Zdravím, potřeboval bych vědět jak odmítnout nabídku k pití alkoholu. Sousedé se mě pořád ptají kdy "konečně" začnu pít, nabízi mi štamprle slivovice a diví se že ve svém věku nepiju (a to kvůli potvrzené Epilepsii). Sice teď neberu žádné léky ale nerad bych si vyprovokoval záchvat alkoholem a ani se s nimi kvůli tomu nechci pohádat.
Zapomenout na to, že mám nemocného souseda, může jen chychlastaný mozek. Nedejte se zlákat, jen slaboši podlehnou.
valach327*
Zlákat se samozřejmě nedám. Ještě že znám dost lidí s kterýma se můžu bez problémů bavit a můj odpor k alkoholu chápou a místo něj mi nabídnou nealkoholické pití.
Asi bych řekl,že mám epilepsii a kvůli tomu nemůžu alkohol.
valach327*
To jsem jim řekl několikrát i jsem jim řekl že mi budou volat záchranku když si s nimi dám. Ale bohužel to nefunguje. Vždycky na to po pár dnech zapoměli a začali se ptát znovu. Dokonce už padla poznámka že “Štamprle slivovice mi nic neudělá."
makak
Ale ty se přece nemusíš nijak obhajovat. Prostě řekni že ne díky, nedam si. Tihle obvykle vesnicti alkoholici jsou zlo, ti to stejne nikdy nepochopí.
To tedy musíte mít za sousedy hodně velké pitomce. Smiřte se s tím! Už jste vysvětlil několikrát a odmítnul několikrát a stále nechtějí pochopit. Nejspíše pijí ligu a nechtějí, aby se na ně díval střízlivý. A sotva byste si vzal, tak zajásají něco o tiché vodě a budou mít z vás celý rok srandu a pocit, že mají navrch. Nedejte se, držte se! Máte můj obdiv.
Prostě bych na takovou otázku vůbec nereagoval když jim nestačí jednou říct ne. Sám vůbec nepiju (dobrovolně) a prostě řeknu díky ale nechci. Pak na to už vůbec nereaguji. At si říkají co chtějí.
Odmítnout alkohol je pro mě celkem jednoduché. Zdvořile a s úsměvem řeknu, že nebudu pít. Obtížnější pro mě je se rozumně omluvit z různých akcí v práci, kde vím že to bude dost o alkoholu.
V určitém věku jsem se pro sebe usnesla, že přestanu pít alkohol. Nejsem abstinent, ale nemusím kdykoli ve společnosti popíjet. Přestalo mi to i chutnat. Mnohokrát jsem čelila i velmi soustředěnému nátlaku, abych si s někým připila. Osvědčilo se mi říct, že nesmím, protože jsem odnaučený alkoholik. Není to sice pravda, teď slavila švagrová narozeniny a já jsem si vzala nabídnuté deci bílého - bylo dobré. Ale prostě nevypiju cokoli, takže je mi ve společnosti milejší nepít nic. Doma si klidně dám štamprli portského na chuť.
Buď nevypadáte dostatečně důsledně, nebo máte magory sousedy. Protože prosté a důrazné NE by mělo stačit.
Pokud nestačí použijte výmluvu na zákaz od lékaře, ale počítejte s tím, že budou následovat další otázky, případně kolektivní odsuzování doktorů.
break
Pro některý je alkohol samozřejmostí. Často jsem byl někde autem a přesto se mě snažili zlomit. Nemá cenu s takovými diskutovat.
valach327*
To bude ta 2. možnost. Bydlím totiž v místě kde se za komunistů pilo "od střední školy". Asi udělám to, že po nabídnutí chlastu radši zmizím a třeba je to nabízení kalíšků přestane bavit.
Prostě NE, alkohol nechceš a kvůli epilepsii ani nemůžeš. Kdo neni blb tomu tohle stačí a dál nenabízí. Hádat se nemusíš, stačilo říct jednou a je to vyřízená věc.
Bacha, takový debilové co máš kolem sebe jsou schopný nalít ti chlast do pití tajně až třeba půjdeš na hajzl, vzhledem k epilepsii si tohle hlídej.
Nejste povinný nikomu svoje rozhodnutí o nepití alkoholu vysvětlovat. Je to vaše svoboda. Mimochodem, nevysvětlovat je i asertivní a odpověď Ne, je plnohodnotná. Časem si svět zvykne. Taky jsem se kdysi zabýval odpověďmi. Od doby, kdy řeknu, že nepiji a to je vše, je to v pořádku. No a to jsem i vegetarian a nekouřím už ani. Takže nevysvětluji ani jiné svoje rozhodnutí ohledně životního stylu, resp. "víry".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.