Nejste přihlášen/a.
Píšeme studentskou práci, umí někdo vysvětlit zkratku "dsl", která je uvedena u hodnosti četaře?
Děkuji
Déle sloužící?
Jsem zvědavá, tak jsem hledala. Na jediném místě jsem našla DSL Diploma Supplement Label, ale to zase s četařem nějak nemůže souviset.
babkazov - je to tak. Citace z internetu:
Jan Kubiš se rozhodl po vykonání vojenské prezenční služby zůstat v Československé armádě jako délesloužící (dsl.) poddůstojník. 15. října 1937 byl převelen k bruntálskému pěšímu pluku 34 Střelce Jana Čapka, v jehož rámci byl sestaven Strážní prapor XIII s velitelstvím v Jakartovicích.
Zdroj: opavsky.denik.cz/...
Za 20roků v činné službě jsem se s touto zkratkou nesetkal i když neoficiálně se takovým říkalo délesloužíci. Byli vedeni ve složce praporčíci. Většinou vždy po podpisu smlouvy byli ihned povýšeni do hodnosti rotného (tedy poddůstojníci či z mužstva) alespoň u našeho "6.lázeňského" praporu ! Pokud to byl absolvent VKVŠ tak do hodnosti podporučíka (moji oba "tlustí"=velitelé čet, byli do ppor povýšeni po půl roce ZVS za mimořádné úspěchy). V ČSLA toto oficiálně od jisté doby nebylo a v AČR do jisté doby taky ne, možná dnes a taky před rokem 80?nwn ale každopádně to bude zkratka od četař-dsl bude četař-délesloužící. Za 1. republiky běžné.
diesel - nesetkal, protože jste nesloužil za 1. republiky a potom se toto označení už nepoužívalo (a nepoužívá).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.