Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem těhotná v 16-ti letech

Od: kikes* odpovědí: 76 změna:

Potřebovala bych poradit ohledně toho,že jsem těhotná v 16-ti letech a přemýšlím o tom, že si dítě nechám. Zajímalo by mě jak to všechno funguje.Potřobovala bych vědět jestli by mi nikdo dítě nemohl vzít a to ani jeho otec,když mu je 21 let ale hlavně úřady nebo něco podobného.Prosím mohl by mi někdo pomoci? Děkuji

76 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

3x

Jako nezletilá matka nebudete mít tzv. plnou rodičovskou zodpovědnost až do 18 let, na návrh vám ji však soud může přiznat, s tím vám pomohou na sociálce. Plnou zodpovědnost bude mít otec, pokud ho neoznačíte. Musím vás upozornit, že to není jen na vás, orgán sociálně právní ochrany dítěte sám může podat návrh k soudu na určení otcovství k vašemu dítěti, pokud se dozvědí, kdo otcem je. Pokud otce označíte nebo bude určen soudem a nebudete oddáni, bude soud rovněř rozhodovat o tom, komu z vás bude dítě svěřeno do péče a o výživném. Pokud otec o dítě bůhvíjak nestojí, nebála bych se, že bude usilovat o svěření do péče. Pozor bych si dala třeba na jeho matku a rodinu, kteří by mohli tlačit. Jinak pokud se budete projevovat jako zcela schopná a zodpovědná matka, rodiče vám zajistí bydlení s malým a budete schopni jej uživit, nevidím důvod, proč by vám neměla být přiznána plná rodičovská zodpovědnost a svěřeno dítě do péče. To byla právní otázka. Osobně si myslím, že jste úžasná a moc vám přeji, abyste byla šťastná, nevěřím, že byste narození dítěte někdy litovala, lehké to nebude, ale je vidět, že jste zralá, silná a rozumná žena, dříve to nebylo tak výjimečné, aby takto mladé dívky měly děti, proč byste to nezvládla vy. Doufám, že vás rodiče podpoří. Hodně štěstí

hodnocení

2x
Na to, aby Vám udělal dítě, nebyl mladý? Ať Vás ani nenapadne něco podpisovat. Dítě Vám může vzít tak ještě sociálka, když se o něj nebudete starat. Do rodného listu dítěte zapište toho přítele, dítě má právo vědět, kdo je jeho otec. Dále budete potřebovat každou korunu. Bude platit.
Za potěšení bez zodpovědnosti. To by bylo jednoduché otcovi dělat děti a podpisem se zbavit zodpovědnosti. To on Vám nakukal tu pitomost, že Vám nic jiného nezbude?
Říká se: když musíš, tak hned! Jděte za mámou, dala Vám život, udělá pro Vás všechno. Nečekejte, neztrácejte čas!
A dejte vědět, jak pokračujete, mnoho z nás Vám drží palce!
kikes*
hodnocení

No ale o to jde.On vlastně za nic moc nemůže.Moje dítě je selhání antikoncepce.:( Ikdyž jsem teda doufala v lepší reakci,to je pravda. No a s tou mamkou...ne že by se mi do toho dvakrát chtělo,fakt mám strach z její reakce,jdu teprve do prváku a mamka je docela konzervativní člověk a už slyším jak se na mě všichni budou dívat zkrz prsty,s čím taky počítám,jelikož jsem z malého městečka,stejně jako otec dítěte...Ale musím uznat,že když nad tím přemýšlím tak mi to za to stojí:)

jsem*

Tak jsem dočetla všechny příspěvky až sem, a musím se přidat k ostatním. Hejkal už sice napsal to, co mě při čtení napadalo, ale to neva. Je vidět, že jste rozumná holka, neplácáte pátý přes devátý, tak seberte odvahu, zajděte za mamkou a budete vidět, že tady všichni mají pravdu. Chce to fakt co nejdřív, ať máte dost času na reálné přemýšlení. A hlavně, ať VY neuděláte nějakou blbost, na kterou budete nejen vy celej život doplácet. Hlavně, ať dítě nemá otec neznámý. To je to nejhorší, co může být. To mám tak já a celej život na to doplácím. Teď bych navíc potřebovala vědět rodinnou anamnézu z otcovy strany pro lékaře. Vím prd... To dítěti nedělejte, fakt. Zeptejte se iologa, kolik holek už mu podepsalo papír...´Jo, jo, jak říkal jeden - nemám rád děti, ale tu prípravu... Tak seberte odvahu a běžte za mamkou. Ve dvou se to lépe táhne! Držím palečky!*houpy*

kikes*
hodnocení

No přemýšlela jsem o té mamce a asi,nebo určitě ji to řeknu už dneska.Máte pravdu,že by to měla jako babička:) ale jako moje mamka vědět mezio prvníma.Tak snad nebude reakce nějaká přehnaná.

sebod*

Milá Kikes. Ano, chvilku si lidé o Tobě budou povídat, ale za pár dní přijde na přetřes zase někdo jiný, Z toho si hlavu nelam. Nech lidi, ať si povídají. Na plínky Ti nepřidají, tak co.,., Mamce to řekni co nejdříve, uleví se Ti. No a s tím tatínkem. To je dost těžké. Připrav se na to, že se budeš domáhat alimentů na maličké třeba dlouhých 18 let. Zvaž i alternativu, co Ti to přinese, když otec v rodném listě nebude. Možná se teď na mě hodně rádců tady bude zlobit, ale to se nedá nic dělat. Prostě si sedni a spočítej si, kolik Ti třeba (?) bude přítel platit - to je nejisté, Nebo kolik Ti bude přispívat stát, když budeš svobodná matka. Domnívám se, že stát vyhazuje peníze na plno zbytečných věcí. Tady, když budeš dobrou mamčou, tak ty peníze splní svůj účel.

Jinak k té škole. Věř tomu, že i to se dá zvládnou s mimčem.

Ale jenom Ty sama musíš rozhodnout, že jsi připravena přivést to maličké na svět. Bude to pro Tebe znamenat naprosto jiný život, než jaký jsi žila doteď. Drž se*slunce*

kikes*
hodnocení

Děkuji Vám. No snad máte pravdu a lidi si brzo najdou něco novýho ale žiju v malém městečku a vím jak to tady chodí s takovými věcmi. A s tou školou snad máte pravdu,protože to vím jistě,že školu nenechám. A rozhodnutá,že si malinké nechám jsem už dlouho a docela se začínám na ten jiný život těšit.:)

durancea*
hodnocení

1x

Milá Kikes, působíš sympaticky a je dobré, že se o dítě chceš starat. Jak píše Pt nade mnou, opravdu neváhej s svěř se mamce co nejdřív. První roky budou moc těžké, navíc nemůžeš zůstat bez vzdělání, takže i studium dálkové nebo přerušené, příp. individuální budeš muset jednou podstoupit (záleží na škole - nepříjemné je, že nejsi ještě ani prvák, neznají Tě a nemusí se snažit vyjít Ti vstříc). Sama situaci nezvládneš, potřebuješ plnou podporu maminky (rady, finance, pomoc) - vím, o čem mluvím, je mi o moc moc víc let, mám 2 děti a stačí banální nemoc, obyčejná návštěva zubaře ap. a bez pomoci manžela se neobejdu. Určitě to nějak zvážíte a vyřešíte, držím pěsti. Dej tu někdy vědět, jak jste se rozhodly a jak to všecko dopadlo.

khetti*
hodnocení

1x

Moje maminka mě taky měla v 16! ;) Není na tom nic špatného (v dnešní době), tehdy byla za k**vu *bum*a přitom spolu chodili a s nikým jiným nespala. Můj táta se na ni vykašlal a kašlal i na mě, ale maminka má super rodiče, co jí se mnou hodně pomohly a dneska? Je ze mě slušně vychovanej člověk, nepiju, nefetuju, nekradu a nedělám bordel. :) A maminka, babička, dědeček a ségra jsou pro mě tím nejdražším co mám, a do konce života budu mamce vděčná, že nešla na potrat (jak to chtěl otec) *plac*

A dítě ti nikdo vzít nemůže, neboj. Je tvoje.

Já říkám - do toho! *palec*

doplněno 25.08.10 00:42:

No a mamince to řekni co nejdřív, škola jde teď bokem a navíc si ji můžeš kdykoliv dodělat... Určitě z toho mamka bude v šoku, ale dřív nebo později se vzpamatuje a bude šťastná a hrdá babička, uvidíš...;)

A přítel? Pěkně si ho do rodného listu dítěte zapsat nechej, hajdaláka jednoho. Takhle se z toho vyvlíct? Ne ne.*bum* Moje mamka udělala tu chybu, že ho do RL nezapsala a celý život na mě neviděla ani halíř... A bylo to kolikrát fakt těžké... Omezila by jsi tím akorát své miminko.

Tak hodně štěstí, maminko, ať se mimi narodí zdravé!*srdce**houpy*

P.S.: Já vím, že je na to brzy, ale už jsi přemýšlela nad jménem? Nechceš se pochlubit? ;)

kikes*
hodnocení

Ahoj,tak tvoje mamča to asi taky neměla moc lehký,co?:) Ale jde vidět,že jde vychovat i v 16-ti letech dítě a musím uznat.že se na mimčo čím dál víc těším:) No nad jménem jsem ještě moc nepřemýšlela to je fakt ale syn by byl nejspíš Matyáš po taťkovi,kterýho už nemám a o dceři Jsem ještě nepřemýšlela:) nějaký návrh?:);)

khetti*

Návrh? To si musíš vymyslet ty sama, ale já osobně jsem říkala, kdybych někdy měla dceru, tak by třeba mohla být Terezka nebo Karolínka*andel* ale Matyáš je moc hezký jméno, to ti schvaluju! ;)

kikes*
hodnocení

;) jee tak to dekuju. O Terezce bych docela uvažovala*palec*

khetti*

*hej* doufám že až se mimi narodí, tak se tady o tom dozvíme ;)*houpy*

kikes*
hodnocení

To určitě:) moc jste mi pomohli a teď mám v pár věcích jasno:) určitě dám vědět;)

fidonet*
hodnocení

1x

jj nechej si dítě, neudělej si školu, vychovej ho se svym dětskym přistupem a dej mu svuj inteligenční zaklad do věna. Myslíš, že tím udělaš terno do světa. Jsi zatim jen hloupé, nevzdělané stvoření, bez přirozeného vztahu k výchově a mnoho jiných důležitých aspektů. Myslíš , že tím něco vyhraješ? Jako třeba BONUS ze sociálky na příspěvcích. Raději si dodělej školy. Nebo jak si myslíš, že ho uživíš bez vzdělání, bez otce bez klidu v srdci a "peněžence"? No jak myslíš, vzpomeňsi na má slova za 10 let.

P.s. mít dítě není nic zvláštního, a to třeba ani v 16 tetech, ale je to vůči dítěti nezodpovědné, pokud nemáš pevné a silné finanční zázemí, o lasce rodičů a nějaké výchovné praxi nebo zkušeností ani nemluvě ...

khetti*

Co za deset let? *bum* Jako "vzpomeň si na moje slova"?

Moje mamka nikdy nelitovala - ani po deseti letech - že mě měla. Takový kecy může vypustit jen člověk, který... no ani raději nemám slov!

Fuj tajbl *blee* taková odpověď!

Slečna se ptala na jiné věci, ne na to, zda si mimčo nechat nebo ne. V tom už má celkem jasno, soudě dle výše uvedených příspěvků! *stop*

fidonet*

Nikde jsem neřekl, že bude litovat ( že má miminko ), jen že je to nezodpovědné :) a to je rozdíl, který jste asi nepochopila. Romové taky nelitují, že mají 15 dětí a sociálky 30.000 měsíčně. Psal jsem uplně o něčem jiném. Abych to upřesnil : Nelitovat toho, že má miminko, ale toho, že si nedodělala školu a nedala dítěti nebo dětem ( více ), větší a lapší start do života ...

doplněno 25.08.10 13:18:

Chtěla jste názor, ne soudní rozhodnutí jak to má a musí být. Já vám samozřejmě mohu samolibě potřest ručičkama, jak jste šikovná a zodpovědná, když v 15 letech počnete dítě, jak to budete mít jednoduché a jak vám bude celý svět pomáhat. Jak to bude krásné a fantastické. Ale proč bych to dělal. Raději jsem vám věci přehodnotil tak, abych vám ukázal věci z obou stran mince, hlavně tedy těžkosti. Rozhodně jsem vás neodsoudil a ani to nemám vůbec v úmyslu. Nebudu ani sarkastický, abych vám říkal, že si za to můžete sama. Tohle tedy ne. Vy zcela rozumně k problému přistupujete, necháte si poradit, a proto vám nechci mazat med kolem pusy, a řeknu vám, i ty stinné a těžké stránky věci. Měla byste raději radost, kdybych vám tady stejně jako ostatní jen tleskal a chválil? Pokud se nikdo nikdy neozve, aby vám řekl, i horší věci, jen byste rostla s tím, že vše je ideální. Nejsem vůbec špatný člověk a myslím si totéž o Vás. Proto vás na těžkosti upozorňuji. Taky jste přece nikde nečetla, že bych jen naznačoval, že vám doporučuji, abyste si nechala miminko vzít a žít bez něj. Tohle přece nedělám. Já vám přeji v tom složitem nastávajícím životě hodně štěstím hlavně at´to zvládnete. A je dobře o těžkostech vědět dopředu. Nebo se mýlím? Dělějte jak myslíte, když už se to stalo, bojujte s tím a hodně se snažte. Když to výjde, bude to jen dobře! Moc bych vám to přál. Školu si rozhodně udělejte, myslete ale na děťátko, at se má dobře ... . .. *srdce*

kikes*
hodnocení

Nemám zo toho všeho co tady píšete strach,to že nedodělám školu toho se nebojím,chodím na gympl už od 6 třídy a těď tam nastoupím do prváku a vím, že na té škole mě podrží. Možná jsem jen hloupé,nevzdělané stvoření ale to dítě mi aspoň pomůže aby ze mě nebylo hloupé stvoření a za 10 let?to vím jistě co bude,pokud vše bude podle toho jak bych si přála.To moje mimčo bude chodit už do skoly,mě bude 26 let a budu šťastná,že jsem se rozhodla si malinké nechat! O tom nepochybuju

pt®

Kikes, než se miminko narodí, už bude pololetí a pak si můžeš zažádat o individuální studium, abys nemusela chodit denně do školy, ale jen na zkoušky, a než se nadějaš bude prvák za tebou. Jsi mladá, to zvládneš. Víš mám nevěstu /snachu/, která je na mateřské a při dvou mrňatech si dělá nástavbu a docela jí to jde. *houpy* Vše dá zvládnout, když se chce. A na internetu si klidně nakoupíš, když budeš chtít spoustu oblečků na miminko. Maminky si tak hodně nakupují po druhých dětech. Ty miminka to neunosí ani nezničí. Dnes jsou tyto možnosti přes internet. Hlavně, už to řekni mamce, vždyť bude babičkou a ani to ještě neví. PT /stařenka/

silavule

kikes: V žádném případě nic nepodepisujte a dejte na radu lidí tady. Otec dítěte musí platit! Pokud ho uvedete do rodného listu jako otce dítěte, bude platit alimenty (výživné na dítě). Jejich výši určí soud podle výše jeho příjmů. Pokud nebude platit, dopouští se trestného činu a může jít do vězení. Za neplacení alimentů se tam také většinou končí. Tam už mu bujaré mejdany vyženou z hlavy, to mi věřte. Takže hodně síly a hlavně štěstí.

hodnocení

1x

kikes - tak jak to dopadlo s mamčou *mala*? Moc na Vás myslím - a doufám, že je vše OK. *slunce*

kikes*
hodnocení

MOc děkuju,že na mě myslíte.:) No mamka to už ví.V první chvíli si myslela,že si dělam srandu,když jsem se ji řekla,že to myslím vážně,druhá otázka byla kdo je otec a třetí jestli si dítě plánuju nechat.Docela mě překvapila,čekala jsem horší reakci;). Pak ale začala stím jak to plánuju se školou,že školu nechat nemůžu apod. A nakonec se mě zeptala jestli sem si jistá,že se chci stát matkou...Když jsem za ní přišla asi za půl hodiny tak brečela a to už netuším jestli radosti nebo starostmi:) Mamka mě docela hodně překvapila chovaním tak jen doufám, že to není ticho před bouří:)

pt®

Kikes, je dobře, že maminka to ví. Možná plakala proto, že ví, že se připravujete na celoživotní úděl matky, jelikož ví, co to obnáší. Také potřebuje čas vstřebat tuto novinu a připravit se do role babičky. V každém případě je to Vaše maminka, která Vás má ráda, i kdyby chvíli byla bouřka. Vždy bude stát při Vás. Mějte se. PT /stařenka/

kikes*
hodnocení

No ja nevim, řekla jsem jí to včera večer a dneska u nás panuje tichá domácnost:( Ale popravdě se ji nedivím:) Doufím,že to bude co nejdřív všechno vklidu,teda hlavně mamka:)

Nezapomeňte ji poprosit o pomoc! Neberte to jako samozřejmost!

kikes*
hodnocení

No to asi až později...až tu pomoc budu potřebovat:)

marenka*

Tichou domácnost dělám holce taky, když se naštvu. Víš, ona je to taková obrana proti tomu, aby člověk v rozrušení neřekl něco, co by normálně ani říct nechtěl. ;) Nech jí chvilku to strávit, to pomůže

Milá Kikes - jsem moc ráda, že Vám to dopadlo doma dobře, máte suprovou mamču ;). Přeji Vám krásné , zdravé a spokojené miminko *houpy*. Nebude to jednoduché, ale s pomocí mámy to určitě všechno zvládnete - mimčo i školu...*slunce*Třeba se i ten "nepovedený tatínek " vzpamatuje a zachová se jako správný chlap.

durancea*
hodnocení

1x

Taky jsem moc ráda, že jste to doma zatím ustály, ona bouřka a hněv by namístě byly ( i když na druhou stranu pokud šlo opravdu o selhání antikoncepce, nedá se nic dělat).

Maminku máš prima. Moc si toho važ, že Tě drží, a vždy si to připomínej, i když bude hůř - pokud přivedeš na svět (tj. do její a Tvé rodiny) dítě, měníš tím zcela nejen svůj, ale i její život, její starosti a povinnosti, její soukromí. Myslím, že plakala smutkem, těžko jásat nad těhotenstvím dcerky, které přála dobrý start (gympl, tak asi plány trochu vzdálenější), určitě by přála prckovi tátu a tobě v takovéhle těžké situaci spolehlivého partnera, ale je vidět, že je asi na jedné straně milující mámou, co tě podpoří, na druhé straně že ti snad i věří, když se tě ptala na tvé rozhodnutí být mámou.

Nápad dát jí přečíst tyhle stránky není špatný, taky máš docela mé sympatie, byť moc dobře vím, že opravdu nevíš, co tě čeká - ani ne ta prvotní péče o mimčo, přebalíš, nakrmíš, zajistíš, ale i to, co naznačuje tuším Fidonet - těžký začátek tebe i mimča bez partnera a tu pozdější výchovu dítka. Pamatuj si, že dítě chce podvědomě řád, chce abys mu určila mantinely, potřebuje rituály a jistotu, dítě nechce být tou hybnou silou, jen zkouší - mluvím třeba o dvou a tříletých dětech, dej v těch dobách na mamku a radši přitvrď, pro dítě to bude lepší. Vím, o čem mluvím - mám děti dost pozdě a po dlouholeté zkušenosti s dětmi cizími, kdy jsem byla spíš mírná a "hodná" a dnes musím říct, že děti fakt chtějí "mít jasno" a je dobré je vychovat k jistým pravidlům, pak bude i jejich život úspěšnější. Ale předbíhám - jen chci naznačit, že asi budeš mít trošku víc starostí s výchovou než starší matka.

Jinak studium by šlo zvládnout jistě, pokud se cítíš, že tě škola podpoří - do porodu máš to první pololetí, jak se tu už psalo, pak jen doba kolem porodu a tak 2-3 týdny budou těžší, ale pak to bývá pohoda, mimčo hodně spí a pokud máš jen jedno, naopak máš dost klidu a volna. Horší je až tak za rok, rok a půl, tj. až bys byla na jaře v druháku, to začíná běhat, přibývá aktivit s dětmi, ale máš celé večery a polední spánek dítka a hlavně v té době budeš už mít individuál "zažitý" a budeš vědět, co jak zvládáš se naučit.. Navíc znáš situaci předem a lze to naplánovat.

Hodně štěstí všem zatím třem (tobě, mace, mimču) a časem rozumného partnera a tatínka. J.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, v šestnácti letech mít dítě sice není tak běžné, ale myslím si, že by Vám ho neměli odebrat, bude-li dítě mít zajištěnu potřebnou péči. Pro dítě je prvořadá matka, byť šestnácitletá - ale taková, která bude pečující. To je můj názor. Jinak s tím nemám zkušenosti. Asi by bylo dobré se také svěřit svým rodičům, jsou to zatím Vaši zákonní zástupci, jelikož jste nezletilá. Jestli ale zůstanete na všechno sama, budete to mít těžké. Určitě budete potřebovat nějakou oporu - buď v rodičích, nebo v otci dítěte.

kikes*
hodnocení

Mockrát děkuji,doufám,že máte pravdu,že mi dítě nikdo nemůže vzít.Jen stím otcem to asi nevyjde,jelikož se k dítěti nehlásí.Ale děkuji

babka2

V 16 letech nezletilá? Asi jste spíše myslela neplnoletá.

hodnocení

0x

Toto je nesmírně obtížná situace. A navíc, je to běh na nejdelší trať vašeho života. A bez svých rodičů se vůbec, ale vůbec neobejdete. Obrňte se trpělivostí a řekněte jim to. Musíte překonat ten první šok, který rodiče zažijí a než se s tou myšlenkou na dítě smíří. Chápejte, není to pro ně vůbec jednoduché. Měli s vámi plány, budou mít pocit, že vás špatně vychovali, lítost se chvíli bude střídat se zlostí. Ale musíte tu bouřku přežít, protože bez nich se neobejdete. Ne, že to budete mít těžké, ale nemožné. Jestliže dítě chcete, musíte jim to říct a poprosit o pomoc. A také, jestliže chcete dát dítěti domov a ne se stěhovat z azyláku do azyláku a žebrat na sociálce na chleba a pleny pro své dítě, musíte poprosit o pomoc rodiče. A aby to nebylo jen na nich, musíte to říci i otci. Musí pomoci uživit své dítě. Jinak to opravdu nepůjde. *hej*Nějaká hrdost, pýcha a předsevzetí, že to zvládnete sama, vám vůbec nepomůže. Tou nájem nezaplatíte. Kdokoli vám může poradit, ale pomoci vám mohou jen rodiče a peníze od otce. *houpy*Přeji vám hodně štěstí.

kikes*
hodnocení

Děkuji Vám. Já vím, že máte pravdu,mojí mamce to říct plánuju,sice ne hned ale časem.S tím otcem dítěte je to složitější,protože mu jsem o tom už řekla .Je mu sice 21 let ale jediný co mi k tomu řekl je,že je na dítě moc mladý a nechce závazky,chce mi podepsat nějakou smlouvu,že se k dítěti nikdy nebude hlásit a v rodném listě bude jako otec neznámý a nechce s ním mít nic společného.Mýslím,že mi nic jiného než na to přistoupit nezbude...Uvědomuji si,že mít dítě je doživotní rozhodnutí a ještě si to mohu rozmyslet a jít na interupci jak mi řekl doktor ale mám strach,že bych toho litovala až by mi bylo třeba 30 let.Tak doufám,že chápete proč si to dítě chci nechat...

jarmik*

Hlavně žádnou smlouvu ani nic nepodepisujte, to ať si strčí za klobouk. Jestli někoho uvedete nebo neuvedete, to se rozhodnete sama, až (a jestli) přijde ta chvíle.

Teď se hlavně rozhodněte, zda půjdete na interupci nebo ne. Právně to možné je, morálně to ve Vás zůstane na celý život. Na druhou stranu, jestli si dítě v 16 necháte, čeká Vás hodně a hodně krušných let.

kikes*
hodnocení

No ale přece ho nemůžu nutit aby se o to dítě staral a zajímal.Od té doby co sem se to dozvěděla nepřemýšlím skoro o ničem jiném než nechat si dítě nebo ne.Asi si docela troufám ale víc u mě vítězí,že si dítě nechám.Vím,že bych toho později litovala a zatím z toho všeho strach nemám.:)

Tak se mi zdá, že se " tatínek " dítěte chce pěkně zbavit odpovědnosti...*stop*! Pokud si miminko necháte, tak v žádném případě nepřistupujte na to, že otec bude neznámý. Starat se o dítě - to je hodně velká finanční zátěž a určitě budete ráda, když Vám každý měsíc přijde nějaká ta koruna od tohoto povedeného tatínka *mala*. Držím palečky *slunce*.

kikes*
hodnocení

No o to se asi snaží zbavit se zodpovědnosti,tvrdí mi že je na dítě moc mladý,ikdyž je o 5 let starší a to už ani nestuduje ale pracuje narozdíl odemě...Ale když se nechce k dítěti hlásit a napsala bych ho do rodného listu tak co mám jednou řict dítěti?Vím,že myslím asi hodně dopředu ale to se teď budu muset naučit...

A lékař vám těhotenství potvrdil. Nejedná se pouze o strach anebo o hormonální poruchu? Jste si naprosto jistá?

kikes*
hodnocení

Ano jsem si tím ted už jistá, když jsem dostala tušení koupila jsem si těhotenský test a když se mi ukázal pozitivní,šla jsem na gyndu a tam mi oznámili,že je to pravda a jsem v šestém týdnu.

jarmik*

Nebuďte hloupá husička - zajímat ho nutit nemůžete, ale platit ano! Nic s ním teď nepodepisujte, rozhodněte se, až dítě bude. Dítě je jeho jako Vaše, když se rozhodnete, tak prostě bude platit. Na tyhle věci je spoustu času.

Teď je podstatné rozhodnutí, zda dítě mít nebo ne.

raadek*
Neboj, otravovat tě bude akorát sociálka kvůli tomu v jakých sociálních podmínkách budete žít a nikdo nemá právo ti miminko vzít. Jinak ti přeju zdravé miminko a hodné rodiče a přítele, kteří se ti o miminko postarají, když si budeš chtít odpočinout a odreagovat se s přáteli. R.
kikes*
hodnocení

Tak to jem ráda,měla jsem strach,protože jsem četla někde v novinách,že myslím že patnáctiletá holčina se musela odstěhovat se svým dítětem do detského domova nebo by ji ho odebrali.Proto jsem dostala strach.

No ale, kikes, toho tatíka zas až tak nešetři! Měl ochranu? Neměl! Starý mazák musel vědět, že s 16tiletou dívčinou se musí zabezpečit proti nečekanému otěhotnění sám. Byl hlupák, ať si nese svůj díl zodpovědnosti. Ty ji poneseš v nesrovnatelně větší míře a v nesrovnatelně delším čase. *cert*To, že vyhrožuje a klade podmínky, je jedna věc, ale skutečnost je věc druhá. Byl u toho, když jsi otěhotněla a nic ho neomlouvá. Nedovol, abys měla pocit provinění ty sama.*andel* Mamince to řekni co nejdříve. Netýrej se o samotě!

kikes*
hodnocení

Děkuji Vám. Byla bych strašně ráda kdybych nad ním měla navíc ale bohužel nemám. Já jsem brala antikoncepci a to je jediný co nechapu,jak můžu být těhotná,když jsem ji opravdu brala. A tím,že mi řekl jak si to představuje v budoucnosti mě docela zaskočil,protože on nebyl můj úlet na jednu noc ale aspoň vím,ikdyž asi pozdě,co je to zač...No tak na to říct to mamce asi zatím nemám:( O mém těhotenství vím jen já,otec dítěte a moje nejlepší kamarádka,která mi zatím pomohla nejvíc.Ale uvědomuju si,že to stejně mamce budu muset jednou říct...ale nenapadlo mě nikdy,že bych měla z něčeho takový strach:(

Jestli je mamča rozumná, tak to pochopí a bude se těšit na vnoučátko*houpy*.

kikes*
hodnocení

Tak tomu teda moc nevěřím, sice s mamkou vycházím docela dobře ale za týden mám nastoupit do prváku,takže nadšená asi nebude:(

No nadšená nebude určitě, ale asi se s tím bude muset nějak vyrovnat...*tuc* Já myslím, že jsou na světě horší věci ...např. různé nemoci ...*plac* Mám kamarádku- ta také otěhotněla v 16 letech - narodila se jí tenkrát krásná holčička ( dnes už je jí 20 let) - a nikdy nelitovala svého rozhodnutí , že si dítě nechá...*slunce*.

kikes*
hodnocení

Vážně? tak to je super:) a co otec dítěte? a jak to zvladla aspoň ty první 2 roky, z toho mám největší hrůzu...

Otec dítěte se vázat nechtěl, ale normálně na miminko platil a občas se i přijel podívat...Nakonec se do malé tak zamiloval, že se asi po třech letech vzali , mají ještě další dítě a jsou spolu dodnes. Asi dospěl a dostal rozum...;).

doplněno 24.08.10 18:08:

A jak to zvládala? Má skvělou mamču a ta ji hodně moc pomáhala...*houpy*.

kikes*
hodnocení

Tak to má štěstí, toho se u Matesa nebojím,že by dospěl.Na to aby dával peníze ještě někomu jinýmu moc miluje značkový hadry a mejdany do rána...Ty si taky sice nemůžu vynachválit ale myslím,že to bez nich přežiju když budu mít dítě...No a mamka,to doufám taky,že to vezme v pohodě ale od té doby co zjistila,že jsem už s někým spala jsem často slyšela,že uvidím jestli budu těhotná...Tak nevím,no..

hodnocení

0x
Nejste první ani poslední, na celém světě jsou právě v tomto okamžiku tisíce děvčat ve stejné situaci. Za pár hodin bude Vaše matka na tom stejně, jak jiné tisíce matek. A za pár měsíců na tom budete Vy jako tisíce jiných matek...šťastná mamina krásného dítěte. Co je více?

chelsi*
hodnocení

0x

Pokud si chceš mrňouska/malou nechat, tak je to jen dobré rozhodnutí, podle mě. Já osobně s mámou moc nevycházim a vim, že kdybych byla těhotná, tak mě bude nutit jít na potrat a dotáhne mě tam klidně i za vlasy. Ale antikoncepci mi kupovat nechce, tak ať se pak nediví... Já bych jí to řekla třeba až po třetím měsíci, protože to už potrat je nemožný, že? Ale pokud je Tvoje mamča v pohodě, tak bych neváhala, určitě Tě podpoří ;) Nikdo Ti miminko vzít nemůže, je Tvoje, samozřejmě, když budeš o něj pečovat jak máš*houpy* Kdyby jsi šla na potrat, tak už pak děti ani třeba nemusíš mít a to by mamka určitě nechtěla, promluvte si o tom pěkně v klidu a bude to fajne. Miminko je to nejkrásnější, co Tě může v životě potkat. Ať už na něj budeš sama nebo s tatínkem, tak držím palce, ať je hlavně zdravé.
A můžu ještě dotaz? To jste se nechránili? Však tělo na těhotenství ještě není pořádně připravené, ještě se sama vyvíjíš. Achjo, o to to budeš mít těžší. Každopádně, hodně štěstí ;)

kikes*
hodnocení

Ahojm strašně moc ti děkuju.:) No mamka je docela v pohodě ale jdu za týden do prváku a to asi mamka bude těžko rozdychávat.Jo chránila jsem se a to antikoncepci! a ta zklamala...Popravdě by mě to nikdy nenapadlo, ale stalo se a jak říkáš,už bych taky děti nikdy nemusela mít.Ne že bych je někdy plánovala ale tohle si člověk nevybírá.Sice na dítě jak to vypadá budu sama bez tatínka ale to už budu muset nějak zvládnout. Ale moc ti děkuju za vzkaz,a ty sama určitě taky budeš jednou mamčou a určitě hodně dobrou:) hlavně ne třeba tak brzo jak já:)a tu antikoncepci tak neřes,vidíš,že z ní může mimčo taky vzniknout:)

pt®

Milá Kikes, bude nejlepší, když to řekneš mamce, opravdu, co nejdříve. Víš, my Ti zde můžeme radit horem dolem, ale mamka je mamka, je to Tvůj nejbližší člověk a myslí to s Tebou nejlépe. Sama bude vědět, jak jste na tom a co vše zvládnete nebo ne.*srdce* PT /stařenka/

chelsi*

No, tak brzo nebudu, sice bych to ještě teď stihla, ale do 17nácti mi moc už nechybí;) Já plánovala a nic mi nevyšlo, hlavně, že pořád říkám, že nebudu plánovat, bo to nevyjde a co - plánuju, tak to mám :D Stejně Ti přeju moc a moc štěstí a radosti z budoucího mimča, určitě nám pak musíš dát vědět ;) Vlastně Ti tak nějak trochu závidím aj nezávidím, jsem ouchyl na miminka, jak jsou krásný a úžasně nevinný*srdce* :)

kikes*
hodnocení

Tak díky:) a nic neplánuj, podívej se na mě,věř mi,že jsem to neplánovala:) Určitě dám pak vědět:) No jsou sice krásný a nevinný ale kdyýž se smějí ale ony umí i brečet tak jsem zvědavá jak to zvládnu:) Jinak Ti moc děkuju

chelsi*

Ále, to bude cajk, uvidíš, to zvládneš, budeš dobrá mamča ;) Nemáš za co děkovat přeci :)

hodnocení

0x

kikes, myslím na vás, tak jsem honem běžela nakouknout, co je u vás nového. ;) Co kdybyste posadila mamku k pc s touto stranou a nechala jí to přečíst. Od začátku do konce. Totiž, vy tam píšete velice rozumně a je vidět, že nejste žádná přelétavá puberťačka. A mamince to všechno docvakne. Budete to mít kapku snadnější. *hej*Ale ty myšlenky, že tatíka neoznačíte, ty si vyžeňte z hlavy. Nebuďte v tom sama, s tolika starostmi a mladý se bude pouze starat o to, kde koupí značkové tenisky. *hej*Kdybyste se ještě rozhodovala, tak asi by nemělo cenu mamku děsit, ale takto, když jste pevně rozhodnutá, mamka má na to právo, vědět to co nejdříve. Bez ní to nepůjde. Bez ní jste ztracená. A taky tak jí to řekněte, až nabere dech a poproste ji o pomoc.*jasne*Neotálejte!

lidus*
hodnocení

0x

kikes -Rad už tu máte dostatek.Když šla z porodnice moje 28letá dcera tak brečela a říkala já to snad nezvládnu, ona je taková malinká, jak poznám, že má třeba hlad. Ony dnešní matky stále něco chytrého čtou ale život s dítětem je pak trošku jiný.Dnes je Kačence 5 měsíců a zvládá se všechno, dcera zvládla i státnice s měsíčním dítětem. Maminka určitě pomůže, radou i nějakou korunou, školu nevzdávejte. Vzít vám vaše dítě, pokud se o něj budete starat, nikdo nemůže. Držím pěsti a věřím, že vše dobře dopadne.

starababijaga*
hodnocení

0x

ahoj,sem sice o dost starší ale když sem po operaci přestala na 3 měs,brát antikoncepci tak přítel vždy měl kondom po ruce bez řečí a když křupnul tak sem si vzala prášek po.ale to není tvuj případ,já sem po operaci otehotnet nesměla delší dobu,kvuli zdraví.tak přeju pevné nervy a drž se*palec*,taky si myslím že je třeba uvést otce dítěte,když má na mejdan a na hadříky,musí mít i na dítě...chlapi mizerní užít si a zdrhat to by jim šlo,chudáčku,to si nalítla...držím palce a napiš co a jak...

kikes*
hodnocení

No mamce jsem sice tyhle stránky přečíst nedala ale otci dítěte ano.Docela z toho nechápal,když viděl,že mi všichni píšou,že nemám nic podepisovat.Já,ikdyž mi je 16 let jsem docela silná kuřačka(samozdřejmě když jsem se dozvěděla,že jsem těhotná,tak jsem se toho vzdala) ale po tom co si to přečetl a začal o tom přemýšlet,že to všechno není sranda,byl první dko mi zakázal po celou dobu těhotenství kouřit.:) A dneska už mi ráno psal jak e mi daří a jak mi je a jestli s něčím nepotřebuji pomoct.Tak doufám,že teďka už nastanou lepší časy:). A to díky všem kdo mi tu psali,takže vám moc děkuju.*srdce*

jsem*

Asi mu, klukoj, docvaklo, co normální je, a co není. Jsem moc ráda, že jste mu to dala přečíst. Ale mamce to dejte taky přečíst, ať ví, že vás nikdo nenavádí na nic špatného. A jak píšete již dříve, že maminku požádáte o pomoc, až to budete potřebovat, tak to si právě myslím opak. Musíte se jí už teď zeptat, jestli s ní můžete počítat, jestli vám pomůže. Musíte jí říct, že si plně uvědomujete, že to sama všechno nezvládnete, protože je to tak. To nebude chvílemi legrace. Je moc fajn, že se k tomu partner postavil zodpovědně, ale bez pomoci maminky to nepůjde. Prozatím. Proto musíte za maminkou zajít znova a znova a radit se a zas se radit.První 3 měsíce jsou nejdůležitější po všech stránkách. Strava, klid (psych.)atd. Naplánovat školu, až začne, bude toho moc najednou... Prostě naplánovat nějakej postup. Čím klidnější v těhotenství budete, tím klidnější bude dítě a vy se budete moci dobře vyspat. Pak nebudete nervózní a nenastanou problémy ve škole atd... Držím vám palce, abyste to dobře vyřešili. Třeba z vašeho přítele bude i dobrej táta. Já bych mu to přála. ;)

marenka*

Kikes, supr. Sice přeskočíš takové ty první "chlastačky", výlety na třeba techno party, nebo první brigády.. Možná to už máš za sebou, to je fuk. O pár let jsi si zkrátila bezstarostné mládí, ale počkej, až to malé budeš poprvé držet v náručí. Jestli budeš mamča, kamarádka, budeš mít ve svém děťátku toho nejlepšího spojence na celý život. To za to stojí. Do školy se vrať, jak jen to bude možné, neuděláš to jenom pro sebe, ale pro vás oba, abyste se jednou měli dobře. A mamča Ti pomůže seč bude moct, až na té škole budeš zpět. Tomu věřím. Ty to zvládneš, hloupá nejsi. Jen prosím, nepropadni euforii z toho, jak se k vám budoucí tatínek hezky má a nic mu nepodepisuj. *modla*Jediný podpis, který vám přeji, je podpis šťastných novomanželů, ale i kdyby ne, na tom nezáleží. Hodně štěstí. *srdce*

kikes*
hodnocení

No musím uznat,že je teď jak vyměněnej:). Prý to byl první šok a musím uznat,že se mu podařilo mě taky šokovat...Dokonce navrhl,jetli se nepřestěhujem do samotného bytu,samozdřejmě ve stejném městečku:). Mamka je už v klidu a to sme ráda,spíš ji uklidňuje,že jsme spolu...Jen já mám teď docela dost ze školy,mám celkem strach a popravdě se netěším na to,až půjde poznat hodně,že jsem těhotná:) Už abych to všechno měla za sebou.

pt®

Kikes, je to ještě mladý kluk a začíná zrát v muže. Třeba si vše v hlavě uvědomí, snad má i dobré vychování a nakonec budete jako rodina. Přeji jen vše to nejlepší. PT /stařenka/

malvinka*

Kikes , klid měla jsem spolužačku která otěhotněla na konci prvního ročníku. Poté byla chviku s malou doma a opět zasedla do lavic. Maminka jí byla velikou podporou zůstala s holčičkou doma, aby její dcera mohla dokončit vzdělání. Matně vzpomínám, zřejmě si otce dítěte nevzala. Vydrž bude potřeba velkou dávku sebezapření. Spoluzačku tehdy nikdo nebral jako nějakou méněcennou. Podmínky ke studiu měla naprosto stejné, žádné úlevy.

hodnocení

0x

kikes, jak se máte. jak jste se rozhodla a jak pokračujete? Písněte trošičku ;)

kikes*
hodnocení

Tak vás všechny po dlouhé době zase zdravím.:) tak zatím nic moc zajímavého,zatím sice všichni říkají,že nic poznat nejde ale já už vidím jak mi bříško roste a strašně se těším a trochu bojím zároveň...Mamka to zvládá všechno úplně nejlíp a dokonce se taky těší na mimčo:) Jen s tím otcem to nevyšlo,už se ani nevídáváme ale asi jsem i ráda,protože mám teď kluka,který i ví,že jsem těhotná a vůbec mu to nevadí a hodně mi pomáhá...A k tomu mám svou nejlepší kámošku,která mi denně opakuje,že se nemůže dočkat až bude dělat hodnou tetu:) Takže si teď nemůžu na nic stěžovat*hej*

pt®

Dobré ráno kikes, díčky za zprávy o Vás a o miminku. *houpy* Vaše maminka je pro Vás nejbližší člověk, má Vás ráda a spolu to zvládnete. *andel* Vidíte snad jste potkala i hodného hocha, který má srdce a bude Vás citově podporovat a ještě dobrou kamarádku. *srdce* Tak hodně štěstí. A co ve škole? To zvládnete taky. Dejte zase vědět, jak se máte. PT /stařenka/

kikes*
hodnocení

No já nejsem naivní a určitě i neplánuju celý svůj život s tím klukem se kterým jsem teď ale v tuto chvíli jsem za něho ráda*hej*Ve škole je to super,to že jsem těhotná jsem první řekla moji třídní profesorce a ta byla dá se říct víc nadšená než já:) Ptala se mě jestli nepotřebuju s něčím pomoct co se týče školy a jak to plánuju později se školou a uklidnila jem ji když jsem řekla,že školu chci dodělat:) ale to jsem věděla,že škola nebude tak velký problém,jsou tam úžasní lidi a spolužáci ze mě spíš udělali maroda než těhotnou:) Všechno mi nosí,nesmím ani umýt tabuli ve škole nic takže jsem ráda jak to všechno je*hej*

Tak to jsem ráda, že to tak všecko je. ;)Jste dost moudrá na to, abyste věděla, že teď je to všecko sranda a že vás čekají i radosti, ale ještě více problémů. Přeji vám i vaší mamince hodně sil, hodně štěstí a dobré lidi okolo. *houpy* babka z Ostravy

fidonet*

Ahoj babčo z OV, jak to vypadá na haldě? Stále se z ní kouří? Od našich oken to vypadá, že ne. Divné. Ale oba, Vy i já koukáme z oken na mnoho 16tiletých těhotných. To víme oba, Hrušov a Liščina je jich plná. Na 30.dubna pak stojí ve frontě na dávky. Je opravdu dobře , že dívence pomáhají, a opožděně dávají i rady. Škoda, že ji někdo neprozradil, jak provést chráněný sex, když už to muselo být ( nic proti ) - Povídaček a planých "keců" jako "gratulace atd" se nezůčastňuji .. i když neříkám, že dívence ( nastávající mamince ) nedržím všechny palce i palečky, aby, když už se rozhodla miminko mít ( rovněž nic proti ) .. ale raději bychom ji místo těch planých "keců" měli dát rady, jako čeho se vyvarovat, co si kde sehnat a co neprošvihnout, aby dle zákonů dostala vše na co má nyní jako nastavájící maminka nárok. Nepředpokládám, že by rady dostala od matky, když ta opomenula základy chráněného sexu ... Výchova není jen radost, ale mooc starostí, málo spánku, a pokud chce, aby dětátko mělo trošku šťastný start do živoda ( ono dary a sponzorské dárky, štěstí nevytvoří ) tak by měla co nejdříve sehnat otce ( třeba nevlastního / miminku ), jinak to sama nezvládne. A pokud myslí, že výchovu obstará matka, sestra nebo hodná teta, řekněte ji, že je rozdíl tedy něco jiného se o dítě starat sám a něco jiné, když to dělají cizí s desítkami vlastních názorů na výchovu. Moje slova jistě zní tvrdě, ale já nebudu tleskat, že jste těhotná, ale ani vás zatracovat nebo odsuzovat. Jste statečná, že do toho jdete, jen na to nebuďte sama, dodělejte školu stůj co stůj ( otázka, jakou že to děláte? Třeba jste to již napsala, ale pokud ne, rád si to přečtu ), a sežeňte si otce. V šestnácti se samota na výchovu zvládá hůř, než třeba ve 23 letech ( kde to ovšem také není jednoduché ). Mějte svůj zásadní názor na výchovu, a nenechte do toho všechny "kecat". Čím víc ji bude lidí vychovávat a tedy i rozmazlovat, tím horší to pak budete mít s výchovou po 6.roce dítěte. Věřte, že vím o čem mluvím. Třeba si tu větu opište a za 6 let si ji vytáhněte a přečtěte. ... ... . . ... a abych tedy byl stejný jako ostatní, ( protože nejsem od srdce takový, abych vám nepopřál a nepřál štěstí ), přeji vám také opravdu a upřímně ať to máte co nejjednodušší a miminko taky. *srdce*

Jojo, to je ta naša černa Ostrava *jasne*. Dvojitý průser je v tom, že antikoncepce selhala. Mladá byla poučená a používala. No a stalo se. Co už?! Je třeba se k tomu postavit a mladá to udělala jak nejlépe uměla. Nic jiného nelze, než držet ty palečky.*houpy*

kikes*
hodnocení

Ano je to pravda...Ne že bych mimčo plánovala,brala jsem prášky ale ty selhali a to je ten důvod proč jsem sem vůbec psala...Už jsem to tady sice psala ale jsem na gymplu od 6 třídy a teďka jsem nastoupila do prváku...No neříkám,že by nebylo pěkný aby moje mimčo měla taťku ale to neznamená,že se chytnu prvního kluka,kterýho najdu jen proto abych nebyla na výchovu sama...Sice teďka mám kluka ale nejsem naivka a pochybuju,že mi to vydrží déle než se malinké narodí ale to radši budu malé vychovávat sama,s mamkou nebo "s hodnými tetama" ,z toho strach už nemám a třeba se taťka najde až bude mimčo na světě:)

runnit*
hodnocení

0x

Ahojky tak jak to dopadlo :)-?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]