Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení trvalého pobytu, výměna zámku?

Od: gabca® odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

manžel se sám od sebe odstěhoval ze společné domácnosti a já se po nějakém čase dověděla, že si zrušil trvalé bydliště a nahlásil se jinde.

Moje otázka zní, jestli mohu vyměnit zámky?

Děkuji mnohokrát za odpovědi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Někteří hledáte problém kde není! prostě tam nemá trvalý pobyt a ikdyž by byl,byt v SJM tak co? přijde vykopne dveře? Zazvoní jako bych tam šel na náštěvu já , Spu nebo Ahoj . a proč by paní měla mít problém? Ona i vložka se opoptřebí a stane se že nefunguje-tak se vymění, nakonec provádět drobné opravy a správné užívat byt je u v podmínkách třeba i na ubytovnách. Takže nějakíé nesmí je nesmysl.

hodnocení

6x

Vyměnit zámky můžete, v tom vás nikdo nemůže omezovat. Pouze je potřeba si uvědomit, že pokud manžel má podíl na bytě, nebo má v bytě ještě nějaké své věci, bude vhodné ho o výměně zámku informovat a domluvit se na řešení.

hodnocení

2x

Můžete, stejně jako můžete usmažit řízek, uklidit byt, vyprat prádlo.

Na výměnu zámku ve dveřích nepotřebujet ničí souhlas, páč zalomený klíč v zámku je nutno ihned vyměnit celou vložku.

Má vlastnické právo k uvedené domácnosti?

zaseja

Špatný příklad, zalomený klíč se dá vyndat a vložku není nutné měnit, ale jinak si může paní vložku vyměnit, když už tam pán nemá trvalé bydliště.

Dobrý příklad, páč někdy zalomený klíč nejde vyklepat, i když demontuji Fabku.

Trvalý pobyt je jen administrativné údaj, který nic neřeší ve vztahu k bytu.

spu
hodnocení

1x

Moje otázka zní, čí je byt?

obou, jednoho, někoho jiného...

jaký je v tom rozdíl?

ahoj*

No to je dost podstatný rozdíl :) pokud není vlastník nemovitosti a nebydlí tam ani ji neplatí ( prostě nemá žádný právní vztah k nemovitosti), tak můžete měnit o 106.

naopak pokud cokoliv, ale bude tvrdit, že tam má obydlí, tak nesmíte měnit :) respektive správně řečeno, policie vám to neumožní, když si ji přivoláte. Neřídí vám vydat klíček od nového zámku tomu, kdo tam má obydlí.

hm, nesmí měnit vložku? To jako že nechá odemčené dveře? Nebo ho nechá hledat policií, aby mu to řekla?

Jak to uděláte fyzicky, abyste mu dal klíč?

ahoj*

Výše jsem popsal dvě varianty, vy jste si pomichal obe dve varianty, chce to lepe cist.!

nemohou nastat obě varianty současně,

Ale je možná 3. varianta, že tam obydlí nemá, současně je spoluvlastníkem. Tak je správný postup komunikace, nevěřím, že na sebe nemají kontakt.

spu

Pane Cukráři, jak by se vám líbilo kdyby jste vlastil byt a někdo vám do něj znemožnil přístup?

Paní, (pane) Spu,

Zjištoval bych, proč k tomu došlo a řešil bych to. Ale to není tento případ, nebo tazatelka něco takového naznačila?

Ahoj, nemíchal jsem nic, ale odpověděl jsem na Vaši část, asi minutku po tom, a Vy pak doplnil více..

Důležité je, že vložku klidně může vyměnit, ať je vlastník kdokoliv..

ahoj*

@milancukrar Důležité je, že vložku klidně může vyměnit, ať je vlastník kdokoliv..?

Ani tady moc nesouhlasím, já mám ve smlouvě, že pokud nájemce chce měnit vložku, tak mě o tom musí předem vyrozumět a poskytnout klíček, jinak se jedná o hrubé porušení blabla... pokud chce tazatel měnit klíček jen tak - bez důvodu, tak ... sice může nikdo mi v tom nezabrání, ale moc košer to není

Ani tady nesouhlasím, já mám ve smlouvě, že pokud nájemce chce měnit vložku, tak mě o tom musí vyrozumět A poskytnout klíček, jinak se jedná o hrubé porušení blabla
Takže může vyměnit i u Vás..

To hrubé porušení je jen Váš názor, viz § 2291 zákona č. 89/2012

Ale klidně to vyžadujte já zase vyžaduji ať si zámky vymění a klíče daji jen tomu, komu chtějí, mě nikoliv...

ahoj - Ve všech smlouvách mám důrazné doporučení vložky vyměnit. Nemám zapotřebí, aby mě některý naštvaný nájemce nařkl z vykradení bytu.

ahoj*

Tak z toho já bych strach určitě neměl. Pokud by někdo něco takového tvrdil, tak to musí nejdříve dokázat. Ano taky jsem nad tím nejdříve přemýšlel, kdo za to nese zodpovědnost, ale těm nájemcům to je jedno a i když jsem jim řekl, hele klíček má asi někdo jiný, tak řekli, že to by si nedovolil...

Ostatně, co tak asi v bytech nájemců dneska je cenného, prakticky nic, ani exekutora tam nemůžu dostat :) No až se vám stane, že vám klíče nevrátí, bude dlužit a nezaplatí, no tak si ještě při děláte výdaje za zámečníka, zničení kování, otvírání bytu, to může být tak 3000 no až se vám stane, že vám klíče nevrátí, bude dlužit a nezaplatí, no tak si ještě při děláte výdaje za zámečníka, zničení kování, otvírání bytů, to může být tak 3000 ++

Když to budete dělat sami, tak vám to nikdo nezaplatí. Zrovna dnes jsem poslouchal jeden podcast, kde pronajímatel 500 bytu říká, jak čeští pronajímatele jsou zvyklí na to, že po nájemnících uklízí a hradí zcela zbytečné náklady a o kolik peněz se okrádají. Holt jste asi stará škola. Ale správně, ať si to každý dělá jak chce, každopádně dotaz tazatelky je nesrozumitelný, a jen mezi řádky jde vyčíst, že jde o to, aby jí tam ex partner nepřistihl inflagranti

hodnocení

1x
Zámek vyměnit múže
Pokud má manžel vlastnický podíl na bytě je manźelka povina mu umožnit přístup do bytu

spu
hodnocení

0x

pane Cukráři, vy jste naznačil, že je to jedno, čí je byt. Já tvrdím, že to jedno není.

V pořádku, respektuji Váš názor a Vaše tvrzení..

liska5
hodnocení

0x

To by mne samotnou zajímalo, když nejsou rozvedení a byt je obou, jesti jeden z manželů může bez dohody a varování vyměnit fabku? Znám totiž manželství, kde každý má trvalý pobyt v jiném městě, žijí ale spolu s dětmi v jednom velkém bytě a druhý malý byt, kde je hlášen k trvalému pobytu muž, zatím pronajímají, než jim doroste potomek, aby tam šel bydlet.

hodnocení

Omlouvám se, svůj dotaz jsem formuloval asi špatně,nebo příliš stroze.
Nemovitost je pouze v mém vlastnictví.
Ano má tam své věci, ráda mu je dám. Ale nechci, aby si přišel kdy ho napadne.Je to složitější...nevejde se do pár vět.
Tak ještě jednou.Nemovitost je moje, on se odhlásil z trvalého pobytu. Kdyz prijede a bude se domáhat vstupu...budu mít problém? Udělám něco nezákonné, když si vyměním zámek?

Kdyz prijede a bude se domáhat vstupu...budu mít problém? ***nebudete mít problém.

Udělám něco nezákonné, když si vyměním zámek?****nemůžete udělat nezákonně, páč je to Váš majetek a Vy si s tím mužete nakládat, jak uznáte za vhodné.

Nemovitost je vaše neni co řešit měnim zámky vyzívám manžela at si k nákému datu odveze své věci
pokud to neudělá dávám je do sklepa a znova ho vyzvu tentokrat písemně abych to moh doložit aby si je k nákýmu datu odvez
Pokud by ani pak nereagoval tak to vyhazuju

No, úplně jednoduché to není, neboť v té nemovitosti máte společnou domácnost a manžel se nepochybně podílel na jejím provozu. Zámek vyměnit můžete, nicméně bude nutno se s manželem dohodnout na trvalém opuštění domácnosti a majetkovém vyrovnání.

Není pravda, že není co řešit jen z toho titulu, že je nemovitost její. Pokud by nadále chtěl v bytě bydlet, měl by na to právo z toho titulu, že je Váš manžel.

Ale z toho, že se přihlásil jinde sám ze své vůle, lze celkem spolehlivě dovodit, že o to bydlení již nemá zájem, takže asi zámky klidně vyměňte.

Hlavně nedělejte žádné naschvály, snažte se jednat férově (to platí pro oba).

hodnocení

0x

Trvalé bydliště je jen evidenční údaj, vůbec nic to neříká o právu k nemovitosti, nicméně pokud to udělal sám, tak lze asi dovodit, že se toho bydlení vzává. Nicméně pokud je majitelem nemovitosti a vy tam bydlíte z toho titulu, že jste jeho manželka, tak bych to nedoporučoval. Pokud je to naopak, tak asi ano, pokud máte společný byt nebo společný nájem, tak asi taky.

hodnocení

Dobrý den, všem Vám děkuji za názory. Určitě mě to otevřelo oči.

No víc hlav víc ví;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]