Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je bezpečné brát 2 roky prošlá antidepresiva?

Od: hocher odpovědí: 19 změna:

Zdravím, mám doma dva roky prošlá antidepresiva Sertralin. Zbyla mi z předchozí léčby (prosím nerešte, že se mají dobírat...). Teď jsem ve složité životní situaci a začínám pociťovat, že do toho opět začínám padat. Je bezpečné si vzít tyhle, které jsou prošlé dva roky? Vím, že se musí užívat nějakou dobu, aby měly efekt... nemůže se nic stát? Díky.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

10x

Nebylo by lepší k lékaři? Někdo Vám ta antidepresiva tenkrát předepsal. Ten Vás má v evidenci a měl by vědět, že je tu recidiva. To není Brufen, že ho spolknu a bude líp. Tady jde o dlouhodobé nastavení chemizmu v mozku. Zatím si dejte aspoň hořčík s B6 případně Guajacuran /vše volně v lékárně/, dejte si procházku přírodou, a zvažte toho doktora.

hodnocení

3x
Pěkný den,podle mě to bezpečné není. Antidepresiva nejsou Paralen,proto jsou také na předpis. Měl byste navštívit lékaře a zkonzultovat léčbu s ním.

zaseja
hodnocení

2x

Odbourej ty důvody deprese, začni se něčím víc zaměstnávat, ať nemáš čas na blbý myšlenky a časem se to zlepší samo.

To je můj názor, nevěřím tomu, že nějaký prášek dokáže odstranit třeba problémy na pracovišti.

Nepleťte si deprese a "blbou náladu". To není totéž. Deprese je vážná choroba, která žádný konkrétní důvod mít nemusí. Tu žádnou běžnou čiností nezastavíte. Vyžaduje odbornou léčbu, sám pacient nemá šanci.

Jasně, že žádné léky nemohou odstranit problémy, které v okolí máme. Pokud se tedy nejedná o problémy, které si člověk s depresí způsobuje svým chováním. Pokud se změní chování člověka s depresí díky lékům (zlepší se), tak potom se samozřejmě pro takového člověka mohou zlepšit i životní podmínky.
Stejně tak, zlepšením okolních podmínek se vůbec nemusí zlepšit psychický stav člověka s depresí. Mám teď na mysli skutečnou depresi, jakožto psychickou poruchu: ta je způsobena zpravidla špatnou funkcí neuropřenašečů v mozku.

pro magdon
Napsal jste to dobře. *palec*
Jen doplním, že deprese nějaký důvod má: a to zdravotní stav člověka. Ale Vy jste měl zřejmě na mysli, jako důvod deprese, vliv okolí a to skutečně příčinou deprese vůbec být nemusí a většinou, ani není. Daný člověk se může mít úplně perfektně, nic mu nechybí, může žít v dokonalém prostředí a maximální spokojenosti, ale stejně může začít trpět depresemi.

arny - Tak samozřejmě, že deprese příčinu má, já jen chtěl vyvrátit názor, že depresi může způsobit to, že mi v práci vynadá šéf, manželka mi nedá večeři a navíc oblíbený fotbalový tým prohraje. Osobně depresemi netrpím, ale měla je kdysi moje přítelkyně, takže vím velmi dobře, o čem to je.

depky

Asi jako mužů vyjít z baráku a muze me trefit meteorit..

citace Wiki:

Jako významné faktory depresogenního životního stylu byly identifikovány přejídání, podvýživa, sedavý způsob života, nedostatek slunečního svitu, spánková deprivace a sociální izolace.

@magdon Tak vážná choroba jo? A znáš nějakou nevážnou chorobu mozku? Třeba schizofrenii?

A co teprve migréna?

depky - tak jo, vynechte slovo "vážná". Ale "zaseja" očividně nemá ponětí o tom, co to je deprese a myslí si, že se jí nemocný může zbavit tím, že půjdu třeba mýt okna.

depky

Okna radši ne, někdo labilní by moh i skočit :)

Ale taková procházka v lese, pokud to zrovna není les sebevrahů jako mají v Japonsku, tak to si myslím, že dost pomáhá. Já myslím že sis to popletl s migrénou, U deprese si myslím že to je nejčastěji psychického původu, Jenže dneska chtějí pašáci na všechno pilulku, zdůrazňuji že modrou pilulku. Červenou pilulku chce málokdo. Ano, to je reference na Metrix

depky - S ničím si to nepletu (a s migrénou už vůbec ne). Vím zcela přesně, co znamená "maniodepresivní psychóza" (dneska tomu "bipolární porucha"). Trpěla tím kdysi moje přítelkyně, léčila se nejdřív v Německu (neúspěšně) a pak relativně úspěšně řadu let v Česku. Vím, jak vypadá záchvat deprese, protože když měla záchvat, seděl jsem hodiny u její postele a čekal, až začne zase vnímat okolí. Bylo jí všechno naprosto lhostejné, ležela a tupě zírala do stropu. Že by pomohla nějaká procházka po lese je k smíchu.

Takže mě poučovat rozhodně nemusíte!

pro depky
Tak to jste právě úplně na omylu. Zřejmě si pletete skutečnou depresi se špatnou náladou. Člověk, který má opravdové deprese, tak mu žádná procházka v lese nepomůže. Takový člověk nemá, ani o žádnou procházku zájem. Mám teď na mysli těžké deprese. Člověk s lehkými depresemi běžný život tak nějak zvládá, ale i tak má raději "svůj klid" a snaží se setrvávat "ve své bublině".

pro magdon
Jen upřesním: maniodeprese je trochu něco jiného, než deprese. Jsou lidé, co trpí pouze depresí. U člověka s maniodepresí se právě střídají dva různé stavy: mánie a deprese.

Teď jsem ve složité životní situaci --- z téhle věty mám pocit, že i sám tazatel si nějakou souvislost se zhoršeným zdravotním stavem vyvozuje. A na to zřejmě reaguje hned první odpověď. Taky myslím, že pokud změní životní podmínky, třeba se mu zlepší i zdraví. Dva roky se mi zdá málo na to, aby se rapidně změnil účinek léku.
hocher
Tazatel si je skoro jist souvislostí, seběhlo se toho teď prostě na moji osobnost moc naráz (rozchod po 7 letech vztahu, náhlá a trvalá ztráta nejbližšího přátele, stres ze státnic, k tomu stres v zaměstnání,...). Jen jsem tentokrát chtěl být silnější a vybojovat to tentokrát sám...
Ad prášek, deprese je prostě nemoc. Tak jako zlomenou nohu nevyléčí jen tak koukat jak srůstá křivě, tak depresi nevyléčí procházka. Špatnou náladu ano, depresi ne. Bohužel častý omyl a mohu říct, že tímhle akorát tak lidem trpícím depresí ublížíte

hodnocení

2x

Samoordinovanie 2 roky expirovanych liekov urcite NIE. Navstvite lekara, na zakladne antidepresiva, ak mate v karte zaznam o predoslom uzivani, staci aj obvodny a medzitym sa objednate k psychiatrovi.

hodnocení

2x

Já osobně moc na nějakou expiraci čehokoliv moc nekoukám, ale v tomhle případě bych to asi neryskoval.

hodnocení

1x

Kdyby byly léky prošlé jen pár měsíců, tak bych se toho nebál. Ale 2 roky prošlé léky bych v tomto případě neriskoval. Nebude pro Vás jednodušší, když zajdete opět k lékaři a ten Vám předepíše léky nové?

jenn
hodnocení

0x

urcite neberte 2 roky prosla antidepresiva ale i jakekoliv jine lecive pripravky. nechte si predepsta novy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]