Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
budu se pravděpodobně v dohledné době muset registrovat jako plátce DPH a řeším tedy jak správně v prvním přiznání po registraci uplatnit nárok na odpočet daně při registraci podle §79 ZoDPH. Mám ohledně toho dva dotazy:
1) Můžu uplatnit odpočet dlouhodobého hmotného majetku, pokud jsem jej nakoupil v Německu? Při nákupu jsem nebyl plátce ani identifikovaná osoba (nepřekročil jsem limit 326 tisíc), tudíž se na mě nevstahovala přenesená daňová povinnost a DPH hradil subjekt z Německa. Faktury samozřejmě mám, jsou dokonce v CZK a je na nich vyčísleno české DPH. Osobně mě nenapadá žádný důvod, proč by to nešlo, ale u těch plnění mezi státy to bývá komplikované, tak chci mít jistotu, že jsem něco nepřehlédl.
2) Jak si vykládáte odst. 7 §79 ZoDPH? Píše se tam:
Plátce nemá nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění podle odstavců 1 až 4, pokud mu z tohoto plnění vznikl nárok na vrácení částky podle § 79d nebo nárok na vrácení daně.
Pokud jsem to správně pochopil, tak "vrácení částky podle §79d" se týká pouze subjektů z jiných státu (§79d, odst. 1 říká: osoba registrovaná k dani v jiném členském státě nebo zahraniční osoba), tudíž to se mě netýká.
Ale co to je přesně "vrácení daně"? Prvně jsem si myslel, že je to "nadměrý odpočet", řádek 65 přiznání, tedy situace, že mi FÚ vrací peníze. Pokud by tomu tak bylo, tak by to asi znamenalo, že odpočet podle §79 můžu uplatnit pouze do té výše, že bude "vlastní daň" nulová, já nebudu nic platit, ale FÚ mi nemůže nic ani vrátit.
Po hlubším prozkoumání ZoDPH jsem tam ale našel celou část §80-§86a, která se zabývá "vrácením daně" a týká se to vše asi jen zahraničních subjektů a nějakých speciálních případů, tudíž se domnívám, že odst. 7 §79 odkazuje na toto. Tudíž se mě celý odst. 7 vůbec netýká. Dávalo by to i celkem smysl, pokud mi nějakým způsobem daň již vrátili, tak nedává smysl, abych si ji znova odpočítával...
TL;DR, shrnutí: Můžu uplatnit na ř. 45 přiznání odpočet i z faktur za majetek z Německa (samozřejmě pokud ho stále mám v majetku a pořídil jsem ho v posledních 12 měsících) a tuto částku (poníženou o aktuální daň na výstupu z ř. 62) mi FÚ vrátí zpět na účet ve formě nadměrného odpočtu uvedeného na ř. 65 přiznání. Souhlasíte? Díky!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.