dolů, půjde cena dluhopisu nahoru. Dluhopis můžeš ale prodat kdykoliv, jsou volně obchodovatelné. Fio nabízí i dluhopis monety za 8% ale ten musíš koupit přes e-broker Fio. Já používám e-broker a investuju si sám, akcie jak u nás tak v EU či US nebo i Čínu.
doplněno 09.03.23 21:59:

e15.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]