Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renta jaké jsou podmínky?

Od: rentier odpovědí: 4 změna:
Dobrý den pokud budu pobírat rentu (náhrada mzdy po skončení pracovní neschopnosti) jaké jsou podmínky k tomu aby mi vypláceli rentu? Mohu se na VZP nahlásit jako osoba bez zdanitelného příjmu a být bez mzdy a pouze invalidní důchod a náhrada mzdy od Kooperativy? Když jste v evidenci úřadu práce a neberete podporu (pokud ano nic se nemění) bere pojišťovna že berete minimální mzdu i když reálně berete i 7 klacků. Pracoval bych na černo a důchodu se nedožiju Fiala to zvedne na 80 ať se zvednou příjmy. Má otázka je jestli mohu POUZE pobírat invalidní důchod a zbytek mi zaplatí Kooperativa i když budu mít mzdu? Samozřejmě na ruku.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mnd®
hodnocení

1x

Ahoj.Pobíráminvalidku jedničku,pracuji a beru dávky.Už pár let všechno na účet.Nikoho to nezajímá.Daně neplatím a stará se stát.Vlastně ti pracující.Je mi 52 a co bude později je mi jedno.Ledos jdu z invalidního do vdovského a pak se vrátím zpátky .

hodnocení

0x
Renta je zdanitelný příjem, ale daň dostaneš zpět při ročním vyúčtování. Pro výpočet se používá průměrný výdělek mínus min mzda mínus id. A každý měsíc chodit na ÚP.
rentier
hodnocení

@stir " a každý měsíc chodit na úřad práce "? Proč a kvůli čemu? Maximálně příspěvky ale nedali mi ZTP ti zkur***** To ale nevadí. Zjistil jsem si že stačí mít hpp a nejmenší úvazek co najdu klidně 2h/4h denně a musí mi to potvrdit jejich doktor (závodní) že nemůžu více pracovat, DPO,dpč se už bere jako minimální mzda i kdybych si nevydělal ani 10 000kč. A proč se teda vybírá daň když většinu (rozhodně ne vše) vrátí? Z renty mi teď budou vracet 15 000 kč ale je to renta během pracovní neschopnosti.
Tak pokud budeš pracovat, na ÚP nemusíš. Jde o to, že musíš měsíčně dokládat Kooperativa dokládat příjmy. nejspíš tedy žádnou rentu mít nebudeš, protože se ještě odečítá výdělek. Hlavně bacha, když tě z té práce vyhodí z jiného důvodu než kvůli nemoci z povolání, už žádnou rentu nikdy nedostaneš. Nebo stačí když budeš propuštěnÿ pro nadbytečnost nebo odejdeš sám. Abys měl nárok na pokračování renty do 65 musíš tam mít uvedený ten správný důvod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]