Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stejná krevní skupina vs dítě

Od: sicu odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,je pravda že dva lidé stejné krevní skupiny by spolu neměli mít dítě?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

3x

Tam nejde o stejnou krevní skupinu, ale o Rh faktor. Pokud máte mínus a otec plus, tak budete pod dozorem lékaře. Zde je podrobné vysvětlení.

Jestliže těhotná žena ve své krvi Rh-faktor nemá, čili je podle odborného názvosloví Rh negativní, avšak krev jejího manžela Rh-faktor obsahuje, čili je Rh pozitivní, může se stát, že vyvíjející se plod zdědí po svém otci krev Rh pozitivní.

Tato Rh pozitivní krev plodu může způsobit, že v matčině krvi se začnou vyvíjet protilátky. A ty zpětně mohou působit rozpad červených krvinek plodu, tedy vznik chudokrevnosti u novorozenců.

Díky obrovským objevům v lékařských vědách se podařilo najít velmi účinnou metodu k zabránění tvorby Rh-protilátek v krvi těhotných žen. Badatelé přitom vyšli z poznatku, že při prvém těhotenství bývá v krvi těhotné ženy jenom velmi malé množství protilátek, protože plodovým lůžkem proniká do krve těhotné ženy jenom nepatrné množství Rh pozitivních krvinek plodu. Značné množství však jich pronikne teprve při ukončení těhotenství porodem nebo potratem.

Při dalším těhotenství však stačí průnik třeba jenom malého množství Rh pozitivních krvinek do krevního oběhu těhotné ženy a protilátky se tam začnou tvořit ve vysokém množství. Proniknou pak do krevního oběhu plodu, rozkládají jeho krvinky. Způsobí chudokrevnost a novorozenec onemocní těžkou žloutenkou. Přitom může nastat velmi vážné poškození jeho mozku.

Tomu se dnes předchází následujícím způsobem. Jestliže žena s negativním Rh-faktorem porodí dítě s pozitivním Rh-faktorem, dostane injekci s určitou chemickou látkou, která odstraní z jejího krevního oběhu krvinky plodu, které tam pronikly. Tím se odstraní podnět pro tvorbu protilátek při případném příštím těhotenství.

Injekce se stejnou chemickou látkou se podává také všem Rh negativním ženám, které samovolně potratily anebo jim bylo uměle přerušeno těhotenství (protože u těchto žen není možné vyšetřit krev potraceného plodu). zdroj: porodnice.cz/...

hodnocení

2x

To je nesmysl, na krevní skupině nezáleží. Na čem záleží (nebo spíš dříve záleželo), je Rh faktor. To je to znamínko + nebo - u označení krevní skupiny.

Typ Rh faktoru má velmi významnou úlohu v porodnictví. Pokud totiž otěhotní Rh negativní žena s Rh pozitivním mužem a počaté dítě zdědí Rh pozitivní faktor otce, dojde mezi matkou a dítětem k nesourodosti těchto Rh faktorů se závažnými důsledky. Jedná-li se o první těhotenství ženy, dostanou se zejména během porodu Rh pozitivní krvinky dítěte do Rh negativní krve matky a ta si proti nim vytvoří protilátky. Tatáž situace ale nastane i při přerušeném těhotenství.

Při dalším těhotenství, je-li dítě opět Rh pozitivní, pronikají matčiny protilátky do krevního oběhu plodu, napadají a rozkládají tu krvinky, dochází k hemolýze. Dítě je v důsledku toho nejen chudokrevné, ale navíc onemocní těžkou novorozeneckou žloutenkou a poškodí se jeho některé vnitřní orgány včetně mozku, tj. nervová jádra. Při těžším poškození by dítě zemřelo. Za takových okolností je nutné neprodleně provést především krevní transfúzi, během níž se krev novorozence vymění za zdravou, která protilátky neobsahuje.

V praxi se běžně uplatňují takové medicínské postupy, které zajišťují, aby k fatálnímu poškození dítěte nedošlo. Především se při existenci Rh negativního faktoru těhotné ženy zjišťuje i Rh faktor otce. K výjimečným opatřením není třeba přistupovat tehdy, pokud je Rh faktor otce rovněž negativní. Ovšem pokud je tomu naopak a otcův Rh faktor je pozitivní, je potřebné těhotné ženě pravidelně odebírat krev a sledovat u ní tvorbu jejích protilátek proti Rh faktoru dítěte. Cílem je zajistit včas provedení příslušných opatření, tj. prevenci vzniku protilátek matky proti Rh faktoru krvinek plodu.

Při prvém porodu je nutné rodičce vstříknout nejpozději do 72 hodin od narození dítěte nitrosvalovou injekci lidského imunoglobulinu anti-RhO. Tím jsou odstraněny díky imunoglobulinům z krevního oběhu matky ty červené krvinky, které obsahují Rh pozitivní faktor plodu, tak je odrušen podnět tvorby mateřských protilátek proti Rh faktoru dítěte. Injekce imunoglobulinu se podává Rh negativním ženám i v případě přerušení těhotenství. Při dalším porodu Rh pozitivního dítěte se tento postup opakuje. Díky tomuto přístupu se minimalizuje nutnost výměnné transfúze krve dítěte a předchází se jeho poškození.

Ovšem ještě za jedné okolnosti by hrozilo dítěti nebezpečí _ a to tehdy, pokud by matka s Rh faktorem negativním v dřívějšku obdržela transfúzí Rh pozitivní krev. Proto je třeba této okolnosti věnovat velkou pozornost.

Zdroj: krevniskupiny.cz/...

doplněno 28.08.10 21:15:

neopisovala jsem, Mařenko... jenom později odklepla *nevi*

pb®

Jsem tehotna a Rh- a bylo mi receno, ze dnes uz se krevni skupina otce nezjistuje, protoze se nemohou spolehnout na to, ze zena dovede opravdu otce sveho ditete, takze pausalne vsem Rh- zenam po porodu nebo potratu pichaji imunoglobulin.

lidka*
hodnocení

2x

Odborně vám odpověděly kolegyně. Já jsem tento případ zažila v reálu. Oba rodiče jsme měli krevní skupinu B - já RH faktor mínus, manžel plus. Pokud si pamatuji, tak mne upozorňovali, že by mohly být problémy u druhého děcka - důvody si už nepamatuji - stejně jsem měla jedináčka. *houpy*Navíc si myslím, že od té doby i lékařská věda udělala jistě další posun a dokáže si ještě lépe poradit než před 40 roky.

lidus*
hodnocení

1x

Maminka je Rh- a měla nás 3, před 50ti lety se nic nezjišťovalo, Rh- mám jen já sestry jsou+ a před 30ti lety jsem i smanželem lítala po odběrech a byl to docela humbuk, varoval mě lékař, že další dítě by mohlo být postižené a td. Dcera rodila letos a jen na její vlastní žádost jí zjišťovali RH. faktor.

slunicko11*
hodnocení

0x

Také mě to zajímá zdali vůbec mohou mít rodiče s naprosto stejnou krevní skupinou i se stejným RH děti. Někde jsem četla že, kdyby tedy vůbec došlo k početí- i to je prý nepravděpodobné, bylo by dítě postižené, je to pravda?

katerina77*

Slunicko, tak to vam muzu rict rovnou, ze je nesmysl. Nejen, ze krevnich skupin je na tohle malo, to by vyber partnera byl opravdu hodne slozity, ale dam vam konkretni priklad - a to sebe. Oba moji rodice kr. sk. 0, Rh+, ja mam 0, Rh- a normalne jsem se narodila a postizena nijak nejsem. Ono totiz nezalezi jen na tom jestli maji rodice Rh+ nebo -, ale take na tom, jaky genotyp presne jsou a jestli diteti predaji dominantni gen pro Rh+ nebo recesivni pro Rh-.

Ale no toto?

To mi přijde naprosto absurdní. Nicméně jsem zapátral po webu a kromě sem tam nějakých hlášek typu "slyšela jsem"jsem nic takového nenašel. Třeba na dvojcata.kat.cz/... najdete rozbor toho, jak se krevní skupiny dědí, včetně případu, kdy oba rodiče mají stejnou skupinu, ale žádné varování tam není (naopak, v jednom ze stopadesáti případů údajně mohou nastat lehké komplikace při nestejných skupinách rodičů). Samozřejmě, a o tom se tu též dočtete, problém může být při kombinaci matka Rh- otec Rh+, zvláště u druhého dítěte. Ale toto křížení faktorů byl i náš případ a obě dcery jsou v pořádku; ono se to hlídá a dá se to nějak oetřit.

Dokonce na zena-in.cz/... (aky na to mrkněte) jsem našel věty "Kolegyně Míša se domnívá, že spojení dvou stejných krevních skupin minimalizuje riziko vzniku genetických vad. To se mi bohužel nepodařilo ověřit."

Možná že celý ten humbuk vznikl špatným pochopením či nechodnou generalizací problémů s příbuzenskými svazky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]