Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ultrazvuk tři dny po sobě

Od: ala* odpovědí: 2 změna:
Mám za sebou horší nemoc a dost RTG a CT mozku. Teď jsem po úrazu břicha, ale skrz kontroly jsem byla teď dva dny po sobě na Ultrazvuku břicha a zítra mám jít na třetí kontrolní poslední UZ. Snažíme se s přítelem o miminko, já mám hrozny strach, že tři UZ břicha po sobě mohou mít nějaký negativní vliv na mé zdraví. Všude se píše, že je to bezpečné, ale muže to mít nějaké pozdní následky? Nebo je to opravdu úplně v pohodě a nemusím z toho mít strach. Nechci, aby se to tady srovnavalo s těmi CT mozku například, tam je zátěž jasná, spíše bych chtěla od někoho kdo se vyzná vědět, jestli ten UZ je opravdu úplně “čistý”. Doktor mi na to odpověděl tak ledabyle.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Princip ultrazvuku je ten, že v sondě, kterou ti jezdí doktor po těle je mnoho snímacích piezokrystalů. Ty produkují ultrazvuk, tedy zvukové vlny, které projdou tkáněmi a odrazí se nebo pohltí (dle toho, na co narazí v těle -> kosti, tkáně, vodu, vzduch). Ty, které se odrazí jdou zpět do sondy na ty piezoelementy.

Počítač pak z hodnot odrazů a pohlcení zobrazí řez na obrazovce a složí obraz.

Ultrazvukové vlnění je přítomno i u mobilních telefonů, Wi-Fi, bluetooth a jiných radiových zařízení.

...

Jediné riziko, ale nestraš se! je to, že vlnění ultrazvuku působí na tkáně ohřevem.

Ultrazvuk je ovšem tak slabí, že tkáně neohřívá a když, tak by musela sonda setrvat třeba hodinu na těle a ještě kevšemu stále na jednom místě. A maximálně by došlo k ohřevu o 1 - 2 stupně tuším, ale to nevím přesně. A to se nikdy neděje. Doktor setrvá maximálně pár minut, pak už ho zajímá obraz zase z jiných úhlů.

...

Takže je tato metoda velice neinvazivní a ze všech zobrazovacích metod nejbezpečnější bez kontraindikací. Proto se používá hojně v porodnictví. V porodnictví matky nebombardují CTčkem, které má 10x vyžší rentgenové záření nežli klasický rentgen.

Ultrazvuk tedy může být použit opakovaně a nepoužívá ionizující rentgenové záření. pracuje na naprosto bezpečném principu pro matku i dítě.

;)

hodnocení

0x

Já mám teď taky nějaký zdr. problémy a chodím na utz 2x týdně. Prý se nemám lámat hlavu s tím, že by to škodilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]