Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První investice

Od: novyinvestor odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěl bych začít dlouhodobě investovat a nakupovat akcie, jen nevím přes jakou službu. Jakou mám jistotu, že když využiji např. E-Toro, XTB a podobné brokery, tak že za rok nezkrachují a nezmizí i s vloženými penězi nebo nakoupenými akciemi, anebo k těmto akciím neztratím přístup?

Přes koho anebo přes co je nejlepší investovat tak, abych nepřišel kvůli krachu brokerské služby o všechno - jako to bývá například u kryptoburz, které vznikají a pak zanikají, a mizí i se všemi vklady.

Hledám způsob, který mi zaručí, že o investované akcie nepřijdu a budu mít k nim kdykoli přístup, od teď až po desítky let dopředu. Děkuji předem za odpoveď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

2x
Použijte Interactive Brokers.
novyinvestor
hodnocení

Můžete to prosím rozvést? A jak se dostanu ke svým akciím v případě krachu brokera?

smode2

Až zkrachuje, pak to budu řešit. Ale nemám s tím problém, protože akcie fyzicky držím na své jméno. Jsou moje celou dobu. Broker pouze zprostředkovává obchody. Avšak například u e-Toro co vím držíte pouze zástupný produkt = CFD (i když se to taky jmenuje Tesla nebo Apple). Takže ano, tam by to hrozilo. Mimochodem pokud by broker zkrachoval, garantuji Vám, že budete mít rozhodně úplně jiné starosti, než že broker zkrachoval :) Další informace naleznete zde: interactivebrokers.com/...

elia
hodnocení

0x

Crypto burzy přece nemají žádné vklady, tam si jen pošleš peníze vyměníš a zase stáhne zpátky, pokud to neuděláš, tak jsi idiot.

ponechávat si peníze v bance, nebo akcie u brokera znamená jediné, že si ty peníze může stáhnout někdo jiný třeba tvoje vláda, jako v 1953 :) holt rizika jsou byla i budou.

moudří lidé tudíž nesázejí vše na 1 koně, mají různě strukturovaná aktiva. Do jednoho druhu aktiv dávej maximálně 15% toho, co máš :)

novyinvestor
hodnocení

Spousta uživatelů měla u kryptoburz založené i peněženky a ty zmizely i s tím, co na nich bylo.

Jinak jsem se neptal, kolik mám, kde čeho dávat. Otázka zněla, přes jakého prostředníka. Např. bitcoin mohu mít na papírové peněžence zakopané v zemi. Když si koupím akcie přes brokera a ten zkrachuje, jak se dostanu ke svým akciím?

Regulacny organ prevedie zaznamy o vlastnictve pod noveho brokera, cely cas patria vam.

hodnocení

0x

Ak pouzijete Interactive Brokers v CR / SR tak spadate pod prisne EU predpisy a regulacie, broker musi drzat produkty kupene klientami oddelene od svojich vlastnych aktiv. Nie je to ziadna smejdo krypto firma, ale renomovany broker. Tusim do 100 000 EUR je tam aj ista forma ochrany, samozrejme nie pred vykyvmi burzy.

hodnocení

0x
To je přece jednoduché. Hledat brokera, kde jsou akcie vedené na soukromém účtu. Začátečník by neměl hledat zahraniční brokery, někteří ani nemají fyzické akcie, jsou tam problémy se zdaněním dividend, je neustále vystavený měnovému riziku, atd atd a kdo se v tom neorientuje, měl by se zaměřit na české brokery. U českého brokera si můžete vytvořit účet u CDCP na své jméno, kde máte své aktiva. Pokud broker zkrachuje, stále máte své aktiva na svém účtu u CDCP. Stačí zajít k jinému brokerovi a můžete dále obchodovat své akcie.

hodnocení

0x

Vzpomínám, jak kdysi dávno vyprávěl můj fajn šéf, jak se kamarádil s klukem, synem nějakého bankéře. Hráli si, několik dětí v rodině. Najednou přišla chůva a pustila rádio. Všichni ztichli a pozorně poslouchali. Někteří popadli nachystané sešitky a tužky. Vysílali burzovní zprávy. Děti v tom žily a vždycky už věděly, jak, kam a s kým investovat. *poctar* Našine je ztracen. Je naprosto odkázán na někoho, kdo se vyzná a modlí se, aby to nebyl někdo, kdo se "vyzná".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]