Nejste přihlášen/a.
Vydědit někoho z potenciálních dědiců může jen zemřelý v závěti, sepsané za svého života. Musí do závěti uvést zákonné důvody vydědění, jinak se nebere v potaz. I tak lze takovou závěť soudně napadnout, rozhodnutí je pak na příslušném soudu.
Takže sourozence můžete vydědit jen ze zákonných důvodů a jen tehdy, pokud očekáváte, že zemřete a on spadá do okruhu vašich dědiců. Ani pak ho ovšem nemůžete vydědit jen kvůli chování vůči jiné osobě, ve vašem případě vůči matce.
Při té tvojí rychlosti jsi zapomněl uvést, zda
a) zemřela vaše matka a řešíte dědictví po ní (pak ty nemůžeš nikoho vydědit, nejsi zůstavitel), anebo
b) řešíš tvou budoucí pozůstalost, kdo bude dědit po tobě (to si určíš v závěti ty sám kdo bude dědit po tobě, pokud nebudeš mít potomky).
beru to selským rozumem, pokud jsem něco napsal špatně, tak mě ještě někdo doplní.
V případě A) většinou lidé, kteří vychovali trestance, umírají bez závěti stylem "po mě potopa", Takže pokud zůstavitel ani nesepsal závěť (ve které mohl dospělého potomka zkrátit o 75% příp. vydědit - Ale tady pozor na neplatnost závěti), potomci dědíte všichni rovným dílem. Ale na to jsi se neptal, to jistě už víš (od bratra).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.