Dobrý den, od 1.10. 2022 jsem nastoupil na 3 DPP poměry se zalohovou daní, na jednom byla uplatněna sleva na poplatníka. (takže jsem za rok 2022 odvedl 4x1500 - 6000 Kč) Do té doby jsem žádný pracovní poměr neměl. V jaké výši mám nárok na vratku daně a kam si zažádat, děkuji za informace.
Vycházím z předpokladu, že jste kromě DPP neměl jiné zdanitelné příjmy. Vyžádáte si od zaměstnavatelů potvrzení o příjmech. Vyplníte daňové přiznání, kde uplatníte slevu na poplatníka v celoroční výši. Přiznání odevzdáte na finanční úřad a pokud sleva na dani převýší vypočtenou daň (Vaše daňová povinnost = 0,-), odvedené zálohy se Vám vrátí. Ovšem pozor na to, zda se jednalo vždy o zálohy na daň (Vami uváděné částky by napovídaly i dani srážkové). Postup je sice obdodobný, ovšem při vyplňování přiznání pozor na oddělené kolonky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.