Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydědění sourozence

Od: sirkdjd odpovědí: 7 změna:
Ahoj, mám rychlý dotaz. Mohu vydědit sveho sourozence, který o svojí matku nejevil dostatečný zájem, a měl i trestnou minulost, a nebo to mohla udělat jen má maminka na základě závěti?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

3x

Vy ho vydědit vůbec nemůžete,jen maminka např.závětí,ale i to může on napadnout.

hodnocení

2x
Zdravím.
Pokud je mi známo, tak vydědit sourozence vy nemůžete.
To může udělat pouze rodič dítěte.

hodnocení

2x

Vydědit někoho z potenciálních dědiců může jen zemřelý v závěti, sepsané za svého života. Musí do závěti uvést zákonné důvody vydědění, jinak se nebere v potaz. I tak lze takovou závěť soudně napadnout, rozhodnutí je pak na příslušném soudu.

Takže sourozence můžete vydědit jen ze zákonných důvodů a jen tehdy, pokud očekáváte, že zemřete a on spadá do okruhu vašich dědiců. Ani pak ho ovšem nemůžete vydědit jen kvůli chování vůči jiné osobě, ve vašem případě vůči matce.

petrm
hodnocení

0x

Svého sourozence vydědíte jednoduše tak, že ho neuvedete ve své závěti. Protože váš sourozenec není váš neopomenutelný dědic, nic po vás nezdědí. Vám asi ale nejde o dědictví po vás, ale po vaší matce?

ahoj*
hodnocení

0x

Při té tvojí rychlosti jsi zapomněl uvést, zda

a) zemřela vaše matka a řešíte dědictví po ní (pak ty nemůžeš nikoho vydědit, nejsi zůstavitel), anebo

b) řešíš tvou budoucí pozůstalost, kdo bude dědit po tobě (to si určíš v závěti ty sám kdo bude dědit po tobě, pokud nebudeš mít potomky).

beru to selským rozumem, pokud jsem něco napsal špatně, tak mě ještě někdo doplní.

V případě A) většinou lidé, kteří vychovali trestance, umírají bez závěti stylem "po mě potopa", Takže pokud zůstavitel ani nesepsal závěť (ve které mohl dospělého potomka zkrátit o 75% příp. vydědit - Ale tady pozor na neplatnost závěti), potomci dědíte všichni rovným dílem. Ale na to jsi se neptal, to jistě už víš (od bratra).

hodnocení

0x
Vydědění je jednostranný právní úkon fyzické osoby, tedy projev vůle zůstavitele, kterým se neopominutelnému dědici jeho právo na povinný díl odmítá nebo zkracuje. Jiným slovy, zůstavitel může svého potomka vyjmout z dědického řízení, což znamená, že potomek na svůj díl z pozůstalosti nebude mít nárok.
Ty ale nejsi zůstavitel takže je dobré že víš kdy matka může bratra vydědit ale tobě samotnému to je k prdu, pokud tak matka neučiní sama.

hodnocení

0x

Můžete ho vydědit jen ze své závěti, tedy pro případ, že byste umřel dřív než on a neměl vlastní děti ani manželku.

Po mamince budete dědit oba podle její závěti nebo podle zákona, pokud závěť není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]