Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je to asi nezvyklá otázka ale sem duchodce sám,a moje sousedka je to samé .Každý z nás se boji kdyby se neco stalo,a aby nás nenašli za nejakou dobu po oznanamení sousedu.Bydlime na stejnem patře.Tak sme se navzajem dohodl jak to udělat,aby sme si každý den dali nejakou spravv
u že žijeme.Telefonicky-nekdo muže zavolat,zvonit a ten druhy je někde.Do oken si nevidíme.Má někdo nějaký nápad co s tím?
V první řadě se naučte nosit v kapse nebo na krku mobil. Tohle mi hodně pomohlo. Pohoda, odpoledne, gauč, televize. Postavila jsem se a na místě se zhroutila. Bylo mi zle, nemohla jsem se postavit, jenom jsem si říkala, že nesmím poblinkat gauč a psa. Naštěstí na konferáku byl mobil. Sousedka má klíče, ta zavolala rychlou a zabalila mě na pobyt v nemocnici. Vrátila jsem se až po několika měsících. Mám fajn sousedy a všichni mě hlídají. Když by mi nebylo dobře, mám bouchat do čehokoliv, co mám po ruce. Všichni to vědí a všichni mě ujišťují, že udělají vždycky všechno, aby mi pomohli.
Dobří sousedé, to je lepší, než výhra ve sportce.
Vždyť je to nesmysl. Předáte si jakýmkoli zde navrhovaným způsobem zprávu a minutu na to můžete dostat infarkt nebo mrtvici. Nebo upadnete na roh stolu. Hodinu po tom už může být pozdě...
Ale pro pocit, že jste něco udělal, tak prosím...
Po čtrnácti dnech ne. To už by ta mrtvola asi sama odešla. Nejintenzivnější zápach je mezi 2. a 6. dnem. Už po prvním dnu tam začnou po baráku lítat masařky.
@ernie: Tohle platí v případě, že mrtvola leží volně někde v přírodě. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že mrtvola zavřená v panelákovém bytě smrdí sice strašně, ale ven to je cítit velmi málo. Takže jsme hledali spíš mrtvou myš a nebo krysu. Obrat nastal v okamžiku otevření bytu a odnosu toho, co zbylo .
Za dveře zvenku natlouct hřebíček a tam pověsit nějakou stuhu dopoledne.
Nejlepší by bylo 7 ks. Tak ve středu budou 3, v sobotu 6 a i podle toho poznáte co je za den.
Nebo 7 kamínků na poličku zvenku za dveře. Každý den by jeden přibyl. Na zem je pokládat asi nepůjde, neb se dům vytírá.
Naše operátory mobilních telefonů bych krmit SMS zprávama 365 x do roka nechtěla, zisky mají dostatečné a na důchodcích se přiživovat nemusí.
Tohle se nedá tak úplně ošéfovat, aby to bylo stoprocentní...
Ale je dobré mít někoho třeba na stejném patře a vyměnit si tlf.čísla, aby Vám v případě potíží, mohl pomoci.
Mám klíče od bytu kamarádky, která je sama a bydlí na stejném sídlišti, ale to spíš pro případ, že by je ztratila, nebo musela do nemocnice a potřebovala něco dovézt, nebo by se jí něco stalo, ale byla by ještě schopná, mi to dát vědět a já bych tam rychle doběhla...rozhodně to ale není tak, že bych jí denně volala, to by ani nechtěla...
Můžete na sebe každý den zazvonit, pozdravit se a ujistit, že jste oba v pořádku, ale pokud třeba potom upadnete ve vaně, nebo s Vámi flákne mrtvice, je to stejně problém...
Také mě to napadlo a pak jsem znejistěla. Pán prozvoní a paní taktéž prozvoní. Vše OK. Jenže když v podobnou dobu někdo z nich bude potřebovat pomoct a zavolá druhému, tak ten druhý může hovor tipnout v domění, že to mělo být pouze prozvánění a pomoc neposkytne.
Prozvonit jen 1x. Když neprozvoní zpět do dohodnuté doby, vyzvánět víckrát. Když nezvedne, zaťukat na dveře.
Nejlepší (soudím podle své 83leté maminky) by bylo se denně na chvilku navštívit, třeba dopoledne Vy k ní a odpoledne nebo k večeru ona k Vám, 5-10 minut posedět a jít. A měli byste mít od sebe klíče, pro případ, že by někdo z Vás ležel bezmocný na zemi. Tak si zvládnete říct, jestli je Vám dnes dobře nebo jestli máte nějaké potíže, že zítra ráno se třeba chystáte ven, ale zastavíte se, jakmile se vrátíte. Budete mít o sobě přehled.
Maminka se takto hlídala se sousedkou, bohužel paní už zemřela a maminka se strašně zhoršila s pamětí. Podle toho vidím jako neprůchozí to obracení rohožek a věšení stuh a všechno, co je založené na dobré paměti. Kdyby jeden zapomněl, druhý si snad řekne - co s ním je? a vyrazí se podívat.
Švec v našem městě, na znamení, že má otevřeno, vyvěsí nad dveře botu. Škrpál by to být nemusel, třeba vlaječka v barvě momentálního zdravotního stavu, nebo cokoliv jiného dle nálady. Mohlo by to být i zábavné.
Začal bych asi tím nejjednodušším, co vás vyjde i nejlevněji. Domluvte se na nějaké hodině, kdy budete oba doma a zároveň to nevzbudí na schodišti nějaký rozruch a normálně na sebe jen zaklepejte na dveře - druhý jen houkne, že je doma. Vůbec nepřijdete spolu do kontaktu, to se hodí, když bude třeba někdo z vás nachlazen. Nebo zazvoňte normálně na zvonek u dveří a druhý se ozve. Pokud ne, tak na sebe mějte telefonní čísla a zavolejte si. SMS zprávy nevím, zda umíte. Mít navzájem klíče je taky řešení, ale je to o vzájemné důvěře.
Na dveře z chodby (je jedno jestli vaše, nebo její), si dejte na šňůrce cedulku, kde bude z jedné strany napsáno Blažena a z druhé Růžena. Když půjdete okolo, podíváte se, jestli vidíte své jméno Blažena. Jestli ne, cedulku otočíte. To samé bude kontrolovat sousedka Růžena.
No a pokud cedulku nebudete muset otáčet, víte, že sousedka z bytu nevyšla.
Já teda nevím co je na tom tak složitého. Máte oba telefony, tak si každý den normálně zavolejte. Zvláště když jste už tak dohodnutí, tak co si to komplikovat? Ale je fakt, že se může stát, že si ráno řeknete že je všechno v pohodě a odpoledne se některému z vás může něco stát. Ale pokud Vám jde o to, aby to nezjistili sousedi až po několika dnech, že je něco divně, tak přece když celý den jeden z Vás nezavolá, tak ten druhý už může jednat, a určitě může zjistit co se s s tím druhým děje.
id, a co tak domluvit se, v poledne a v 19hod jeden prozvoní a druhý "típne". Cesta nejmenšího odporu.
V našem městě si můžou osamělí lidé najmout službu, kdy dostanou na ruku náramek s tlačítkem, kdykoliv na něj zmačknou, ozve se jim centrální pult a tam zařídí, co potřebují. Lékaře, opraváře při havárii, poradu apod. Též lze domluvit, že se jim centrála ozve pravidelně, aby zkontrolovala, zda se nic nestalo. Musí se jim ale dát rezervní klíč od bytu. Sužba stojí měsíčně kolem 500,-, ale je jistota, že tam starý člověk nezůstane třeba několik dní ležet bez pomoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.