Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam spořit vnukovi?

Od: mh odpovědí: 35 změna:

Spoříme pravidelně měsíčně našemu vnukovi prostřednictvím penzijního spoření, neboť je tam možné uvést obmyšlenou osobu čímž je zajištěno, že peníze jednou připadnou vnukovi. Protože ale výnosy jsou zde malé, hledáme jinou možnost. Poradíte? Děkuji.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vzhledem k inflaci je spoření hrozně moc ztrátové. Teď si budete trhat od pusy a on si pak za to v dospělosti koupí maximálně lednici nebo skříň. Pokud máte možnost, kupte třeba zahradu na splátky, nebo kus pole...

Ak ta zahrada alebo pole nebude v lokalite, kde sa to casom prekvalifikuje na stavebne pozemky, tak rast hodnoty je otazny.

Není. Hodnota zemědělské půdy se trvale zvyšuje, protože další už nepřibývá. Cena nekolísá jako u nemovitostí pro bydlení. Propachtování je na rozdíl od pronájmu bezpracné, výnos je jen o 1% nižší než z pronájmu bytu, nejsou tu žádné výdaje na údržbu, žádné kolektivní rozhodování jako u SVJ. Je možné investovat po menších částkách. Riziko je zanedbatelné, horší likvidita v tomto případě nevadí.

ahoj*

Jasně, pole na splátky, kde jsi to viděl?
Výnos že prý je jen o 1% nižší než z bytu, no záleží jak to počítáš a jakou vstupní cenu započítáš :) pokud to neprodáš tak nemůžeš tvrdit nic O realizační ceně, nájmy z pole je směšný, kolik se dává za hektar pole a rok, 100 korun? U nových smluv možná 3.000–7.000

ovšem z bytu mám 13 000 čistýho, ale za měsíc !

Nikde nemluvím o žádných splátkách! K porovnání je nutné vyjadřovat výnos v procentech z investice, nikoli v korunách něčeho nedefinovaného.

hodnocení

2x

Spoření dětem v hotovosti je pouhé láskyplné gesto. Ekonomicky nemá u nás vůbec žádný smysl. Za rozumnější považuju peníze neoddělovat, zhodnocovat společně s ostatními rodinnými úsporami a pak je dát dítěti v aktuální hodnotě.

ahoj*
hodnocení

2x

Musím se smát, jak tady radíte starým lidem (70+) investovat do ETF. Oni chtějí někam dojít, tam si sednout, dát si kafe s poradcem...

Co si myslíte, že jsou schopni investovat do ETF? Navíc za poslední rok to spadlo 20%. Ještě že jim tady nehradíte stockpicking, možná ještě P2P půjčky.

ps: za poslední rok spadlo skoro úplně všechno. Vyjma nájmů, ty vyrostly v Praze a Brně o +20% !

hodnocení

1x

Nakup ETF, pravidelne mesacne alebo trosku spekulovat na poklesy a kupit 1 - 2 x rocne podla situacie.

hodnocení

1x
Určitě etf. Penzijní je stejné jako když hodíte peníze do kanálu. To už raději dávejte peníze vnukovi každý měsíc, ať si něco hned koupí, tak z toho aspoň něco bude mít.
doplněno 20.01.23 18:21:

youtu.be/...
doplněno 26.01.23 22:07: Ahoj - už ses díval na P/E poměr Tesly? V posledních dnech stále tesla roste, dnes po vysledkach za rok 2022 plus 10%. Myslíš, že je tesla dnes na 160usd drahá, když je P/E poměr okolo 50? P/E poměr vyjadřuje zisk na akcii 12mesicu zpětně. Pokud chceš správně nacenit akcii, musíš znát předpokládané zisky v příštích 12 měsících, popřípadě několika dalších letech. Pokud tohle znáš, tak musíš znát předpokládané zisky, tudíž ukazatel Forward P/E který vyjadřuje poměr zisku na akcii v příštích 12ti měsících, tedy budoucí zisky. Jestliže tesla poroste tempem o 50% ročně, pak je forward P/E při ceně 160usd za akcii sotva poloviční, okolo 25. Takže cena Tesly může jít v krátké době na 250usd, kde bude mít klasické P/E někde okolo 40 nebo může jít klidně na 300, to by odpovídalo P/E dnešním 50. Samozřejmě je třeba započítat riziko recese nebo některé jiné vlivy, třeba čínské konkurence, ale kdo má investiční horizont 3 nebo 5 nebo 10let, pak může být tesla levná i s větším P/E. To je i ten případ Indie, tobě se zdá Indie drahá, ale jak už jsem psal, je to rozvojová země a ty rostou rychleji než rozvinuté země. V rozvinutých zemí jako my a Polsko je riziko daleko vyšší, proto o ně není zájem a PE poměr je nízké. Investovat u nás již nikdo moc nechce VW zastavila požadavek na výstavbu továrny na baterie u nás, stejně jako vláda odmítla nabídku stejné továrny od LG. Automobilový průmysl v Evropě trpí, Polsko je na tom podobně, takže investoři vidí příležitost v té Indii a jsou ochotni si připlatit, dle PE. V posledních dnech Apple ohlásil navýšení výroby v Indii z 5% na 25% na úkor Číny, taktéž je mnoho dalších velkých firem, které na tamním trhu zvyšují výrobu, což bude mít dopad na tamní ekonomiku. Takže P/E nic moc nevyjadruje, jen minule zisky nebo ztráty. Lepší ukazatel je tedy budoucí zisky forwardove P/E či PEG ukazatel.

hodnocení

1x

@ahoj : Když se rozhodnou, že budou investovat do ETF a nebudou vědět jak, tak založí další otázku. Ptají se proto, že vědí, že to kafe s finančním poradcem nebude to pravé. Když jsou ETF dole, mohou být rádi, že je teď lepší doba na začátek než před rokem.

ahoj*

Jenze dno nikdo nevychyta. Zrovna jsem vcera nakoupil. A zase propad dnes :))

Vždyť také říkám lepší než před rokem, za rok se to třeba bude moct napsat také. Ale když půjde dolů EFT, půjdou průměrně dolů i jakékoliv jiné úspory/investice pokud by se nějakým štěstím nepovedlo něco vychytat.

ahoj*

Nene, ETF je prevazne na ekonomiku ameriky.

Ted je velmi dole mmj. Polsko, ja doporucuju investovat do Polska, tipuju zhodnoceni 15-30 % rocne ... uvidime za rok

adam*

Jak Polsko, jaký index?

Nemyslela jsem jen S&P 500. To polské vypadá zajímavě :).

Eliso, řekněte, navrhnula byste tohle své babičce. Věděla by o čem mluvíte? Uměla by všechno to, co si myslíte, že je jednoduché a snadné?

ahoj*

Porovnejte si propad Polska nyni, pokud uz ma dno, vyplati se nakoupit TED...

Ty vice na pravo povazuji za nestabilni/riskantni, ale Polsko je docela v pohode, muj nazor

@babkazov viz muj koment :

ahoj 18.01.23 23:41

ahoj*

PE ratio = zjednodusene, do kolika let se vam vase investice vrati. Cim nizsi PE, tim vyhodnejsi investice! Pokud tedy nehrozi riziko krachu (madarsko, Turci, Egypt). Polsko je ideal, za mne. Kdy je tam obrovsky propad.

Kam spořit vnukovi?
Ahoj já jsem tím chtěl říct, že zlato je ztrátové. Je to holý fakt. A je třeba si uvedomit, že zlato jde vždy proti sobě s dolarem. Zlato nahoru, dolar dolů a naopak. Pán mluví o pravidelném spoření, takže u ETF není třeba vychytat dno, pravidelnými nákupy průměruješ cenu a ta v dlouhém horizontu roste, protože v ceně výrobků těch firem je už ta inflace započítané a taky ten zisk. ETF je několik tisíc, není to jen Amerika, i když nejznámější je ten americký indexovy trh, ale jsou i etf na tu kterou zemi, rozvojové trhy, celosvětové trhy či jen etf na komodity jako třeba energie, lithium či to zlato. Napriklad ETF s podkladem na zlato GLD od roku 2010 +cca 45%. Za stejnou dobu ETF na index nasdag +508%. Index Sp500 SXR8.DE +303% za stejnou dobu. Celosvětový VWCE.DE za 3.5 roku 30%. Indie za 5let +52%. To na ukázku i po loňském propadu Ameriky o 20%. Z dlouhodobého hlediska i po odečtení inflace jsi v zisku, zatímco u zlata je čistá ztráta. A penzijní fondy jsou úplně ztrátové, navíc zrušili těch 90kc ke třem stovkám, takže to už je úplně mimo.
ahoj*

Prave ze uvadis udaje, ktere uz se odehraly a ja udaje, ktere se pravdepodobne odehraji. Chapes rozdil? Archeologie vs predikce.

Viz ta indie a obrazek - indie je v ATH a uz neporoste, naopak padne dolu. Tedy ted NEnakupovat ...

btw ted koukam ze v tomto vlaknu neuvadis nic (nez predchozi koment na mne) a ja reagoval ciste na tohle vlakno...

Tak ještě jinak. P/E poměr vyjadřuje aktuální stav také z minosti, ale je tam zahrnuty i výhled. Toyota 3Q 2022 vyrobila 7.5x víc aut než tesla. Ale zisk měly zhruba stejný. P/E Toyoty je 10, P/E Tesly je 40 protože tesla je rychle rostoucí společnost a investoři si připlatí za budoucí zisky. Porsche P/E 3,19 nebo VW 4,91. Na první pohled podhodnocene společnosti, ale proto, že nepřináší zisky o ně investoři nemají zájem. Indie je oproti Polsku rozvojová země, kde je levná pracovní síla a velké firmy se tam stahují. Proč myslíš, že PE Indie je tak vysoko? Indonésie podobně, tesla zde bude stavět další gigafactory a má podepsaný dlouhý konkrakt na dodávky niklu.
Ještě dodám, že žádné ETF nemám, jen drobné v Indigo, ale budu rušit, protože poplatky. ETF je pouze průměr trhu, ale může to být rozumná diverzifikace. Jedna společnost ztráta, jiná zisk, takže se to srovná. Raději si vybírám jednotlivé akcie. Je to jako když jdeš do autobazaru, vybereš si jen to nejlepší. Etf je jako kdybys koupil všechny auta, dobré i špatné, ale průměr ok. Výhoda indexovych etf je, že pokud nějaká společnost krachne nebo má malou tržní kapitalizaci, tak je z indexu vyřazená a místo ní se dosadi jiná, která splňuje požadavky.

@babkazov technicky proč ne, třeba Trading 212 je hezká přehledná aplikace. Já už babičku navrtala do takových věcí, her, mobilních aplikací... Spíš by byl problém v pohledu na věc. Červená čísla hezky nepůsobí, a i když třeba peníze uložené na účtě ztrácí hodnotu ještě víc, pořád tam ta suma je. O tomhle bych nikoho přesvědčovat nechtěla, ale pokud tazatelé chtějí znát možnosti, tak by je tohle mohlo zajímat.

hodnocení

0x
Výnosy u penzijka nejsou žádné.Vybral jsem ho a dali mi mínus 20 litrů než jsem měl naspořeno i s příspěvky státu.Takze výnos 0 0 nic.-daň nepočítám.
ml1

Tím jak roste počet lidí, co odešli do důchodu, tak nastává i jisté prozření ze slibů. Rodiče dopadli podobně. Nejenom, že museli o peníze doslova poníženě žádeat a vysvětlovat, že si opravdu nechtějí z důchodu spořit na důchod. Dostali s bídou to, co tam nasypali, příspěvky zaměstnavatele a státu, to všechno padlo na poplatky. Zhodnocení nula (spíš mínus) a po započítání inflace hodně velké mínus. Samozřejmě že dostali spoustu peněz najednou, to může některé oslnit, ale ta hromada mohla být větší, kdyby to samé střádali do slamníku. Pro mě to bylo poučením, že podobné nabídky mám odmítat. Teda ono už dřív bylo pro mě výstrahou, jak skončilo stavební spoření, tam byla bilance dost podobná. A pak se divte, že nevěřím nabízečům takových a podobných "produktů."

Souhlas a to jsem měl peníze v konzervativním fondu,
eman
dotaz pro ml1 - příspěvky státu a zaměstnavatele padly na poplatky? To máte nějaké popletené, u penzijka žádné poplatky nejsou...
Víte to jistě? Poplatky má každý fond, jen už jsou součástí zhodnocení nebo ztráty, takže nejsou vidět. Další odměny si bere prostředník, banka, opět jsou započítané a neviditelné.

Prave konzervativny fond je pricina maleho zhodnotenia ...

Jak malého?minusoveho vše sežrala Fialova inflace,

hodnocení

0x
Kupujte například gramové zlaté slitky
jendad

Rozumější je uncové (cca 31g) . Tam je menší ztráta z objemu a je to zavedená míra . Takže jednou za rok koupit zlatou minci k ježíškovi . Výhoda je že to jen tak nerozfrcá . V devadesátkách jsem se smál , že rakušáci , němci si spoří na duchod v šperkách , zlatu atd . Vždyt jsem tehdy dostával užasných 7% na dluhopisech :) Ale že byla inflace vyšší už jsem nechápal . U nemovitostí bych byl opatrný . Současný daňový nezájem o ně je dlouhodbě neudržitelný . V americe jsou z těchto daní financovány obce . V principu mají tezy , že kapitál se musí točit (reality nést zisk) a u nás je podle statistik každá osmá nemovitost prázdná . Dusledkem je ponechávání realit ladem a neochota obcí se rozvíjet , což vyvolává drahotu a spekulaci (bitcoin) . Nemovitosti jsou lehco dohledatelné a z daní nemáte šanci utéct (neodvezete je do karibiku)

Jendad a kolik stál v devadesatkach dolar? 35?40? Kolik stojí dnes? Takže zlato určitě nee, už není ničím podložené, nedává žádný výnos ani úrok a složené úročení žádné. v dnešní době je to jen cyklický kov.
jendad

Stir. Ano tomu se právě říká inflace . Všichni vám krásně ukazují jak ty grafy rostou a akcie stoupají . Ale jak jsem tehdy před pár lety četl článek , tak zlato sice nenese urok , ale stabilně drží hodnotu . Před 200 lety , nebo sto či 50 lety jste pořídil to stejné za unci zlata co dnes . Nevyděláte , ale odkážete tomu vnukovi stejnou hodnotu jako tehdy . Za 50 let budou peníze jen cár papíru , akcie vytuneluje nějaký Madoff . Zlato je přenosné , nezdaní vám ho atd. Ale jak se u všeho říká diverzifikace je dobrá . Navíc bude to památka . Žadné zlato nemám .

Jendad možná před sto lety to platilo, ale zlatý standard skončil před 50lety, aby se mohly tisknout peníze. Při minulé krizi před 12lety , kd bylo zlato na vrcholu cca 1900usd jsem tady radil zlato prodávat a investovat do nemovitostí. Byl jsem skoro ukamenovan, protože zlato trhalo rekordy a nemovitosti byly zadarmo, nikdo je nechtěl. Zlato mělo jít na 2500, 3000 a někdo nekd psal, že bude stát 5000usd. Takže kdo tehdy koupil zlato za 1900usd je stále ve velké ztrátě, protože se od dnešní stejné ceny zlata musí odečíst inflace a ta bude za ty roky asi 50% . Takže i kdyby stálo zlato dnes 3tisice usd, pořád na něm nebude zisk, jen pokryje inflaci. A teď se podívej, kolik procent zisku udělaly za těch 12let nejběžnější ETF fondy. Nebo stačí běžná Česká dividendova akcie, zhodnocení bude daleko nad inflaci. Přikládám odkaz na diskuzi, tehdy jako stirecek
poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]