Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, podnikám. Měl jsem jednoho klienta. Dodal jsem mu svoje služby, se kterými byl spokojený a produkt, který jsem pro něj vytvořil, používal. Na začátku spolupráce jsme uzavřeli smlouvu, ve které jsme se dohodli na 14 denní splatnosti faktury. S tím souhlasil, smlouvu mám od něj podepsanou.
Fakturu však klient nezaplatil. Přibližně 30. den od nezaplacení jsem mu zaslal e-mailem první mírnou a slušnou upomínku, že eviduji jeho nezaplacenou fakturu. Že věřím, že k nezaplacení došlo nedopatřením. A zopakoval jsem mu částku a jakým způsobem má fakturu uhradit. Na to klient nereagoval.
Tak po cca po 11 dnech od první upomínky jsem mu poslal další upomínku. Už trochu ráznější. Kde jsem zopakoval, že stále eviduji nezaplacenou fakturu z jeho strany, která měla splatnost dne XY. Uvedl jsem rozumný termín, do kdy fakturu zaplatit. V případě, že by stále fakturu neuhradí, že bude následovat oficiální předžalobní výzva. Klient reagoval na druhou upomínku tak, že nestíhá, že fakturu zaplatí, že jsem mu měl zavolat a že to je vše. Že to s tou výzvou jsem přehnal.
Mám pocit, že ze strany klienta je to čistá manipulace. Nejsem jeho sekretářka, abych mu furt vyvolával a připomínal mu zaplacení faktury za služby, které si na základě smlouvy, se kterou souhlasil, objednal. Vnímám, že mě chce dostat do mentálního stavu, že za to, že ON nezaplatil dle smlouvy, se kterou souhlasil, můžu vlastně JÁ.
Co vy na to? Já si za svým postupem stojím. Nepřišel mi nijak přehnaný. Naopak na mě klient působí jako manipulant.
To je úplně běžný postup oddalování platby. Nám se běžně stává, že si zákazník vymůže splatnost 3 měsíce a den před splatností nám fakturu vrátí s tím, že v názvu jeho firmy, musí být před s.r.o čárka a podobně. Pokud je ta čárka zásadní, měl tu fakturu vrátit hned, jak mu přišla.
Pokud neumíte vystavit fakturu přesně podle objednávky, nebo si údaje dohledat v obchodním rejstříku, pokud nemáte ani tu objednávku, no tak to je čistě váš problém.
Ale samozřejmě tu opravenou fakturu den před splatností mu opravíte A žádnou novou splatnost mu tam přece nedáváte, protože jste se dohodli na splatnosti ode dne uskutečnění zdanitelného plnění... Tak kde je problém?
Tak peníze nakonec od něj došly.
Ale hořká pachuť v ústech, že se snažil udělat všechno proto, že za jeho pozdní zaplacení vlastně můžu já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.