Dobrý den zajímá mě co děje když osoba A osobě B pronajme být na základě nájemní smlouvy kde je uvedeno že pronajímá byt s nájmem a službami za 8 500 kč a není zde rozpis služeb ani kolik se platí dohromady za služby a jim čistý zisk - nájem. Jde mi o to že až majitel bytu mi řekne že JEMU vznikl nedoplatek na základě mého užívání bytu, tak to napadnu s tím že 8 500 kč šlo na služby a nájem zároveň (a to je pouze jeho problém že to nerozepsal) tudíž mě nezajímá jestli on za SVŮJ byt kde je taktéž povinný platit tak jestli platí dohromady přesně danou částku např. 2500 kč nebo jestli bude posílat 5 000 kč a tudíž v této situaci do které mě majitel dostal, není možné aby nedoplatek vznikl. Zajímá mě pouze pohled občanského zákoníku a jak by jste se vy zachovali. A argumenty typu " ty jsi udělal nedoplatek a ty by jsi to měl zaplatit" je blbost, už bylo spoustu případů kdy správce bytové jednotky a překvapivě účetní v jedné osobě tak že falšovali odečty i zálohy za platby (od majitele) apod. Jsou normální nájemní smlouvy kde je naprosto vše uvedeno výtah, osvětlení společných prostor a velmi často a chybně fond oprav a úvěr.
Podle věty 2 obsahuje nájemné zálohy, čili k zálohám musí být nějaké vyúčtování (které vám musí dodat v nějakém termínu). A vyúčtováním může vzniknout nedoplatek nebo přeplatek.
Něco jiného je, když máte ve smlouvě, že obsahuje platbu za elektřinu, vodu, plyn a internet. Pak je to opravdu věcí někoho jiného, jak si to zařídí.
pronajimatel
Ano nájemné obsahuje zálohy za vodu,... Ale nikdo neví jestli to je 8 500/1 kč tudíž neplatná smlouva, porušení občanského zákoníku a majitel nemá nárok na případný nedoplatek a pronajímatel na případný ale velmi nepravděpodobný přeplatek. Co už tak nezaplatím 2 poslední nájmy které jsou kauce a majiteli nevznikne žádná škoda.
Škoda že plná palba za elektřinu nepřijde když jí mám na sebe a proto tam ani logicky to není uvedeno. Pročtěte si občanský zákoník kde je uvedeno že pronajímatel je povinen to mít přesně do koruny rozepsáno ve smlouvě s nájemníkem i kdyby byly zálohy majitele větší/menší další nesrovnalost, další problém majitele, neplatná smlouva, nemám nárok na nedoplatek ani přeplatek.
Tam spíš něco chybí v té smlouvě, anebo někdo upravoval...
Podle bodu 1) je holý nájem 8500. A tak by zřejmě rozhodl soud, bod 2) je neurčitý a tedy zjevně neplatný, pokud neexistuje jiný důkaz (třeba evidenční list), kolik činí záloha, tak žádná záloha není obsažená, to je můj právní názor na to, jak by rozhodl soud v případě, Že nájemné 8500 za podobný byt je obvyklá částka v místě a čase.
Často si to lidé pletou s paušálem za služby, ale to není tento případ. Paušál by musel být výslovně sjednán a zde je naopak hovořeno o záloze, která není vyčíslena.
@hek ano konečně děkuji za někoho inteligentního a ne že jedna bába povídala. Smlouva MUSÍ být vždy sepsána podle občanského zákoníku a pokud je něco v rozporu jako toto , zálohy nejsou určeny žádné a platí, že platím 8500kč nájem bez služeb které platí majitel bytu z nájemného. A díky tomu že si to tam nerozepíše (i kdyby u všeho 200kč) nemá nárok na případný nedoplatek protože to je JEHO být a zálohy jsou psané na něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.