Nejste přihlášen/a.
Zdravím turisty. Mám problém se spacákem ve žďárkého vaku. Zatím vždy (4x) se mi stalo, že jsem ráno měl spacák uplně mokrý, hlavně od nohou. spal jsem v něm v zimě i n podzim.
Spacák mám: trimm.eu/...
Vak mám: army-surplus.cz/...
Neví někdo s jistotou, čím by to mohlo být?
Děkuji.
Dobrý den, protože se tělo v noci potí, resp. v neprodyšném nebo málo prodyšném vaku se nemůže pot přirozeně odpařovat - koupete se ve vlastním potu. Nezdá se to, ale člověk prý za noc vypotí asi dva litry potu. Zdravím!
P.S. Znám to z vandrů, kdy jsem si na nohy ve spacáku před vlhkostí natáhl v dobré víře igelit. pytel a ráno jsem měl v nohách mokro (spacák promočený a pytel uvnitř také mokrý).
Nemáte zač.
Myslel jsem si, že to tím vakem. Dostal jsem ho jako dárek. On je hlavně nepromokavý, ale vůbec ne prodyšný. Tak to je mi celkem k ničemu.
Díky za komentář.
Ona už ta cena napovídá, že tam asi žádná kvalitní membrána nebude. A pokud bude nějaké hodně vlhké prostředí, tak bych měl obavu v tom spát, i kdyby to mělo membránu špičkovou, protože v oblasti nohou to člověk dostatečně neohřeje, aby parciální tlak vodní páry vytlačil vlhkost ven.
Byl to dárek. Otázka je, jestli se to dá třeba nějak udělat, aby to bylo prodyšné. Vyprat v pračce třeba. Nebo nějaký nástřik. Ale asi je to fakt na nic.
Co vím, tak do žďáráků se dávají PU hydrofilní membrány s prodyšností aspoň 5 000 g/m2/24hod, takže jedině výměna membrány, což je ale nereálné.
miguel - já jsem si dával polovinu celty pod sebe a tu druhou polovinu jsem si potom přehodil přes spacák.
Ani ne tak špatně, jako neobvykle. Karimatka brání též poškození spacáku, ale pokud si pod něj dáte igelit a nevadí vám spát na neprodyšné podložce, tak proč ne.
Mám celtu.
Napadlo mě, že pod karimatkou bude spacák, ten bude ležet na studené zemi. Ale zase mám spacák do -10 (-28) a to by snad vadit nemuselo.
Mizerná prodyšnost, chová se jak igelit a vypocená voda zkondenzuje zevnitř (vnitřní strana žďáráku je nejchladnější místo)
= žďárák dobrej na krátkodobý schování před slejvákem nebo jako nouzovka na přežití. Pohodlí a sucho nečekej, taky je těžkej jak prase. Z levných armyshop a US nebo Bundesweh z goretexu, z lehkých dobrej třeba High Point.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.