Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Dle mého názoru a zkušeností...
Pokud dotyčnému dáte nějaký finanční bonus, tak vám balík donese až do bytu.
Vše je o domluvě...všechno jde, když se chce
Nedávno mně doručila jedna mladá dívenka těžký balík až do bytu.
Bez diskuzí. Byla velmi milá...dala jsem jí za donášku menší finanční obnos.
Jé, ta měla radost
Hm u nás druhý den ani ho... jak píše výše v kaslíku výzva k vyzvednutí a starej se. Jsem v důchodu takže doma..
A ke všemu my zamykáme až svoje dveře u bytu v 1.patře. Od hlavní silnice až do bytu odemčeno! Ani nezazvoněj a vhoděj již připravenou výzvu , že byl proveden pokus o dodání... Došlo to tak daleko, že starší brácha 78 let,když čeká
balíček (většinou do 1kg) vystaví před dům tabuli JSEM DOMA !
Jako, že pošta vstoupí do domu, vyjede do 14 patra, nebo vystoupá pěšky do 4 patra, zazvoní u dvěří a předá Vám balík?
To snad nemůžete myslet vážně.
--------------
" Nejčastějším typem bývá doručení za první uzamykatelné dveře. Ale není jasné, zda to je už uzamykatelná branka plotu,"uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Protože může mít toto pravidlo víc výkladů, kloní se praxe spíš k tomu, že má jít o dveře budovy, nikoli pozemku, tedy dveře do domu, ne do zahrady.
Pračku, ledničku nebo kamna nám doručoval přímo obchod. Tohle by asi české poště rozumný podnik nesvěřil.
Poslední roky býval trochu problém, že to nechávali dole, nebo chtěli pomoc s vynesením. Ale naposledy, koncem minulého roku, pračku ten pán zvládnul úplně sám a zazvonil až u bytových dveří a zajel s ní až do koupelny. Potom si zcela sám odnesl starou. A to vše jen za 200 korun, které byly v ceně (jen jsem viděl, že si tu poznámku píše do notesu, když se objednávala přeprava). Holt konkurence je značná.
Četl jsem kdysi zákon o poštovních službách, a tam skutečně bylo, že pošta doručuje do bytu.
Nevím jak je to nyní, ale už tehdy platilo, že bylo nutno tu doručovatelku o doručení do bytu požádat, on to byl už tehdy problém když dole měl kolo a v tom všechny věci, aby jela někde v paneláku výtahem do 8. patra, ale nárok na to byl.
Pokud jde o balíčkové dodání, v případě, že v tom autě jedou dva lidi, tak taky není žádný problém o to požádat, například zdůvodnit, že mám karanténu ať mi to hodí před dveře že nesmím vycházet
Ale na to musí mít člověk poněkud lokte a asertivitu, případně to vyřešit s Deppem. Tam mám ale řeknou, že nejsou lidi, je to pravda, nikomu se dnes nechce makat. Takže kompromis je, domluvit se s řidičem, určitě na šustění bankovkou bude slyšet. Pokud ne, tak jeho anebo poštu požádat o opakované dodání při další pokud se a mezitím si sehnat / pučit rudlík...
nevím, jaká je legislativa nyní, ale určitě ten zákon neřešil těžké balíky nad 15 kg.
pokud se jedná o doručení těžkého předmětu nad 15 kg do domu bez výtahu, no tak tam se většinou u dopravců dost připlácí.
Neboli, ten zákon o doručování do bytu, a to už bude určitě desítky let zpět, hovořil o listovních zásilkách nebo běžných malých zásilkách a ne objemných balících, co si tak vybavuji
Myslím, že pošta má doručovat do bytu. Na webu České pošty je o tom kapitola Dodávání fyzickým osobám do bytu, kde mj. píší, že v domě má být seznam bytů.
Poštovní zásilky, jejichž převzetí musí být potvrzeno příjemcem, dodává podnik do místa uvedeného v adrese adresáta, není-li sjednán jiný způsob dodání.
Bingo!
Takže v adrese stačí uvést číslo bytu a nadzemní podlaží domu, a tím pak donutíte poštu dodat zásilku až ke dveřím bytu Vyřešeno!
Bohužel ve většině případů to bude nutné řešit přes tlf. stížnost na ukládací poště
Povinnost to není. Přece nepůjde /nepojede/ doručovatel až do x-tého patra. A obyvatel jen natáhne ručku. U nás dole zazvoní /předtím telefon, že jede/, sejdu dolů a balík mi u branky předá.
Pokud je paní slaboučká, měla na něj z okna zavolat, zda by jí to donesl až nahoru. A slíbit mu příplatek. Když to donese, strčit mu do ruky padesátku. Myslím, že by ho neurazila.
Druhá možnost: zařídit si doručení balíku na dobu, kdy Vy budete doma, abyste balík převzal Vy. Ona tam musí, když je adresa na ni, ale Vy ho potom odnesete.
Třetí možnost: pořídit si nějaká kolečka. V paneláku asi rudlík mít nebudete. Ale stačil by velký kufr na kolečkách, dětský kočárek, sedačka, nebo třeba taková nízká pojízdná polička pod květináč, která je na kolečkách. A na ní to dostrkat domů.
Poradit se nechá vždycky. Myslím si, že ten bakšiš je nejrozumnější a udělá radost Vaší družce i doručovateli. Jaga.
Proč Boha jeho zase slaboučká paní má volat z okna- ještě vypadne. Pošta má dodat do bytu! Jak zo dělá jejiná věc a zíkladní otázka, kde hledat odpověď... Je plno tiskových mluvčích jak na Poště, tak na nadřízených orgánech, které by měly
dát patřičné info.
To ještě můžete mluvit o štěstí, že jste pro to nemuseli na poštu. To je standard u české pošty.
Minulý týden jsem dostal dva balíky, ani jeden se vůbec nepokusili doručit (teda jen papírově, "přes vškeré vynaložené úsilí se nám to nepodařilo bla bla bla"). K jednomu mi přišla SMS hned. Ke druhému mi nepřišlo vůbec nic (kam taky, telefon jsem nedával). Nebýt sledování, ani o něm nevím. Když to vezmu, tak žádný lístek mi nepřišel ani k tomu prvnímu. Dávají se ještě ty lístky "adresát nezastižen" nebo už byly zrušené?
Ten jeden byla taková střední krabička, ne moc velká a docela lehká. Ten druhý byla jen obálka, i když papírově to byl desetidekový balík. Nic, co by se dalo svádět na to, že se balíkářům nechtělo s tím tahat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.