Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Před více než rokem jsme se rozešli s mým expřítelem, po 7 letech vztahu, protože on nechtěl děti nebo i jen plánování rodiny (já 33, on 35), zatímco já ano. Rozchod byl pro mě velice bolestivý, tak jsem se rozhodla přenechat mu náš byt, kde jsme roky byli v nájmu na skvělém místě se skvělým nájemným - byt jsem tehdy našla já. Měla jsem pocit, že v bytě nemohu zůstat, že bych se tam trápila vzpomínkami. Nájemní smlouvu jsem tedy po rozchodu nechala přepsat na něj. Přemluvil mě, abych si na sebe nechala napsanou elektřinu a plyn, protože jsme měli skvělé fixace (ještě před krizí) a opravdu zcela bezkonkurenční sazby. V PRE i v plynárenské mu řekli, že když se to přepíše na něj, bude platit 2x-3x větší zálohy, protože se fixace zruší. Takže energie zůstaly napsané na mě, ale zálohy samozřejmě je hradí on, ne já.
Já jsem se každopádně přestěhovala do bytu, kde jsem celý rok velmi nespokojená, nešťastná, vše tu je špatné, od lokality, pro protýkání, přes hluk, sousedy atd., zkrátka se tu prostě nedá být a musím si zase hledat nové bydlení. Mezitím se ceny nájemních bytů kvůli krizi, inflaci a ukrajinským uprchlíkům tak zvedly, že i byť jen za garzonku budu bohužel platit více, než jsme platili v bytě 2+1, který jsem, já husa hloupá, přenechala expřítelovi. Nicméně už se mi nelíbí, že jsou energie napsané na mě a on využívá všechny výhody. Má skvělý byt za skvělou cenu, který jsem mu nechala, a ještě úžasně nízké ceny za energie, protože jsou smlouvy stále na mě. Já v nové garzonce (pokud vůbec nějakou najdu), budu platit víc než on a za energie také. Nepřijde mi to vlastně celé fér, on mi vzal nejlepší roky života a pak mi jen řekl, že si chce užívat života a ne mít se mnou děti. A teď spolíhá na to, že mu to všechno skvěle vychází včetně bytu a energií.
Strašně se trápím tím, že jsem mu ten byt přenechala a že teď sama hledám nějakou předraženou špeluňku. A trápím se tím, že mu chci říct, ať si elektřinu a plyn napíše na sebe, protože to je celé nespravedlivé, a on mi určitě řekne, že nespravedlivé je leda tak to, že já mu chci dělat zlo a rušit zbytečně smlouvy, vždyť on to platí a on o nic nejde. No, jakoby nejde, ale já v novém bytě taky budu mít energie a plyn astronomicky vysoké. Jsem z toho celá taková nešťastná, že jsem mu to vlastně všechno tak ulehčila. Byl to on, kdo mě podváděl, chlastal, přesto jsem doufala, že se vrátí. Nevrátil a žije si ve skvělém bytě za skvělé peníze a určitě mi bude vyčítat, až mu řeknu, že je načase, aby si smlouvy přepsal na sebe.
1. Tie vylevy si rieste s kamoskou pri vine, nie su podstatne.
2. Exovi zaslite mail a sucasne doporuceny list, ze energie mu zrusite u poskytovatela XY k datumu XY, nech to zoberie na vedomie a zariadi sa. Hotovo. Pre istotu si vopred zistite, ci to viete zrusit sama a ci vam netreba najomnu zmluvu alebo nieco podobne, to by situaciu komplikovalo.
Ano, i kvůli těmto důvodům to chci zrušit - jeho platební morálka je totiž špatná. A byla už během našeho vztahu. Ale jak čtu ve zdejších komentářích, tak z morálního hlediska bych to měla nechat tak, jak to je, protože jinak se snažím o naschvál.
Tak si to zkusíme přeložit - rozešli jste se, ty jsi šla pryč za nějakých podmínek, na kterých jste se dohodli... Doufala jsi,že se vrátí, vlastně ne, že bude škemrat, ať se vrátíš ty. A vono to nevyšlo, týpkovi do docela šlape a tobě se nedaří, takže teď dumáš, jak tomu hajzlovi do spokojenýho života hodit vidle, že? Pobavilo.... Smlouvy asi můžeš zrušit, s tím, že na odběrném místě už nebydlíš, bydlí tam někdo jiný...
Jste schopní spolu trochu komunikovat? Pak bych předtím, než bych postupovala podle bodu 2., který doporučuje Peter, zkusila požádat o finanční kompenzaci. A to asi tak o polovinu toho, jaký bude rozdíl v zálohách současných a v zálohách v nové smlouvě. Jestli teď platí 1000 Kč a pak to budou 3000 Kč, mělo by být i pro něj výhodnější dávát Vám ještě pár měsíců z ruky do ruky tu tisícovku. Frajer by mohl přidat i za pár měsíců zpětně. Záleží i na tom, jak dlouho ještě budou původní smlouvy platit.
Fascinuje mě, jak si lidi dokážou komplikovat život. Zbytečně.
Moje rada - dopis exovi, že zrušíte smlouvy, pak zrušení a basta. Kde jste přišla na astronomické energie nevím, asi čtete moc Peterkovou. A doporučuji nějakou očistnou kůru pro duši, abyste v sobě nepěstovala křivdy a zášť, škodí to pleti. Jóga není špatná...
Žádné naschvály dělat nechce. S tím, aby platil včas, se musím připomínat. Platební morálku má špatnou. Že dítě nechce, mi opravdu řekl až před rozchodem, poté, co jsem zjistila, že mě podvádí, schovává alkohol ve skříni atd. Ano, vím, že pitomá jsem já.
Pokud se musíš připomínat tak nechápu proč jsi odběr neukončila. Čekáš na co, až ten dluh za něj opravdu budeš muset platit? Jak psal Peter, mail + doporučený dopis že to k datu XY vypovídáš, ať se stará sám.
Zabýváte se hloupostí, která váš problém neřeší. Zmarněná léta ani mateřství nevyřešíte tím, když zařídíte, že nějaký de facto cizí člověk bude platit někomu za energie víc. Vaše dlouhodobé nesezdané a bezdětné soužití bylo oboustranně dobrovolné.
Ano, je to v podstatě cizí člověk nyní - proto bych s ním už ráda neměla nic společného. Ani energie v bytě, kde dávno nebydlím, napsané na mě. Kdy pořád musím kontrolovat, zda platí včas.
V dotazu ale neřešíte kroky, které máte udělat ke zrušení smlouvy. Celý článek vyznívá spíš jako nespokojenost nad zpackaným životem. Měla byste důsledně odlišovat skutečné problémy s placením od snahy bývalému spolubydlícímu škodit. Nejste v tom sama. Odkládání mateřství je statisticky významné. Gyn centra mají žně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.