Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné naučit ženu pořádku?

Od: rosta odpovědí: 91 změna:
Dobrý den.Potřeboval bych názor někoho cizího jak by se zachoval.
Zdědil jsem zahradu a dům po rodičích kde jsem žil sám.Chodil jsem do dobře placené práce, šetřil,udržoval jakš takš barák,pral,uklízel apod. (obědy vždy v práci a doma max. polotovary,nudle,polévku -vařit neumím),nepiji,nechodím do hospod,nehraji hazard,nefetuji,občas kouřím.
Seznámil jsem se s přítelkyní (oba jsme středního věku) která se ke mě přistěhovala a narodila se nám dcera. Na pleny,jídlo a chod domácnosti jsme se skládali.Ona žádné úspory neměla a nestýká se se svou rodinou. Bohužel jsem přišel o práci a než si něco najdu jsem nucen chodit na "melouchy" a na jaře plánuji z peněz co jsem uspořil "za svobodna" zateplovat (dělám si vše sám-úspora peněz).Letos byla nová střecha.Každopádně se ze mě stal opět muž v domácnosti včetně starání se o dceru.To bych tedy přežil, ale hrozně mi vadí chování přítelkyně.Stále se skládáme na chod domácnosti (já z melouchů) a ona chodí na 6 h/denně do práce-dojíždí autobusem. Když přijde domů je pouze na telefonu,vaří 2×týdně jen kvůli dceři (jídlo opravdu chutné to se musí nechat),pere pouze když už nemá ona nebo dcera co na sebe u toho vypere i pár kusů mých, kouká na tv, sedí u pc a spí (sex 1×měsíčně-když tedy nejsem zlý a má chuť), nikdy nevytírala,nevysávala. Celá domácnost je tedy na mě, ale problém mi je její nepořádnost a mě už to nebaví. Někde uklidím-druhý den jsou tam naházené její nebo dcery věci-když mi to vadí tak je buzeruji a nechodim do pořádné práce-hádka.Člověk u kterého jsem dělal mi řekl že si všimnul že mám flek na mikině pěkně dlouho-když jsem jí to řekl tak že tedy vypere když už nemám co na sebe,ať to dám na chodbu na zem-tam hází i špinavé věci dcery a já -aby s tím něco dělala- tak to házím do vany (ona to dá při koupání zpět na chodbu-hádka kvůli bordelu-buzeruji,jsem zlý) koš na prádlo je plný .Když to tam leželo týden tak jsem si to vypral sám a za to mi vynadala co se do toho s×ru že zničím pračku (nevím jak,ta bez problému funguje) a vypotřebuji prášek. Je to ostuda. Nemohu ani pozvat příbuzné kvůli bordelu a ostudě. Neustále uklízím ty samé místnosti a k další se nedostanu. Jak kdyby to dělala schválně. Ráno vytřu-odpoledne bláto. Vysaju-ona se tam češe (obývák).Hadry denně rozházené po posteli,gauči i křeslech,oblečení ve skříni naházené (na to nemám sahat),kosmetika po obou stolech,postel rozházená,všude časopisy a knihy,špinavé hrnky od čaje (4 denně). Kde jí co upadne od ruky tam to nechá válet. Nyní to všechno učí i dceru a já jsem tedy za toho kdo je zlý,všechny buzeruje a jezdí hadrem protože se na to nemohu dívat.Jednou jsem si řekl že to nechám-ono jí to donutí. Vůbec jí to nevadilo.Barák vypadal jak doupě bezdomovců. Prý ona chodí do práce a je unavená -dělá v obchodě).Vše jsem sám uklízel několik dní a tak je to stále dokola. Myslíte že je možné jí naučit pořádku a odpovědnosti?Já už nezvládám dělat melouchy, dělat na zahradě, na baráku, v baráku...Navíc ještě nadává že vrčí vysavač,sekačka, na střeše jsem tloukl moc hlasitě a brzy,při zateplování bude prý hluk a tak si neodpočine,při kytování oken jsem byl hlučný a nebyl klid,že jsem vymaloval tak blbou barvou a je to vlastně jedno, dělal jsem skalku před domem to jí bylo jedno jak to bude vypadat,ale když jsem jí dodělal tak prý je to hnusné... .Ve slabších chvílích říká že mě má ráda a že ví že je bordelář ale prý se jí prostě nechce.Navic se ke mě doneslo (její kadeřnice je má známá) že tvrdí jak je na vše sama ,že denně vaří,pere,uklízí a já nepomáhám a nevydělávám...

91 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

20x

Ne, není to možné.

Nezmění se...ani zázrakem.

rosta
hodnocení

Tak to jsem v háji.

a spíše se to bude s věkem prohlubovat.

rosta
hodnocení

Nevím, asi jsem z divné rodiny. U nás vždy bylo navařeno, uklizeno, vypráno a má máma to brala vždycky jako samozřejmost. Táta když přišel z práce nikdy nemusel připomínat to, že nemá on nebo já co na sebe nebo do žaludku. Vzpomínám že mu máma kolikrát dělala i kafe.
Já už to řeším delší dobu a tak jsem na tohle téma přečetl dost článků a vyslechl některé ženy a to co popisuji je dnes od ženy nepřípustné požadovat.
No, ale kdo by si chtěl vzít svoji mámu.. ;)
A jestli dáváte svoji mámu partnerce za vzor. tak byste taky mohl dostat něčím těžkým po hlavě. :-D
rosta
hodnocení

Tomkk...ne, to píšu jen tady a honí se mi to momentálně v hlavě. Je mi jasné že každý je jiný a ani já nejsem dokonalost sama, ale myslel jsem že čistota, péče o sebe a rodinu je hlavně výsadou ženských. Většinou spíš mužský rod byl považován za špindíry, "benevolnější k úklidu" a nikdy by mě nenapadlo že chlap musí ženskou učit čistotě a pořádku. Navíc když v mém případě má dítě.Už kvůli němu -v mámě by měla mít vzor.

hodnocení

12x

Nebudu číst takovou slohovku, takže odpovím z vlastní zkušenosti.

Pokud pořádku není naučena odmala a neviděla pořádek ani u svých rodičů, tak nečekej, že bude kmitat a udržovat pořádek.

Jak se naučila žít v bordelu, tak v tom bude pokračovat nadále. Takový ten záchvěv jo, teď uklidíme a budeme uklízet týden a šup, pak je to ve starých kolejích.

Prostě jak nemá návyk, tak se ho nenaučí.

Tak to vždy není. Moje matka byla bordelářka. Jednou za čas zavelela a uklízelo se, ale co pamatuju, tak se vždy všude válelo oblečení, nádobí se mylo až když toho byla hora apod. Nejvíc mi utkvělo v hlavě umyvadlo co bylo vždy plný vlasů a zaschlých flusanců od pasty. Jako dítěti vám moc nedochází, že je něco špatně.

Já jsem pravej opak. Jeden čas jsem i okna umývala každej měsíc než mi docvaklo, že střešní okna po každým dešti budou vždy plný bordelu než opět zaprší. Můj exmanžel mi řekl, že není normální mít tak naklizený, že se bojí něco někam položit, aby nebyl oheň na střeše. Ale měla jsem pocit, že vždy musí být tak naklizeno, že kdyby náhodou někdo přišel, aby si nemyslel, že jsem špindíra. Už jsem tedy hodně slevila, ale "komínky" mám stále :-D .

Tím chci říct, že naopak někoho to dožene do opačnýho extrému.

To je právě ono. Tebe to dohnalo do opačnýho extrému, protože máti s eto nikdy už nenaučila a vyhovola jí styl udělat bordel a pak hurá jarní úklid, aby to bylo pěkné týden a do tří měsíců opět mrďas.

Takovej turnusovej úklid.

molly
Já jsem z rodiny, kde se uklízelo spíš víc a vždycky mě to děsně iritovalo. Vyrostl že mě bordelář. Často jsem, myslím, dělala bordel na protest tomu všemu pořádku. Fakt mi přijde jebnuté denně vytírat a nenechávat jedinou věc na lince... Každý prorokoval, že budu žít v bordelu. Paradoxně když jsem se odstěhovala a udělala si svoje "doma" začala jsem udržovat pořádek. Ne nijak extrémní, nerovnám věci podle pravítka, ale mám čisto a uklizeno. Ale přišlo to až v mém vlastním bydlení, které jsem si udělala podle svého, mně se líbí a já se tu cítím doma. Při spolubydlení na škole nebo když jsme byla v pronájmu mi to bylo jedno. Zkrátka jsem k tomu neměla vztah (nikdy jsem tedy nebyla prase, co má nánosy prachu a plíseň v hrnečcích)

hodnocení

11x
Pořídil sis línou mrchu kerá využívá toho že si doma neumíš dupnout a děláš vše sám navíc sis sní pořídil dítě a vona spolíhá na to že už kvúli tomu dítěti budeš mít chtít doma klid a nebudeš po ní nic chtít
Já bych to nejdřív zkusil po dobrym a prostě trval a dohlid na to aby bylo uvařeno vypráno nažehleno
A pokud by to nešlo po dobrym hodně bych přitvrdil
No a pokud začne vyhrožovat že odejde tak hlavně neustupovat naopak klidně bych jí pomoh zbalit
Asi si užiješ leč pokud nechceš bejt doma za vola budeš se muset problému postavit čelem
rosta
hodnocení

Máte pravdu. Po dobrém jsem to zkoušel již několikrát a to nezabralo. Po zlém se to řeší pokaždé. Já začnu kritizovat bordel, ona spustí že chodí do práce, já argumentuji že já také dělám. Pokračuje to vyčítáním že jí neustále buzeruji a ona přece není můj otrok apod. .Párkrát to přerostlo v její hysterický záchvat kdy ze vzteku již po tmě vyběhla ven a seděla venku v zimě tři hodiny bez bundy. Sousedé jí viděli a šíří se drby že jsem jí musel něco provést nebo jí vyhodit když brečela. Vždy se pak vrátila, týden po sobě uklízela a pak se vše vrátilo do původních kolejí. Jen já jsem se pak dozvěděl jaká jsem bestie když jí nutím do práce,sám sedím doma,vydáním jí z baráku a ještě chci aby otročila kolem mě.To, že já pracuji také se nevidí-asi protože to není trvalé pravidelné zaměstnání ve fabrice.
Já vím že jsem za vola, ale já to dělám a uklízím protože se na to sám nemůžu koukat a to jsem chlap.Já už nechci žít v bordelu.
Pak ti asi nezbyte než se sní fakt rozejít
Dobrý slovo nezabírá po zlim to taky moc nejde a ještě tě pomlouvá
Dej ji ultimatum a když nezabero ani to tak se sní rozluč todle nemá cenu
rosta
hodnocení

Je mi líto dcery.Díky mé blbosti to odskáče ta která za nic nemůže. Asi máte pravdu -nevím.

hodnocení

8x
Dobrý den,nevidím východisko,protože líná, neporadna ženská se nikdy nezmění,jí ten bordel nevadí. Ale vám ano a vyhodit ji kvůli dceři nechcete,tomu rozumím. Jednu možnost tady vidím- sezeňte si paní na úklid a žehlení. Bude chodit třeba 2x týdně na dve hodiny,základní úklid zajistí,o zbytek se musíte postarat vy sám. Ano,bude to stát pár korun,ale doma bude pořádek. A samozřejmě to zaplatí vaše partnerka.
Zajímavá myšlenka *palec*
Leč mam obavu že pánovo lenochodka domácí to platit chtít nebude a bude chtít aby to platil on
Dabel: to už je věc pana Rosti,buď to ukociruje nebo bude platit sám. Ale situaci s uklidem by to mělo zlepšit.

Zajímavý a dobrý nápad. Možná poslední pokus o řešení. Nejenže bude doma pořádek, ale paní by se mohla začít stydět. Trochu před tou paní na úklid a trochu před sousedkami, které by samozřejmě zpozorovaly, kdo umývá okna, kdo vynáší smetí atd. Jen by to chtělo nějakou starší paní, aby nevznikly řeči o "nové" přítelkyni.

rosta
hodnocení

Italka...děkuji,zkusím popřemýšlet-dobrý nápad. Myslím, že s placením to budu muset utáhnout sám (to mě momentálně dost štve kvůli tomu že dělám na baráku a šetřím kde se dá) , ale třeba jí i začne štvát když se jí začne hrabat ve věcech někdo cizí.
rosta
hodnocení

Ještě dopíšu...osobně se asi hanbou propadnu.
Rosťa: dnes to není žádná ostuda,i když chápu jak to vnímáte. Berte to čistě obchodně- objednal jste službu za kterou platíte a žádný pocity studu do téhle "transakce" nepustite. Ale zjistíte jaká reakce bude od vaší partnerky...

Rosťo (12,16), Vy se přece stydět nemusíte! Měla by se stydět ona. A to hodně. A schválně bych paní, která bude uklízet, vybízela, aby alespoň zpočátku dělala co nejvíce veřejně viditelných prací. A aby si viditelně nosila kbelíky, "lepší" vysavač... Prostě uklízečka v rodině poměrně mladé zdravé paní.

A když si zajistí pěknou a šikovnou výpomoc tak třeba i ten sex bude častější *smich*

Chtěla jsem napsat totéž. Mám pár kamarádek co si nechá uklízet a spokojenost je na všech stranách. Ale tam si to sjednaly ony samy a ne jejich muž. Jedna mi taky říkala, že před příchodem uklízečky uklidila, aby nebyla za čuně. Třeba to vaši ženu taky donutí uklidit, aby nebyla za bordelářku.

tj
hodnocení

6x
Dočetl jsem to jen do půlky, ale myslím že mi to na udělání si obrázku stačí. Měl jsem přesně takovou. Nezmění se, a ještě buďte rád, že ve vašem případě chodí alespoň do práce, ta moje nevěděla už co si vymyslet, aby nemusela ani vydělávat peníze. Doslova jsem jí živil. Půl roku, pak jsem se s ní rozešel, sice to i přesto bolelo, láska je v tomhle slepá sv*ně, možná proto mi to trvalo půl roku. Vy máte horší to, že jste si s ní udělal dítě a v případě vašeho rozchodu bude trpět hlavně ono. Je otázkou, jestli si má cenu zase kvůli dítěti zničit život (pokud vás její chování tak trápí). Ale já vás 100% chápu. Netuším co bych ve vašem případě dělal. Pokud by padla myšlenka rozchodu, určitě bych jí nejdříve ještě vše vysvětlil a seznámil ji se skutečností, co mi vadí, přes co se už nehodlám dál přenášet, a když to nezmění třeba do měsíce (nikdo se nezmění ze dne na den), že bude rozchod (a nejspíše bude, tito lidé se nemění, mají svůj pohodlný svět). Hodně štěstí
rosta
26.01.23 10:16
hodnocení

Děkuji

hodnocení

4x
Co jste si domů přivedl, to doma máte. Co ji doma máma nenaučila, v tomto věku už se nenaučí. A taky už v tomto věku nefungují hormony "zaláskování", které potlačují přirozené sobectví a umožňují páru vzájemně se přizpůsobit a tolerovat.

trebi
hodnocení

4x
Pane, udělal jste chybu, vlastně celou sérii chyb. Ženská bez peněz, která se nebaví ani s vlastní rodinou - první červená kontrolka. Viděl jste její bydlení než přišla k vám? Jestli ne, chyba. Viděl byste jaká je bordelářka dávno - druhá červená kontrolka. Pokud jste to zjistil, až jste si jí nastěhoval, mělo přijít na řadu okamžité vystěhování, ne že si s ní uděláte dítě. To byla úplně kardinální chyba. Jste nyní v pasti, bordelářka vás má krásně zaháčkovaného. Bydlí zadarmo, chodí si ke kadeřnici, doma bordel, čumí na TV, všechno jí obtěžuje, nic jí není dost dobré. Nebýt toho dítěte, už dávno měla mít mezi půlkami zaraženou vaší botu a zapakované kufry. Takhle se jí nezbavíte, nepřevychováte jí a z vaší dcery vychová něco podobného, takže za nějakých 20 let sem bude psát podobně neštastný muž, jako vy, který kápne na vaší dceru. Je mi líto, ale nasadil jste si do kožichu urputnou veš, která vám bude pít krev ještě mnoho a mnoho let.
rosta
hodnocení

Já vím, ale člověk je zmilován tak blbne. Já to že nemá peníze tenkrát neřešil. Co se týká rodiny tak otec jí zemřel když jí bylo 10, matka si našla alkoholika (zjišťoval jsem přes známého), nasypala do něho velké peníze a nyní to vedou od desíti k pěti. Jinak o nich nic nevím.
Jinak já to psal již dříve...nejprve otěhotněla a pak se ke mě nastěhovala. Jinak máte pravdu.

hodnocení

4x
Zkuste každý den, když příjde z práce ji uvařit kávu a při tom si vždy popovídat o tom,co budete ten den dělat vy,co ona a co společně.A jak budete pak trávit volný čas.Např.,že vy vyluxujete,ona uvaří a pak půjdete oba dva s dcerkou na procházku.
A také by bylo dobré,kdyby k vám občas chodily návštěvy,to by ji mohlo motivovat,aby udržovala pořádek.

hodnocení

3x

Mohli byste si zkusit udělat rozpis, kdo co bude dělat. I když se jí to nepovede dodržet, alespoň uvidí, co všechno děláte. Nebo si zkuste za dodržování nastavit nějaké odměny. Zkuste se domluvit třeba na nějakých maličkostech, které ušetří mnoho práce - dojí se, dopije se, nádobí se místo na stolek, odloží do myčky. Alespoň si uvědomuje, že je bordelář.

tebi
hodnocení

3x

Nechte mne? Já tedy nejsem cnost dokonalosti, ale snažím se. Můj muž je horší než vaše žena. To se klidně s vámi vsadím, jeho matka je generál a uklízeci stroj, on je extrémní bordelář. Já jsem průměr. Ale protože jsem pořád v práci celá domácnost mi padá na hlavu. Brala bych změnu, k lepšímu, páni chlap co doma něco dělá - vzácný to exemplář!

rosta
hodnocení

Tak jsem z toho v rozpacích.Nevím jestli je to dobře, nebo špatně. Nakonec na to začnu i někoho balit.:)
Zvedla jste mi náladu.
tebi

Super. Mám to tak s lidmi - jsem plná energie:)

rosta
hodnocení

Mohla byste mi poradit kde se taková energie dá pořídit?
tebi

To je vrozené, nelze získat, já jsem jako děcko byla hyperaktivní, teď už ne, ale prostě pořád něco vymýšlím - třeba někam na výlet, nebo plavat občas chodím, můj je gaucak. Ale on byl takový vždy, já si myslela, že se změní - haha

hodnocení

3x

Nezměníte nikdy. Je to už taková povaha, nebyla tam asi žádná výchova, žádný smysl pro pořádek. Maminka byla zřejmě stejná, jinak by ji k něčemu vedla. Prostě takovou šulku špinavou nikdy nepřevychováte. Budete uklízet sám, postupně i vařit, nakupovat, prát a žehlit. Ona se bude válet u telefonu, počítače, televize. Podle všeho ji velice obtěžujete Vy i dcera. Ale protože se válí jako prasnice a přitom se má dobře, nesnaží se to nějak změnit.

Asi jste promarnil jiné příležitosti. Zamlada jste se nezamiloval, až ve středním vějku. A přebral jste. Kdoví, kolik chlapů před Vámi už tu cuchtu vyhodilo kvůli nepořádku. Až zakotvila u Vás.

Nevím, jak dlouho jste spolu žili před narozením děcka. Ale měl jste paní po tuto dobu sledovat, jak se chová, jaká je hospodyně, jak je čistotná a dítě s ní rozhodně honem neplánovat. Teď byste ji mohl bez problémů vyhodit. S dítětem je to už těžší, co si budeme povídat.

Pokud to je neúnosné, opravdu ji vystěhovat a na malou platit. Případně ji zkusit získat do své péče, což nebude snadné. Nebo to hodit za hlavu, nechat špindíru povalovat a stát se mužem v domácnosti se vším všudy.

Úplně nejdřív, být Vámi, bych si hledala kloudnou a dobrou STÁLOU práci. Nějaké melouchy Vás nevytrhnou. Mohou být a nemusejí. Navíc to bude mít nepříznivý vliv na Váš důchod, případně nemoc. Zárukou je stálá práce.

Je mi Vás líto, ale jak jste si ustlal, tak jste si lehl. Jaga.

etana*

Tak jste to té paní nandala, aniž byste věděla, jak je to doopravdy. Proč? Ono by to chtělo ještě přečíst si, jak to vidí ta "cuchta".

pb®
hodnocení

3x
Tak si to otočíme. Kdybyste vy chodil do práce a ona pořádnou práci momentálně neměla a chtěla po vás, abyste po práci ještě vařil a uklízel, to by bylo špatně. Ale po ženě tohle chcete. U chlapa všem stačí, když chodí do práce, vše ostatní musí obstarat žena. Tak teď chodí do práce žena, tak doma makejte vy, nebo aspoň spolu. Není od věci si stanovit nějaký čas, kdy uklízí celá rodina spolu. Nemůžou si pak vyčítat, že já uklízím a ty se válíš.

Já se obávám, že to, co popisujete, není případ tazatele. Tam to podle všeho přerostlo naprosto do obludných rozměrů. Já rozhodně nejsem zastánce toho, aby chlap, takzvaně živitel rodiny, přišel domů, měl navařeno, uklizeno a vypráno a akorát sebou plácnul na gauč. Ale stejně tak to nemůže být opačně.

rosta
hodnocení

Ovšem problém je v tom, že já do práce chodím. Psal jsem, že jsem přišel o stálou práci. Nikoliv o práci jako takovou.
Já tu už nějaké rady o tom jak mají všichni uklízet četl. Ono se to dobře radí protože jde o teorii jak by to bylo dobré-jak by to mělo být.To já vím jak by to mělo být. Jenže v reálu já za ní přijdu a ona mi řekne NE.

hodnocení

2x

Mate dve moznosti : trpiet dalej (ona sa zmeni len k horsiemu) alebo ju vyhodit, cim ale spravite decku peklo, ona skonci niekde v ubytovni, v jednej izbe plnej neporiadku a potom sa skusi zavesit na krk niekomu podobnemu ako ste vy.

hodnocení

1x

Jenom nápad - jestli můžete, zkuste ten bordel vyfotit. Pokud možno každý den to nejhorší. Nemáme doma nepořádek, ale když třeba fotím doma spícího psa, najednou na fotce vidím přehozené (samozřejmě manželovo :-D) triko přes židli - na fotce už mi to vadí, nebo cucky z psích hraček, které jindy třeba půl dne překračuji. Možná se Vám budou fotky hodit k argumentaci.

Měla jsem kolegu ze školy, který se oženil do malého města a byl tam ve vztahu ke své profesi relativně významnou osobou. Jeho žena byla hodně nepořádná a on tím strašně trpěl, v jeho práci bylo obvyklé zvát domů pracovní návštěvy a bylo mu to hrozně nepříjemné. Měli dvě děti a nakonec se rozvedli.

rosta
hodnocení

Fotek pár mám. Při jedné hádce jsem jí řekl že je dám na sociální sítě a bude ostuda.
Nakonec jsem to neudělal protože jsem se za to sám styděl.Byla by to i vizitka má.
Každopádně při argumentaci mi bylo řečeno "když se ti to nelíbí tak si to ukliď -máš ruce a já si chci odpočinout od práce"

hodnocení

1x

Já "slohovku" přečetl celou, docela mi to rezonuje s vlastní zkušeností.

Můžu potvrdit to, co píšou ostatní, nezmění se, půjde "přes mrtvoly". Tzn. i přes to, že ublíží děcku.

Mají svůj pohodlný život - trefné.

Víte co já měl v odůvodnění řízení o rozvodu?

"Důvodem bylo chování žalovaného, který je velmi dominantní a trval na tom, že ho žalobkyně bude poslouchat"

Přitom jak píšete - běhal jsem jen do práce/z práce, doma dělal stojkaře s kapesným a myl nádobí.

rosta
hodnocení

Docela by mě zajímalo zda se to vztahuje i na to, že trvám na tom aby si po sobě uklízela. Pouze po sobě.

liska5
hodnocení

1x

Já mám zase pocit, že tohle je zakódováno v člověku už jak se narodí. Souvisí to s temperamentem, který se dědí, jako typ nervové soustavy /zde flegmatik/. Prostě existuje takový typ člověka, který nepořádek vytváří, neřeší, nezvládá, věci mu padají od ruky a on si tím neláme hlavu. Ani když se snaží, nedokáže být důsledný. Skoro jako psychiatrická diagnoza. A nevýchovou a špatným příkladem rodiče, si tu vlastnost ještě utvrdí. Prostě typ líný bordelář. Podle Dr. M. Plzáka je to jeden ze zakázaných typů pro manželství vedle alkoholika, žárlivce a násilníka. Opak je puntičkář, se kterým bývá taky peklo. Možná by pomohlo rozdělit si teritorium na místnosti, které by svým bordelářstvím nezasahovala. Přikoupit koš, aby byly dva - na bílé a barevné prádlo. A nastolit aspoň základní řád, kdy kdo, co udělá. Jen několik bodů. Více ona nezvládne, když nemá vůli. To focení je dobré. Psycholog by Vám mohl poradit.Objednejte se sám,. Partnerku si může pak pozvat, když budete souhlasit...Jinak to vidím časem na střídavou péči. A dcerce bude líp tam, kde je pořádek, tak ji neztratíte.

Trochu češtiny:... jakž takž ... ... jakže, takže

S tím bych se taky ztotožnil. Něco na tom je ta genetika/temperament.

id
hodnocení

1x
Snaha o nápravu lze pouze netradičním způsobem. 14 dní po sobě foťte její bordel. Přítelkyni řekněme, že až budete mít dostatek důkazů požádáte o svěření dcery do vlastní péče a ona už si nyní může hledat nové bydlení.
Zázraky se někdy dějí.

ltz
hodnocení

1x
Blbě se to píše, ale asi fakt nemá cenu s takovou ženskou setrvávat v jednom byte, vůbec ve společném životě. Vy vlastně nezijete, ale jen přežívate a trpíte. Někdy se ta dvojice fakt dohodne, uznají chyby a jdou dal. Ale tam u vás to nepůjde, ke změně chování vaší partnerky asi nikdy nemůže dojít. Prostě to nemá vrozene a aby vy jste jenom dělal poskoka, to nemá cenu. Také máte právo na lepší život.

hodnocení

1x

Musíte si spolu sednout a promluvit si.

Vy navrhnete, že roztřídíte prádlo a dáte prát, pověsíte, pak suché složíte zpět do skříní, ona ať uvaří večeři, třeba tak aby zbylo na druhý den.

Prostě návrh, jak se o práce doma podělit. Za pár dní zase ať ona navrhne, co udělá a co máte uklidit vy.

Než se definitivně rozhodnete ji z bytu vykázat, zkoušet všechno možné. Pak budete mít svědomí klidnější.

Hodně štěstí a za čas písněte, jak to u vás pokračuje.

hodnocení

1x
To nejsi sám. Kdysi jsem viděl v Kauflandu inzerát : daruji manželku, neuklizi, nepere, ani vařit neumí, jen občas v posteli zahřeje :)

etana*
hodnocení

0x
Nepožádal jste ji o ruku, nevzal jste si ji, nezařídili jste si rovnocenně společný domov, nastěhoval jste ji někam, kde se zjevně necítí doma a ve vlastním, tak co po ní chcete? Určitě se tam necítí jako vládkyně domácnoti, proč by se tedy namáhala. Nejspíš je to bordelářka, ale v jste také zvoral, co se dalo. Hledejte chyby u obou, nejen u ní.
rosta
hodnocení

Co se svatby týká tak to byla společná dohoda. Já jí žádal a ona vždy říkala že je to jen cár papíru.
Nastěhoval jsem jí někam.Co si pod tím představit? Barák i zahradu jsem zdědil já to je fakt. Za to já nemohu že jsem byl jediný dědic. Ona neměla nic a sama říkala že na co budem chodit někam jinam když barák se zahradou máme. Necítí se ve vlastním? Ženská začne po sobě uklízet až když jí napíšu půl baráku? Nebo co mám dělat?Nechápu jak si to konkrétně představujete.
Hlavně si jí neber to bys na tom byl ještě huř radší ji žen z domu
etana*
Teď už je pozdě něco dělat, máte nakročeno k rozchodu.
rosta
hodnocení

Etana...mohl bych poprosit o to zda byste rozvedla to co jste psala výše?
etana*
Odpoledne, bude to dlouhe a klofat to na mobilu se mi nechce.
etana*

Tak už jsem doma, ale jak čtu ty razantní příspěvky (kopnout mezi půlky, sebrat dítě) a vaše reakce na ně, tak se mi už nechce nic psát, protože vy to stejně nepřijmete. To, co jsem napsala v 10:08 by mělo být jasné - vy po ní chcete klasický rodinný život, ale přitom jste jí ho nezajistil. Ona nemá vůbec žádné jistoty, nejspíš se s vámi také necítí dobře, tak se rozejděte, dokud je dítě tak malé, že ho to moc nepoškodí.

Ženská by neměla být vypočítavá a obecně vzato na všechny aspekty společného života "uklízet, až přepíšeš půlku baráku nebo si mě vezmeš".

Taky by to mohlo dopadnout tak, že po svatbě nebo přepisu zmagoří a schrábne prachy za prodaný Váš zděděný barák.

Některý jsou opravdu mrchy, který se přetvařují a hrají divadýlka k vůli lehce nybitým penězům a jdou přes mrtvoly.

Pokud si teď neváží ničeho, tak jí už kopni do řiti, dokud z toho odejdeš se zdravou kůží.

rosta
hodnocení

Etana...Vy jste mi napsala vše pouze v obecné rovině a nyní píšete že se Vám již nechce odpovědět.
Já nechápu co tím vlastně myslíte, nebo jestli to dobře chápu. Jde o to, že bych jí měl žádat o ruku ikdyž svatbu nechce a nebo o to jí napsat majetek?
etana*

Ne, nemusíte na ni přepisovat majetek. Měl jste ji požádat klasicky o ruku, vzít si ji, udělat jí dítě a chovat se v ní ve vašem domě, jako by to byl dům její. Tak trochu vás podezírám (možná se mýlím), že ona se tam pořád cítí jako na návštěvě, od vás slyší hlavně výtky a naschvály. Nějak nechápu, proč si nemůžete mikinu hodit do pračky (a klidně jí k tomu vyprat prádlo nebo oběma povlečení, nemusíte se jí ptát, zda smíte zapnout pračku). A ona se nemusí ptát, zda smí přestavět nábytek v kuchyni, není tam cizí. Nejspíš jí to, možná nevědomky, dáváte najevo. To vážně není snadné, k někomu se přistěhovat, vám by se to taky nelíbilo. Je to křehká pozice. V severských zemích už dávno, zde teprve pomalu dochází párům, že když oba pracují, tak se oba starají o domácnost a děti. A o všem se baví, i o poházeném oblečení na sedačce. Nestěžují si na to na netu. Ale vy už jste vůči ní zaujal negativní stanovisko, to si nedovedu představit, že by se zlepšilo. A tím neříkám, že ona je chudinka utlačovaná nebo snad že není nepořádná (to fakt není genderová věc, jen věc výchovy). Sám píšete, že jste středního věku, tak byste se měli umět chovat k sobě trochu tolerantně, na druhou stranu, žili jste si každý asi až moc dlouho po svém. Teď se vám to nechce ani jednomu měnit.

liska5

Toto je hodně důležitý postřeh. Jestliže ona tam je stále jako host, bez pravomocí, bez možnosi být "vládkyní" kuchyně, co si může dělat věci po svém, tak ztratí zájem se angažovat. Nota bene, když je pod kontrolou. Ona se tam necítí doma, tak proč by se snažila? Pamatuji si, jak nevlastní syn souseda měl vybudovat chodník na zahradě. A nechal se slyšet, proč bych se tady měl dřít, když nic tu není moje a nic z toho dědit nebudu. Asi podobný pocit může mít ta nepořádná partnerka.

rosta
hodnocení

Etana...vždyť ano.Já barák beru jako společný.Naopak by se mi líbilo kdyby chtěla něco měnit.To jsem jí i říkal.Mě by se líbilo kdybych viděl zájem. Neustále jsem se jí ptal co by se jí líbilo. Např. jakou kuchyň ( vařit neumím a tak mi to nic neříká),nábytek,zahrada,jak vymalovat...odpověď nevím-to je jedno. Jakou barvou mám vymalovat...odpověď nevím udělej to jak chceš. Jakou podlahu...odpověď nerozumím tomu.Vem si katalog a podivej se co by se ti líbilo...až pak...ani se nepodívala.Koukmem se teda spolu?...nechce se mi.Zahrada je obrovská co by se ti tak líbilo...nevím,to je jedno.Hlavně nedělej nic co dělá kravál.
Proč si nemohu vyprat netuším (nebyla to jen mikina bylo toho víc-1 plná pračka).Bylo mi řečeno že akorát rozbiju pračku a vypotřebuji prášek. To mi teda vyčetla až když přišla z práce. Já si to pral dopoledne a protože nemáme sušičku tak to viděla na sušáku. Jiné vysvětlení jsem nedostal.
Co se týká naschválů tak těch si vědom nejsem.Nejsem dokonalý,ale naschvály ne.
Pokud jde o bavení se o problémech tak to je snad přirozené. Ano,jistěže jsem to dělal.Dlouho. Ona řekne že SE to pak udělá.Dnes toho mám dost-zítra,zítra spí-pozítří,další den se nechce,pak na to zapomene,když připomenu tak buzeruju.Uděláme to spolu-tak to rovnou můžeš udělat sám.Ne,pojď semnou.Nejdu.Zase jsi na mě hnusnej. Není mi 15 abych se nechala buzerovat.

Některé rady jsou postavené na hlavu. Jako byste tady radili: "Když jsi do toho už šlápl, tak se v tom ještě i vyválej."

Dost mě rozzlobil názor, že paní se necítí být jako ve svém, jako vládkyně své domácnosti, necítí se být doma, pán se s ní měl oženit a dát jí přepsat polovinu majetku. Potom by se z paní stala asi vzorná hospodyně, uklízela by a dokonale udržovala domácnost. A co, když ne? Bylo by to stejné, prostě k tomu nebyla vedená. Následoval by rozvod a pán by přišel o majetek, který předtím bezhlavě daroval. Uznejte sami, majetek nikoho uklízet nepřinutí. A myslím, že by to dopadlo stejně. Jen s tím rozdílem, že by byli manželé, pán by utratil peníze za rozvod a přišel o část domu, zahrady...A ještě by kolem nastalo velké kočkování. To jsou mi opravdu rady! *zed*

Pokud paní dříve bydlela někde na ubytovně s dalšími ženami a ve svém středním věku neměla žádný majetek, o něčem to vypovídalo. To si skutečně za ta léta nezvládla nic našetřit? Neuměla zřejmě hospodařit. Tak by mohla být vděčná za život v domku se zahradou a se slušným chlapem. A ne žít v chlívku.

Jsem vdaná 48 let, máme dům na vesnici se zahradou. Nikdy jsem tady nic neměla, vše je psáno na mého manžela. Chtěla jsem to tak. Tchán mi občas vyčítal - tys nic nepřinesla, ty do toho nemluv...že jsem opravdu nic nechtěla. Jinak ovšem žijeme ve shodě, máme společné finance a o dům, KTERÝ NENÍ MŮJ, se starám tak, abychom ho jednou mohli v pořádku předat dětem. A jako doma se tady cítím. Je podstatné spíš, co má člověk v hlavě, co umí, jak byl veden, než to, že "že má v Praze tři domy..." To ho uklízet nenaučí. :-D Jaga.

A ještě maličkost:Mnozí doporučují sehnat si paní na úklid. Nikdy jsem to nevyužila. Proč:

1/Dokázala jsem si práci rozvrhnout, co udělám třeba dopoledne, co odpoledne, co zítra. A podle toho jsem jela. Ke konci života mé babičky-tchyně mi přibyla i její domácnost. Zvládla jsem to. I když je pravda, že manžel mi občas také pomohl, třeba umýt podlahy...

2/ Styděla bych se, kdyby po mě někdo musel umývat záchod, špinavou vanu, převlékat třeba špinavou postel, prát...Jsou to věci intimního rázu, po kterých cizím lidem nic není. A já si je v klidu udělám sama. Snad leda v případě, že bych byla na vozíku, nepohyblivá. A i tak by mi to bylo silně žinantní.

3/ Kdo nakupuje, jistě ví, co se děje s cenami. A protože vydáme daleko víc za energie, potraviny...je logické, že chceme něco ušetřit. Proto si to, co dokážu, udělám sama. Proč by mi nějaká paní myla okna za 3 tisíce, když to za několik odpolední zvládnu sama? To je právě to hospodaření. Kdo si v dnešní drahé době přijme uklízečku, buď není rozumný, nebo má na účtu milióny. Tam to pak tolik nechybí.

4/ Dále je možné, že když paní bude vidět, že někdo uklízí za ni, zavýskne si a už nikdy žádný hadr a koště do ruky nevezme. A dcerku vychová stejně. Když to ten mužskej zařídil, tak proč toho nevyužít. Byla líná dřív, pokud u vás bude paní na úklid, bude ještě línější. A peníze budou lítat, on ten úklid je dnes velice nákladná záležitost. Jaga.

Známá si dala před Vánoci v rodinném domku umýt okna, nic jiného nechtěla. Je po komplikované zlomenině nohy, jinak by si to udělala sama. Přišla paní, Ukrajinka. Požadovala houbu, hadry, čistící přípravky. Sama neměla nic. Okna vyčistila, ale řekla si za ně 3.500 Kč. Účtenka, samozřejmě, žádná. Ani navlečení záclon. A za 2 hodiny byla pryč. Prý má ještě jedno mytí.

Ještě, že jsou takové, jako je Vaše družka. Ostatní podnikavci mohou vydělávat, bez problémů, bez odvodů, bez ŽL. *tanec*

Taková "paní či slečna na úklid a výchovu co by chůva" byla Kristýna v seriálu Bylo nás pět. Otec podnikatel koloniálu, dva synové a matka v domácnosti. Kapitalismus dvacátých let.

V dnešní době se rozhodně lidé nepozastavují nad chůvami nebo uklízečkami. Možná na vesnici, kde je to možná stále nezvyklé. Nevím.

Upřímně, sem tam úklidových služeb využíváme, vždy s dokladem a prostředky si samozřejmě nosí svoje. Máme náročnou práci, dost často nad rámec běžného času a takto se nám to daří skloubit. Pochopitelně to něco stojí navíc, ale pořád se nám to finančně vyplácí. Raději budu dělat to, co mě baví a co mě slušně uživí na úkor toho, co už prostě časově nezvládnu. Nebo zvládnu, ale už bych nestihnul nic jiného. Faktem je, že zpočátku jsem se taky cítil trapně, ale časem jsem došel k tomu, že je to nesmysl a nemá cenu se v tom takto patlat. Ale to už si každý musí spočítat, jestli se mu to vyplatí.

aha
hodnocení

0x

A to jsi nepoznal, než sis upích děcko, co je to za lem.. línou? Nechápu. To se přece nemohla takhle moc změnit.

Šlo by udělat rušičku mobilu a "rozbít" TV...

rosta
hodnocení

Aha...ano, byl jsem naivní. Že jsem byl blbec vím. Ona když jsem jí poznal žila s kamarádkama v jednom bytě a skládaly se na nájem. Když jsem tam chodil tak vařila a uklizeno jakš takš měla (ono toho zase tak moc nebylo takže bordel nebylo z čeho udělat -mě by to ve snu ani nenapadlo protože vypadala jako rodinný typ a na sebe dbala). Takto to probíhalo docela dlouho.Pak otěhotněla a přestěhovala se ke mě. Na druhou stranu jak jsem měl vědět že je nepořádná a že se na všechno vykašle? Asi byla chyba s ní nejprve nezkusit žít. Ona tenkrát nechtěla ,ale bohužel jsem nepřemýšlel proč nechce.
tj
To je normální, že když žena "loví" chlapa, tak se o sebe stará, pečuje, uklízí. Jakmile ale chlapa "uloví" pak se po nějakém čase ukáže její pravé já... A tohle zase abych se zastal mužského pokolení je dominantou žen, protože u těch to platí téměř ve 100% případů. Moje současná přítelkyně také po pár letech polevila, přestala o sebe tak dbát a je z ní tuctovka. Já si troufám říct, že jsem pořád stejný, stejné klady a zápory jako dříve. Ale ona se dost změnila. Naštěstí tedy uklízí, vaří, v tomhle mám doma hotel. I teplé večeře většinou. Ona se zase na oplátku nemusí starat o nic technického, díky škole a takové obecné chlapské zručnosti na oplátku udělám doma prakticky cokoliv... Tohle je zase práce chlapů a já jí dělám zodpovědně a pečlivě. Takže pokud drahá polovička odmítá vařit a uklízet, ať si vezme šroubovák, či lopatu a kouká jít dělat chlapskou práci... :)
liska5

To mi připomnělo takový citát, co tu už kdysi padl:

Muž si myslí, že žena se po svatbě nezmění. Žena si myslí, že muž se po svatbě změní... A oba se mýlí.

rosta
hodnocení

Tj...to když o sebe přestane žena dbát...neříká se tomu že chlap chytnul druhou mízu? Jestli se tím třeba chlapovi nezprotiví a on nekouká po jiných.

@rosta ne, druhou mízu chytne chlap kdykoli, hlavně kolem 50 let věku, bez ohledu na to, jak o sebe a o domácnost jeho žena dbá *alene*

rosta
hodnocení

Inzinyrka... pokud chlapovi nic nechybí tak podle mého názoru nemá důvod odcházet.
ben®

rosta - na to, jak jste strašně vytížený a na vše sám, tak vydržíte u PC od 9,00 hodin až do noci. Dneska maká paní? Není to všechno trochu jinak?

rosta
hodnocení

Ben...do práce jdu až zítra.Napsal jsem ráno to ano,ale mezi tím dělám doma i jiné věci .

@rosta tak ten můj zatím neodešel, a to máme oba 60+. V dubnu oslavíme 38 let spolu.

vernon
hodnocení

0x
To je klasika, no. Švagrová je stejná. Včetně těch keců, jak brácha nedělá nic a ona se stará...

tebi
hodnocení

0x
Ta vaše žena zakladateli by se hodila dohromady s mým mužem, oba by říkali zítra a pozítří, jako dnes ten muj-dela koupelnu, už se s ní camra 14 dnů možná víc, umyvadlo fest teče, ventil, nebo já nevím co, rozklížit novou skříňku a bylo mi řečeno zítra, to řekl včera, zítra jde k matce, jako každý pátek, takže MOŽNÁ v sobotu Jenže ono je to fakt akutní, ach jo ..
rosta
hodnocení

Má přítelkyně říká že sobota a neděle jsou jediné dny v týdnu kdy nechodí do práce a tak si chce od práce odpočinout. :)
tebi

Jinými slovy jste úplně z jiného těsta každý, to nikdy nebude fungovat- já to vidím doma...

rosta
hodnocení

Budu trošku dotěrný...Vy to nějak řešíte a nebo jste to vzdala a smířila se s tím?
tebi

Smířila jsem se, protože jinak bych se zbláznila. Jen občas pořádně vybuchnu...

rosta
hodnocení

Tak držím palce ať se vám alespoň to umyvadlo povede.
tebi

Děkuji, ono to bude všechno postupně , snečim tempem, občas vybuchnu, občas ho budu neustále otravovat, až to udělá, teď nemyslím jen umyvadlo, má toho víc v planu- pomalu a jednou. Jenže mne to strašné vysiluje, když mu to pořád musím říkat, to samé detem- jsou po tatínkovi. Tedy dva synové ,třetí je jiný. Neskutečně to vysiluje...

Nezlobte se,ale píšete,že dělá 6 hodin denně. Vím,že je v obchodě asi pořád co dělat,ale pak má půl dne na domácnost a odpočinek.Co by měly říkat ženy,co dělají 8 nebo 12 hodinové směny? Já jsem kdysi nejvíc práce udělala,když šly děti spát,večer,nebo po obědě. A to jsem neměla automatku,ani myčku o sušičce jsem tehdy ani neslyšela . Při televizi se krásně žehlí,vaří atd. Je prostě pohodlná a vymlouvá se,myslí si,když porodila dítě,že má splněno.

tebi
hodnocení

0x
Připojuji se k etaně- cuchta je fakt nepřiměřený výraz - nezapomínejte, že tazatel k ní má citový vztah...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]