Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doručuje pošta do bytu nebo jen před domovní dveře?

Od: berego odpovědí: 37 změna:
Dobrý den, musí Česká pošta doručit zásilku až do bytu nebo jen před dveře domu? Před nedávnem nám přišla objednávka - objemný těžký balík. Bydlíme v nízkém patře s výtahem. Pro přítelkyni velmi těžké odnést od domovních dveří i k tomu výtahu. Bohužel jsem nebyl doma, ale balík byl stejně psán na ní. Žádala doručovatele, že platíme drahý Balík do ruky, bydlíme nízko i s výtahem, že to sama neunese, jestli jí to může donést do bytu. Dost neurvale trval, že toho má moc, že on donáší jen za první dveře. Nenašel jsem k tomu nic bližšího, jen nějaké pár let staré informace, že pokud zásilka vyžaduje podpis adresáta při převzetí a není to v 5. nebo vyšším podlaží bez výtahu, měla by být zásilka doručena až do bytu a ne jen hozena na zem před dům. Nevím, jestli se něco náhodou nezměnilo, ale nezdá se mi postup doručovatele příliš v pořádku. Děkuji za případné přesnější informace.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý den.
Dle mého názoru a zkušeností...
Pokud dotyčnému dáte nějaký finanční bonus, tak vám balík donese až do bytu.
Vše je o domluvě...všechno jde, když se chce ;)
Nedávno mně doručila jedna mladá dívenka těžký balík až do bytu.
Bez diskuzí. Byla velmi milá...dala jsem jí za donášku menší finanční obnos.
Jé, ta měla radost :)

hodnocení

7x
Vozil jsem balíky u Pošty dva roky..A co si lidé (adresáti) myslí anebo nevymyslí by vydalo na knihu.. Obvykle buď nemají zkušenosti a prostě neví,jak to chodí,ale většinou se chovali nadřazeně stylem..JÁ si to platím,tak mi to postavíte tam a tam..A počkejte tu než to rozbalím a vyzkouším, ať to můžu kdyžtak hned vrátit.. V panelácích to bylo největší peklo.. Zvonky zničené nebo neoznačené jmény a adresáti "čekali doma na balík" Pošťačka přece ví,ve kterém patře bydlíme..Ano,ona možná.. chodí totiž pěšky s dopisy a pod..Ale pošťák, který nezná každý dům a všechny nájemníky neví, že paní ta a ta je přece doma a čeká.. zvonek nemaje funkční.. Jiní vás nechali čekat dlouhé minuty a pak se vztekali, že čtvrt hodiny než se uráčí sjet výtahem opravdu nikdo čekat nemůže..Ve firmách chtěli, abych počkal než se paní ta a ta dostaví z oběda apod..Jinde chtěli zboží (balíky) rovnat přímo do regálů..Jinde si dokonce určovali čas kdy mám jezdit,aby je to neomezovalo při obědech atd..

@doutnak: Takže jak to je podle řádu pošty?

hodnocení

4x
Několikrát jsem se někde dočetl, že pošta (a nejen pošta) doručuje balíky za první uzamykatelné dveře. Najít to černé na bílém na stránkách pošty neumím.

Kdyby měli každý balík tahat do bytu, to by toho moc nerozvezli. Jsou strašně vytížený.

hodnocení

0x
Dobrý den, poslední dobou zjišťuji,že Česká pošta nedoručuje už ani dopisy s dodejkou,které by měl předat do rukou adresáta,ale raději vhodí do schránky oznámení a vy musíte běžet na poštu si dopis vyzvednout. Adresát přitom sedí doma,ale dnes už neplatí, že pošťák zvoní 2x...

Nemusíte letět na poštu, stačí jim zavolat a doručí další den. Já to tak měla 2x.

jitus

Hm u nás druhý den ani ho... jak píše výše v kaslíku výzva k vyzvednutí a starej se. Jsem v důchodu takže doma..

A ke všemu my zamykáme až svoje dveře u bytu v 1.patře. Od hlavní silnice až do bytu odemčeno! Ani nezazvoněj a vhoděj již připravenou výzvu , že byl proveden pokus o dodání... Došlo to tak daleko, že starší brácha 78 let,když čeká

balíček (většinou do 1kg) vystaví před dům tabuli JSEM DOMA !

Boba : vím o tom,ale dorucovatel se ani po druhé neobtěžuje.. aspoň ten náš...

Italka,

asi je to jak kde, všechno je o lidech.

hodnocení

0x

Jako, že pošta vstoupí do domu, vyjede do 14 patra, nebo vystoupá pěšky do 4 patra, zazvoní u dvěří a předá Vám balík?

To snad nemůžete myslet vážně.

--------------

" Nejčastějším typem bývá doručení za první uzamykatelné dveře. Ale není jasné, zda to je už uzamykatelná branka plotu,"uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Protože může mít toto pravidlo víc výkladů, kloní se praxe spíš k tomu, že má jít o dveře budovy, nikoli pozemku, tedy dveře do domu, ne do zahrady.

berego
hodnocení

Ano, jakože pošta vstoupí do domu a vyjede do 14. patra nebo donese balík pěšky do 4. patra, přesně tak. To myslím zcela smrtelně vážně, pane Cukráři. Doposud to tak vždy fungovalo. Dříve donesla Česká pošta ochotně i bojler, sporák, prostě cokoliv až do bytu. Bohužel poté, co se zvýšila fluktuace zaměstnanců, už to tak není. Přestože se jedná o doručení do bytu. Proto jsem se zeptal, zdali někdo neví jaká jsou nyní aktuální přesná pravidla. Neofiko rada o prvních dveřích a rada hodit mu úplatek k již tak super drahému poštovnému za Balík do ruky, to zatím nebylo příliš nápomocno.
Pane?! Kdy Pošta nosila bojlery a sporáky do patra? Ve kterém roce? A bez pár drobných od cesty předpokládám? Ještě vám ho zapojili,ne? Nebyl jste dlouho na pustém ostrově? Za balíky ale neplatíte pošťákovi,ale tomu kolosu,pro který on za pár šušní pracuje..
Berego : přesně tak, pošta si z klientů dělá srandu. Dnes už si nehraje na to,že se pokusili dopis do vlastních rukou doručit,ale mají předtištěný lístek,kde píšou rovnou : "
bez pokusu o doručení..."
berego
hodnocení

Pane Doutnáku, na pustém ostrově jsem nebyl. Sporák jsme kupovali 2017, bojler 2018. Vše donesené, bez úplatku, až za dveře bytu, páni doručovatelé měli i svůj růdl. Bohužel dnes tito lidé tam již nejsou a pošta zaměstnává osoby poněkud volnějších mravů s lehkovážným postojem ke své práci. A nevím, proč mě tu urážíte. Jen se tu ptám a chtěl jsem jen radu. Kterou jsem zatím, bohužel, nedostal.
Nechtěl jsem vás urazit,ale jen vás uvést do reality.. Pošta zaměstná každého nešťastníka, který má ruce a nohy.. Pošta totiž nechce nikomu, kromě vedoucích pracovníků pořádně zaplatit.. A proto to na Poště chodí jako v Kocourkově.. Omlouvám se slušným pošťačkám a doručovatelům..
Doutnak : ty potíže,které pošta má,klienty nezajímají. Ať zaplati slušně aspoň těm vedoucim manažerům,kteří na trhu práce jsou a něco umí.
Hlavně,že za své špatné služby inkasují stále více peněz.
Manažeři mají až moc..To služby nezlepší.A já jsem mimochodem taky uživatel služeb Pošty a tím pádem "si to taky platím" .. Pochopitelně mám též výzvy v kastlíku ikdyž bývá vždy někdo doma..Ani když jsem tam pracoval,tak pro mě ŽÁDNÉ výhody neplynuly .Spíš naopak.. Pošta je bordel na kolečkách! Jelikož jsem tam pracoval,tak vím že za to může jen a pouze "vedení a ti manažéři"..Mravenečci co vám mají nosit balíky a dopisy jsou až na posledním místě..
uziv

@berego slyším prvně, že pošta doručuje bojlery a sporáky :) To je nějaká novinka?

nepletete si to s jiným přepravcem? Takhle to většinou doručoval přímo řidič od prodávajícího, Útok transu a jiných také možno, případně za poplatek sjednaný už s prodávajícím.

Doutnak: proto píšu ať slušně zaplatí aspoň ty vedoucí pracovníky a manažery,kteří umí změnit organizační strukturu,protože v té je hlavní chyba tohoto podniku. Píšete,že manažeři mají víc než dost,ale to by to vypadalo jinak. A jak uvádí výše "boba",je to taky v lidech. Ti mraveneckove co nosí/nenosí dopisy rozhodně nedělají svou práci odpovědně. A je mi úplně jedno jak je pošta platí. Pokud přijali zaměstnání, souhlasili se svojí mzdou,měli by tu práci dělat co nejlépe. Proč já jako koncový klient mám dostávat nekvalitní služby a ztrácet svůj čas?
ml1

Pračku, ledničku nebo kamna nám doručoval přímo obchod. Tohle by asi české poště rozumný podnik nesvěřil.

Poslední roky býval trochu problém, že to nechávali dole, nebo chtěli pomoc s vynesením. Ale naposledy, koncem minulého roku, pračku ten pán zvládnul úplně sám a zazvonil až u bytových dveří a zajel s ní až do koupelny. Potom si zcela sám odnesl starou. A to vše jen za 200 korun, které byly v ceně (jen jsem viděl, že si tu poznámku píše do notesu, když se objednávala přeprava). Holt konkurence je značná.

uziv
hodnocení

0x

Četl jsem kdysi zákon o poštovních službách, a tam skutečně bylo, že pošta doručuje do bytu.

Nevím jak je to nyní, ale už tehdy platilo, že bylo nutno tu doručovatelku o doručení do bytu požádat, on to byl už tehdy problém když dole měl kolo a v tom všechny věci, aby jela někde v paneláku výtahem do 8. patra, ale nárok na to byl.

Pokud jde o balíčkové dodání, v případě, že v tom autě jedou dva lidi, tak taky není žádný problém o to požádat, například zdůvodnit, že mám karanténu ať mi to hodí před dveře že nesmím vycházet :)

Ale na to musí mít člověk poněkud lokte a asertivitu, případně to vyřešit s Deppem. Tam mám ale řeknou, že nejsou lidi, je to pravda, nikomu se dnes nechce makat. Takže kompromis je, domluvit se s řidičem, určitě na šustění bankovkou bude slyšet. Pokud ne, tak jeho anebo poštu požádat o opakované dodání při další pokud se a mezitím si sehnat / pučit rudlík...

nevím, jaká je legislativa nyní, ale určitě ten zákon neřešil těžké balíky nad 15 kg.

pokud se jedná o doručení těžkého předmětu nad 15 kg do domu bez výtahu, no tak tam se většinou u dopravců dost připlácí.

doplněno 01.03.23 20:34:

Neboli, ten zákon o doručování do bytu, a to už bude určitě desítky let zpět, hovořil o listovních zásilkách nebo běžných malých zásilkách a ne objemných balících, co si tak vybavuji

uzivatel
Je to poněkud staré téma ale jen pro informaci. Poštovní zákon se vztahuje na lisovní zásilky, dopisy od soudů, cenné a jiné lisovní zásilky. Balíky jako takové které se vozí dodávkami tak na to se poštovní zákon nevztahuje, takže vynášet to do patra nemusíme. Ale když člověk slušně poprosí a dáte doručovateli blbejch 10,- si pište že si vás po pár doručeních zapamatuje a jak to dělám já, už kolikrát jdu automaticky nahoru. Výnos do patra je extra služba, stejně jak třeba u TOP Trans nebo kdesi jsem to viděl že je to příplatková služba "výnos do patra".

hodnocení

0x

Myslím, že pošta má doručovat do bytu. Na webu České pošty je o tom kapitola Dodávání fyzickým osobám do bytu, kde mj. píší, že v domě má být seznam bytů.

uziv

Poštovní zásilky, jejichž převzetí musí být potvrzeno příjemcem, dodává podnik do místa uvedeného v adrese adresáta, není-li sjednán jiný způsob dodání.

Bingo!

Takže v adrese stačí uvést číslo bytu a nadzemní podlaží domu, a tím pak donutíte poštu dodat zásilku až ke dveřím bytu :) Vyřešeno!

Bohužel ve většině případů to bude nutné řešit přes tlf. stížnost na ukládací poště

uzivatel
Opět to platí ale pro listovní zásilky které jsou dané poštovním zákonem. Jsou to všeobecné citace které jsou poštovním zákonem dané. Co myslíte že doručovatel udělá například v Praze na nějakém sídlišti? Na autě 250 zásilek a před sebou XY paneláků a z toho 50% by to chtěla donést až do postele. A těch 129,- není zas taková zavratná částka aby se člověk musel chovat nadřazeně a brečet na reklamace že mu to doručovatel nechtěl donést až ke dveřím.

hodnocení

0x

Povinnost to není. Přece nepůjde /nepojede/ doručovatel až do x-tého patra. A obyvatel jen natáhne ručku. U nás dole zazvoní /předtím telefon, že jede/, sejdu dolů a balík mi u branky předá.

Pokud je paní slaboučká, měla na něj z okna zavolat, zda by jí to donesl až nahoru. A slíbit mu příplatek. Když to donese, strčit mu do ruky padesátku. Myslím, že by ho neurazila.

Druhá možnost: zařídit si doručení balíku na dobu, kdy Vy budete doma, abyste balík převzal Vy. Ona tam musí, když je adresa na ni, ale Vy ho potom odnesete.

Třetí možnost: pořídit si nějaká kolečka. V paneláku asi rudlík mít nebudete.*smich* Ale stačil by velký kufr na kolečkách, dětský kočárek, sedačka, nebo třeba taková nízká pojízdná polička pod květináč, která je na kolečkách. A na ní to dostrkat domů.

Poradit se nechá vždycky. Myslím si, že ten bakšiš je nejrozumnější a udělá radost Vaší družce i doručovateli. Jaga.

aladyn

Proč Boha jeho zase slaboučká paní má volat z okna- ještě vypadne. Pošta má dodat do bytu! Jak zo dělá jejiná věc a zíkladní otázka, kde hledat odpověď... Je plno tiskových mluvčích jak na Poště, tak na nadřízených orgánech, které by měly

dát patřičné info.

Odkud čerpáte info, že má balík dodat do bytu?
ben®
tomkk - možná proto, ze ta placená služba se jmenuje Balík do ruky a nikoliv Balík za 1. dveře (možná by to měla ČP přejmenovat a bude každému hned jasno).
fik

@tomkk a co si precist predchozi odpovedi?

Kterou konkrétně?
dr34m
Balík do ruky ale neznamená balík do bytu. Do ruky ti ho můžu dát taky na poště když se tak domluvíme

uzivatel
Ben - název "balík do ruky" je marketingový název. Nikoliv název "převezmu si balík jak se mi zrovna chce". Takže pokud nedojde člověk k prvním uzamykatelným dveřím má smůlu. A v případě stížnosti bude stížnost neoprávněná ;)

ml1
hodnocení

0x

To ještě můžete mluvit o štěstí, že jste pro to nemuseli na poštu. To je standard u české pošty.

Minulý týden jsem dostal dva balíky, ani jeden se vůbec nepokusili doručit (teda jen papírově, "přes vškeré vynaložené úsilí se nám to nepodařilo bla bla bla"). K jednomu mi přišla SMS hned. Ke druhému mi nepřišlo vůbec nic (kam taky, telefon jsem nedával). Nebýt sledování, ani o něm nevím. Když to vezmu, tak žádný lístek mi nepřišel ani k tomu prvnímu. Dávají se ještě ty lístky "adresát nezastižen" nebo už byly zrušené?

Ten jeden byla taková střední krabička, ne moc velká a docela lehká. Ten druhý byla jen obálka, i když papírově to byl desetidekový balík. Nic, co by se dalo svádět na to, že se balíkářům nechtělo s tím tahat.

fik
@ml1 jak říkala babička, musíš jenom umřít, pošta už asi 20 let nabizi opakované dodání při další pochuzce zdarma, znáš to? případně ve vybraných lokalitách opakované dodání ve vybrané hodině za poplatekto je stále lepší varianta, než PPL, které to po prvním pokusu zahodí na PPL parcel shop a druhý pokus samozřejmě odmítne.Jak se říká, v případě pošty, a @ml1 - líná huba, holý neštěstí

dr34m
hodnocení

0x
Nevím jak je to u pošty, ale nechápu ty blbé otázky typu jestli ! musí ! balíček donést až do bytu (to samé jsou balíčky za první zamykatelné dveře. Příklad - když řidič veze pračku apod schody se berou jako překážka a není povinen to vynášet). Proč si radši neobjednat nejlevnější přepravu a dohodnout se přímo s řidičem? Žádnej řidič ze sebe nebude dělat vola zadarmo a nevezou jen vaši zásilku ale třeba dalších 50.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]