Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, v r. 2017 jsem si nechala pozastavit živnost, dnes jsem zjistila, že ne na dobu neurčitou, ale pouze do 31.12.2020. Měla jsem to jako vedlejší činnost k HP, v zaměstnání jsem stále, daně zpracovává zaměstnavatel, obnovovat ŽL neplánuji, spíše požádám znovu o přerušení.
Každopádne ŽL mám nyní aktivní, ale přiznání ani přehledy na ZP jsem neposílala.. Je to problém? Stači to doposlat zpětně? Mám se připravit na pokutu? V pondělí to budu vyřizovat, tak ať vím co čekat.
Díky
Proč v pondělí? Pošlete teď pojišťovnám přehledy za rok 2021 datovou schránkou a máte vyřízeno. Nic jiného vám neschází.
Stalo se mi před lety totéž. Šla jsem na FÚ, tam jsem podepsala čestné prohlášení. Udělala si dvě kopie, které mi orazili a s tím jsem šla na pojišťovnu a sociálku.
Jen to stihněte osobně dřív než budete mít datovku. Pokud nestihnete osobně, tak budete platit pokutu.
Neblbněte paní hlavu. Žádnou pokutu nedostane, chodit nikam nemusí, stačí poslat prohlášení, klidně i na ty pojišťovny, i když oni si to už dávno předávají sami a až bude mít datovku, tak přes Portál občana může všechno oznámit jedním formulářem (přerušit činnost atd.) Pokud má hrůzu z elektronických podání, tak zajde na ŽÚ a vše rovnou změní nebo zruší, pojišťovny obíhat nemusí.
Portál občana, pokud se do něj přihlásí má i jiné výhody, všemožná podání, změny, doklady.
Můžete prosím uvést zákon a paragraf, podle kterého má podávat prohlášení, že nemá povinnost podávat daňové přiznání? V zákoně o daních z příjmů jsem to nenašel. Hledal jsem nepozorně nebo je to někde jinde?
Zákon o dani z příjmu, § 38g
To prohlášení je v podstatě nadstavba (tedy úkol z pilnosti), aby nebyl poplatník upomínán, že nepodal přiznání a nemusel to prohlášení posílat dodatečně. Proto jsem hned v prvním příspěvku napsala to, co jsem napsala.
Protože v současnosti si FU a pojišťovny předávají informace dřív, než osloví poplatníka, je zbytečné posílat nulové přehledy. Od roku 2007 to po mně nikdo nechtěl.
12.2. v noci v reakci na tuhle otázku jsem si online přes Portál živnostenského podnikání přerušila živnost (činnost) do roku 2027, teď mi do datovky přišlo vyrozumění a je to hotové, žádné pojišťovny a berňák, vše si předají sami. Nestálo mě to ani poštovní známku. To jen jako příspěvek k tomu, že není třeba někam běhat a že datová schránka je fakt užitečný nástroj v jednání s úřady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.