Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozor - Falešné SMS

Od: jmlc® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den všem.

Když mi přijde nějaká neznámá SMS nebo mail, případně whatsupová zpráva, dohledám si občas na internetu, že se jedná o podvodné odkazy nebo pokusy o zavirování přístroje. Velmi často ale to telefonní číslo nedohledám.

Např. právě obdržená sms z +420778042435 !

Texty jsou různé - v posledním případě "potvrďte podání daňového přiznání" s podpisem Česká pošta.

Nedávno zase "souhlasím s vaší cenou, zašlu PPL pro zboží" u bazarové nabídky dětského pultu s uvedením ceny: "nabídněte".

A dnes na seznamu vyskakuje další informace o falešných SMS, kdy údajně posílají jménem generála Pavla povolávací rozkaz na náhodné mobily.

Používáte nějakou konkrétní webovku, kde byste si jednak ověřovali neznámá čísla nebo je tam i popisovali? V Googlu je několik takových, ale když tam kliknu na mnou zadané tel.č., vyskočí web s číslem úplně jiným :(

Zkuste mi sem napsat nějakou ověřenou webovku, kam lze takové číslo zadat i pro výstrahu jiným.

A pokud má někdo lepší informace ohledně odesílání - SMS portály byly už dávno zrušeny. Existují vůbec ta telefonní čísla? Vlastní je nějaký operátor nebo jsou nějak generována s virtuálním operátorem bez možnosti zjištění odesílatele?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Cislo riesit nema vyznam, dolezity je obsah, podvody su lahko rozpoznatelne.

hodnocení

To znamená, že zadání čísla do blokovaných je vlastně zbytečné- protože příští pokus bude z čísla jiného - chápu to správně?

Ano, neviem presne ako sms, ale pri volani, kde sa volajuci tvari ako "podpora microsoft" je mozne podvrhnut lubovolne cislo. Kamarat si musel nechat zmenit mobilne cislo, lebo to jeho bolo zneuzite a ludia mu volali "mame neprijaty hovor" alebo mu skaredo nadavali a udavali ho na policii. Obrana je nemozna.

hodnocení

4x

Kdybyste i přes obdržené odpovědi chtěl ostatní varovat, tak třeba Můžu to zvednout? nebo Kdo volal? nebo Kdo mi volal.eu nebo Kdo mi volal.cz

Spam umí označit i přímo aplikace pro volání od googlu.

Jasně, ale neukáže vám kdo je to konkrétně. A proto přijdou někomu vhod tyto stránky.

Pro většinu spam, pro někoho to může být hovor z jeho banky a nemá číslo uložené.

hodnocení

3x
Nevidím důvod, proč ověřovat číslo, které se navíc může měnit.
Že je "závadný" obsah zprávy je přece jasné bez ohledu na to, z jakého čísla zpráva dojde.
Třeba na facebooku chodí podvodné odkazy i od přátel (kteří na tento odkaz klikli). Stejně tak můžou chodit SMS od lidí, které znám, pokud se sami stali obětí a cílem útoku bylo nainstalovat jim do telefonu aplikaci, které bude jejich kontaktům rozesílat podvodné SMS dál.

hodnocení

2x

koupí simku s číslem, udělá několik pokusů o výhodný kšeft, pak simku vymění a jede dále..

Vyplatí se jim to...

To sa nerobi cez sim kartu ale cisto cez software sms branu niekde v zahranici.

Peter, já to někde takto četl, páč neznám osobně někoho, kdo toto provozuje...

hodnocení

já si právě říkám, že přes simku to nejde - že by časem toho člověka dohledali třeba podle operátora, MAC přístroje, kam to vložil

jmlc, fakt nejsem odborník, ale občas čtu, že podobní lidé kupují, sbírají staré telefony a jsou nedohledatelní, páč každý měsíc jinou simku, jiný telefon..

Nevím, jeto co jsem vyčetl.

hodnocení

jj, to s tou změnou telefonu mne nenapadlo - ale i ta možnost tu je

ahoj*

Jste naivni? To se deje maximalne tak ze zarizeni, kde lze nastavit libovolnou IMEI, libovolnou BTS...

hodnocení

2x

Masovo sa to robi cez kupu pristupu do systemu na zasielanie SMS, potom uz len bezi program v pocitaci, ktory vybera z databazy cisla prijemcov a zasielane texty. Ziadna sim karta ani fyzicky telefon. Ten pocitac sa spoji cez viac medzi stupnov na ustrednu mobilneho operatora v cielovej krajine.

Na zaslanie zopar SMS v pripade, ked robite nejaku domacu automatizaciu a posle vam to sms, ked zlodej otvori dvere na chate, to sa da vybavit aj zadarmo alebo za smiesny poplatok.

Podobne funguje banka a jej sms o pohybe na ucte, bankovy pocutac komunikuje s pocitacom ustredne operatora.

hodnocení

tak nějak jsem si myslel, že to funguje - ovšem sms z banky asi jdou přes operátory nebo nějaký dohledatelný port... ale když sousedce vybílili účet kvůli jejímu kliknutí na link, to už nikdy nikdo nedohledá

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]