Nejste přihlášen/a.
Nebudu číst takovou slohovku, takže odpovím z vlastní zkušenosti.
Pokud pořádku není naučena odmala a neviděla pořádek ani u svých rodičů, tak nečekej, že bude kmitat a udržovat pořádek.
Jak se naučila žít v bordelu, tak v tom bude pokračovat nadále. Takový ten záchvěv jo, teď uklidíme a budeme uklízet týden a šup, pak je to ve starých kolejích.
Prostě jak nemá návyk, tak se ho nenaučí.
Tak to vždy není. Moje matka byla bordelářka. Jednou za čas zavelela a uklízelo se, ale co pamatuju, tak se vždy všude válelo oblečení, nádobí se mylo až když toho byla hora apod. Nejvíc mi utkvělo v hlavě umyvadlo co bylo vždy plný vlasů a zaschlých flusanců od pasty. Jako dítěti vám moc nedochází, že je něco špatně.
Já jsem pravej opak. Jeden čas jsem i okna umývala každej měsíc než mi docvaklo, že střešní okna po každým dešti budou vždy plný bordelu než opět zaprší. Můj exmanžel mi řekl, že není normální mít tak naklizený, že se bojí něco někam položit, aby nebyl oheň na střeše. Ale měla jsem pocit, že vždy musí být tak naklizeno, že kdyby náhodou někdo přišel, aby si nemyslel, že jsem špindíra. Už jsem tedy hodně slevila, ale "komínky" mám stále .
Tím chci říct, že naopak někoho to dožene do opačnýho extrému.
To je právě ono. Tebe to dohnalo do opačnýho extrému, protože máti s eto nikdy už nenaučila a vyhovola jí styl udělat bordel a pak hurá jarní úklid, aby to bylo pěkné týden a do tří měsíců opět mrďas.
Takovej turnusovej úklid.
Zajímavý a dobrý nápad. Možná poslední pokus o řešení. Nejenže bude doma pořádek, ale paní by se mohla začít stydět. Trochu před tou paní na úklid a trochu před sousedkami, které by samozřejmě zpozorovaly, kdo umývá okna, kdo vynáší smetí atd. Jen by to chtělo nějakou starší paní, aby nevznikly řeči o "nové" přítelkyni.
Rosťo (12,16), Vy se přece stydět nemusíte! Měla by se stydět ona. A to hodně. A schválně bych paní, která bude uklízet, vybízela, aby alespoň zpočátku dělala co nejvíce veřejně viditelných prací. A aby si viditelně nosila kbelíky, "lepší" vysavač... Prostě uklízečka v rodině poměrně mladé zdravé paní.
Chtěla jsem napsat totéž. Mám pár kamarádek co si nechá uklízet a spokojenost je na všech stranách. Ale tam si to sjednaly ony samy a ne jejich muž. Jedna mi taky říkala, že před příchodem uklízečky uklidila, aby nebyla za čuně. Třeba to vaši ženu taky donutí uklidit, aby nebyla za bordelářku.
Mohli byste si zkusit udělat rozpis, kdo co bude dělat. I když se jí to nepovede dodržet, alespoň uvidí, co všechno děláte. Nebo si zkuste za dodržování nastavit nějaké odměny. Zkuste se domluvit třeba na nějakých maličkostech, které ušetří mnoho práce - dojí se, dopije se, nádobí se místo na stolek, odloží do myčky. Alespoň si uvědomuje, že je bordelář.
Nechte mne? Já tedy nejsem cnost dokonalosti, ale snažím se. Můj muž je horší než vaše žena. To se klidně s vámi vsadím, jeho matka je generál a uklízeci stroj, on je extrémní bordelář. Já jsem průměr. Ale protože jsem pořád v práci celá domácnost mi padá na hlavu. Brala bych změnu, k lepšímu, páni chlap co doma něco dělá - vzácný to exemplář!
Nezměníte nikdy. Je to už taková povaha, nebyla tam asi žádná výchova, žádný smysl pro pořádek. Maminka byla zřejmě stejná, jinak by ji k něčemu vedla. Prostě takovou šulku špinavou nikdy nepřevychováte. Budete uklízet sám, postupně i vařit, nakupovat, prát a žehlit. Ona se bude válet u telefonu, počítače, televize. Podle všeho ji velice obtěžujete Vy i dcera. Ale protože se válí jako prasnice a přitom se má dobře, nesnaží se to nějak změnit.
Asi jste promarnil jiné příležitosti. Zamlada jste se nezamiloval, až ve středním vějku. A přebral jste. Kdoví, kolik chlapů před Vámi už tu cuchtu vyhodilo kvůli nepořádku. Až zakotvila u Vás.
Nevím, jak dlouho jste spolu žili před narozením děcka. Ale měl jste paní po tuto dobu sledovat, jak se chová, jaká je hospodyně, jak je čistotná a dítě s ní rozhodně honem neplánovat. Teď byste ji mohl bez problémů vyhodit. S dítětem je to už těžší, co si budeme povídat.
Pokud to je neúnosné, opravdu ji vystěhovat a na malou platit. Případně ji zkusit získat do své péče, což nebude snadné. Nebo to hodit za hlavu, nechat špindíru povalovat a stát se mužem v domácnosti se vším všudy.
Úplně nejdřív, být Vámi, bych si hledala kloudnou a dobrou STÁLOU práci. Nějaké melouchy Vás nevytrhnou. Mohou být a nemusejí. Navíc to bude mít nepříznivý vliv na Váš důchod, případně nemoc. Zárukou je stálá práce.
Je mi Vás líto, ale jak jste si ustlal, tak jste si lehl. Jaga.
Já se obávám, že to, co popisujete, není případ tazatele. Tam to podle všeho přerostlo naprosto do obludných rozměrů. Já rozhodně nejsem zastánce toho, aby chlap, takzvaně živitel rodiny, přišel domů, měl navařeno, uklizeno a vypráno a akorát sebou plácnul na gauč. Ale stejně tak to nemůže být opačně.
Jenom nápad - jestli můžete, zkuste ten bordel vyfotit. Pokud možno každý den to nejhorší. Nemáme doma nepořádek, ale když třeba fotím doma spícího psa, najednou na fotce vidím přehozené (samozřejmě manželovo ) triko přes židli - na fotce už mi to vadí, nebo cucky z psích hraček, které jindy třeba půl dne překračuji. Možná se Vám budou fotky hodit k argumentaci.
Měla jsem kolegu ze školy, který se oženil do malého města a byl tam ve vztahu ke své profesi relativně významnou osobou. Jeho žena byla hodně nepořádná a on tím strašně trpěl, v jeho práci bylo obvyklé zvát domů pracovní návštěvy a bylo mu to hrozně nepříjemné. Měli dvě děti a nakonec se rozvedli.
Já "slohovku" přečetl celou, docela mi to rezonuje s vlastní zkušeností.
Můžu potvrdit to, co píšou ostatní, nezmění se, půjde "přes mrtvoly". Tzn. i přes to, že ublíží děcku.
Mají svůj pohodlný život - trefné.
Víte co já měl v odůvodnění řízení o rozvodu?
"Důvodem bylo chování žalovaného, který je velmi dominantní a trval na tom, že ho žalobkyně bude poslouchat"
Přitom jak píšete - běhal jsem jen do práce/z práce, doma dělal stojkaře s kapesným a myl nádobí.
Já mám zase pocit, že tohle je zakódováno v člověku už jak se narodí. Souvisí to s temperamentem, který se dědí, jako typ nervové soustavy /zde flegmatik/. Prostě existuje takový typ člověka, který nepořádek vytváří, neřeší, nezvládá, věci mu padají od ruky a on si tím neláme hlavu. Ani když se snaží, nedokáže být důsledný. Skoro jako psychiatrická diagnoza. A nevýchovou a špatným příkladem rodiče, si tu vlastnost ještě utvrdí. Prostě typ líný bordelář. Podle Dr. M. Plzáka je to jeden ze zakázaných typů pro manželství vedle alkoholika, žárlivce a násilníka. Opak je puntičkář, se kterým bývá taky peklo. Možná by pomohlo rozdělit si teritorium na místnosti, které by svým bordelářstvím nezasahovala. Přikoupit koš, aby byly dva - na bílé a barevné prádlo. A nastolit aspoň základní řád, kdy kdo, co udělá. Jen několik bodů. Více ona nezvládne, když nemá vůli. To focení je dobré. Psycholog by Vám mohl poradit.Objednejte se sám,. Partnerku si může pak pozvat, když budete souhlasit...Jinak to vidím časem na střídavou péči. A dcerce bude líp tam, kde je pořádek, tak ji neztratíte.
Trochu češtiny:... jakž takž ... ... jakže, takže
Musíte si spolu sednout a promluvit si.
Vy navrhnete, že roztřídíte prádlo a dáte prát, pověsíte, pak suché složíte zpět do skříní, ona ať uvaří večeři, třeba tak aby zbylo na druhý den.
Prostě návrh, jak se o práce doma podělit. Za pár dní zase ať ona navrhne, co udělá a co máte uklidit vy.
Než se definitivně rozhodnete ji z bytu vykázat, zkoušet všechno možné. Pak budete mít svědomí klidnější.
Hodně štěstí a za čas písněte, jak to u vás pokračuje.
Tak už jsem doma, ale jak čtu ty razantní příspěvky (kopnout mezi půlky, sebrat dítě) a vaše reakce na ně, tak se mi už nechce nic psát, protože vy to stejně nepřijmete. To, co jsem napsala v 10:08 by mělo být jasné - vy po ní chcete klasický rodinný život, ale přitom jste jí ho nezajistil. Ona nemá vůbec žádné jistoty, nejspíš se s vámi také necítí dobře, tak se rozejděte, dokud je dítě tak malé, že ho to moc nepoškodí.
Ženská by neměla být vypočítavá a obecně vzato na všechny aspekty společného života "uklízet, až přepíšeš půlku baráku nebo si mě vezmeš".
Taky by to mohlo dopadnout tak, že po svatbě nebo přepisu zmagoří a schrábne prachy za prodaný Váš zděděný barák.
Některý jsou opravdu mrchy, který se přetvařují a hrají divadýlka k vůli lehce nybitým penězům a jdou přes mrtvoly.
Pokud si teď neváží ničeho, tak jí už kopni do řiti, dokud z toho odejdeš se zdravou kůží.
Ne, nemusíte na ni přepisovat majetek. Měl jste ji požádat klasicky o ruku, vzít si ji, udělat jí dítě a chovat se v ní ve vašem domě, jako by to byl dům její. Tak trochu vás podezírám (možná se mýlím), že ona se tam pořád cítí jako na návštěvě, od vás slyší hlavně výtky a naschvály. Nějak nechápu, proč si nemůžete mikinu hodit do pračky (a klidně jí k tomu vyprat prádlo nebo oběma povlečení, nemusíte se jí ptát, zda smíte zapnout pračku). A ona se nemusí ptát, zda smí přestavět nábytek v kuchyni, není tam cizí. Nejspíš jí to, možná nevědomky, dáváte najevo. To vážně není snadné, k někomu se přistěhovat, vám by se to taky nelíbilo. Je to křehká pozice. V severských zemích už dávno, zde teprve pomalu dochází párům, že když oba pracují, tak se oba starají o domácnost a děti. A o všem se baví, i o poházeném oblečení na sedačce. Nestěžují si na to na netu. Ale vy už jste vůči ní zaujal negativní stanovisko, to si nedovedu představit, že by se zlepšilo. A tím neříkám, že ona je chudinka utlačovaná nebo snad že není nepořádná (to fakt není genderová věc, jen věc výchovy). Sám píšete, že jste středního věku, tak byste se měli umět chovat k sobě trochu tolerantně, na druhou stranu, žili jste si každý asi až moc dlouho po svém. Teď se vám to nechce ani jednomu měnit.
Toto je hodně důležitý postřeh. Jestliže ona tam je stále jako host, bez pravomocí, bez možnosi být "vládkyní" kuchyně, co si může dělat věci po svém, tak ztratí zájem se angažovat. Nota bene, když je pod kontrolou. Ona se tam necítí doma, tak proč by se snažila? Pamatuji si, jak nevlastní syn souseda měl vybudovat chodník na zahradě. A nechal se slyšet, proč bych se tady měl dřít, když nic tu není moje a nic z toho dědit nebudu. Asi podobný pocit může mít ta nepořádná partnerka.
Některé rady jsou postavené na hlavu. Jako byste tady radili: "Když jsi do toho už šlápl, tak se v tom ještě i vyválej."
Dost mě rozzlobil názor, že paní se necítí být jako ve svém, jako vládkyně své domácnosti, necítí se být doma, pán se s ní měl oženit a dát jí přepsat polovinu majetku. Potom by se z paní stala asi vzorná hospodyně, uklízela by a dokonale udržovala domácnost. A co, když ne? Bylo by to stejné, prostě k tomu nebyla vedená. Následoval by rozvod a pán by přišel o majetek, který předtím bezhlavě daroval. Uznejte sami, majetek nikoho uklízet nepřinutí. A myslím, že by to dopadlo stejně. Jen s tím rozdílem, že by byli manželé, pán by utratil peníze za rozvod a přišel o část domu, zahrady...A ještě by kolem nastalo velké kočkování. To jsou mi opravdu rady!
Pokud paní dříve bydlela někde na ubytovně s dalšími ženami a ve svém středním věku neměla žádný majetek, o něčem to vypovídalo. To si skutečně za ta léta nezvládla nic našetřit? Neuměla zřejmě hospodařit. Tak by mohla být vděčná za život v domku se zahradou a se slušným chlapem. A ne žít v chlívku.
Jsem vdaná 48 let, máme dům na vesnici se zahradou. Nikdy jsem tady nic neměla, vše je psáno na mého manžela. Chtěla jsem to tak. Tchán mi občas vyčítal - tys nic nepřinesla, ty do toho nemluv...že jsem opravdu nic nechtěla. Jinak ovšem žijeme ve shodě, máme společné finance a o dům, KTERÝ NENÍ MŮJ, se starám tak, abychom ho jednou mohli v pořádku předat dětem. A jako doma se tady cítím. Je podstatné spíš, co má člověk v hlavě, co umí, jak byl veden, než to, že "že má v Praze tři domy..." To ho uklízet nenaučí. Jaga.
A ještě maličkost:Mnozí doporučují sehnat si paní na úklid. Nikdy jsem to nevyužila. Proč:
1/Dokázala jsem si práci rozvrhnout, co udělám třeba dopoledne, co odpoledne, co zítra. A podle toho jsem jela. Ke konci života mé babičky-tchyně mi přibyla i její domácnost. Zvládla jsem to. I když je pravda, že manžel mi občas také pomohl, třeba umýt podlahy...
2/ Styděla bych se, kdyby po mě někdo musel umývat záchod, špinavou vanu, převlékat třeba špinavou postel, prát...Jsou to věci intimního rázu, po kterých cizím lidem nic není. A já si je v klidu udělám sama. Snad leda v případě, že bych byla na vozíku, nepohyblivá. A i tak by mi to bylo silně žinantní.
3/ Kdo nakupuje, jistě ví, co se děje s cenami. A protože vydáme daleko víc za energie, potraviny...je logické, že chceme něco ušetřit. Proto si to, co dokážu, udělám sama. Proč by mi nějaká paní myla okna za 3 tisíce, když to za několik odpolední zvládnu sama? To je právě to hospodaření. Kdo si v dnešní drahé době přijme uklízečku, buď není rozumný, nebo má na účtu milióny. Tam to pak tolik nechybí.
4/ Dále je možné, že když paní bude vidět, že někdo uklízí za ni, zavýskne si a už nikdy žádný hadr a koště do ruky nevezme. A dcerku vychová stejně. Když to ten mužskej zařídil, tak proč toho nevyužít. Byla líná dřív, pokud u vás bude paní na úklid, bude ještě línější. A peníze budou lítat, on ten úklid je dnes velice nákladná záležitost. Jaga.
Známá si dala před Vánoci v rodinném domku umýt okna, nic jiného nechtěla. Je po komplikované zlomenině nohy, jinak by si to udělala sama. Přišla paní, Ukrajinka. Požadovala houbu, hadry, čistící přípravky. Sama neměla nic. Okna vyčistila, ale řekla si za ně 3.500 Kč. Účtenka, samozřejmě, žádná. Ani navlečení záclon. A za 2 hodiny byla pryč. Prý má ještě jedno mytí.
Ještě, že jsou takové, jako je Vaše družka. Ostatní podnikavci mohou vydělávat, bez problémů, bez odvodů, bez ŽL.
Taková "paní či slečna na úklid a výchovu co by chůva" byla Kristýna v seriálu Bylo nás pět. Otec podnikatel koloniálu, dva synové a matka v domácnosti. Kapitalismus dvacátých let.
V dnešní době se rozhodně lidé nepozastavují nad chůvami nebo uklízečkami. Možná na vesnici, kde je to možná stále nezvyklé. Nevím.
Upřímně, sem tam úklidových služeb využíváme, vždy s dokladem a prostředky si samozřejmě nosí svoje. Máme náročnou práci, dost často nad rámec běžného času a takto se nám to daří skloubit. Pochopitelně to něco stojí navíc, ale pořád se nám to finančně vyplácí. Raději budu dělat to, co mě baví a co mě slušně uživí na úkor toho, co už prostě časově nezvládnu. Nebo zvládnu, ale už bych nestihnul nic jiného. Faktem je, že zpočátku jsem se taky cítil trapně, ale časem jsem došel k tomu, že je to nesmysl a nemá cenu se v tom takto patlat. Ale to už si každý musí spočítat, jestli se mu to vyplatí.
A to jsi nepoznal, než sis upích děcko, co je to za lem.. línou? Nechápu. To se přece nemohla takhle moc změnit.
Šlo by udělat rušičku mobilu a "rozbít" TV...
To mi připomnělo takový citát, co tu už kdysi padl:
Muž si myslí, že žena se po svatbě nezmění. Žena si myslí, že muž se po svatbě změní... A oba se mýlí.
@rosta ne, druhou mízu chytne chlap kdykoli, hlavně kolem 50 let věku, bez ohledu na to, jak o sebe a o domácnost jeho žena dbá
rosta - na to, jak jste strašně vytížený a na vše sám, tak vydržíte u PC od 9,00 hodin až do noci. Dneska maká paní? Není to všechno trochu jinak?
Děkuji, ono to bude všechno postupně , snečim tempem, občas vybuchnu, občas ho budu neustále otravovat, až to udělá, teď nemyslím jen umyvadlo, má toho víc v planu- pomalu a jednou. Jenže mne to strašné vysiluje, když mu to pořád musím říkat, to samé detem- jsou po tatínkovi. Tedy dva synové ,třetí je jiný. Neskutečně to vysiluje...
Nezlobte se,ale píšete,že dělá 6 hodin denně. Vím,že je v obchodě asi pořád co dělat,ale pak má půl dne na domácnost a odpočinek.Co by měly říkat ženy,co dělají 8 nebo 12 hodinové směny? Já jsem kdysi nejvíc práce udělala,když šly děti spát,večer,nebo po obědě. A to jsem neměla automatku,ani myčku o sušičce jsem tehdy ani neslyšela . Při televizi se krásně žehlí,vaří atd. Je prostě pohodlná a vymlouvá se,myslí si,když porodila dítě,že má splněno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.