Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je na tatrance nápis tatranky?

Od: tomfuk odpovědí: 39 změna:

Zdravím. Už dlouho mi zajímá proč je na tatrance a jiných oplatkách napsáno tatranky, když je to jen jedna oplatka. Přece říct "podej mi tu tatranky" by znělo divně. I ostatní texty na té jedné oplatce jsou v množném čísle, třeba "oříškové", "čokoládové". Pak jsou jiné oplatky, které mají nápis v jednotném čísle.

Proč je na tatrance nápis tatranky?
Proč je na tatrance nápis tatranky? #2
Proč je na tatrance nápis tatranky? #3

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

To je jedno, jaxe to jmenuje. Stejně se to už nedá žrát.

To je pravda od doby, co to vlastní Modelez.

Žrát se dají Horalky od Sedity. Ty mají chuť a nejsou tenké.

ml1

Opavie se žrát nedaji. Sedita je snad pořád v pohodě.

ben®
hodnocení

8x

Dobrý den, název prvních a původních oplatek Tatranky je podle pohoří Tatry na Slovensku. Tatry = pomnožné podstatné jméno, které nemá tvar v jednotném čísle. Proto to nemůže být nic jiného, než Tatranky. Zdravím!

P.S. Horalky jsou později vyráběné kopie Tatranek a název má být co nejpodobnější názvu Tatranky. Proto mn. číslo, aby název Horalka nebyl zavádějící.

Mýlka, Bene. Podstatné jméno Tatra existuje. A nejen ve spojení s automobily. Tatra, Matra a Fatra jsou např. označovány 3 vrcholy na slovenském znaku, symbolizují 3 (skoro) stejnojmenná pohoří. Ano, narozdíl od Matry a Fatry si na Tatru na mapě prstem neukážete. Nebo že by přece jen?

poznamkypanabavora.wordpr/...

ben®
amper - ovšem, já jsem psal přeci o pohoří Tatry, které jako jedna Tatra skutečně není. Jestli si někdo spojuje automobil značky Tatra a tuto oplátku, tak to je potom skutečně mimo.

Ano, Bene. Ovšem já nepíšu o automobilu, ale o horách. Minimálně o těch symbolických na znaku. Tatry jako název pohoří by jistě bylo možno považovat za pomnožné, nebýt onoho názvu Tatra pro vrchol - symbolický i skutečný. Viz článek v odkazu. Ale uznávám, že je to na hranici slovíčkaření *mir*.

ben®
amper - je to slovíčkaření (na obalu bylo vždy naznačeno pohoří nikoliv jedna hora). Tady jsou daleko horší “vysvětlení”. Napr., ze pochutina je tvořena tatrankou, krémem, tatrankou, krémem, tatrankou, krémem, tatrankou, krémem a tatrankou - a součet tatranek tvoří název Tatranky (co člověk nevymyslí ).

hodnocení

5x

Proč? protože to jsou OPLATKY a není to jen jedna oplatka a proč tatranky-zkus namáhat trošku své šedvé buňky mozkové a použij strýčka google-ten ti najde proč tatranky a ne třeba pradědky nebio krkonošky a taky proč pojmenovalo Zatru tatrou!

hodnocení

4x

To je dotaz přesně toho ražení, jako kdysi koloval vtip o celnících :

Přijde celník do kanceláře a volá na kolegy -Chlapi, pojďte se mnou, mám tam podezdřelý kamion. Šofér tvrdí, že veze džem, ale v papírech má napsáno Jam a návěs má plný palet s marmeládou .

Tenhle vtip zkazila EU

Pravda. A bylo by nesmírně fajn, kdyby to bylo to nejhorší, co zkazila... *ee*

hodnocení

4x

Podíval jste se někdy z kolika oplatek je to krémem slepeno dohromady?

Přesně takhle jsem to chtěl napsat..*smich* Je to více slabých oplatek slepeno do jedné.. Název je daný..Horalka,Tatranka..podle hor..Ale slepené dohromady jsou to Tatranky a Horalky *smich*

hodnocení

2x

Neviem češtinu ,no v slovenčine sú to oplátky, sú to vlastne pláty oplatiek plnené plnkou,je ich viac kusov. A potom podľa pravopisu su to : tie oplátky-množné číslo.

etana*
hodnocení

1x

Domnívám se, že ve shodě se slovem " oplatky". Ty oplatky. Říká se i oplatka, ale to spíš okrajově a navíc to možná bolševikům připomínalo hostii :)

hodnocení

0x

Bylo by snad lepší mít nápis Tatra a na obalu 815ka na horách?

Nebo Tatry, když to jsou "megahory"a oplatka je malinká? To je jako pojmenovat pidi bonbón názvem katedrála.

Proto je tam zdrobnělina "Tatranky"

...

Navíc je to tak vžitý název, že se od něj neustoupilo.

Jenže dotaz je na množné číslo, ne na zdrobnělinu :)

Kdyby to byla zdrobnělina, bylo by tam "tatřičky", nikoliv "tatranky".

Mimochodem název "tatranky" nemá s nákladní tatrou vůbec nic společného ;).

Asi jsem to blbě napsal, ale to je právě ono. Jak zdrobnit slovo Tatranky? Tatranečky? Nebo Tatry na Tatřičky (už jsme zase u aut :-D )... proto padla volba na množinu Tatranky, která zní nejnormálněji.

Teorie dle mě, ale nikdy jsem si nad tím nelámal hlavu, protože mi to přišlo, že to má hlavu a patu.

@gumidek jo, blbě jsem to pochopil *smich* šlo ti o rozdíl Tatra vs Tatry, už je mi to jasný :)

hodnocení

0x

Čeština Vám zřejmě dělá problém. Neříká se "Podej mi tu tatranky", ale "Podej mi tu tatranku." Jedna je TATRANKA, ale v krabici jsou TY TATRANKY. Stejně, jako neřeknete: Podej mi tu boty.

Název sám napovídá, že je odvozen od Tater. Tento výrobek je velice starý. Pamatuji si, že už někdy kolem roku 1960 mi rodiče občas tatranku koupili. Stála 1,50 Kčs a byla to neskutečná dobrota. Byla v průhledném celofánovém obalu s modrým potiskem. Potom začali dělat i chudší sestry tatranek a to HORALKY. Byly podobné, průhledný celofán, potištěný vínovou červení. Stály 1,20 Kčs, něco tam bylo už prostě kapánek ošizeno.

Obojí se dělají dodnes. Gramáž je menší, než tehdy, ceny vyšší, než tehdy. A používá se jednotné číslo, bez ohledu na nápis na obale. Tedy: Koupila jsem si tatranku, snědla jsem horalku...

Co je na tom k nepochopení? Jaga.

Horalky, ale né od Opavie, ale od Sedity ještě nešidí. Doporučuji ochutnat a porovnat.

10.02.23 05:44
Proč je na tatrance nápis tatranky? #4

Gumídku, ale v tatrankách byla, myslím, náplň z lískových oříšků. V horalkách z arašídů. Tím je to ochuzené, chuť je jiná. Já mám jazyk chlupatý a chuť lískáčů versus arašídů poznám na první kousnutí. :-P Proto byly vždycky mým favoritem právě tatranky. Jaga.

Já raději mlsám arašídy v Horalkách *mnam*

makk
hodnocení

0x

Můj tip je, že je to proto, že to není jedna oplatka, ale několik oplatek slepených čokoládou. Takže Tatranka je asi jeden ten plátek (cca 2mm silný).

hodnocení

0x

Přátelé, vy tady řešíte počet oplatek, nebo podle jakého názvu se jmenují.

Podstata je v něčem úplně jiném.

Tatranky jsou PODSTATNÉ JMÉNO POMNOŽNÉ. To znamená, že mají tvar množného čísla, které označují JEDNU věc. Jako například kalhoty, záda, noviny a podobně.

Tedy tvar "Podej mi tatranku" není správně. Musí tam být číslovka "jednu".

doplněno 10.02.23 10:17:

Pardon, jedny tatranky.

ben®
ernie - to jsem psal již včera, ale bez použití CapsLocku . Pohoří Tatry byly a stále jsou vyobrazeny na obalu.

@ernie: Tatranka NENÍ podstatné jméno pomnožné.

Narozdíl od té kalhoty, toho játra a tý prázdniny ta tatranka (s malým t) fakt existuje. Akorát si na ní nepochutnáš, pokud budeš mít sladko v puse, bude to vlastní krev :-D.

@ben OK, nevšiml jsem si.

krtek6
hodnocení

0x

nevím jak vám...ale mě teda víc než to jestli je to Horalka nebo Horalky irituje spíš to, že někdo říká TA oplatka...u nás na moravě to byl vždycky TEN Oplatek*smich* a jinak je to jak tu zaznělo z důvodu, že jsou to slepované oplatky ...

krtku, mě rve uši i to, když někdo říká místo mě se stalo... MI se stalo... Jako moravák si řeknu, jaký MY :-D?

populous
hodnocení

0x

Civilizace jde do prd..., když lidi řeší z nudy naprosté kraviny :)

Přitom nechápu ani ty nejzákladnější věci, jakože obchodní název,® apod. je dané historicky A nikdo to přece přejmenovávat nebude jen proto, aby to dávalo smysl.

tazatel ať jde, a vybuduje svojí úspěšnou značku. Pak pochopí

nerentier
hodnocení

0x

OT: Doporučuji Jesenky. Jak můžete vidět, vyplatí se a chutnají skvěle. A kšeftaři z Vanguard Group a State Street - tedy majitelé Mondelez, nechť si trhnou protézou. *fn*

mate59

Majitelé Mondeléz mají určitě implantáty,protézu stěží.

jitka2
hodnocení

0x

Vaše starosti bych chtěla mít...Kde na o berete čas?

A kde bereš čas to číst ty?

hodnocení

0x

Mám konspirační teorii *ua*:

Tatranky / Horalky jsou slovenský resp. moravský produkt. Jak píše @babajaga, u nás v Čechách (přinejmenším ve východních) jdeme do krámu pro tatranku (nojo teď už fakt jen pro jednu, ale to je jiná historie), ať se na obalu píše, co chce.

No a na Moravě je "poněkud jiný" způsob používání mluvnického čísla. Takže tam si jdou pro oplatek, bez ohledu na to, z kolika vrstev (česky oplatek) je slepený. Zato mají ty Tatranky, ty Horalky (to jsou názvy oplatků) a ta (stavební) kolečka, opět bez ohledu na to, kolik koleček kolečka mají. Logiku v tom nehledejte. A teď do mě *alene* *mir*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]