Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jdou exekuce do zahraničí?

Od: a1 odpovědí: 11 změna:

Kamarád bydlí v Německu a pracuje tam na černo jako makáč, do čr už se vrect nechce. Tady mu vznikl dluh za zdravotní pojištění , který ihned zaplatil. Pojištovna si ale vymyslela dost nechutné penále ( Svatej systém v US. klidně chcípni , ale nevzniká ti dluh z něčeho co nepoužíváš/nechceš používat , a když už teda dluh který funguje jako daň , tak je dost drzé si tam nasadit při povinné platbě penále ) . Existuje možnost , že by si tam pro něj mohli nějak od nás šáhnout? Koupil si tam byt. Dík.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, existuje, půjde po něm německý exekutor.

A pokud chce fungovat, zdravotní pojištění by si měl nějak vyřešit. Spadne v Německu z lešení a platit bude kdo?

a1
hodnocení

Zaplatí si to sám? Když 10 let nebyl u doktora. ( já dokonce déle. ) Tak nevidím důvod platit povinně nějakou další daň. Přebírám osobní odpovědnost a zaplatím si to sám ( Ano vím že jsou to vysoké částky.)

NE

a1 - "Zaplatí si to sám?"

Zaplatí si tak možná zlomenou nohu. Stačí týden na áru a nebude mu na to stačit ani celoživotní výdělek.

Opravdu? Pár týdnů na ARO, operace páteře, měsíce rehabilitace. Ani ten byt, co koupil, na to nebude stačit.

NE

Pro informaci o cenách kokněte třeba semhle. (cituji - Za transplantaci srdce 700 000 korun, za den pobytu na ARO 28 000 korun nebo třeba 30 000 korun za alergologický test krve při podezření na astma). A to jsou ceny před sedmi lety. Pochybuju, ža by to v Německu bylo lacinější.

Před dvaceti lety byl spolužák v Rakousku na lyžích. Samozřejmě si ublížil, nějaký otočený koleno, či co. Tak jen desetiminutový transport vrtulníkem do špitálu tehdy stál třičtvrtě milionu.
Celkem to vyšlo na mnoho milionů.
break
Magdon: takovej ceník tu má veterina

ben®
hodnocení

2x

NE

Dobrý den, řekl bych, že státy v rámci EU toto mají "ošéfované" (spolupracují/oznamují/vymáhají), tak neplatič je psanec, který neví dne a hodiny, kdy bude vypátrán. Platit za lékaře přímo např. při úrazu a ještě v cizině může být finančně likvidační. Zdravím!

hodnocení

2x

Ano

Nezajímal jsem se o detaily, vím jen výsledek, že exekuce v rámci EU jsou možné. Chybu udělal kamarád, nikoli pojišťovna. Zajištění zdravotního pojištění je elementární záležitost při jakémkoli přemístění, třeba jen na dovolenou. Osobně bych byl pro placení zdravotních služeb osobně a následné vyúčtování pojišťovnou podle uzavřené smlouvy, třeba se zvolitelnou spoluúčastí. Pacient by tak byl nucený zkontrolovat výdaje. a zamezilo by se tím plýtvání. Jak je ale vidět, finanční gramotnost u nás zdaleka není na úrovni západních zemí, takže by to ze sociálních důvodů nebylo možné.

ml1
hodnocení

0x

V rámci EU to je podle mě možné. Nakolik to ČR uplatňuje je věc jiná. Pokud by pracoval oficiálně, lze mávat nějakým papírem, že platil německé pojištění a tudíž ten dluh neexistuje, je to jen bordel (podobně jsem řešil v mládí po každé brigádě dopis (zmizelo mi, že jsem student, případně tam nebyla ani informace o tom dočasném zaměstnání), pojišťovna si bordel opravila a bylo to).

Jak, že to nepoužívá? Má legitimaci české pojišťovny (Evropský průkaz zdravotního pojištění), na kterou může čerpat zdravotní péči kdekoliv v EU (+ spřátelených zemích) (vím, že tohle je teorie a praxe je daleko složitější, i v rámci čr), jistě za něj několik doktorů (minimálně praktik a zubař) taky bere kapitaci, i když ho poslední roky neviděli. Takže čerpat může a možná i čerpá.

id
hodnocení

0x
Znám člověka, kterého dostihla česká exekuce po 3 letech pobytu v Itálii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]