Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka v dnešní době?

Od: celestyn* odpovědí: 21 změna:

Prosím o odpověĎ. Mám peníze u několika bank a a už u tří se mi stalo, že mi byla nabízena půjčka - s úrokem kolem 6%. Peníze mám, ale nebylo by to výhodné, půjčit si v době inflace 20% (haha, no myslím, že mnohem víc) peníze za 6%?. V čem je háček? Nevěřím samozřejmě, že banky jsou milosrdné, ale proč nabízí půjčky za 6%? A to třeba i na 6 let? To se vyplatí, ne? Nebo co chápu špatně?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Žádná půjčka není, nebyla a nikdy nebude výhodná. A půjčovat si když nemusím, je vyloženě nesmysl. Bankách mají odborníky na finance a mají moc dobře spočítané, co si mohou dovolit aby neprodělaly.

racio

Vzít si 5 milionů hypotéku za 1,75% p.a. a své vlastní peníze investovat s výnosem 6% p.a., případně je točit ve svém podnikání, je nevýhodné? To snad ne.

petrk
@racio kdyby banka viděla že investuješ a klidně i "jenom" 2000 - 5000 kč za měsíc což není pro lidi všeobecně moc pro banku více než dost (5k půlka měsíční splátky) a banka si velmi snadno zjistí tvou bonitu , jak se ti daří nebo ne, všeobecně nejen v práci ale i v investicích. A závěrem kdyby to bylo tak snad jak popisuješ tak by si ten člověk nebral hypotéku ale v horizontu 2-5let otočí ty peníze a dá 4,5mega a ne 6 za hypo. Takže takové rádoby chytráky a investiční experty miluju, vše je strašně snadné a lehké a do roka jsou v exekuci a na ubytovně. To chce dneska každý vše hned, snadno a samozřejmě bez námahy.
lojza
Hypotéka aktuálně za 1.75? Prosím odkaz, moc děkuji.
racio

@lojza Aktuálně takovou sazbu mám, měl jsem a ještě nějakou dobu budu mít. V této turbulentní době platí o to víc slova klasika ... kdo chvíli stál, již stojí opodál.

petrk
@racio tak se ozvi za 5let s úrokovou sazbou 10% až ti skončí fixace a banka z tebe bude ždímat prachy jak vodu ze špinavého hadru a vezme si úplně vše, ale takovým expertům jako ty je cokoliv zbytečné vysvětlovat vždyť ty otočíš na akciích minimálně mega za měsíc že jo?
racio

@petrk Je mi to líto, ale opravdu vašemu textu nerozumím. Přeji příjemný zbytek dne.

dr

Petrk bude typický nositel Dunning Kruegerova syndromu. To už je podruhé, co tady vidím, jak se vyjadřuje o financích.

Také jsem svou hypotéku za cca 2% hodil na spořící účet za cca 6,01% a jen čekám na lepší příležitost. Čekám, že přijde pád nemovitostí, pak si pár nemovitostí nakoupím :)

A k původní otázce: banky samozřejmě mají spoustu Liquidity a potřebuji ty peníze umístit, takže proto nabízejí spotřeba ky za 6% nedávno ještě za 5, ale narostlo mi to pod rukama, z mnoha důvodů.

otázka spíš jsem měla znít, proč v době, kdy Repo sazba už byla 7%, tak ještě spotřeba ky jeli pod 6%, no, mohu si za spekulovat, že to bylo třeba proto, že ještě jeli marketingové kampaně, že ty banky spoléhají na to, že úrok a inflace půjde brzy dolů a že ti lidi samozřejmě budou dlužit za tyhle peníze dále, protože nebudou schopni to splatit, nebo Že ti lidi budou čerpat další služby, nebo že ti lidi budou platit další poplatky... A musíš myslet trošku do budoucna

Pro tu banku to ztrátové není, ta má podstatě neomezenou likviditu

hodnocení

5x
Výhodné to může být pouze v případě, pokud je pak sám dokážete investovat výhodněji.

hodnocení

2x

Nic vám nebrání "výhodně si půjčit" - nicméně co budete mít za rok při inflaci 20% a úroku na spořícím účtu 6% pořád menší peníze...

Aktuálně se prostě vyplatí peníze nemít.

celestyn*
hodnocení

nemluvím o spořícím účtu, tam peníze mám a jen koukám, jak mizí. Mluvík o PŮJČCE!

"Aktuálně se prostě vyplatí peníze nemít." Tak já si je klidně od Vás vezmu ať snimi nemáte trápení. ;)

peterosos
hodnocení

2x
Jediné komu se toto vyplatí jsou banky. Banky nejsou charita aby dotovala lidem jejich životní styl. Kdyby nebyly půjčky tak by banky byly charitou a neměli by moc velké zisky, lidé neví co je finanční gramotnost zajímá je pouze aby kdekoliv za téměř jakoukoliv cenu sehnali peníze na dárky,oslavy a zhýřelý životní styl ale neboj se banka to má moc dobře spočítáno aby vydělali.
celestyn*
hodnocení

Ne, u mě jde o to, že peníze mám. Ale říkám si, že když je 20% inflace a banky půjčují za 6% tak je to přece výhodné, ne? A já rozhodně nehýřím, nejezdím na exotické dovolené nebo si nekupuji drahé dárky. Ti, co mají fixovanou hypotéku třeba na 2% tak na tom taky v dnešní době vydělávají,

hodnocení

2x

Banka půjčuje peníze, které nemá, proto se ji vyplatí jakýkoliv úrok a bankovně komerční konkurenční boj je umělý v závislosti na ČNB.
Jinak ne, půjčka pro Vás výhodná není nikdy, leda na investiční nemovitost.

hodnocení

0x

Máte to spočítané, finanční kalkulaci, třeba na 5 let? Rád bych jí viděl.

celestyn*
hodnocení

ne, nemám, jen jsem se orientačně ptala ohledně návrhů bank. Promiňte, jsem blondýna, ale PROČ by bylo tak nevýhodné si teď vzít půjčku. Proč si lidi hromadně brali hypo při kolem dvou procentní sazby? Vždyt se natvrdo říká, že teď není výhodné spořiřt, ale mít dluhy.

hromadně brali hypo při kolem dvou procentní sazby
To se musíte každého zeptat, proč stěvěli dům, opravovali domky..

Teď si to již hromadně neberou hypo při kolem 6-7procentní sazby****

Omlouvám se, ale s blondýnkou to nemá nic společného, páč je to o chytrosti osob.

Není výhodné ani spořit, ani mít dluhy se současnou sazbou. Výhodné je investovat, jelikož je téměř vše v hluboce červených číslech.

jak že je nevýhodné, že mi měsíčně přijde na účty

1 056,15 CZ
Peníze získané úročením tohoto účtu

-158,42 CZK

Daň z úroku

897,73 je čistý zisk jen z jednoho účtu?

hodnocení

0x
Půjčka je pokaždé výhodná pro banku. Pro klienta začíná být výhodná pokud vydělá více než je zmiňovaný úrok 6%.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]