Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soudní napadení dědictví

Od: lucka74477 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
Zemřela mi maminka, kterou jsem pravidelně navštěvovala, a starala se o ní až do poslední chvíle. Nicméně má ještě jedno dítě z předchozího manželství, které s ní nebylo v kontaktu přes 20 let a nejevilo o ní zájem, a nepomohlo v nouzi. Známí mi řekli, že pokud nenapsala závěť, tak my oba pozůstalí budeme dědit rovným dílem, což mi přijde absolutně nespravedlivé, aby dostal od mé maminky někdo něco, když jí měl úplně na háku, a jen čekal, až umře. Dá se toto nějak soudně napadnout, nebo zařídit, aby tomu člověku nic nepřipadlo?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

9x

Tak z principu prava rozhodnuti o dedicti samozrejme napadnout muzete. Sance na uspech se limitne blizi 0, protoze potomek zustavitele je ze zakona neopomenutelny dedic...

ahoj*
hodnocení

3x

Dobrý den.

řeknu jen názor.

Odměnu za to, že jste se o zústavitele starala, jste si mohli/měli oba řešit ještě za života.

Podle zákona se dělí jen to, co zustavitel nerozdělí dle vůle (z nedbalosti). Pokud se o to za života nestará ani zůstavitel a ani dědic, tak možná ani zústavitel nechtěl anebo oba nejsou nejostřejší tužky v penále a tomu se říká školné.

A nebo nezřídka bývá i další možnost, zůstavitel často cítí jakési nutkání/povinnost vyrovnat se s oběma, ale o tom samozřejmě na plnou hu.. tomu druhému dítěti neřekne. Ostatně, když vlastní sestru nazvete, že měl na háku čekala až umře taky lecos naznačuje.

Takže ne, nelze napadat a vy o ničem nerozhodujete, buď je závěť anebo rovným dílem, to je jako kdybyste chtěla jako skladník si určovat svou vejplatu. Za ne/spravedlnost lze spílat zustaviteli a neplést si to s právem. Právo nevidí do hlavy zústavitele. Ostatně máte možnost sestru zamlčet anebo sestru požádat, aby se vzdala, že přece spravedlnost. V tom vám nikdo nebrání.

hodnocení

0x

Dozvěděla jste se o něm teď?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]