Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení živnosti

Od: flip odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer, v r. 2017 jsem si nechala pozastavit živnost, dnes jsem zjistila, že ne na dobu neurčitou, ale pouze do 31.12.2020. Měla jsem to jako vedlejší činnost k HP, v zaměstnání jsem stále, daně zpracovává zaměstnavatel, obnovovat ŽL neplánuji, spíše požádám znovu o přerušení.

Každopádne ŽL mám nyní aktivní, ale přiznání ani přehledy na ZP jsem neposílala.. Je to problém? Stači to doposlat zpětně? Mám se připravit na pokutu? :) V pondělí to budu vyřizovat, tak ať vím co čekat.

Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

0x
V klidu, pokud se sami ozvou z berňaku, pošlete jim čestné prohlášení, že jste neměla žádné příjmy z podnikání.

hodnocení

0x

Proč v pondělí? Pošlete teď pojišťovnám přehledy za rok 2021 datovou schránkou a máte vyřízeno. Nic jiného vám neschází.

flip
hodnocení

Díky, datovku zatím nemám, i když ve schránce ji očekávám.. :)

Tak snad dobrý, hezký večer.

Stalo se mi před lety totéž. Šla jsem na FÚ, tam jsem podepsala čestné prohlášení. Udělala si dvě kopie, které mi orazili a s tím jsem šla na pojišťovnu a sociálku.

Jen to stihněte osobně dřív než budete mít datovku. Pokud nestihnete osobně, tak budete platit pokutu.

Přehledy se dají podepsat i bankovní identitou. Potvrzení FÚ se vyžadovalo dřív na přehled zdravotní pojišťovny. Teď už není potřeba.

etana*
hodnocení

0x

Neblbněte paní hlavu. Žádnou pokutu nedostane, chodit nikam nemusí, stačí poslat prohlášení, klidně i na ty pojišťovny, i když oni si to už dávno předávají sami a až bude mít datovku, tak přes Portál občana může všechno oznámit jedním formulářem (přerušit činnost atd.) Pokud má hrůzu z elektronických podání, tak zajde na ŽÚ a vše rovnou změní nebo zruší, pojišťovny obíhat nemusí.

Portál občana, pokud se do něj přihlásí má i jiné výhody, všemožná podání, změny, doklady.

hodnocení

0x
Já být Vámi, tak dojdu na ŽÚ, přeruším živnost (max. doba je myslím do r. 2099; dál to systém nepustí) a zbytek nechám být. Na FÚ, ZP ani ČSSZ jste zahájení (obnovení) činnosti nehlásila, takže na Vaše přehledy ČSSZ ani ZP nečekají. A pokud jste neměla a nemáte povinnost podat daňové přiznání, tak doneste na FÚ prohlášení, že za rok 2022 nemáte povinnost podat DP, ale i bez toho by se to myslím obešlo, protože Vy jste činnost neobnovovala, pouze administrativně Vám obživlo živnostenské oprávnění.

Můžete prosím uvést zákon a paragraf, podle kterého má podávat prohlášení, že nemá povinnost podávat daňové přiznání? V zákoně o daních z příjmů jsem to nenašel. Hledal jsem nepozorně nebo je to někde jinde?

etana*

Zákon o dani z příjmu, § 38g

To prohlášení je v podstatě nadstavba (tedy úkol z pilnosti), aby nebyl poplatník upomínán, že nepodal přiznání a nemusel to prohlášení posílat dodatečně. Proto jsem hned v prvním příspěvku napsala to, co jsem napsala.

Protože v současnosti si FU a pojišťovny předávají informace dřív, než osloví poplatníka, je zbytečné posílat nulové přehledy. Od roku 2007 to po mně nikdo nechtěl.

1. já jsem nepsal, že to musí tazatelka udělat (píšu, že i bez toho by se to obešlo)
2. hledáte špatně, je to § 136 odst. 5 daňového řádu

@redbull Děkuji. Hledal jsem to stejně jako @etana pod §38g a z toho to nevyplývá.

etana*
hodnocení

0x

12.2. v noci v reakci na tuhle otázku jsem si online přes Portál živnostenského podnikání přerušila živnost (činnost) do roku 2027, teď mi do datovky přišlo vyrozumění a je to hotové, žádné pojišťovny a berňák, vše si předají sami. Nestálo mě to ani poštovní známku. To jen jako příspěvek k tomu, že není třeba někam běhat a že datová schránka je fakt užitečný nástroj v jednání s úřady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]