Nejste přihlášen/a.
Včera soud rozhodl o tom, že žádost Národního centra kybernetických operací (NCKO, fakticky na pokyn vlády a ministerstva) směřovaná řediteli NIC.CZ o zablokování tzv. "dezinformačních webů"(dodávám, že se jedná o svévolně vybrané weby, o tom, že by šířily dezinforamce, žádný soud nerozhodl) nebyla nezákonná, a to údajně z toho důvodu, že se jednalo pouze o "žádost", nikoli o závazný pokyn.
Cituji "Nesouhlasí však s žalobci v tom, že dopis z 25. 2. 2022 představuje jakkoliv autoritativní pokyn jeho adresátům,""Dovozovat závaznost nelze ani z použitého jazyka – sloveso žádat bez dalšího neznamená příkaz či závazný pokyn,"dodal senát soudce Marka Bedřicha."
Nesouhlasí však s žalobci v tom, že dopis z 25. 2. 2022 představuje jakkoliv autoritativní pokyn jeho adresátům,"stojí v rozhodnutí soudu.
Tedy pokud mi nějaký státní úřad pošle dopis "Žádáme vás o odstranění nepovoleného záboru", mohu to hodit do koše? Nebo když mi policista řekne "Žádám vás, abyste nepokračoval v jízdě.", mohu ho ignorovat, šlápnout na plyn a odjet? Pokud mě požárníci požádají o můj bagr, aby mohli efektivně zabránit šíření požáru, není to nic závazného a mohu se jim vysmát, protože použili to slovíčko "žádáme"a já to tak u pozdějího soudu také vyhraji? Když vedoucí řekne pokladní: "Žádám vás, abyste šla ke kase.", tak je to jen bezzubá nevymahatelná prosba a pokladní si může hodit nohy na stůl?
Zde zpráva o rozhodnutí soudu.
novinky.cz/...
Zde předmětná žádost, která tedy podle soudu není pokynem.
irozhlas.cz/...
Hloupé slovíčkaření. Evidentně máte problém rozpoznat, zda je žádost odůvodněná, a zda při nevyhovění vystavujete sebe či jiné riziku škody či potíží. Pokud nás policista "požádá", tak této žádosti zásadně vyhovujeme tome. Ale samozřejmě můžete policistu poslat někam, v tom vám nikdo nebrání, důsledky si ponesete sám.
Nicméně je faktem, že legislativa ohledně šíření dezinformací je v Česku v plenkách, poslanci by mohli pracovat trochu víc, zaplacené to mají.
Dobrý den, obecně - žádost není vymahatelným pokynem/nařízením, ale je to určitá prosba/návrh, které není povinnost vyhovět. Zdravím!
Rozhodnutí soudu se nám líbit nemusí, ale respektovat se musí (viz nedávno soud s panem Babišem).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.