Nejste přihlášen/a.
Na KN se to každopádně nahlásit musí, ale ne kvůli daním. Bez zápisu na KN nemovitost vlastně pořád nemáte, protože pro vlastnictví nemovitosti je určeno jen a pouze tím, co je zapsáno v KN.
Daně bych vyřešil tak, že na bych FÚ podal přiznání k dani z nemovitosti a tam celou daň z nemovitosti vypočítal komplet znovu za všechny nemovitosti, které v daném kraji vlastním. V ostatních krajích, kde se nic neměnilo, nemusíte hlásit nic.
Jinak spoluvlastníci mohou platit daň z nemovitosti i tak, že za celou nemovitost zaplatí jen jeden z nich, ověřte si, jestli to tak nedělá vlastník té druhé půlky.
Dobrý den, vlastník 1/6 nemovitosti jste už byl, tak k dani z nemovitostí jste již na F.Ú. zaregistrován, resp. máte tam vyplněné daňové přiznání a daň platíte. Došlo ke změně ve vlastnictví, KN již F.Ú. informoval, ovšem budete podávat nové (přepočítané) daň přiznání na 1/2 nemovitosti a to do konce ledna 2023. Také si ověřte u příbuzného, jestli dosud neplatil on daň za celou nemovitost. Zdravím!
Nové (přepočítané) daňové přiznání se podává při změně stavební (např. přistavění patra domu), velikosti pozemku nebo je-li změna ve vlastnictví, což je Váš případ. Platba daně je potom do konce června 2023.
Na KN jsem to vzdy daval az po 1.1. cimz si tento rok jeste zaplatil stavajici
Na FÚ bych sam pri pouhem podilu nic nehlásil a počkal bych, zda a až mě vyzvou Ono je to tak, že od někoho vybírali dodnes a pokud bude platit, tak se ani neozvou. Mám podíly a nic neplatím, neb myslim ze platí vše většinový vlastník... Status Quo.
Jestli je to tak spravne nebo ne - no asi jo
Pocitam ze kdyby neco z FU chteli tak by se ozvali. Vzdycky se ozvali kdyz jsem nabyl 100%, ale pri podilu ne, jim staci ze nekdo plati a je jim jedno kdo. Ale pssst
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.