Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počešťování přejatých slov včetně vlastních jmen a příjmení

Od: najmanova odpovědí: 11 změna:

Měla jsem neznalými lidmi nařknutí ohledně jazyka spisovné češtiny, že moje příjmení "Najmanová" má gramatickou chybu a mělo by se psát v německém originále správně Neumanová.Přesto mám ve svém OP.počeštěné příjmení přejaté z němčiny. V německé verzi dle statistiky má tototo příjmení v ČR 905 občanů a v přejaté do českého jazyka dle mého příjmení 1.027 občanů,což je ještě více.Někdo mne tvrdí, že moje příjmení v české verzi u nás neexistuje.Jak mohou někteří takto lhát, jedná se o poměrně vzdělanou skupinu lidí, kteří by měli jít českým pravopisem správně příkladem pro ostatní a realita je trošku s jejich odborností jinde?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Netrapte se tím. A věřte, že lidé s příjmením Švarc, Bém atd. se také netrápí.

hodnocení

3x

Z nařknutí neznalými lidmi si nic nedělejte. Je spousta příjmení, některá se liší třeba jen přidaným písmenkem. Může být Neumanová, Neumannová, Najmanová, nebo třeba Nojmanová. Také jsem znala. Plno jmen se totiž časem počeští. Někdo dělá z komára velblouda a vymýšlí zbytečné problémy. Nechte to být, zvláště, pokud ti lidé jsou skutečně neznalí. Jen Vy sama víte, jak se jmenujete.

Zajímavé je: znala jsem pána, jmenoval se NEUSCHL. Všichni mu říkali "Noušl", nebo "Nojšl." A přitom ten pán byl skutečně NEUSCHL. / Takže, jako by byl pořád mokrý, tedy nikdy neuschl./ A plno lidí to nedokázalo pochopit.

Znala jsem i pána s příjmení Neuwirth. Lidé mu říkali Nojvirt. Ale slyšela jsem i děsnou zkomoleninu Najbrt. *smich*Záleží na tom, jak to lidé vnímají. A proto je snad nejlepší český NOVÁK.;) Ten se nedá zkomolit. Jaga.

hodnocení

2x

I kdyby Vaše příjmení v češtině vůbec neexistovalo a bylo odvozené (zkomolené do češtiny) třeba z čínského názvu pro vyházející slunce, tak pokud to tak máte v rodném listě (případně v jiných dokladech), je to v pořádku.

etana*
hodnocení

2x

Nešlo tak o příjmení, to zmátlo jen jednoho, ale o tu obskurní češtinu, kdy jste nevědělo, zda jste ženská nebo chlap, slovosled jako tatar a další prohřešky. Nicméně prý máme demokracii, kde si každý může dělat co chce a psát také, bohužel. Co mě se týče, uvítala bych, kdyby takové psaní bylo trestné, ale co už :)

hodnocení

1x

Když tak Neumannová. Ale počeštěná verze je správně, pokud to tak máte v papírech. Generálovi dělá kampaň Nýdrle (Pavla Nýdrle).

Existují obě verze (známý je Neumann a kolega je Neuman). Občas se to docela plete :)

To já vím, ale když si někdo hraje na němčinu. U Hofmana jsou varianty čtyři.

asd1
hodnocení

1x

Ty ale nejsi Neumanová ale Najmanová, žádná chyba tam není. Mmch. má to i jinou výslovnost.

A jestli ti vadí jak se jmenuješ, tak není problém přejmenovat se třeba na Neumannovou a klidně i Neuman ()ak to bude úplně správně ale budeš u 90% čechů za světovou blbku která kašle na tradice vlastní země kdy tu máme ženská = ...ová)

Když jsi u češtiny, tak za tečkou mezera.

hodnocení

1x

Tak jak to máte zapsané v rodném listě a následujících dokladech (OP, řidičák apod.), tak je to správně. Ať si každý říká co chce. Přejmenovát kvůli lidem se přece nebudete...

etana*
hodnocení

1x

poradte.cz/...

Vy taky naletíte na všechno *ua*

hodnocení

1x

Mně taky napadlo, že spousta příjmení se zkomolí kvůli úředníkům na matrice. Znám Novosadovi i Novosádovi, paní Krejčí, která má matku Krejčovou, Valeckého, který má bratrance, jež se píše Waletzký a tak bych mohla pokračovat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]