Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitosti při získání podílu

Od: pavlik odpovědí: 7 změna:
Dobrý večer, darem jsem od příbuzného dostal část z nemovitosti - konkrétně jsem vlastnil 1/6 a dostal jsem další 2/6. Nyní tak mám 1/2. Jak je to prosím s placením daně z nemovitosti, musí se tato změna nahlásit na KN či nikoliv? Pokud by byl někdo tak hodný a popsal mi zde celý pohled na věc, budu moc rád. V tomto sektoru se tolik nevyznám. Děkuji, Pavel.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na KN se to každopádně nahlásit musí, ale ne kvůli daním. Bez zápisu na KN nemovitost vlastně pořád nemáte, protože pro vlastnictví nemovitosti je určeno jen a pouze tím, co je zapsáno v KN.

Daně bych vyřešil tak, že na bych FÚ podal přiznání k dani z nemovitosti a tam celou daň z nemovitosti vypočítal komplet znovu za všechny nemovitosti, které v daném kraji vlastním. V ostatních krajích, kde se nic neměnilo, nemusíte hlásit nic.

Jinak spoluvlastníci mohou platit daň z nemovitosti i tak, že za celou nemovitost zaplatí jen jeden z nich, ověřte si, jestli to tak nedělá vlastník té druhé půlky.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, vlastník 1/6 nemovitosti jste už byl, tak k dani z nemovitostí jste již na F.Ú. zaregistrován, resp. máte tam vyplněné daňové přiznání a daň platíte. Došlo ke změně ve vlastnictví, KN již F.Ú. informoval, ovšem budete podávat nové (přepočítané) daň přiznání na 1/2 nemovitosti a to do konce ledna 2023. Také si ověřte u příbuzného, jestli dosud neplatil on daň za celou nemovitost. Zdravím!

doplněno 14.01.23 21:48:

Nové (přepočítané) daňové přiznání se podává při změně stavební (např. přistavění patra domu), velikosti pozemku nebo je-li změna ve vlastnictví, což je Váš případ. Platba daně je potom do konce června 2023.

doplněno 15.01.23 06:38: pavlik - pokud darovací smlouvu dělal notář či advokát, tak ten ji na KN vložil a KN o tom informuje F.U. Tam o změně ve velikosti vlastnického podílu vědí a očekávají od Vás přepočet dan. přiznání.
ahoj*

Doložte, kde je kodifikováno, že je povinnost přepočítat? Asi jak kde, mě řekli, že nic přepočítávat nechtějí když předpokládají, že se spoluvlastníci domluvili, že to platí jeden :) Vigilantibus iura scripta sunt

ahoj*
hodnocení

0x

Na KN jsem to vzdy daval az po 1.1. cimz si tento rok jeste zaplatil stavajici :)

Na FÚ bych sam pri pouhem podilu nic nehlásil a počkal bych, zda a až mě vyzvou :) Ono je to tak, že od někoho vybírali dodnes a pokud bude platit, tak se ani neozvou. Mám podíly a nic neplatím, neb myslim ze platí vše většinový vlastník... Status Quo.

Jestli je to tak spravne nebo ne - no asi jo :)

Pocitam ze kdyby neco z FU chteli tak by se ozvali. Vzdycky se ozvali kdyz jsem nabyl 100%, ale pri podilu ne, jim staci ze nekdo plati a je jim jedno kdo. Ale pssst

ben®
ahoj - jste si jistý, ze svym pohledem na věc neporusujete pravidlo Z1? Tazatel potřebuje radu, jak to má byt a nikoliv, jak byste to udělal nebo spíše neudělal Vy.
ahoj*

Jsem si jisty, ze vyckavani neni trestnym cinem, Vigilantibus iura scripta sunt.

Samozrejme, priznani je od toho, ze se ma jit dobrovolne priznat, takze. Jakmile nekdo projede po dalnici bez znamky, tak by se mel jit asi taky dobrovolne udat, nebo to je neco jineho?

hodnocení

0x
Pokud darem, tak s darovací smlouvou a návrhem na vklad plus kolek 2000kc musíte na katastr. Až tam budete uvedeny, teprve ty 2/6 jsou vaše. A na daňový úřad ty podíly přihlásíte až v lednu 2024.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]