Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Už dlouho mi zajímá proč je na tatrance a jiných oplatkách napsáno tatranky, když je to jen jedna oplatka. Přece říct "podej mi tu tatranky" by znělo divně. I ostatní texty na té jedné oplatce jsou v množném čísle, třeba "oříškové", "čokoládové". Pak jsou jiné oplatky, které mají nápis v jednotném čísle.
Dobrý den, název prvních a původních oplatek Tatranky je podle pohoří Tatry na Slovensku. Tatry = pomnožné podstatné jméno, které nemá tvar v jednotném čísle. Proto to nemůže být nic jiného, než Tatranky. Zdravím!
P.S. Horalky jsou později vyráběné kopie Tatranek a název má být co nejpodobnější názvu Tatranky. Proto mn. číslo, aby název Horalka nebyl zavádějící.
Mýlka, Bene. Podstatné jméno Tatra existuje. A nejen ve spojení s automobily. Tatra, Matra a Fatra jsou např. označovány 3 vrcholy na slovenském znaku, symbolizují 3 (skoro) stejnojmenná pohoří. Ano, narozdíl od Matry a Fatry si na Tatru na mapě prstem neukážete. Nebo že by přece jen?
Ano, Bene. Ovšem já nepíšu o automobilu, ale o horách. Minimálně o těch symbolických na znaku. Tatry jako název pohoří by jistě bylo možno považovat za pomnožné, nebýt onoho názvu Tatra pro vrchol - symbolický i skutečný. Viz článek v odkazu. Ale uznávám, že je to na hranici slovíčkaření .
Bylo by snad lepší mít nápis Tatra a na obalu 815ka na horách?
Nebo Tatry, když to jsou "megahory"a oplatka je malinká? To je jako pojmenovat pidi bonbón názvem katedrála.
Proto je tam zdrobnělina "Tatranky"
...
Navíc je to tak vžitý název, že se od něj neustoupilo.
Kdyby to byla zdrobnělina, bylo by tam "tatřičky", nikoliv "tatranky".
Mimochodem název "tatranky" nemá s nákladní tatrou vůbec nic společného .
Čeština Vám zřejmě dělá problém. Neříká se "Podej mi tu tatranky", ale "Podej mi tu tatranku." Jedna je TATRANKA, ale v krabici jsou TY TATRANKY. Stejně, jako neřeknete: Podej mi tu boty.
Název sám napovídá, že je odvozen od Tater. Tento výrobek je velice starý. Pamatuji si, že už někdy kolem roku 1960 mi rodiče občas tatranku koupili. Stála 1,50 Kčs a byla to neskutečná dobrota. Byla v průhledném celofánovém obalu s modrým potiskem. Potom začali dělat i chudší sestry tatranek a to HORALKY. Byly podobné, průhledný celofán, potištěný vínovou červení. Stály 1,20 Kčs, něco tam bylo už prostě kapánek ošizeno.
Obojí se dělají dodnes. Gramáž je menší, než tehdy, ceny vyšší, než tehdy. A používá se jednotné číslo, bez ohledu na nápis na obale. Tedy: Koupila jsem si tatranku, snědla jsem horalku...
Co je na tom k nepochopení? Jaga.
Gumídku, ale v tatrankách byla, myslím, náplň z lískových oříšků. V horalkách z arašídů. Tím je to ochuzené, chuť je jiná. Já mám jazyk chlupatý a chuť lískáčů versus arašídů poznám na první kousnutí. Proto byly vždycky mým favoritem právě tatranky. Jaga.
Přátelé, vy tady řešíte počet oplatek, nebo podle jakého názvu se jmenují.
Podstata je v něčem úplně jiném.
Tatranky jsou PODSTATNÉ JMÉNO POMNOŽNÉ. To znamená, že mají tvar množného čísla, které označují JEDNU věc. Jako například kalhoty, záda, noviny a podobně.
Tedy tvar "Podej mi tatranku" není správně. Musí tam být číslovka "jednu".
Pardon, jedny tatranky.
nevím jak vám...ale mě teda víc než to jestli je to Horalka nebo Horalky irituje spíš to, že někdo říká TA oplatka...u nás na moravě to byl vždycky TEN Oplatek a jinak je to jak tu zaznělo z důvodu, že jsou to slepované oplatky ...
OT: Doporučuji Jesenky. Jak můžete vidět, vyplatí se a chutnají skvěle. A kšeftaři z Vanguard Group a State Street - tedy majitelé Mondelez, nechť si trhnou protézou.
Mám konspirační teorii :
Tatranky / Horalky jsou slovenský resp. moravský produkt. Jak píše @babajaga, u nás v Čechách (přinejmenším ve východních) jdeme do krámu pro tatranku (nojo teď už fakt jen pro jednu, ale to je jiná historie), ať se na obalu píše, co chce.
No a na Moravě je "poněkud jiný" způsob používání mluvnického čísla. Takže tam si jdou pro oplatek, bez ohledu na to, z kolika vrstev (česky oplatek) je slepený. Zato mají ty Tatranky, ty Horalky (to jsou názvy oplatků) a ta (stavební) kolečka, opět bez ohledu na to, kolik koleček kolečka mají. Logiku v tom nehledejte. A teď do mě
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.