Ahoj dobrý den. Můj bratr by potřeboval poradit. Celé roky pracoval ale od října 2021 marodil a to až do konce května 2022. Pak musel změnit zaměstnání protože mu to doktor nedoporučuje dal pracovat na této pozici a tak si hledal od června 2022 novou práci. Pak nastoupil na měsíc do nové práce ale furt měl zdravotní potíže a tak tam skončil a od listopadu 2022 je na úřadu práce do teď.. otázka je jasná...musí mít daňové přiznání když měl příjem jen za cca jeden měsíc práce protože předtím ho platil stát při dlouhe nemoci. Poradite mu co by tedy měl prasně doložit protože ani já se v tom neorientuji. Děkuji moc.
Volal jsem mu a to co píši sedí. Tedy když ho platil stát při dlouhé pracovní neschopnosti a ne zaměstnavatel a pak dělal jen měsíc...má cenu vůbec něco uplatňovat? Měl dítě na sebe napsané slevu ale když nejsou výdělky, tak dle nás asi nemá ani nárok na slevu na dítě.
Ať se ještě podívá, kolik odvedl za ten měsíc daně. Jestli nic, není mu co vracet - vratky jsou max. do výše odvedené daně. V tom případě nemá cenu zkoušet žádat o roční zúčtování nebo podávat daňové přiznání.
Daňový bonus se vyplácí pouze v případě, že zdanitelný příjem v měsíci činí nejméně polovinu minimální mzdy - loni tedy 8.100 Kč. Kdyby některý měsíc měl méně a některý více, srovná se to ročním zúčtováním v případě, že by měl za rok aspoň 12x8100. Ale pokud pracoval jen jeden měsíc, záleží na výši hrubé mzdy v tom měsíci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.