Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás,
Mám 4 leté dítě, které dávám každý den do školky. Kdo nese odpovědnost, pokud se dítěti neco stane ve školce? Ať jsem konkrétní. Dnes mi volali ze školky, že moje dítě spadlo, když bylo na zahradě a pořád plače, že jej bolí ruka. Manželka ihned jela do školky a z tama přímo do nemocnice, kde zjistili, že má zlomenou ruku. Jak se k tomuto postavit? Dle mého je to vina školky resp. personálu. Mám to nějak řešit?
Několikrát se dítěti za dobu téměř 40let mé služby, stal úraz. Tohle se opravdu velice špatně řeší. Pokud jsou na směně 2 učitelky, jedna může s dítětem k lékaři. Ale i tak, je lépe, když jede rodič. Když je informován co nejrychleji, on by měl rozhodnout, kdo na ošetření s dítětem pojede. Přijde mi na pováženou, že školka vyzve uklízečku, aby s dítětem jela na ošetření, protože učitelka musí zůstat s ostatními dětmi. Ošetřené dítě přiveze zpět a odpoledne ho se sádrou předají rodičům? Není to hodně divné?!
Jednou si holčička strčila kuličku z mozaiky do nosíku. Bylo hodně sněhu, tramvaje nejezdily a já s děckem v náručí běžela do špitálu. Na vrátnici malá kýchla a sopliska letěly přes celou halu. Já malou postavila a v těch hlenech jsem se hrabala. Byla tam! naštěstí. Koupila jsem jí Tatranku a šly jsme zpět.
silei, ta první část věty vám vypadla?
"že školka vyzve uklízečku, aby s dítětem jela na ošetření, protože učitelka musí zůstat s ostatními dětmi."
Tato cast situace mozna je,mnoho uklizecek maji skoleni a smlouvu na to ze mohou vypomahat a v urcitych vecech zastupovat ucitele. Samozrejme si myslim ze rodic by o tom mel vedet a mel by to schvalit. Ono ne kazdy i v takove situaci muze ihned odejit z prace bez nasledku.
Na zbytek reagovat nemuzu jelikoz spravny postup neznam.
Hlavně slušně, dokud nebudete přesně vědět, co se stalo. Zda učitelky hulily v komoře a nechaly děti bez dozoru nebo děti lítaly po zahradě a jedno nešťastně spadlo.
Ne vždy je vina jasná.
Záleží na tom, zda vám jde o dítě nebo o to vytřískat přes zraněněné dítě nějaké peníze. Za padesát let ve školce jsem zažila jen jednou zlomenou nohu u dítěte, které seskočilo z 15 cm vysoké průlezky. To dítě bylo po opakovaých angínách a antibiotikách. Pak jsem zažila simulovanou zlomeninu ruky, kdy cikáni poslali takové dítě do školky, jelikož očekávali od školky peníze. Školka je pojištěná ze zákona. Vypíše pro lékaře tiskopisy a lékař tam napíše bodové ohodnocení, podle kterého budete odškodněni. Moc peněz to ale nebude. Já si ještě pamatuji, jak mi volali z Prahy z Kooperativy a říkali mi, ,, chcete odškodnit, že? Jak vidíme to jméno, tak by jste s nimi jinak nevydržela"
Ale nevěřím, že učitelka byla něčím vinna. Určitě u dětí byla.Může se stát, že děti půjdou na procházku, dítěti se rozváže tkanička, zakopne, upadne a vybije si zub. Slušně se s ředitelkou domluvte. Jde vám oběma o dítě.
a já tento problém zase otočím a nabídnu jiný úhel pohledu... když jako nezodpovědný rodič dovedete do školky dítě, které je nepopřitelně nemocné, uchrblané, nadopované práškama, a to dítě ve školce nakazí ostatních X dětí a dejme tomu ještě samotnou učitelku, která bude na x dní v pracovní neschopnosti. Přitom víte nebo jste byl seznámený s tím, že nemocné dítě se do školky nevodí, učitelka vám řekla, že to dítě tu být nemůže, ale vy si stejně jedete tu svoji a necháte ho tam, protože vy přece musíte do práce...může pak po vás školka (učitelka) potažmo ostatní rodiče, kteří kvůli vaší nezodpovědnosti přijdou o část výdělku protože si musí vzít paragraf, nárokovat odškodné?...Tohle je totiž docela častý jev...ne-li standardní... Budete se taky tak aktivně hlásit o spravedlnost?
A to je standartní postup, když jsi děcko zlomí ruku ve školce, tak místo k doktorovi, tak volaji k rodicum?
asi se jim nechtělo vodit děcko k lékaři, at si to vyridi rodice?
Nevím, jen se ptám, jestli je nějaký standardizovaný postup na tyto situace.
asd1 - poslat samotné dítě sanitkou někam do špitálu, bez doprovodu tedy je hodně hovězí nápad (pokud nejde doslova o život). To už by se rodiče úplně zjevii...Takže honovo představy jsou značně mimo.
Jakoze ucitelka nerozpozna ani podezreni na zlomeninu?
pane @id Ja se neptal na obhajobu jedne picitelky, ja se ptal na standardni postupy...
Neverim, ze MSMT nebo kdo za tyhle organizace odpovida, nema nejake standardy...
nechat decko brect cely den (pul den) se zlomenou rukou? Já se ptám hlavně z důvodu, že ne každá matka může HNED JET DO SKOLKY A RESIT TO
ok, tak beru ze kdyz nestrika krev a nejde o zivot, tak se sanita asi nevola...
Kdyby učitelka volala sanitku pokaždé, když dítě upadne, zak by potřebovala každá školka mít těch sanitek k dispozici více. Ona nepoznala, že je to tak vážné. A je správně, že ihned vyrozuměla rodiče. Představte si, že by rodiče nevyrozuměla, Tak byste ji pranýřovali zase, že jim nedala vědět. Věřte, že teď budou volat sanitku ke každému zaraženému prdu, ale lékař rád nebude, a ani rodiče, až se doví, že je dítě v nemocnici, i když o nic nešlo a musejí si pro něj přijet do nemocnice. Vlastní zkušenost.
Hone ,neznám situaci, kdy by matka, otec či další (babičky, dědové, tety atd.) do školky hned nejeli. Někdo tam to dítě ráno odvedl, takže argumenty, že všichni odletěli do Hondurasu a nemůžou přijet neberu.
Předpokládám že nějakým kurzem první pomoci učitelka v MŠ prošla a základní rozlišení jestli je třeba lékař nebo ne zvládá. U té ruky se celkem snadno rozezná jestli to je jen naražené nebo větší problém. Pokud je to problém tak 1. zajistí lékaře (pokud nemá jako dopravit na pohotovost tak volá IZS) 2. současně informuje rodiče.
Nechat děcko se zlámanou rukou čekat až rodič přijede z práce a k lékaři ho odveze je prasárna.
Pokud by to bylo jen naražený, tak děcko brečí chvilku a přestane, ruka je plně pohyblivá. To tady nebylo, problém neřešili a místo toho řešení přehodili na rodiče. Při tomhle postupu je časová prodleva než rodič dorazí, jde ani ne tak o to že děcko dýl trpí bolestí, ale u zlomeniny může být vnitřní krvácení a kvůli ztrátě času průser.
asd1- a kde máte informaci, že dítě kdovíjak dlouho čekalo?
Mimochodem, s tím kurzem jste mě rozesmál, Zlomeninu, pokud ruka nevisí zjevně zlomená nepozná na první pohled ani doktor a prohmatávat dítěti bolavou ruku, zda nahmatám zlomeninu může jen prase.
Nic se neprohmatává, jednoduše se zlomenou nezabereš silou s naraženou ano. Resp. pokud zabereš tak to je max. jen štíplý a den s tim chodit neni až tak problém...
asd1, všiml jste si, že je řeč o 4 roky starém dítěti? Asi ne.
To by si učitelka maximálně zadělala na žalobu od rodiče na zhoršení zdravotního stavu dítěte, luxaci zlomeniny a soud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.