Nejste přihlášen/a.
Od prosince jsem vedený na hematologií, protože mi bylo zjištěné, že mám hodně hustou krev (hodně červených krvinek) a nyní by mi rádi kvůli tomu provedli vyšetření kostní dřeně. Mám si rozmyslet jestli s tím souhlasit. Já se ale toho trochu obávám a váhám jestli s tím souhlasit. Jedná se o odběr kostní dřeně za účelem jejího vyšetření což je určitý zásah do člověka který není léčbou ale pouze vyšetřením. Nejraději bych to odmítnul na což mám samozřejmě právo, ale zajímá mne jaký máte na to kdo názor nebo zkušeností s tím pokud jste už to někdo podstoupil. Jak důležité je toto vyšetření a jak se to konkrétně provádi?
Myslím, že se krvetvorba vyšetřuje odběrem kostní dřeně ze sternální kosti/mezi prsy/. Jen místně se znecitliví podkoží/jako u trhání zubu/ a pak stříkačnou napíchne plochá kost a vytáhne vzorek. Nebolí to. Prodělala jsem a vím, o čem mluvím. Dělá se to ambulantně.Pod mikroskopem se určí, jak se krvinky tvoří a může se dál postupovat v léčbě. Určitě bych neodmítala
Chápu, že mne nechcete strašit a tak píšete, že to není bolestivé. Tím netvrdím, že vám nevěřím aby to nebylo pochopené špatně i když nějaké malé pochybnosti ohledně toho mám. Mne na hematologií mluvili, že se to odebírá někde z boku (asi z pánevní kosti), ale přesně si to už nepamatuji a že je to s lokálním umrtvením (znecitlivěním). Předpokládal bych, že při tom nějaká třeba slabá bolest může být když se to dělá při znecitlivění nebo když to znecitlivění přestane působit.
samozřejmě máte právo odmítnout vyšetření, máte právo odmítnout jakoukoliv léčbu, máte právo v důsledku takovýho odmítání umřít...;
rozlišovat vyšetření, a léčbu je samozřejmě naprostá pitomost - jak by se vám asi tak mohlo dostat adekvátní léčby bez potřebnejch vyšetření? (to vám fakt takováhle prostinká věc nedochází?); a každá léčba je zásah, "jen" braní léků může bejt sakra větší zásah do organizmu než zásah chirurgickej; jestli (nesmyslně) nechcete zásahy, tak se přestaňte se svejma zdravotníma potížema obracet na zdravotnictví...;
místo abyste byl rád, že se s váma naše zdravotnictví zabejvá (to teda rozhodně neni tak samozřejmý, mnoho potřebnejch by vám mohlo vykládat o zoufalejch čekacích lhůtách), vymejšlíte si kraviny - tim poškozujete sám sebe vážený, ale jak libo...;
vy o medicíně nejspíš nevíte vůbec nic, z toho plyne, že vám nezbejvá než spolehnout se na ve věci nějak orientovanejch odborníků (varianta je, že odborníky budete více či méně ignorovat, resp. házet do jejich snahy dle svejch pocitů vidle, racionální, ani pro vás přínosnej takovej postoj není), teoreticky je správný snažit se mít aktivní přístup ke svýmu léčení, snažit se ověřovat si léčebný postupy, prakticky je to limitovaný reálnejma možnostma - např. těžko si zajistíte na každej léčebnej postup adekvátní posouzení dalšího odborníka, těžko dokážete vy sám adekvátně rozhodnout, kterej postup, nebo jen diagnóza je správná, i kdybyste byl s víc odborně podloženejma možnostma konfrontovanej, neboli vaše posuzování oprávněnosti léčebnejch postupů je dost omezený, dle toho byste se měl chovat
(mimochodem, "hodně červenejch krvinek", potřeba vyšetření kostní dřeně - to mi zní dost hrozivě, naštěstí pro vás o medicíně vím naprostý hovno, takže moje mlhavý diagnostický představy nemusíte brát vážně, ale i tak - bejt váma, snažil bych se naopak co nejdřív, bez zbytečnýho zdržování dobrat se nějaký pravděpodobný diagnózy, a to i kdyby měla bejt velice špatná, resp. i právě proto)
hafhaf: Dalo se čekat, že se najdou i takoví co místo rady budou neslušně kritizovat. Tobě to vyšetření dělat asi nebudou a tak ti může být jedno jak to bude u někoho jiného, ale kdyby ti ho měli dělat tak by jsi se na to díval asi trochu jinak i když se k tomu nepřiznáš a budeš tvrdit, že by jsi na to s radosti klidně šel. Píšeš o odbornícich, ale ono ne každý údajný odborník je ve skutečností tím odborníkem.
runner2: Tolik kritiky a rada žádná. Někteří když nedokážou poradit tak alespoň neslušně kritizuji aby se nějak zviditelnili.
dostal jste ode mě radu, abyste přestal blbnout, a nesabotoval nesmyslně svou případnou léčbu, snažil sem se vám vysvětlit, proč je váš přístup nesmyslnej, a snažil sem se vás upozornit, že ste třeba v pěknym zdravotnim průseru (byť jako naprostej diletant vlastně neoprávněně spekujuju, i to sem jasně napsal), tohle všechno bylo jak vidno naprosto zbytečný, tak si spánembohem určujte způsob diagnostiky a léčby, byť taky jako naprostej diletant, sám... (jen by bylo poctivější bejt důslednej, a místo jen občasnýho sabotování odmítnout zdravotní péči vůbec, tak byste zbytečně neblokoval naše vskutku limitovaný zdravotnický kapacity)
Invazivně se to provede odběrem z pánevní kosti v anestezi.Místo pak dost bolí.Neinvazivně je to z krvi separací buněk.Důležité je to pro vyloučení rakoviny,vyšetření krvetvorby.Jděte do druhé možnosti.
Tou anestezí myslíš narkozu? Mne mluvili, že se to děla bez narkozy a pouze s místním znecitlivěním. Te bolesti se trochu obávám a také, že je to určitý zásah do člověka a aby to pak nemělo nějaké následky. Krev mi už vyšetřovali několikrát a dokonce mi i 2x odpouštěli krev tzv. cystická fibróza a mám předepsané tablety GODASAL na ředění krve.
Radia vám dobre, ale vy, ako sa zdá, to nechcete. Je to jednoduché. Nechoďte. Poznáte to príslovie: Bez jednej vlastovičky leto bude.
pletiplot: To utrpení je možná 2 hodiny, ale případné následky z toho můžou být po celý zbytek života. Pokud nevíš tak nepiš (nenaznačuj to), že bez toho vyšetřeni mne čeká konec života.
vlado: Radí mi někteří abych na to vyšetřeni určitě šel a o ničem jiném nejsou ochotní se ohledně toho bavit, protože o tom asi vůbec nic neví.
ono je to asi takto: kostní dřeď se bere jekožto zdroj výroby krve a destiček pro porovnání s krví žilní, aby se zjistilo jestli je závada už v kostní dřeni, nebo krvinky, přípdaně její složky likviduje imunitní systém. Já mám třeba málo krevních destiček a likviduje to imunitní systém. Dále mi zjistili mutaci některých částí DNA. A asi bez toho se těžko určuje co vám je a jak léčit. Tož asi tak podle mých zkušeností.
Trochu jsem hledal informace ohledně toho vyšetření kostní dřeně a našel jsem i toto kde mj. uvádí, že "Při odběru z lopaty kosti kyčelní mohou nastat komplikace při anestezii, proto je nutné, aby měl pacient předoperační vyšetření, která stanoví lékař. Další komplikace mohou nastat po zákroku – nejčastější z nich je bolestivost místa odběru." a také toto kde je i video ohledně toho vyšetřeni. Příliš odvahy s tím souhlasit mi to ale nepřidalo.
Souhlasit nemusíte, zejména pokud jste připraven na to, že vás možná čekají mnohem horší zákroky a situace, pokud se nějaká závažná choroba zdiagnostikuje pozdě.
Neberu lékaře jako bohy, ale život mě naučil, že se mám držet svého kopyta a věřit odborníkům, stejně jako neodmítám postup plynaře při rekonstrukci bytu, právníka při soudním procesu. Jistě, zjišťuji si informace, neodkejvu jim tupě cokoli, v tom s vámi souhlasím, ale zrovna tohle? Není to výkon, který by někdo dělal pro nic za nic.
Předoperační vyšetření je ochrana vás osobně a že to nejspíš trochu bolí se dá předpokládat. To si třeba zuby nedáte spravit, protože to může bolet?
etana: Tobě to asi nechtějí dělat nebo nikdy nedělali a tak když to není tvůj problém tak někdo jiný ať na to jde bez ohledu jak to může dopadnout. Není to tvůj problém a tak tě to netrápí a je ti jedno jak někdo jiný s tím může dopadnout a pokud by dopadnul ne příliš dobře tak by jsi asi byla jedna z prvních kdo by se mu posmíval proč na to šel když s tím nemusel souhlasit. Předoperační vyšetření je bolestivé? Mne nejde o nějaké předoperační vyšetření, ale především o ten odběr kostní dřeně.
Považovat všechny lékaře za odborníky je hodně naivní pouze proto, že mají titul MUDr. a vystudovali univerzitu. Znám docela dost případů kdy ti údajní a mnohými lidmi považování odborníci v něčem pochybili a člověku způsobili jiné další zbytečné komplikace a nebo jejích léčbu nebo zákrok někdo nepřežil.
S těmi zuby je to ne příliš dobrý příklad. Já chodím už několik let do zubaře kde jsem nikdy nezažil nějakou větší bolest a to mi už dělal různé věcí ze zubami včetně trhání. Oproti zubaři ke kterému jsem chodil předtím chodím k němu zcela klidný bez obavy z nějaké větší bolesti.
je to skoro jistě úplně zbytečný (a nesprávný jak z hlediska pokusit se vás přesvědčit - ale na vaše dobro už kašlu, tak podle pravidel poradny), ale nemůžu si odpustit poznámku, že dle vašich reakcí jste obrovskej blbec (nebo ve vykolejující situaci, kdy jako obrovskej blbec reagujete, abych byl korektní), pokud je tenhle naprosto nesmyslně agresivně konfrontační postoj nepřipouštějící oprávněnost odlišnejch názorů váš běžnej způsob reakce na podněty (dokonce vámi požadovaný!) ostatních lidí, tak je lituju, obzvláště lituju zdravotní personál, pokud s váma ve zde probírané věci bude přicházet do styku...;
měl byste se nad sebou opravdu vážně zamyslet
Vlastovicko, nenech hněv cloumat svým majestátem a dělej si co chceš. Das ist nicht mein Problem Proč teda jsi ten svůj prezentoval na PORAĎTE, to je trochu záhada. Ale i to je mi vlastně fuk.
Lidi díváté se na to z vašeho vlastního pohledu kdy vám toto vyšetření nikdy nedělali a asi ani příliš nevíte o co se konkrétně jedná. Vůbec nedokážete pochopit, že z pohledu někoho komu to chtějí dělat to může vypadat jinak. Snažíte se mne přesvědčit abych na to určitě šel bez ohledu na to jak to může dopadnout. Pokud by to dopadlo ne příliš dobře tak to už vám může být fuk, protrože to není váš problém a vás to nebude trápit. Takové rady nemají příliš velkou hodnotu.
váš problém je, že sdělení, který odporujou vašemu názoru, sou pro vás jednoznačně bezcenný (což samozřejmě někdy znamená průser pro vás a pěknou votravu, někdy taky průser pro vaše okolí), a v tom případě je pochopitelně bezcenný i celý tohle vlákno, zakládal jste ho úplně zbytečně
hafhaf: Problém některých tu diskutujících je, že se mne snaží přesvědčit abych na to vyšetření určitě a za jakýchkoliv okolnosti šel bez ohledu jak to může dopadnout a nějaká diskuze ohledně toho jich vůbec nezajímá. Mám dojem, že někteří to berou tak, že určitě jdi na to, protože jinak jsi blbec a budeme se na tebe hodně zlobit a pokud to odmítáš a zvažuješ jestli na to jít tak ti přejeme ať se ti zdravotní stav co nejvíce zhorši. Někteří s tím asi nebudete souhlasit a budete tvrdit, že to tak není a že jste to mysleli jinak, ale já to z mého pohledu vidím tak jak to píšu.
Tak nakonec je asi dobře, že jsem s tím vyšetřením kostní dřeně váhal a hned s tím nesouhlasil nebo se nedal ovlívnit některými zdejšími přesvědčovateli kteří se mne snažili přesvědčit abych do toho za všech okolnosti šel. Po několika měsících kdy beru léky na ředěni krve Godasal a ze začátku mi bylo několikrát prováděné vypouštění krve (tzv. cystická fibroza) a kdy jsem už pomalu se smířoval s tím, že nakonec s tím vyšetřením kostní dřeně asi souhlasím mi doktor na hematologií sdělil, že se mi výsledky zlepšily natolik, že to vyšetření kostní dřeně už asi nebude potřeba. Ono někteří doktoři asi trochu unáhleně a možná i zbytečně posílají lidí na některé vyšetření nebo zákroky i když nakonec se ukáže, že to asi bylo zbytečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.