Nejste přihlášen/a.
Je možné stále "jít" do důchodu bez výplaty důchodu? Jak to poté funguje když je člověk bez výplaty a pracuje a rozhodne se odejít z prace a dostávat poté "výplatu" důchodu? Děkuji za odpovědi
Můžete jít do důchodu bez výplaty (tak zvaná fixace). Důchod vám přiznají, ale nebudou vyplácet. Až budete chtít začít důchod vyplácet, zažádáte a začnou vám ho vyplácet.
Zdá se to jako nesmysl, ale třeba vloni se to mnoha lidem vyplatilo. Odešli do předčasného důchodu k 31.12.2022 a tím je jich týkala valorizace. Jenže kdyby si důchod nechali vyplácet, tak nemohou chodit do práce. Takhle do práce chodit mohou a po dosažení důchodového věku si zažádají o výplatu důchodu. Budou dostávat důchod a mohou i pracovat. Důchod s těmi valorizacemi budou mít vyšší, než kdyby šli do důchodu až letos.
"je člověk bez výplaty a pracuje?"
- tak buď jsem de.ent já, anebo je de.ent ten člověk co pracuje bez výplaty? Anebo nerozumím psanému textu. Přece když pracuje, tak má výplatu. Anebo "výplatou" myslíš ne/inkasování renty, tedy důchodu?
Co si takhle po sobě přečíst tu otázku, jestli je srozumitelná?
Ale abych poradil, Česká správa sociálního zabezpečení má bezplatnou zelenou linku začínající číslem 800, tam si můžeš zavolat, a dostaneš validní odpověď, a ne nějaké domněnky z internetového fóra
V případech, kdy netrpím sociální fóbií, a potřebuji odpověď, a existuje to oficiální informační kanál snadno dostupný a zdarma, tak jej neváhám využít alespoň pro prvotní informaci.
Dvakrát je použit výraz "výplaty důchodu" jednou jen "výplaty". Z kontextu (na 98%) vyplývá, že je myšleno totéž.
Eli -Jde o to že taková osoba jde v předčasném starobním důchodu, ale tento nepobírá a může si vydělat kolik chce, kdežto za normálních oklností si předčasný nesmí vydělat nad nějakou hranici!
Jinak pokud bych dostal na čssz relevantní odpo tak se neptám se zda-li má někdo zkušenost jak to funguje!
Nesmí? A kdo mu to zakazuje? Asi účelově dezinterpretujete fakta? To je jako když si dlužník nesmí vydělat, protože mu to stejně zabaví? Takže hospodská logika
Zakazuje mu to zákon, eli, proč odpovídáte, když to nevíte? To je, jako kdybych já za každou cenu odpovídala na otázku, jak se restauruje barokní nábytek. I když, i tohle bych věděla spíš než vy o důchodech.
"kdežto za normálních oklností si předčasný nesmí vydělat nad nějakou hranici!"
Takhle ale ta vaše formulace původně nestála, vy jste ten text ještě v limitu upravil ... A Etana teď ze mě dělá vola
Pro zajímavost - Můžete někdo citovat ten zákon? - To mě i tak zajímá, jak zákon zakazuje někomu si něco vydělat, děkuji.
"...osoba jde v předčasném starobním důchodu, ale tento nepobírá..."
A to jde? Jak můžete být oficiálně v předčasném důchodu, ale nepobírat jeho výplatu.
A proč by to někdo dělal? Jaký by to mělo význam mít statut důchodce, nepobírat důchod a normálně dělat. Běžně se tomu říká zaměstnanec? Nebo jako důchodce byste z toho měl nějaké výhody?
V původním dotazu nic o předčasném nepíšete.
Nějak se v té otázce ztrácím.Odejdeš z práce před dosažením důch.věku a pak si jako dobrovolně nezaměstnaný,platíš si povinně ZP/nejsi registr, na ÚP/ a až dosáhneš věku,požádáš o penzi.Žiješ z úspor.
Těsně vedle.
Dosáhne důchodového věku, nezažádá o důchod, dál pracuje a rozhodne se "odejít do důchodu" později, např. v 70.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.