Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám dotaz ohledně parkování u domu co se týče blízkosti oken. Vadí mi, že nám sousedé parkují přímo pod okny v přízemí (hluk od motoru když jsou okna na ventilačku, smrad z výfuku apod.) Na katastru je pozemek veden jako obecní - ostatní plocha / využítí: jiná plocha. Je takové parkováni v souladu se zákonem? Někde jsem se dočetl, že z hygienických důvodu by se nemělo parkovat blíže než jsou 3 metry od oken + hádám, že to nejsou místa přímo určena jako parkovací podle zapsání v katastru. Soused z vedlejší strany domu to vyřešil tak, že si tam zasázel stromky. Mám to vyřešit stejně jako on na svůj popud nebo se obrátit na obec? Než se tak stane, zajímal by mne Váš názor pokud má někdo podobné zkušenosti, případně jak by jste tento případ řešili vy.
Děkuji.
Nevím o tom, že by zákon něco podobného zakazoval.
Ale tak nějak matně tuším, že si těžko může kdokoli zasázet stromky na obecní pozemek a zabránit tak jeho využívání.
O nějaké vzdálenosti od oken jsem neslyšel, nicméně parkování přímo pod okny může být hodnoceno jako porušování vašich práv z důvodu obtěžování hlukem a imisemi. Obraťte se na vlastníka pozemku s tímto problémem, pokud nebude ochoten věc nějak řešit, tak nezbývá než se obrátit na soud, případně zariskovat, že vás někdo nabonzuje, a zabránit vjezdu jak to učinil váš soused.
Než začnete mávat paragrafem a nadávat - už jste souseda slušně požádal, aby parkoval o pár metrů vedle? Vysvětlil jste mu situaci?
U paneláku tohle přece nic neřeší. Když tam přestane parkovat soused, začne tam parkovat někdo jiný.
Ono by (při troše tolerance na obou stranách) zcela stačilo, pokud by po nastartování auta hned odjel a naopak po příjezdu hned vypnul motor.
nezdá se mi, že by to byl přímo klasický panelák - spíše bytovka na kraji lesa... ale to je úplně jedno...
Než se začnu ohánět §§§, přijdu a slušně ho poprosím, případně spolu vypijeme lahvinku vína... On pak při odjezdu nastartuje, jak zmínil kolega, hned odjede nebo při zamrznutém skle aspoň poodjede. Klidně bych jako soused daroval kryt skla za kilčo, aby to chudák nemusel každé ráno 10 minut rozehřívat na místě pod mým oknem.
Není takový předpis, který by toto parkování zakazoval, ani omezení hlukem nad míru obecnou. Určitě tam není takový hluk, jak u hlavní silnice.
Jedině oslovit majitele pozemku, zdali by nemohl udělat něco pro Vaší spokojenost. Poku to technicky lze, bylo by dobré nechat mezeru u baráku, ale není to podmínkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.