Nejste přihlášen/a.
Je to legální že si dá pán v kopicentru kam chodím tisknout na tiskárnu ceduli na dveře "Nejnižší cena zakázky 30 kč" ? Když jsem si nechal vytisknout jednu stránku z flešky za 2 kč, tak mě řekl 30 kč já nižší peníze neberu? Je to právně v pořádku?
PŘÍKLAD: To když si příště něco koupím někde v samožce za 10 kč a bude tam cedule "minimální cena nákupu 200 kč" tak mu musím dát za věc za 10 kč 200 korun? Přijde vám to normální?
To máš i u pumpy - často je minimální odběr za 200,-. Nebo v kaufu zase maximálně třeba karton na osobu/ den.
Můžeš hlasovat nohama a kopíruovat jinde.
U nás natankujete minimálně 2 litry PHM, míň ne, cenu si spočítejte...a k otázce..jděte tam, kde vám to vyhovuje...a ceny máte smluvní, i když to není všude až tak pravda. Můžete i nemusíte, můžete si vybrat provozovnu
Vy neplatíte tisk cena papír inkoust, vy platíte službu, kterou je mimo jiné IT služba - obsluha počítače, kontrola vaší flešky nebo souboru na něm placeným antivirovým programem, spotřebovaná energie, údržba stoje, telefon v případě, že se stroj rozbije a je třeba nahradit ho jiným strojem, který se musí dokoupit. Máte to stále levnější než kdybyste si pořídil vlastní tiskárnu třeba ikoustovku, věřím že služba je to kvalitní.
Legální je to v případě, že jste byl s cenou zakázky seznámen předem.
pokud jste tu ceduli předem neviděl, tak samozřejmě to legální není, dáte mu 2,- a nebo ať si to nechá
ceník musí mít viditelně umístěný, a ne že ho budete někde hledat. Na druhou stranu, minimální cena vás má motivovat k tomu, abyste si těch papírů nechal zkopírovat alespoň 15.
Ano, je to v pořádku, když jste byl seznámen předem.
To máte ve městě jenom jedno kopírovací centrum? Je pravda, že malinko mi to připomíná, že majitel má málo zakázek, tak se snaží nahnat peníze, kde se dá. Pokud má jen kopi centrum, dá se to pochopit. U nás kopírují normálně v papírnictví, kde mají i jiný sortiment. Není problém si u nich nechat okopírovat i jen dvě stránky za 6 Kč. Funguje to tam takto už minimálně 4 roky, tiskárna je zřejmě využívaná.
Pokud má pán jen kopi centrum, tak se dá pochopit, když se zabývá jen tím. Já si třeba v kopi centru nechal dělat jenom bakalářku. Pokud opravdu chcete okopírovat jen jeden list, jděte prostě jinam. Ideálně do papírnictví, kde chybějící zisk naženou jinak než minimální cenou...nikdo vás nenutí nakupovat u tohoto pána.
Kopie jsou asi ještě v pohodě, ale ten tisk přecejenom vyžaduje nějakou manipulaci a chápu to.
Jinak nesmírnou vynalézavost, pokud jde o ceny a příplatky měli na Vysoké škole. Speciálně na FELu si počítali všechno možné. Chápu ještě kopírování z knihy, u nás ve městě za to taky měli příplatek, ale nikdy ho neúčtovali. Ale když přinesete 4 stránky, že to chcete složit na jednu, tak účtovali 4 kopie (zase, pochopil bych, kdyby byl nějaký příplatek za pracnost zakázky, ale tohle byla zlodějina). Taky byl příplatek za černé plochy, ale to se dá ještě pochopit.
To na sousední strojárně, kam jsme někdy omylem zavítali (no omylem, měli jsme hodinu někde na hranicích kousek od jejich kopy centra), tak se velmi sympatický pán dost usmíval, když jsme opatrně vyzvídali, kolik bude chtít za už nevím co, prý by ho ani nenapadlo si něco takového počítat. Od té doby nás kopycentrum na FELu už nevidělo.
Je fakt, že od doby, co mám skener a tiskárnu (a v práci i zděděnou kopírku), obyčejné kopírování skoro nepotřebuju. Když vyrazím do kopy centra, tak jedině pro nějakou specialitu.
Při ceně zakázky do 200 Kč vyskladňovací poplatek 50 Kč; To myslím měli v FK v Koněvově ulici, ale je to už řadu let (řekněme 1995), ten obchod taky měnil tváře z prodejny součástek na velkoobchod, pobočku conradu, prodejnu světelné techniky, prodejnu hi tech reproduktorů a vlastně ani nevím, co je tam dneska, ale asi před rokem mi přišlo, že se jmenují stejně (ovšem tehdy jsem to viděl jen z okénka autobusu). GME má něco podobného, pokud si člověk objednává věci na pobočku (tj. nechá si je připravit pro osobní vyzvednutí, nákup přes pult je něco jiného) tak taky platí do nějaké ceny (bývalo to 300 korun) poplatek, člověk musí vyplnit objednávku, aby se ho dozvěděl, tak to zkouším a je to 30 korun. Naopak třeba šroubkárna v našem městě nic takového nemá, a už se i taky stalo, že jsem si nechal naporoučet několikero šroubků a platil jsem třeba jen 5 korun. Pán přede mnou jen 2 koruny. To si jen říkám, že jsem toho nevzal víc.
Taky bývalo svého času normální, že se přijímala platba kartou od nějaké částky (30 korun, 100 korun apod.), ale tohle snad už banky zarazily, nesetkal jsem se poslední roky s tím, že by někde taková podmínka byla.
Jinak tohle řeší manipulační poplatek za "vyvolání" takže máte fotku za Kč1,19, ale poplatek za vyvolání třeba 40 korun. V kopy centru mi to teda normálně neúčtovali, ale v ceníku to maji. Vlastně jsem se ani nesnažil rozklíčovat tu cenu, dával jsem si tam tisknout několikrát předlohu DPS na slajd a vzhledem k tomu, že polotovar DPS stojí 50 Kč za decimetr čtvereční, tak jestli za tu předlohu dám 4 nebo 10 korun mi bylo celkem jedno. Ale tam by mě neošidili, chodím tam desítky let.
Jak je to právně, to je otázka, na kterou odpověď neznám. Většinou se to řeší spíš obráceně, že jsou nastavené množstevní slevy. Třeba koupíte jeden kus, stojí 2 koruny, koupíte tisíc kusů a kus stojí 30 haléřů. Ale je asi jasné, že některé úkony musí ten člověk udělat ať je zakázka za korunu nebo za tisícovku (strčit flešku, zadat tisk a jestli tam dá 1 nebo milion kopií nemá na tyhle náklady vliv).
Ale tak stejná situace je u zásilkových obchodů. Tam většinou žádné minimum nebývá. Ale pokud máte platit poštovné třeba 15€ tak si toho objednáte co nejvíc (šel jsem kupovat věc za 8€ a byl z toho nákup za čtyři stovky, ono v českých e-shopech to taky tak dopadá, nedávno jsem potřeboval věci v úhrnu za pětikilo, ale při Kč150 poštovném jsem se ohlížel co tam ještě přidat (zrovna jsem narazil i na věci, jejichž shánění jsem už vzdal, no a pak spoustu drobností) a bylo z toho 7 tisíc).
Přitom ges krachnul a gme se tomu blíží (už má jen 3 prodejny). Nikdo nebude kupovat 1000 kusů v gme přece
je nerentabilní prodávat takovéhle malé součástí při dnešní ceně práce! Tyhle modely přestávají fungovat
Tak ty jsi studoval FEL ale podnikání jsi asi nikdy nerealizoval, jsi čistý zaměstnanec, jezdíš MHD, chápu...
PS: taky jsem tím trpěl, že mě drásalo nervy platit poštovné 150 Kč, tak než jsem to objednal a vybral co ještě potřebuju, ale už jsem to vyléčil, pře početl jsem si to mrzké poštovné na cenu mého času (nejsu zaměstnanec).
U zaměstnance a důchodce to bude asi jiné, tam cena času není, proto bude hodinu vyhledávat aby našel dodavatele s poloviční cenou za dopravu, ušetří 75,- A rád si proto dojde někam do Zboxu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.