Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně tzv. Doporučenky, kterou vydávají Úrady práce, kde uchazeč o zaměstnání ve lhůtě do 3 pracovních dnů se dostaví na určené pracoviště a v případě že nebyl přijat, následující den vráti Doporučenku na Úřad práce. Vzhledem k tomu, že pobírám pouze dávky hmotné nouze (existenční minimum) a z toho třetinu v poukázkách na nákup jídla a nejnutnějších potřeb, mi nezbývají finanční prostředky na placení jízdného, pokud mi Úřad práce vystaví několikrát týdně Doporučenku, kde se musím dostavit a jen na jízdném zaplatím cca 100Kč denně. Jinými slovy, Úřad práce mi současnou situaci spíše ztěžuje něž usnadňuje a posílá mě na pracoviště, kde mne nepřijmou, zbytečně utratím za jízdné a nezbývají mi finanční prostředky na hledání zaměstnání.
Na druhé straně jako registrovaný na ÚP jste pro zdravotní pojišťovnu státním pojištěncem, tedy povinné ZP za Vás platí stát. Jestli máte pocit, že Vám ÚP ztěžuje situaci, můžete se odhlásit a přihlásit se na Vaši ZP jako samoplátce. Pak si budete moci obcházet potenciální zaměstnavatele bez nutnosti dostavovat se na ÚP.
Musíte vzít jako fakt, že registrace na ÚP je v několika ohledech postavena na roveň zaměstnání. Musíte se dostavit podle pokynů zprostředkovatele, stejně jako se jednou budete muset dostavovat do práce. Určitá doba registrace je Vám započtena jako náhradní doba pojištění pro nárok na důchod.
Tu ZP bych Vám vřele doporučila nevynechávat, pokud se rozhodnete opustit ÚP. Ve své praxi řeším až příliš mnoho exekucí na nezaplacené zdravotní pojištění.
Předpokládám že jsi mladý a zdravý člověk, který může pracovat... Tak pracuj a nepiš hlouposti.
Já jsem starý a nemocný člověk a pracuji. V životě jsem nebyla na ÚP. Takže jo, souhlasím naprosto se sebastiansem. Možností práce je v současnosti víc než blech, pokud tedy nehledáš jen ředitelování ve Škodovce.
Bohužel, podle toho co píšeš ti moc nevěřím a především nechápu ty urážky. Pokud chce tady někdo jen hloupě urážet místo pomoci, nemusíte reagovat, děkuji.
To nejsou urážky ale v podstatě fakta! Kdo chce pracovat-práci si najde a NEVYMLOUVÁ se na nic!
Tedy na rozdíl o pí Etany jsem sice byl na ÚP, ale jen na nezbytně nutnou dobu a za druhé, jsem taky nemocný denně cca 100 dávek inzulínu , mám přiznaný id1° a pracuji světe div se ve stavebnictví .Z Vašeho dotazu plyne -ano být na ÚP , ano výhody,NE starat se , NE hladat práci. Jasně ono je lepší sedět doma na zádeli a nic nedělat a jen čekat na dávky!
PS přijdte k nám -máme na firmě hluboký podstav, takže není problém IHNED zaměstnat!
No, neznám okolnosti, ale přijde mi to skutečně nějak moc přísné, tři doporučenky za týden? Já dostával tak dvě do měsíce a doba na projednání 3 dny? Já měl určitě víc...a vrátit doporučenku následující den na úřad práce je taky divné...u nás stačí až na další schůzce, klidně třeba za 14 dní...asi máte nějakou přísnou zprostředkovatelku nebo nevím.
Určitě se s ní zkuste nějak domluvit, vše se dá nějak řešit, pokud si na Vás přímo nezasedla. I zprostředkovatelka si nemůže dělat co chce a při hledání zaměstnání pro Vás se řídit nějakými pokyny. Takže bych začal komunikací a vysvětlil svoji situaci.
Také bych se informoval na další příspěvky, které můžete pobírat. Nemáte třeba nárok na příspěvek na bydlení? Pokud máte nějaké zdravotní problémy, navštivte lékaře a nechte si sepsat vyjádření pro úřad práce. Zprostředkovatelka pak bude muset zohlednit Váš zdravotní stav a tomu přizpůsobit to, kam Vás bude posílat.
Tazateli, bohužel česká společnost je, i přes dobu 34 let po revoluci, stále skrytě komunistická. Neboli zde ani jinde moc zastání nehledejte. Ano, v evropském zahraničí jsou běžné zkrácené úvazky, je běžné si třeba po 10 letech v práci dát rok, dva volna na úp na klid nebo cestování - a poté si v klidu začít hledat další místo. To u nás je to stále zpátečnické, tedy být byť jediný den na úp se ještě pořád nepochopitelně bere jako hrdelní zločin za který by se nemělo zavírat za příživnictví, ale nejlépe rovnou veřejně upalovat. Bude to trvat ještě pár desítek let než zde začnou být lidé v tomto ohledu normální a to komunistické smýšlení konečně opustí. Bohužel však, peníze jsou třeba, tedy doporučuji ujasnit si kam chcete směřovat a vyhledat si samostatně místo, kam chcete jít a o to se zasnažit. Mohlo by to vyjít s vyšší pravděpodobností. ÚP vždy dostává jen pracovní místa, která zbyla - a na která nechce firma obsadit ani své známé, natož rodinu. Protože jde dost často o místa která nestojí za nic. Tedy vezměte iniciativu do vlastních rukou - to se vyplatí vždy.
Aha, takže komunistické je živit ze svých peněz někoho, komu se rok dva nechce nic dělat? Zajímavá myšlenka.
Mimochodem, paní Etano, znamená to, že když někdo pracoval 10 let a odváděl vše povinné státu, a pak je rok, dva doma (a odevzdá státu ve výsledku o něco méně než kdyby i ty další roky pracoval), tak se skutečně nechává živit? Nebo jen odevzdá méně? Počítejte. Podle Vašeho uvažování by pak i ti co vydělávají méně než ostatní, byli vlastně živeni někým jiným. Trošku nesmysl, ne?
pokud si žije za své úspory a to včetně zdravotního pojištění, netřeba ani živit úředníky zabývající se jeho potřebami, pak může být doma třeba celý život a já proti němu ani neceknu. To ovšem není případ tazatele. A ten váš hypotetický deset let platící daně tvor si taky nespořil u státu na havaj.
Asi takhle Květa je troll a rýpalka v jedné osobě!.
Jinak on je problém, že Tazatel ani nenasal kolik roků má třeba odrpacováno atd , takže ani nevíme zda je nu 25 a už 3 roky leží na ÚP nebo jest mu kolem 60 je na ÚP rok. Jinak osobně jsem tuto instituci využil, ale jen na nezbytně nutný čas .můj názor kdo je na ÚP rok a víc asi moc zájem o práci nemá .i když jsou výjímky potvrzující pravidlo.
V tom je ten fígel,že oficiálne do toho penny pracovať ísť nemôže,lebo o tú čiastku by mu krátili dávky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.