Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám otázku, jsem zaměstnanec a u toho pronajímám byt. V loni jsem dělal daňové přiznání z pronájmu paušálem. Chtěl jsem se zeptat, zda mohu na daňovém přiznání za rok 2022 přejít na skutečné výdaje? Případně za jakých podmínek? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ano, můžete - je to volitelné dle výhodnosti. Pro někoho je paušál 30% výhodnější (nemusí nic evidovat a prokazovat) a jiný uplatní skutečné výdaje, když jsou vyšší, než by byl paušál. Ovšem, musíte ty skutečné výdaje na výzvu/žádost F.Ú. prokázat ze své pečlivě vedené evidence a musí mít vztah k tomu pronájmu. Zdravím!
děkuji za odpověď, a chci se zeptat, zda to víte 100 procentně? Mě totiž říkala účetní, že neví jak to je, že se na to musí podívat do zákonů, že to prý nešlo, tak nevím?
radek123 - vím, že lze na jednom formuláři (jedna, stejná osoba) vykazovat skutečné hodnoty (cifry dle evidence) u podnikání a zároveň tam v Příloze č.2 (pro pronájem) uvádět buď paušál nebo skutečné hodnoty (cifry dle evidence). Tak si myslím, že to bude u zaměstnanců (závislé činnosti) stejné. Pokud je účetní ochotna Vám to zjistit, tak budete mít jistotu.
Ano můžete, podrobnosti v odkazu idealninajemce.cz/...
tady ještě info pro zaměstnance,,, kteří zároven pronajímají mesec.cz/...
Tohle jsem našel na portálu finanční správa, tak si myslím, že to nepůjde změnit?
Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, může je uplatnit ve výši 30 % z příjmů z nájmu (paušální výdaje), nejvýše však do částky 600 000 Kč.
Způsob uplatnění výdajů dle předchozího bodu nelze zpětně měnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.