Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak říct expřítelovi, ať si smlouvy přepíše na sebe

Od: adelacovecerela odpovědí: 29 změna:

Dobrý večer. Před více než rokem jsme se rozešli s mým expřítelem, po 7 letech vztahu, protože on nechtěl děti nebo i jen plánování rodiny (já 33, on 35), zatímco já ano. Rozchod byl pro mě velice bolestivý, tak jsem se rozhodla přenechat mu náš byt, kde jsme roky byli v nájmu na skvělém místě se skvělým nájemným - byt jsem tehdy našla já. Měla jsem pocit, že v bytě nemohu zůstat, že bych se tam trápila vzpomínkami. Nájemní smlouvu jsem tedy po rozchodu nechala přepsat na něj. Přemluvil mě, abych si na sebe nechala napsanou elektřinu a plyn, protože jsme měli skvělé fixace (ještě před krizí) a opravdu zcela bezkonkurenční sazby. V PRE i v plynárenské mu řekli, že když se to přepíše na něj, bude platit 2x-3x větší zálohy, protože se fixace zruší. Takže energie zůstaly napsané na mě, ale zálohy samozřejmě je hradí on, ne já.

Já jsem se každopádně přestěhovala do bytu, kde jsem celý rok velmi nespokojená, nešťastná, vše tu je špatné, od lokality, pro protýkání, přes hluk, sousedy atd., zkrátka se tu prostě nedá být a musím si zase hledat nové bydlení. Mezitím se ceny nájemních bytů kvůli krizi, inflaci a ukrajinským uprchlíkům tak zvedly, že i byť jen za garzonku budu bohužel platit více, než jsme platili v bytě 2+1, který jsem, já husa hloupá, přenechala expřítelovi. Nicméně už se mi nelíbí, že jsou energie napsané na mě a on využívá všechny výhody. Má skvělý byt za skvělou cenu, který jsem mu nechala, a ještě úžasně nízké ceny za energie, protože jsou smlouvy stále na mě. Já v nové garzonce (pokud vůbec nějakou najdu), budu platit víc než on a za energie také. Nepřijde mi to vlastně celé fér, on mi vzal nejlepší roky života a pak mi jen řekl, že si chce užívat života a ne mít se mnou děti. A teď spolíhá na to, že mu to všechno skvěle vychází včetně bytu a energií.

Strašně se trápím tím, že jsem mu ten byt přenechala a že teď sama hledám nějakou předraženou špeluňku. A trápím se tím, že mu chci říct, ať si elektřinu a plyn napíše na sebe, protože to je celé nespravedlivé, a on mi určitě řekne, že nespravedlivé je leda tak to, že já mu chci dělat zlo a rušit zbytečně smlouvy, vždyť on to platí a on o nic nejde. No, jakoby nejde, ale já v novém bytě taky budu mít energie a plyn astronomicky vysoké. Jsem z toho celá taková nešťastná, že jsem mu to vlastně všechno tak ulehčila. Byl to on, kdo mě podváděl, chlastal, přesto jsem doufala, že se vrátí. Nevrátil a žije si ve skvělém bytě za skvělé peníze a určitě mi bude vyčítat, až mu řeknu, že je načase, aby si smlouvy přepsal na sebe.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

1. Tie vylevy si rieste s kamoskou pri vine, nie su podstatne.

2. Exovi zaslite mail a sucasne doporuceny list, ze energie mu zrusite u poskytovatela XY k datumu XY, nech to zoberie na vedomie a zariadi sa. Hotovo. Pre istotu si vopred zistite, ci to viete zrusit sama a ci vam netreba najomnu zmluvu alebo nieco podobne, to by situaciu komplikovalo.

hodnocení

5x
Pro mne je nepochopitelné, že jsi smlouvy dávno nezrušila. Páč případné dluhy půjdou za tebou a i případné vysvětlování situace energetickým firmám bude minimálně nepříjemné a dlouhé, možná i nemožné.
adelacovecerela
hodnocení

Ano, i kvůli těmto důvodům to chci zrušit - jeho platební morálka je totiž špatná. A byla už během našeho vztahu. Ale jak čtu ve zdejších komentářích, tak z morálního hlediska bych to měla nechat tak, jak to je, protože jinak se snažím o naschvál.

asd1

Nenechat energie cizího bytu/ člověka napsané na sebe není naschvál ani omylem. Spíš naopak, nechat to na sebe je pěkná blbost.

hodnocení

4x

Tak si to zkusíme přeložit - rozešli jste se, ty jsi šla pryč za nějakých podmínek, na kterých jste se dohodli... Doufala jsi,že se vrátí, vlastně ne, že bude škemrat, ať se vrátíš ty. A vono to nevyšlo, týpkovi do docela šlape a tobě se nedaří, takže teď dumáš, jak tomu hajzlovi do spokojenýho života hodit vidle, že? Pobavilo...*smich2*. Smlouvy asi můžeš zrušit, s tím, že na odběrném místě už nebydlíš, bydlí tam někdo jiný...

adelacovecerela
hodnocení

Dobrý den, ty podmínky nebyly zcela jasné, on mě dost přemlouval, ať ty energie nechám na sebe (i po rozchodu), věděl, že vím, že má problémy s platební morálkou. Taky že energie neplatí pravidelně, jsou tam proluky, musím se připomínat.

ena
hodnocení

4x
Taky absolutně nechápu že to máte stále na sebe..Zrušte to,každý žijete svůj život..

hodnocení

2x

Jste schopní spolu trochu komunikovat? Pak bych předtím, než bych postupovala podle bodu 2., který doporučuje Peter, zkusila požádat o finanční kompenzaci. A to asi tak o polovinu toho, jaký bude rozdíl v zálohách současných a v zálohách v nové smlouvě. Jestli teď platí 1000 Kč a pak to budou 3000 Kč, mělo by být i pro něj výhodnější dávát Vám ještě pár měsíců z ruky do ruky tu tisícovku. Frajer by mohl přidat i za pár měsíců zpětně. Záleží i na tom, jak dlouho ještě budou původní smlouvy platit.

etana*
hodnocení

2x

Fascinuje mě, jak si lidi dokážou komplikovat život. Zbytečně.

Moje rada - dopis exovi, že zrušíte smlouvy, pak zrušení a basta. Kde jste přišla na astronomické energie nevím, asi čtete moc Peterkovou. A doporučuji nějakou očistnou kůru pro duši, abyste v sobě nepěstovala křivdy a zášť, škodí to pleti. Jóga není špatná...

hodnocení

2x
Vyzvy přítele že den ten a ten v čas ten a ten se sejdete na pobočce vašeho dodavatele energií aby se to mohlo přepsat na něho
A zároven mu oznamte že jestli nedorazí tak to prostě a jednoduše místo přepisu zrušíte
Vy v bytě nebydlíte neni dúvod cokoliv co je stim bytem spojeno mít na sebe napsaný a modlit se aby vám nepřišla náká pladba kerou pak budete muset z bývalého soudně horko těžko dostávat
Udělejte to co nejdřív a na žadný kecy stran bývalého přítele nedejte neni to už váš boj

hodnocení

2x
No tak když mu závidíš a chceš se pomstít, přepiš to. Musíš pochopit, že když ty energie jsou na tebe, nikdo jiný je přepsat ani zrušit nemůže. Takže ukončení nájemní smlouvy a přepsat zpět na majitele bytu a oni si to už vyřeší mezi sebou.

hodnocení

2x
Milá Adelko,s tím člověkem,který je dnes pro vás cizí,jste prožila kus svého života,píšete jak jste v bytě spokojeně léta žili.Chcete vymazat ten čas,ale je vaší součástí,proč po roce od rozchodu máte v sobě zášť vůči němu? Samozřejmě ty energie na sebe zrušte,to ano. Ale přejte mu to,že bydlí v klidu,třeba i levněji než vy a připomenu vam jedno rčení :"přej a bude ti přáno"..
Tou zlobou skodite nejvic sobě.

spokonejsi
hodnocení

2x
Aha, takže jsi zjistila ze jsi naletela sama sobě. A protože nemůžeš najít normální byt, davas to za vinu jemu, tak at platí i on. Jak děcko. Rok to šlo tak to nech být a nezáviď.

mate59
hodnocení

1x

Já jsem myslel, že jste se rozešli jen kvůli tomu, že on nechtěl děti.Možná ho ještě máte ráda,ale nezáviďte mu.

beki
hodnocení

1x
Hm, nějak vlastně nevím, o co vám jde. Vypadá to, že když jste odešla, máte to drahé, tak když už nic jiného, tak chcete, aby to měl aspoň drahé také on. Přeci není problém, nechat doběhnout fixy a nedělat si zbytečné naschvály. Jste pryč rok, fixace máte uzavřené před krizí. Energo krize je už skoro rok a půl. I kdybyste měli nejdelší možný fix a ještě uzavřeli těsně před vypuknutím krize, tak stejně mu zbývá max. tak poslední rok, pokud vůbec. Za ten rok, co jste pryč, jste si stejně dítě nepořídila, bydlíte po hnusných nájmech s drahými energiemi, takže to jste si asi příliš nepomohla. Že nechce děti vám také neřekl těsně před vaším odchodem, za těch 7 let jste na to mohla zavést řeč a zjistit na čem jste, dříve. Pokud máte chuť na nějaký ten naschválek, vůbec mu nemusíte nic říkat, prostě dáte vědět na PRE, že tam již nebydlíte a chcete ukončit smlouvu. Za předčasné ukončení fixované smlouvy dostanete skoro jistě od PRE a PPAS pokutu, ale zase dosáhnete svého a ex-přítel si připlatí do výše vládního stropu. Má to vůbec smysl? Asi ne.
adelacovecerela
hodnocení

Žádné naschvály dělat nechce. S tím, aby platil včas, se musím připomínat. Platební morálku má špatnou. Že dítě nechce, mi opravdu řekl až před rozchodem, poté, co jsem zjistila, že mě podvádí, schovává alkohol ve skříni atd. Ano, vím, že pitomá jsem já.

asd1

Pokud se musíš připomínat tak nechápu proč jsi odběr neukončila. Čekáš na co, až ten dluh za něj opravdu budeš muset platit? Jak psal Peter, mail + doporučený dopis že to k datu XY vypovídáš, ať se stará sám.

beki
Pravda je, že na to zjistit jestli dítě chce nebo ne, jste měla 7 let. Ty smlouvy určitě zrušit můžete i bez něj, ale jak říkám, počítejte zřejmě s pokutami. Fixované smlouvy, když tam není úmrtí se jen tak vypovědět bez sankce příliš nedají. Takže ta legrace, abyste se těchto smluv zbavila a váš ex platil energie také dráze, bude stát i něco vás. Teď už si jen můžete spočítat kolik. Jestli je tam nějaká pevná sankce, nebo jestli to počítají podle toho, kolik zbývá do konce smlouvy.
re4zon
Vzhledem k tomu, ze aktualni ceny jsou vysoce nad fixem, bude dodavatel jeste rad, ze to ukonci. A soudy o tom, co si kdo mel ve vztahu vyrikat bych nechal stranou, do toho nikomu nic neni a ani se na to nikdo neptal.
beki
Dodavatel rád ukončí, ale pokutu naúčtuje. Jaké jsou aktuálně ceny je v tomto bodě zcela lhostejné. Je to pro dodavatele dvojitá výhra. Zbaví se pro něj nevýhodné smlouvy a ještě si vydělá na pokutě, kterou zaplatí pouze tazatelka, protože je smlouva napsaná na ní. Z této pokuty nebude muset ex, který odebírá energie, platit ani korunu.
janys
Tak ty seš dobrá pokuta! Ukončení z důvodu stěhování, u většiny dodavatelů jde i online, penále 0. Zkus méně psát a víc přemýšlet.
beki
Janys - Tazatelka má uzavřenou fixovanou víceletou smlouvu na dobu určitou. Absolutně neplatí, že se dá jen tak zrušit zdarma, a to ani při stěhování. Bude-li chtít takovou smlouvu zrušit, firma jí může naúčtovat smluvní penále vyplývající z nedodržení smlouvy. Jestli by měl někdo více přemýšlet, jsi to ty, janys. Neraď jí takovou pitomost, že to může udělat on-line a zdarma. NENÍ TO totiž PRAVDA!
re4zon
Nez budes nekoho poucovat, zkus si v praxi provest neco, za co je sice podle sazebniku pokuta, ale co je zaroven pro dodavatele tezce vyhodne. Ono to jde i bez pokuty, a velmi lehce. Uplne staci pouzit pristup - bud to udelate bez pokuty a vydelate na tom, nebo to nechame jak to je.
V čem je výhodné přijít o zákazníka? Ono je jedno kolik platí. Fixovaná nižší částka je pořad větší než nula. Na tom dodavatel netratí. Tak jako tak.

hodnocení

1x

Zabýváte se hloupostí, která váš problém neřeší. Zmarněná léta ani mateřství nevyřešíte tím, když zařídíte, že nějaký de facto cizí člověk bude platit někomu za energie víc. Vaše dlouhodobé nesezdané a bezdětné soužití bylo oboustranně dobrovolné.

adelacovecerela
hodnocení

Ano, je to v podstatě cizí člověk nyní - proto bych s ním už ráda neměla nic společného. Ani energie v bytě, kde dávno nebydlím, napsané na mě. Kdy pořád musím kontrolovat, zda platí včas.

V dotazu ale neřešíte kroky, které máte udělat ke zrušení smlouvy. Celý článek vyznívá spíš jako nespokojenost nad zpackaným životem. Měla byste důsledně odlišovat skutečné problémy s placením od snahy bývalému spolubydlícímu škodit. Nejste v tom sama. Odkládání mateřství je statisticky významné. Gyn centra mají žně.

janys
hodnocení

1x
Smlouvy zrušte a hotovo, nechápu, proč byste měla mít na sebe napsané energie cizího člověka.

asd1
hodnocení

0x

A co jako. Buď mu ty výhody chceš nechat nebo nechceš. Pokud nechceš, tak buď to hned převede na sebe nebo odběr ukončíš.

Taky se můžeš s pronajímatelem domluvit že jemu nájem vypoví a vezme tam zpátky tebe, jemu můžeš milostivě nabídnout tu garsonku..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]