Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat. Nedávno jsem měl ve škole problém - odevzdával jsem jednu práci na sš a do popisového pole ( píše se zde jméno práce, kdo ji vytvářel, kdo ji kontroluje, ... ) jsem si napsal před jméno ING.
Vlastně to bylo jen ze srandy, nebylo to nějak míněno vážně a každému by i došlo, že to nebylo myšleno vážně.
No ale už po mně vyjela asi druhá učitelka dnes, že vlastně jsem porušil zákon ČR, školní řád, přivlastňuji si titul, který nemám, může mi hrozit vyhazov, ... No a vlastně obě jsou na mě teď naštvané.
Já bych se chtěl zeptat, je to, co jsem udělal, opravdu tak hrozné? Já se samozřejmě nemám problém omluvit zítra moji učitelce, když ji to nějak pohoršilo. Ani přiznat chybu a blbost, převzít zodpovědnost, ale přijde mi to opravdu až zbytečně přehrocené, kvůli takové věci. Např. že by ke mně jela policie, že jsem si ve škole dal ze srandy titul do popis. pole. Ale možná se taky mýlím a opravdu to byla obrovská chyba z mé strany, proto by mě zajímalo, co myslíte Vy?
Děkuji.
Jéééžiš, to snad nééé?! Já bych to jako kantorka pochopila jako recesi a přistoupila bych bez mrknutí oka na jeho hru. Dostal by podklady pro "disertační" práci, že by měl doma celý víkend co dělat. Žádný napiš 100x nejsem ING, ale opravdu vymyslet a prezentovat nějaký smysluplný projekt hodný toho titulu.
ING je název banky. Titul je inženýr, zkratku má Ing. s velkým I na začátku a tečkou na konci. Dříve se vyskytovaly i varianty ing. (s malým i) a údajně i inž. (v životě jsem neviděl). Pokud je to psáno ING, nejde o zneužití titulu, poněvadž žádnej takovej není. Jinak, fór je to hodně blbej, viděl bych to na omluvu a pokud by padlo pár facek, padly by oprávněně a tím bych to považoval za vyřízené.
Nic jsi neudělal, nic jsi neporušil, učitelky to měly řešit pousmáním. POUŽÍVÁNÍ titulu je něco jiného a pouhé neoficiální jeho připsání před jméno není jeho používáním. Nikomu se ani nemusíš omlouvat, ničím jsi je nepoškodil, ničím jsi jim neublížil ani je neurazil, v podstatě se jich to netýká. Tak neztrácej náladu a měj pěkný víkend!
No, tady asi záleží na úhlu pohledu, no. Na jednu stranu je asi pravda, že učitelka, učitelky - nevím, proč jich to řeší víc, když práci zpravidla píšeš pro jednoho učitele?, nezareagovaly úplně ideálně, ale i tak bych pro ně i určité zastání měl.
Jasně, bylo to myšleno v legraci. Ale na druhou stranu je pravda, že ve svém věku prostě už máte nějakou zodpovědnost, tak se Vás ti učitelé snaží k ní dotlačit, už holt nejste úplně ve věku, kdy každý nad vším mávne rukou. Dalším faktem je, že takové ty závěrečné práce i na střední jsou takový předstupeň prací na vysokých školách, ať už bakalářských či jiných, tak je dobré si možná některé věci ujasnit hned, abyste se jich mohli vyvarovat. Protože je pravda, že na vysoké škole už by to mohlo mít větší důsledky, kontroluje se plagiátorství, práce celkově, pak můžete mít opravdu problém s disciplinární komisí, někdy i vyhazov ze školy. Navíc na vysokých školách často není čas se o nějakých úpravách těchto prací bavit, takže je to jedna velká neznámá a člověk udělá chybu snadno, a nikdo se tam s ním pak moc nebaví. Taky si dovedu představit, že záleží na tom, o jakou školu jde. Pokud jde o nějakou "lepší", zpravidla gymnázium, tak je logické, že je předpoklad, že většina z vás asi půjde na VŠ, tak to asi učitelé víc řeší než jinde. Pak je tam samozřejmě i věc takové ješitnosti, že někdo je na ty tituly alergický a potrpí si na ně, tak to asi občas řeší víc, než by bylo zdrávo. Nebo si občas učitelé neuvědomí, že jsou na střední škole, ne na vysoké, takže je tam takový ten syndrom vysokých škol, kde opravdu by byl možný nějaký postih, a oni to pak aplikují i na střední. Pokud Ti to tedy není příjemné, tak bych se snažil se omluvit a snažit to nějak už ututlat, moc na to neupozorňovat. Každopádně i z pohledu učitele mi ale přijde fajn si to nějak lidsky vyjasnit v době, kdy ještě tak o nic nejde, například i v rámci třídních hodin. Nedávno koneckonců byla ta aféra, kdy jeden člen politické strany Pirátů měl napsaný titul na kandidátce, i když neměl ještě hotové státnice, tak pak musel složit mandát. Věděla to celá republika a jeho to asi stálo místo. Takže to asi ber tak, že je to takové ponaučení do budoucna, kde stále se to řeší jen ve škole a neví o tom celá republika, jinými slovy, může to být ještě horší...
Je to ptákovina a učitelkám bych se maximálně v klidu omluvila za recesi a dál to neřešila. Na druhou stranu, nevím, proč jim hned nadávat jako zde místní předrádci. Ony musí nějak udržet kázeň a na SŠ to asi není snadné, studenti si myslí, že jsou už dospělí a nikdo jim nemá co říkat, na druhou stranu jsou to ještě telata nerozumná. A kantorky nejspíš nemají moc smyslu pro humor, ve sborovně o tom drbou. Já osobně bych to dál neřešila a přešla jen nějakou poznámkou typu "Pane inženýre, opravte si ve své práci ty chyby, nejsou hodny vašeho vzdělání" nebo podobně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.