Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vydělává na koupí a prodeji měn, komodit

Od: mauli odpovědí: 26 změna:
Zdravím vás, nainstaloval jsem si aplikaci v účtu Demo na vyzkoušení nákupu a prodejů měn, komodit a dalšího.
Může mi někdo vysvětlit jak na tom jde vydělat?
Připadá mi to jako hazard, buď to půjde nahoru nebo dolů, ale profesionálové s tím vydělávají asi nějak jinak a používají nějaká pravidla, jinak je to pokus omyl?
Když něco z toho koupím, tak to můžu držet i delší dobu třeba 1rok? Nebo bych se nedoplatil poplatků za držení přes noci?
Jak tomu mám porozumět? Nejspíš to není tak jednoduché jak to všechno vypadá.
Díky těm co vědí o co jde

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je na dlhe studium, urcite sa to neda vysvetlit na poradni na par riadkov. Strucne : zaraba sa na nakupe, ked je to lacne a na predaji, ked je to drahe. Ak mate volny cash, nakupite ked je akcia / komodita dole a potom cakate na rast.

Musite sledovat indikatory burzy a mat ten spravny cit pre obchod.

kapitan*
hodnocení

0x

aplikaci v účtu Demo

to bude asi něco od kapitána demo :)

nejprve si přečti knihu inteligentní investor, to je základ pro všechny. A všichni mají jako svou první knihu. Tam je vse presto, ze Benjamin je skoro 50 let na hrbitove, je to zaklad.

mauli
hodnocení

Tu knihu si rád přečtu, jde někde stáhnout?
Děkuji
kapitan*

Tu knihu mají v každém knihkupectví, všude na internetu, nechceš přeci začínat tak, že začneš krást :)

hodnocení

0x
No je to hazard. Velká většina se obchoduje na páku, takže třeba s jedním tisícem dolarů ovládáš balík sto tisíc. Jakákoliv malá změna proti tobě znamená mít dostatek další hotovosti na ručení. Když nemáš čím ručit, vyhodí tě to z trhu a na účtu máš holou nulu nebo ještě musíš doplatit. Takže držení na rok nepřichází v úvahu. Držení přes noc nabíhají úroky v závislosti na sazbách obchodovanych měn. Můžeš rolovat pozice,ale poplatky. U komodit musíš sledovat maturitu, krátký datum vyměnit za delší splatnost a opět to může být nevýhodné. Raději si nakup eura ve směnárně a vydrž až kačka o dvě tři kačky oslabí :)
mauli
To by mě nenapadlo že je to tak hazardní a nebezpečné.Ono nejde koupit komodita třeba stříbro a prodat jí třeba za rok?
karkik

Existují možnosti nakoupit i fyzické komodity, nebo ETF založené na cenách komodit. Ale jak uvádí stir, většina brokerů nabízí obchody na páku přes CFD (contract for differecne) A kontrakty také mívají omezenou časovou platnost.

U XTB, které využívám já, je to u většiny komodit rok. V rámcci toho roku provádí broker rolování na nové kontrakyta automaticky.

Pokud daný broker určitý instrument nabízí třeba na páku 1:10, znamená že se stejnou částkou můžu dosáhnout desetinásobných zisků, ale i desetinásobných ztrát oproti tomu, kdyby se obchodovalo bez páky.

Bez rozumného zacházení s velikostí pozice a stop loss může člověk v určitých případech přijít odesítky tisíc i stovky tisíc korun za pár minut.

Ale když řídíte roziko rozumně, dá se to "hrát" i o stovky korun až nižší tisíce korun na jednotlivách obchodech.Ale samozřejmě se potom nedá očekávat, že když riskujete jen tisíce korun, zázračně vyděláte miliony.

Teoreticky se to stát může, ale člověk by musel mít extremní štěstí.

Tak tak, na držení jedině fyzické stříbro, slitky, mince nebo třeba akcie těžařů. Roste stříbro, rostou zisky těžařů a naopak. Anebo ETF s podkladem stříbra, to je pak průměr trhu. Když nebude mít zisk jeden těžař, nic se nestane , ostatní to doženou. Jinak ty komodity on-line není žádné stříbro, je to jen futures kontrakt na budoucí dodání stříbra či jiné komodity. A tam musíš hlídat tu maturitu a čím blíže k datu vypršení platnosti, cena může jít dolů, protože nikdo nemá zájem přebírat stříbro nebo kontejnery ropy na druhém konci světa. Někdo roluje automaticky, někde si to musíš hlídat. A hlavně ta páka je nebezpečí. U páky 1:10 stačí aby se pohnul podklad o jedno procento,ale zisk/ztráta už je deset procent. To si můžeš ošéfovat limitem třeba dvouprocentní ztráty, pozice se ti prodá s malou ztrátou. Pořád lepší než totální ztráta. Takže na malý nákup futures potřebuješ mít několikrát vyšší účet. Od toho máš tu demo verzi, kde si to můžeš zkusit. Nakup pozici a sleduj, jak to funguje.
kapitan*

A jak to děláš s DPH, jsi plátce daně?

Já jsem investor, ne spekulant a daně neplatim, protože optimalizuju. Daně mně berou jen z dividend, darebáci.
kapitan*

Tvrdil jsi něco o fyzickém Stříbře, a tam se vyhneš jak DPHčku? nbo jsi kecal?

Investiční stříbro není osvobozen od DPH, tak proto mě zajímá, jak při jeho fyzickem držení se s dph vypořádáš, když už tedy mluvíš a radíš Stříbro ;) už chápeš?

já jsem investor.

jestli ty seš investoři jak popisuješ, tak si poslední rok a půl nic nevydělal

Kecal jsi ty. Já jsem mu jen psal, že na držení je fyzické stříbro lepší než futures. Daně si každý musí řešit sám, takže nevím, proč tady okecavas daně. Navíc jsem nikde nepsal, že investuju do stříbra, tak asi máš vidiny.
karlik

@Stir, záleží na velikosti pozice.

Třeba u XTB, kde obchoduji, je například u ropy WTI při nejmenší možné pozici rozdíl mezi extremními hodnotami cen za posledních několik let cca 26 tisíc Kč při pákovém efektu 1:10, který nabízejí.

To dákáže i drobný invstor ustát při výrazném výkyvu.

Většinou ale jedu větší pozici na minuty maximálně hodiny, a tam si ten stop loss musím dobře ohlídat, protože při velikosti pozic, které jedu, by denní ztráta mohla být při současné volatilitě i 20 000 Kč na jednom obchodu, kdyby se trh pohnul výrazně proti mně.

A to už přesahuje hranice drobného "gamblování", které dělám

Karlík ono ropa je hodně agresivní komodita, takže velikost pozice je opravdu důležitá a hlavně nenechávat přes noc. Otevře gapem a nepomůže ani stoploss. Já teda tyhle produkty nedělám, ale jednou jsem měl nějakou hotovost na účtu a nebylo nic levného k mání, tak jsem si říkal, že to otočím na ropě. To bylo v dobez, kdy ropa byla velmi nízko a pořád padala. Měl jsem prst na spoušti, ale nakonec jsem nekoupil a dobře jsem udělal. Ropa večer padla do záporu, což nikdo nečekal a kdo nestihl prodat, tak ho to vykoplo. Ono pět deset procent se dá udělat za den třeba i na Tesle, ale výhoda je, že to může spadnout jen na nulu a dál nee:) a pořád se to dá vysedět:)
hema

Když koupíš investiční stříbro, k ceně mě zaplatíš marži a DPH, takže nákupem investičního fyzického stříbra jsi vyhodil z okna 5% obchodní marži a 21% DPH, celkem 26% v kanále, investore.

Pokud prodáš investiční stříbro, tak zaplatíš dalších 5% obchodní marži, tedy celkem 31%.

Resume: fyzické investiční stříbro určitě není vhodné k investování, leda že očekáváte nárůst vyšší než 31% (to jsou vaše režijní náklady).

karkli

@Stir dneska mě ropa vypláchla o 2 000 Kč a smázla moje drobné CFD výhry za několik dní. :)

Trochu jsem podcenil to, jak Powellovo vystoupení zamává s trhama.

To co řekne Powell poznám na dolaru. Mám část dolarové pozice zafixované v koruně a potřebuju dolar ještě níže. To že sazby půjdou nahoru jsem ale čekal, nicméně to může zachránit ještě ČNB, pokud taky zvedne sazby:) ale tomu nikdo nevěří. Našel jsem si ten instrument na tu ropu, co jsem chtěl vzít, bylo to USO, ropa v té době během tří měsíců spadla ze stovky na nějakých 18-20usd, ale jak jsem psal, během obchodních hodin to šlo docela silně do záporu.
Hemo už se s kapitánem dohodněte. Kdo mě tady na poradně zná, ví, že nikomu nedoporučuji fyzické držení zlata nebo jiných kovů. Už to tady tvrdím víc než deset let. Zlato nedává žádný úrok, žádnou dividendu a ani nedrží hodnotu peněz, protože zlatý standard už dávno skončil. Je to normální cyklická komodita, jako stříbro či jiné kovy. My jsme tady jen s Karlíkem ilustrovali rozdíly mezi fyzickým držením a futures kontakty konkrétně na stříbru, protože ho tady tazatel zmínil. A taky jsme mu napsali, že lépe než fyzický kov jsou na tom akcie či ETF. Je snad jasné, že výroba, přeprava, obal na mince či slitky něco stojí a to musí zaplatit kupující spolu s marží prodejce.

Zlato dnes přidává cca 2,8% , akcie vybraných těžařů 7-10%. Taktéž klesají výnosy bondů, desetiletý cca 5%.

karlik
hodnocení

0x

Někdy obchoduji CFD (contract for difference) na komodity přes Xtb. Ale většinou jsou to trade, které držím pár minut až pár hodin. Vyjímečně to držím i přes noc, ale jen velmi malé pozice, které drobnému investorovi dávají i přes pákový efekt možnost ustát větší výkyv. Je to hazard a pro zvýšení šance na výhru člověk používá nástroje fundamentální a technické analýzy. Při krátkodobých obchodech na pár minut není tak důležitá fundamentální analýza, pokud to zrovna není hodina nějakého důležitého makroekonomického nebo jiného reportu, ale význam má spíš kombinace indikátorů technické analýza a "okometrické" metody použité na grafy.

Člověk si musí bezpečně zjistit, kolik peněz může získat nebo ztratit při určité velikosti cenového výkyvu. a podle toho nastavit take profit, případně stop loss, nebo krom toho trade hlídat aktivně.

Při držení během jednoho dne tak člověk u daného obchodu nemůže přijít o víc,než na kolik si nastaív stop loss.

Riziko je, pokud držíte třeba přes víkend a například ropa udělá velký výkyv proti vám.

Trh totiž může v pondělí otevřít poměrne hluboko pod/nad vaší hodnotou stop loss, což zvyšuje ztrátu, pokud to je ve směru proti vaší pozici.

hodnocení

0x

Před léty švagr nějakou dobu zkoušel "investovat" na světových trzích s komoditami - měl jednou velmi špatné období a čekal jen na výzvu k odběru pár vagonů kukuřice na druhé straně zeměkoule.. - jeden rok měl problém s tím, že na finančním úřadu vlastně nikdo netušil, jak ty zisky zdanit. Druhý rok už ten problém neměl - přišel o cca. 300tis ...

Je to hazard, o to horší než ruleta, že tyto transakce řešíte klidně přes mobil... jako on-line sázení.

karlik

Při obchodovánií s CFD na komodity nehrozí nutnost převzít fyzické zboží, ale o velké částky se přijít dá, pokud si člověk nedá pozor.

mauli
hodnocení

0x
Prosím vas tady,kdyz se obchoduje na CFD,ty penize sa davaji na co když ne do komodity? Nerozumim jak muzu kupovat nejake vagony a cekat na prevoz?
Do ceho tam davam penize?
karlik

Když to vysvětlím velice primitivně, CFD jsou derivátey, které v případě obcodování přes brokerra neznamenají držení, nákup, nebo prodej podkladováho aktivia. Je to v podstatě jen o vyrovnání cenových rozdílů.

Takže když otevřu dlouhou pozici (buy) třeba na ropě, v případě růstu ceny ropy vydělám, v případě poklesu prodělám.

A naopak když otevřu krátkou pozici (sell), v případě poklesu ceny vydělám a v případě růstu prodelám.

Ale nikdy nebudu muset přebírat nebo dodávat jakoukoliv ropu.

hodnocení

0x

Ano, buď to půjde nahoru, dolů anebo do strany, že?

Hazard to je, když nevíte, co děláte. Já si například vhodné strategie testoval několik let, není to běh na pár týdnů... Mám své dvě osvědčené strategie, které obměňuji dle situace na trhu a jsou maximálně podchyceny vůči ztrátovosti, a i tak je to někdy pokus omyl, nicméně s harazdní úrovní zanedbatelnou. Nevím, co chcete držet jakou dobu, na jaké platformě chcete nakupovat atd.. jaký je váš cíl. Ale obecně platí, že za držení poplatky nejsou, většinou jen poplatky za každý uzavřený obchod. Hlavně nesledujte ty profíky z youtube, kteří radí a přitom... Jen bych doporučil pečlivě si vybrat jen jednu platformu, kde budete obchodovat, protože je nežádoucí posílat na více platforem občanku.

hodnocení

0x
XTB teď založilo novou funkci - investiční plány - na nákup oblíbených ETF na dlouhodobější investice, obvykle stačí jedno ETF na celý svět, je to bezpracné, investovat se dá jednorázově či pravidelně dle libosti a hlavně na rozdíl od Indigo, Portu či jiných je to úplně zadarmo. Pro začátečníky tedy ideální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]