Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má na to pronajímatel bytu právo?

Od: jana469 odpovědí: 22 změna:
Dobrý den , před 7 lety jsme se nastěhovali do podnájmu bytu . Vzdy včas platíme všechny poplatky a nájem uvedené ve smlouvě. Nikdy jsme však nedostali vyúčtování služeb teď přišel pronajímatel bytu se všemi vyúčtováními a chce doplatit nedoplatky . Urgovali jsme ho první 2 roky po telefonu že vyúčtování chceme ale nikdy nekomunikoval , pak jsme to nechali být.. MÁ právo po nás peníze za nedoplatek vyžadovat?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoj
hodnocení

2x

Tak jistě že na to právo má. Jako vy máte právo namítnout u soudu promlčení, tedy zaplatíte jen nepromlčený dluh, důsledkem bude, že se budete stěhovat, nejspíše vám neprodlouží smlouvu, když se s ním budete soudit.

Promlčený dluh neznamená, že nic nedlužíte, znamená, že ho nejde po vaší námitce promlčení u soudu právně vymoci.

každopádně vám poradím, máte právo na ty předložena vyúčtování požadovat do 30 dnů, pozor, letos proběhla změna od ledna, tedy do 30 dnů od doručení takového vyúčtování všechny podklady k nahlédnutí :) Expiracílhůty máte smůlu, dluh je splatný.

Samozřejmě druhá věci je nějaké tahanice o pokuty za nedodané vyúčtování. Váš postup záleží čistě na tom, zda tam bydlet ještě chcete :)

jon

§8 Nahlížení do podkladů k vyúčtování a vypořádání námitek (verze od vyúčtování předloženého od 1.1.2023)

(1) Do 30 dnů od doručení vyúčtování může příjemce služeb (Vy) písemně požádat poskytovatele služeb (pronajímatele), aby příjemci služeb doložil náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a aby umožnil příjemci služeb pořízení kopie podkladů. Této žádosti poskytovatel služeb vyhoví do 30 dnů od jejího doručení.

(2) Případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předloží příjemce služeb poskytovateli služeb do 30 dnů od doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1. Nepředloží-li příjemce služeb námitky v této lhůtě, platí, že se způsobem a obsahem vyúčtování souhlasí. Včas uplatněné námitky musí poskytovatel služeb vyřídit do 30 dnů od jejich předložení.

přeloženo: nejpozději 30. den po doručení vyúčtování (lhostejnost, za který rok) požádáš písemně (třeba emailem nebo stejným způsobem, jakým přišlo vyúčtování ) o doložení nákladů na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování a až po jejich doložení začne běžet reklamační 30 lhůta a až poté nastane splatnost.

Protože je ale povinnost předložit vyúčtování do dubna, tak účinně by mohl vymáhat za 2019 (za předpokladu že by do 30. května 2023 stihl podat žalobu) a na ty starší můžete namítnout u toho soudu promlčení...

Pokud bydlet už nechci, vyúčtování se mi nebude zdát, nebo částka bude neúměrně vysoká, tak uplatním promlčení

expert

Zajímalo by mě jakou hodnotu má email jako důkaz u soudu a počítá se i to z jakého serveru jsem ho odeslal? Ono to jde odeslat i z vlastního smtp serveru na PC a kopie, tu si mohu poslat kam chci.

Nebo to poslat poštou doporučeně, jenže to on může zahodit a mě zůstane jen lístek o odeslání. Nebo existuje nějaká služba jjako možná by se to mělo nechat udělat přes notáře, který tam dá razítko na ten papír a doloží že proběhlo to odeslání toho orazítkovaného papíru. otazník

uziv

Není nad to si v smlouvě sjednat jako doručovací adresu email.

Email má u soudu význam jako každý jiný dopis. Musíte jen zajistit, že adresujte na správnou e-adresu, takže potřebujete buďto prokázat, že se přes tu adresu dříve komunikovalo anebo že ta adresa je uvedena ve smlouvě.

Proč to řešíte?

111®
hodnocení

1x

Ano ale jen 3 roky zpět..

krtek6

přesně tak..max 3 roky zpět...ale ještě mi tu nějak neštymuje..jestli je to teda podnájem nebo nájem...tam jsou taky rozdíly

hodnocení

0x
Tak pokud vám nedoplatky je schopen doložit, je to snad vpořádku.

Jakože mají platit nedoplatky sedm let nazpět? Ideálně najednou.

Jak píše hoj. Něco sice bude promlčené, ale prakticky vzato pokud se nějak rozumně nedomluví, můžou si hledat nový nájem. Otázka je o jakou jde částku a jestli ty komplikace stojí za to.

jana469
hodnocení

Děkuji, také jsem četla že když nedoložil vyúčtování včas náleží nám za každý den prodlení vyúčtování 50kc ale jsou to jen údaje h internetu tak nevím co je na tom pravdy..

nedoložil vyúčtování včas náleží nám za každý den prodlení vyúčtování 50kc

Jako že Vám musí zaplatit za rok 365x50Kč?

tak to jsem za desítky let pronájmu nikdy nečetl..

Milane, tím byste se jako pronajímatel asi neměl veřejně "chlubit"*smich* Jestli jsem teda správně pochopil, že pronajímáte.

Jana má pravdu. Řeší to zákon § 13 zákona č. 67/2013 Sb

Jinak tady je odkaz na článek, kde to řeší.

To by ty pokuty z prodlení byly téměř jistě větší, než případné nedoplatky. *smich2*

Jenže ten článek výslovně mluví o poskytovateli služeb, to není pronajímatel, ale teplárna. Na toho pronajímatele se to podle mě nevztahuje.

@pletipot: Otázka zde je o vyúčtování služeb. Smluvní vzah je mezi poskytovatelem služeb, což je v tomto případě pronajímatel a příjemcem služby, v našem případě nájemce. Služby platí poskytovatali služby ne teplárně. Nemá smlouvu s teplárnou, ale s majitelem bytu. Kdo je kdo řeší §2 zákona z prvního mého odkazu.

Pepr, já se tím nechlubím, jen konstatuji, že jsem to za ty léta pronajímání nevěděl, nepotřeboval. Nebo si myslíte, že každý pronajímatel zná všechno?

Znám jen to, co jsem za ty roky potřeboval znát.

Já to vždy stihl do průběhu března. Jiné domy jsou už po vyúčtování.

Ale děkuji za info, pro příště...

Hezký týden.

fram

Ta pokuta za nevčasné vyučtování ze zákona se týká bytových družstev, pokud vím.

§2 výše odkazovaného zákona říká:

Pro účely tohoto zákona se rozumí

a) poskytovatelem služeb

1. vlastník nemovitosti nebo vlastník jednotky v domě rozděleném na jednotky v případě, že je byt užíván na základě nájemní smlouvy, nebo

2. společenství vlastníků jednotek (dále jen "společenství") podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví,

...

Družstvo dle mého patří do první skupiny, ale patří tam i soukromé osoby.

frame,

vlastník nemovitosti

eli

Takže podnájemník má smůlu :)

hodnocení

0x
Samozřejmě má vyúčtování platit musíte.Jiste mata ve smlouvě stanoveno kolik platíte za energie, služby plus nájem.No a jednou ročně chodí vyúčtování za energie, které by vám měl majitel zvlášť pro vás udělat a dodat, ať máte i doklad.Pokud budete žádat dávky na bydlení stejně je to potřeba.

Dobrý informace, ale tazatelka se ptala na něco jiného...

MÁ právo po nás peníze za nedoplatek vyžadovat****po tak dlouhé době?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]