Nejste přihlášen/a.
3x
Na KN se to každopádně nahlásit musí, ale ne kvůli daním. Bez zápisu na KN nemovitost vlastně pořád nemáte, protože pro vlastnictví nemovitosti je určeno jen a pouze tím, co je zapsáno v KN.
Daně bych vyřešil tak, že na bych FÚ podal přiznání k dani z nemovitosti a tam celou daň z nemovitosti vypočítal komplet znovu za všechny nemovitosti, které v daném kraji vlastním. V ostatních krajích, kde se nic neměnilo, nemusíte hlásit nic.
Jinak spoluvlastníci mohou platit daň z nemovitosti i tak, že za celou nemovitost zaplatí jen jeden z nich, ověřte si, jestli to tak nedělá vlastník té druhé půlky.
2x
Dobrý den, vlastník 1/6 nemovitosti jste už byl, tak k dani z nemovitostí jste již na F.Ú. zaregistrován, resp. máte tam vyplněné daňové přiznání a daň platíte. Došlo ke změně ve vlastnictví, KN již F.Ú. informoval, ovšem budete podávat nové (přepočítané) daň přiznání na 1/2 nemovitosti a to do konce ledna 2023. Také si ověřte u příbuzného, jestli dosud neplatil on daň za celou nemovitost. Zdravím!
doplněno 14.01.23 21:48:
Nové (přepočítané) daňové přiznání se podává při změně stavební (např. přistavění patra domu), velikosti pozemku nebo je-li změna ve vlastnictví, což je Váš případ. Platba daně je potom do konce června 2023.
doplněno 15.01.23 06:38: pavlik - pokud darovací smlouvu dělal notář či advokát, tak ten ji na KN vložil a KN o tom informuje F.U. Tam o změně ve velikosti vlastnického podílu vědí a očekávají od Vás přepočet dan. přiznání.
0x
Na KN jsem to vzdy daval az po 1.1. cimz si tento rok jeste zaplatil stavajici ![]()
Na FÚ bych sam pri pouhem podilu nic nehlásil a počkal bych, zda a až mě vyzvou
Ono je to tak, že od někoho vybírali dodnes a pokud bude platit, tak se ani neozvou. Mám podíly a nic neplatím, neb myslim ze platí vše většinový vlastník... Status Quo.
Jestli je to tak spravne nebo ne - no asi jo
Pocitam ze kdyby neco z FU chteli tak by se ozvali. Vzdycky se ozvali kdyz jsem nabyl 100%, ale pri podilu ne, jim staci ze nekdo plati a je jim jedno kdo. Ale pssst
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.