Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiná částka na výplatnici

Od: mikina* odpovědí: 15 změna:

Ahoj chtěla bych se zeptat, mám uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, a mám tam hrubou mzdu 11 600 kč, to znamená podle mých výpočtů v kalkulačce na čistou mzdu že mám dostávat 10 054 kč, šéf mi ale každý měsíc vyplácí jen 10 000 kč. Je normální, když ale mám na mé výplatnici 11 021Kč čisté mzdy? Nerozumím tomu podle čeho se tedy mám řídit, zda smlouvou nebo výplatní páskou, v obou případech mě ale okrádá a já nevím jak se proti tomu bránit. On mi na to řekl že není výplatnice důležitá, to jsou přece peníze, které mi dává. A ještě bych se chtěla zeptat, když bych chtěla dát výpověď, jestli tam musím uvést důvod. Poraďte prosím...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, to je dosti neobvyklý postup ze strany zaměstnavatele. Směrodatný by měl být mzdový list. A výplatní pásek by měl kopírovat mzdový list, taky by v něm měly být informace, co a v jaké výši Vám bylo ztrženo z platu - to je sociální, zdravotní pojištění, daň apod. Na základě mzdových listů se pak účtuje o mzdách v účetnictví. Vykazuje-li se na mzdovém listu 11102,- Kč čistá mzda, ale Vy dostanete jen 10000 Kč, tak je tam dosti veliký rozdíl. Do nákladů si zaměstnavatel uzná více, ale Vám dá méně, o ten rozdíl se sám obohatí. Důležitá je taky smlouva, co v ní máte psáno ohledně platu. Máte třeba ještě nějaké jiné srážky ze mzdy? V jaké formě dostáváte těch 10 tisíc? V hotovosti na ruku? Nebo na účet? Do výpovědi nemusíte udávat důvod. Je možné podat výpověď bez udání důvodu. Bohužel v dnešní době hospodářské krize je spousta zaměstanců ráda, že dostane vůbec nějaký plat.

fidonet*
hodnocení

0x

V každém případě je to špatné a obírá vás tím o peníze. Pokud jste jedna z mála zaměstnanců, je to jeho "vyčůranost". Pokud jste ale jedna ze stovek zaměstnanců, je to už obohacování ve velkém, nebod´při stech zaměstnancích si už příjde na par desítek tisíc načerno, a to bych hlásil na finanční úřad a asi jako hromadné oznámení na policii ... Opravdu druhou smutnou stránkou věci bývá, že zaměstnavatelé dnes toho děsně zneužívají, neboť ví, že v 95% nemáte kam odejít, neboť byste práci asi nesehnala ... Bohužel :(

mikina*
hodnocení

No my tu jsme zaměstnány 2, jedna je realitní makléřka, ta dostává také stejný plat jako já, tudíž 10 000kč(i když na výplatnici má zase čistou mzdu kolem 6 000) ale jí to nějak nevadí, jelikož má stejně jako já. Šéf nám dává prostě stejně. Ale výpověď zvažuji i z toho důvodu, že se ke mě chová hrozně, když mu zavolám že něco chci vysvětlit, tak začne sprostě nadávat, např do pí.. , já si připadám jako v debilárně a furt ty vole, ty vole, do pr..., a ještě hůř, pak mě posílá platit jeho soukromé výdaje a někdy mě pošle i třeba koupit i knoflíky na jeho rifle..., já se k němu chovám slušně, ale čeho je moc, toho je příliš...

fidonet*

kdybyste byla muž , tak bych si myslel že jste můj kolega z práce. Jsme tam totiž jen dva muži, oba dostáváme taky jen ustně domluvenou částku ( na rozdíl výplatnice ) a nadává a je sprostý uplně stejně jak píšete. Nikdy se neomluví, nikdy nepoděkuje, pokud s něčím pomůžete, když máte dobrý nápad, tak tvrdí, že on to věděl už dříve. On je polský KING a my jen tupí češi ( s vyšším vzděláním než on ). nj svět je "prdelkou" nahoru. Nejhorší je, že nikdo neví, zda se to zlepší. Já to vydržel 9 měsíců, a ted´ dělám už 3 týdny jinde. Bohužel jen za poloviční mzdu :( ACH jo

eulalie*

To je ale fakt divné, kolegyně má na výplatnici 6 tisíc, ale dostává 10 tisíc? A ví o tom, že do nároku na všechny možné dávky od státu v případě nouze se počítá právě jen těch 6 tisíc? Asi bych prchla z takového zaměstnání. Zkuste si něco hledat bokem a až budete mít něco jistého, tak by možná stálo za to tu výpověď podat. Dříve bych to nedělala. Je nezaměstnanost, zatím máte určité peníze jisté.

mikina*
hodnocení

No nevím jestli to kolegyně ví, ale jako makléřka si může přivydělat i nějaké peníze navíc, také ještě pracuje pro jednu realitku tak peněz má víc ale co bude dál ji moc nezajímá, se šéfem měla dříve poměr takže mu nic neřekne. V dnešní době je to opravdu složité najít si normální práci, ale sháním pořád. Nášemu šéfobi je přes 40 a myslí si o sobě že je největsí playboy, nevím jestli tuhle diskuzi nevidí protože má určitě napíchlý i počítač, ale teď je mi to už jedno, jelikož je to omezování svobody...

roboot*

Nic proti ale Vaše vyjadřovaní mi už samo o sobě stačí *bzum* Ono ruku na srdce, bůůůhví jak to je že? *tanec* Jinak z čisté mzdy se může taky strhávat nějaká srážka ze mzdy, exekuce popř. stravenky nebo jiné benefity *palec*

roboot*

Tak znova a snad bez chyby mozilli.

Nic proti ale Vaše vyjadřovaní mi už samo o sobě stačí *bzum* Ono ruku na srdce, bůůůhví jak to je že? Jinak z čisté mzdy se může taky strhávat nějaká srážka ze mzdy, exekuce popř. stravenky nebo jiné benefity *palec*

doplněno 26.08.10 12:51:

Tak nic bohužel místo smajlů to hází kódy :)

mikina*
hodnocení

Já tedy nevím co vám vadí na mém vyjadřování, ale jen jsem sem definovala jeho vyjadřování, ne žádné stravenky nedostáváme, žádné benefity ani nemám žádnou exekuci či jiné soudní pohledávky.

hodnocení

0x

Nešlo by sem hodit Screeny smlouvy a pásky?.?.?

marenka*

Screeny smlouvy a pásky budou k ničemu, já mám asi v tom vyplácení jasno. Váš šéf to dělá tak, jak v mnoha jiných firmách. Dostanete na ruku 10 000,- Kč, ať máte na pásce co chcete. Někde se to dělá z důvodu odvodů za zaměstnance, zaměstnanec má oficiálně minimální mzdu a zbytek dostane na černo.

mikina*
hodnocení

No je to hrůza, ještě jsem se s tím nesetkala, ale na černo mi taky nic navíc nedá:( Kdyby alespoň jiná práce byla...

ladinpraha*

To je bohužel naprosto běžná praxe. Jsou jenom dvě možnosti - buď to brát nebo být bez práce. Média se této problematice vyhýbají, protože není žalobce, není soudce. Žalobce = nezaměstnaný.

roboot*

Nebývá to naopak? Že se právě na pásku napíše co nejmín a zbytek je na ruku na černo? Toto je na hlavu postavené.

krel
hodnocení

0x

No jo, je to hrůza. Ti zaměstnavatelé jsou opravdu hrozní hlupáci. Proč ale oni podnikají a vy inteligentní a schopní zaměstnanci se necháte takto vykořisťovat. Běžte přece podnikat taky a nebo změňte místo, když máte na víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]