Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod bez důchodu

Od: diesel® odpovědí: 20 změna:

Je možné stále "jít" do důchodu bez výplaty důchodu? Jak to poté funguje když je člověk bez výplaty a pracuje a rozhodne se odejít z prace a dostávat poté "výplatu" důchodu? Děkuji za odpovědi

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrm
hodnocení

5x

Výpočtová zamítačka

naseduchody.cz/...

hodnocení

2x

Pomůže tohle?

Žádost o důchod je možné podat i zpětně. Výplata bude přiznána od data vzniku nároku, přičemž nevyplacené splátky důchodu budou doplaceny. Limitem pro výplatu důchodu je 5 let zpátky, poté dochází k zániku nároku na výplatu jednotlivých splátek.

Zdroj cssz.cz část Podání žádosti

makk
hodnocení

2x

Můžete jít do důchodu bez výplaty (tak zvaná fixace). Důchod vám přiznají, ale nebudou vyplácet. Až budete chtít začít důchod vyplácet, zažádáte a začnou vám ho vyplácet.

Zdá se to jako nesmysl, ale třeba vloni se to mnoha lidem vyplatilo. Odešli do předčasného důchodu k 31.12.2022 a tím je jich týkala valorizace. Jenže kdyby si důchod nechali vyplácet, tak nemohou chodit do práce. Takhle do práce chodit mohou a po dosažení důchodového věku si zažádají o výplatu důchodu. Budou dostávat důchod a mohou i pracovat. Důchod s těmi valorizacemi budou mít vyšší, než kdyby šli do důchodu až letos.

hodnocení

Jj ale mně jde spíše o termíny. jak dlouho to pak trvá když už skutečně odejde, Asi jsem to měl v dotazu napsat

hodnocení

1x
hodnocení

To, co jsem se z toho článku v odkazu dozvěděl, je to, že jsem se nic nedozvěděl. V podstatě článek jen o článku!

eli
hodnocení

1x

"je člověk bez výplaty a pracuje?"

- tak buď jsem de.ent já, anebo je de.ent ten člověk co pracuje bez výplaty? Anebo nerozumím psanému textu. Přece když pracuje, tak má výplatu. Anebo "výplatou" myslíš ne/inkasování renty, tedy důchodu?

Co si takhle po sobě přečíst tu otázku, jestli je srozumitelná?

Ale abych poradil, Česká správa sociálního zabezpečení má bezplatnou zelenou linku začínající číslem 800, tam si můžeš zavolat, a dostaneš validní odpověď, a ne nějaké domněnky z internetového fóra :)

V případech, kdy netrpím sociální fóbií, a potřebuji odpověď, a existuje to oficiální informační kanál snadno dostupný a zdarma, tak jej neváhám využít alespoň pro prvotní informaci.

pckop1

Otázka je naprosto srozumitelná, ovšem vy netušíte o čem je řeč.

Dvakrát je použit výraz "výplaty důchodu" jednou jen "výplaty". Z kontextu (na 98%) vyplývá, že je myšleno totéž.

hodnocení

Ostatní pochopili .

Nejde o výplatu za vykonanou práci-v zaměsrtnání, ale o "výplatu důchodu".

hodnocení

Eli -Jde o to že taková osoba jde v předčasném starobním důchodu, ale tento nepobírá a může si vydělat kolik chce, kdežto za normálních oklností si předčasný nesmí vydělat nad nějakou hranici!

Jinak pokud bych dostal na čssz relevantní odpo tak se neptám se zda-li má někdo zkušenost jak to funguje!

elia

Nesmí? A kdo mu to zakazuje? Asi účelově dezinterpretujete fakta? To je jako když si dlužník nesmí vydělat, protože mu to stejně zabaví? Takže hospodská logika

etana*

Zakazuje mu to zákon, eli, proč odpovídáte, když to nevíte? To je, jako kdybych já za každou cenu odpovídala na otázku, jak se restauruje barokní nábytek. I když, i tohle bych věděla spíš než vy o důchodech.

eli

"kdežto za normálních oklností si předčasný nesmí vydělat nad nějakou hranici!"

Takhle ale ta vaše formulace původně nestála, vy jste ten text ještě v limitu upravil ... A Etana teď ze mě dělá vola

Pro zajímavost - Můžete někdo citovat ten zákon? - To mě i tak zajímá, jak zákon zakazuje někomu si něco vydělat, děkuji.

hodnocení

Eli děláte vola sam ze sebe ! Nikdo ho z Vás nedělá!

"...osoba jde v předčasném starobním důchodu, ale tento nepobírá..."

A to jde? Jak můžete být oficiálně v předčasném důchodu, ale nepobírat jeho výplatu.

A proč by to někdo dělal? Jaký by to mělo význam mít statut důchodce, nepobírat důchod a normálně dělat. Běžně se tomu říká zaměstnanec? Nebo jako důchodce byste z toho měl nějaké výhody?

V původním dotazu nic o předčasném nepíšete.

uziv

@etana a @diesel

Můžete někdo citovat ten zákon? - To mě zajímá, jak zákon zakazuje někomu si něco vydělat?

Za mě jde o typický zmatečný dotaz.

mate59
hodnocení

0x

Nějak se v té otázce ztrácím.Odejdeš z práce před dosažením důch.věku a pak si jako dobrovolně nezaměstnaný,platíš si povinně ZP/nejsi registr, na ÚP/ a až dosáhneš věku,požádáš o penzi.Žiješ z úspor.

Těsně vedle.

Dosáhne důchodového věku, nezažádá o důchod, dál pracuje a rozhodne se "odejít do důchodu" později, např. v 70.

expo
hodnocení

0x

je možné odejít do důchodu i ze zdravotních důvodů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]