Nejste přihlášen/a.
Prosím o odpověĎ. Mám peníze u několika bank a a už u tří se mi stalo, že mi byla nabízena půjčka - s úrokem kolem 6%. Peníze mám, ale nebylo by to výhodné, půjčit si v době inflace 20% (haha, no myslím, že mnohem víc) peníze za 6%?. V čem je háček? Nevěřím samozřejmě, že banky jsou milosrdné, ale proč nabízí půjčky za 6%? A to třeba i na 6 let? To se vyplatí, ne? Nebo co chápu špatně?
Žádná půjčka není, nebyla a nikdy nebude výhodná. A půjčovat si když nemusím, je vyloženě nesmysl. Bankách mají odborníky na finance a mají moc dobře spočítané, co si mohou dovolit aby neprodělaly.
Vzít si 5 milionů hypotéku za 1,75% p.a. a své vlastní peníze investovat s výnosem 6% p.a., případně je točit ve svém podnikání, je nevýhodné? To snad ne.
Petrk bude typický nositel Dunning Kruegerova syndromu. To už je podruhé, co tady vidím, jak se vyjadřuje o financích.
Také jsem svou hypotéku za cca 2% hodil na spořící účet za cca 6,01% a jen čekám na lepší příležitost. Čekám, že přijde pád nemovitostí, pak si pár nemovitostí nakoupím
A k původní otázce: banky samozřejmě mají spoustu Liquidity a potřebuji ty peníze umístit, takže proto nabízejí spotřeba ky za 6% nedávno ještě za 5, ale narostlo mi to pod rukama, z mnoha důvodů.
otázka spíš jsem měla znít, proč v době, kdy Repo sazba už byla 7%, tak ještě spotřeba ky jeli pod 6%, no, mohu si za spekulovat, že to bylo třeba proto, že ještě jeli marketingové kampaně, že ty banky spoléhají na to, že úrok a inflace půjde brzy dolů a že ti lidi samozřejmě budou dlužit za tyhle peníze dále, protože nebudou schopni to splatit, nebo Že ti lidi budou čerpat další služby, nebo že ti lidi budou platit další poplatky... A musíš myslet trošku do budoucna
Pro tu banku to ztrátové není, ta má podstatě neomezenou likviditu
Nic vám nebrání "výhodně si půjčit" - nicméně co budete mít za rok při inflaci 20% a úroku na spořícím účtu 6% pořád menší peníze...
Aktuálně se prostě vyplatí peníze nemít.
ne, nemám, jen jsem se orientačně ptala ohledně návrhů bank. Promiňte, jsem blondýna, ale PROČ by bylo tak nevýhodné si teď vzít půjčku. Proč si lidi hromadně brali hypo při kolem dvou procentní sazby? Vždyt se natvrdo říká, že teď není výhodné spořiřt, ale mít dluhy.
hromadně brali hypo při kolem dvou procentní sazby
To se musíte každého zeptat, proč stěvěli dům, opravovali domky..
Teď si to již hromadně neberou hypo při kolem 6-7procentní sazby****
Omlouvám se, ale s blondýnkou to nemá nic společného, páč je to o chytrosti osob.
Není výhodné ani spořit, ani mít dluhy se současnou sazbou. Výhodné je investovat, jelikož je téměř vše v hluboce červených číslech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.