Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedostatek lásky

Od: luk odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
Už dlouhodobě se potýkam se svým osobním problém jak v partnerském vztahu tak v rodině.
Pocházím z vícečetné rodiny, kdy se snažím dělat všem mým blízkým radost, ale připadá mi, že to samé nazpět nedostávám. Studuji ještě VŠ, takže jsem přes týden ve městě a jednou za 14 dní přijedu domů. Pokaždé, když domů přijedu něco někomu přivezu, např. Bratrovi rifle, nebo jsem teď objednávala dorty mamce a bráchovi. Přijela jsem dnes po cca 14 dnech a zase všechny obdarovala, ale koukala jsem, že v kuchyni chybí můj keramický výrobek, který jsem dělala a věnovala se mamce. Řekla mi, že ho rozbila. Řekla jsem, že jsem naštvaná a šla se vybrečet do pokoje. A začíná můj zacyklený kruh, hrozně bych chtěla, aby za mnou máma přišla a omluvila se jenže ona to nikdy neudělá. Už jako mladá jsem kolikrát zalezla do pokoje a brečela a doufala, že se o mě bude zajímat a přizná vinnu, ale to ona nikdy neudělá. Mým jazykem lásky je pozornost, nebo nějaké vyznání lásky, bohužel to nikdy ze strany mé matky nepřicházelo. Kolikrát jsem jí to říkala, ale nic. Vždycky přijedu a snažím se doma se vším pomáhat, ale nikdo mi nedal zpěvnou vazbu, že mě má rád, že jsem mu chyběla, žádný dotyk nic. Tak jsem si, alespoň vzala králíčka a hladím jeho, chybí mi vyjádření lásky. Na bytě to nezažívám, protože se spolubydlou vždycky rádi pokecáme dáváme si dárky k Vánocům a pozornost je vzájemná. Partner mi taky nikdy nedával najevo, že si mě váží atd. Prostě snažím se vždy přinést modré z nebe, ale nikdo mi připadá, že to neocení.
Chtěla bych se proto zeptat je chyba ve mě, že to neumím překousnout nebo se dají tyto nastavené vzorce nějakým způsobem jak v rodině tak doma odbourat. Připadám si jako deprimované dítě, které lásku nedostává. Připadá mi, že jsem všem ukradená a nikdo mě nemá rád. Nechápu, proč jsem se narodila do rodiny, která potřebu lásky nemá a proč ji mám teda já.
Děkuju moc za odpověď a přeji vám pěkné chvíle

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Milá Luk,tvoje potřeba pozornosti a lásky je přehnaná. Zkus jiný přístup, zkus dělat svým blízkým radost a neocekavat za to nic. Pokud pro druhé něco udělám,projevuji svou lasku k nim. A mám fajn pocit z toho,že jim je dobře. To je moje odměna. Přece to děláš sama od sebe. Dobrovolně...Ne že tě budou mít radši,tím svůj přístup trochu degradujes.

Pozornost i lásku by měla dostávat, i když blízkým extra radost nedělá. Že jim vozí hodně dárky je spíš pokus, jestli ji budou věnovat pozornost alespoň za ně.

Elisa24 - každý potřebuje lásku a pozornost,zvláště od matky,ale posoudit situaci z jednostranné výpovědi je těžké.
Luk píše o tom,že sama v rodině každého potěší dárkem,a přesto zpětnou vazbu nedostává.Když se rozbil její keramický výrobek,urazí se,očekává od matky omluvu..

Ano, to je sice divné a omluva není opodstatněná, ale také ze situace může být tak zoufalá, až to přehání, nebo omluva neměla být za rozbitý hrnek, ale něco jiného...

@italka S vaším názorem nesouhlasím. Tazatelka popisuje rodinné vztahy, které jsou neobvyklé. Je na škole a její povinností není ani okrajově nikomu z rodiny vozit dárky. Jimi si zřejmě chce zajistit pozornost, které se jí ani tak nedostává. Příčina není v ní, ale ve vadné rodině. Odpověď matky na rozbitý dárek je projevem hnusného, bezcitného hulvátství. Normální matce by bylo přirozeně líto, že se dárek poškodil a samozřejmě vy lítost projevila. Bohužel rodinu si nevybíráme a všechny děti automaticky přebírají model chování rodičů, což se stalo nejspíš i tazatelce při výběru partnera.

Hlada : díky za váš pohled na věc. Vzala jsem taky v úvahu,že jde o pohled z té jedné strany a posoudit to správně je téměř nemožné.
Ale snažila jsem se posuzovat postoje tazatelky a na ně reagovat.

id
hodnocení

2x
Nikdy nedělám pro kohokoliv něco abych čekala, že mě bude vděčný, že mě bude hladit a skočí mi kolem krku. Ráda dělám radost druhým a nic neočekávám, stačí pouhé děkuji. Jaké je pak překvapení, když mi obdarovaný časem připomene jakou radost měl. To mi stačí.
Začni mít ráda sama sebe, taková jaká jsi, to je tvůj problém. Přehnaně se lepíš na někoho a čekáš na zázraky.

hodnocení

1x

Dobrý den. City se nedají vynutit a někdo je holt projevovat neumí. Smiřte se s tím a neočekávejte pozornost a chválu tam, kde se Vám toho nedostávalo ani jako dítěti. Zřejmě proto Vám to tolik v životě chybí a toužíte po tom. Vyberte si citlivého a vnímavého partnera a zapracujte také na sama na sobě. Na některé věci jste zřejmě přecitlivělá a trápí Vás zbytečně. Lidi nepředěláte (ani ty ve vlastní rodině).

hodnocení

0x

Partnera sis podvědomě vybrala takového, který se podobá Tvé rodině, to tak bohužel je. Kdyby sis vybrala partnera v tomto ohledu opačného, tak by to bylo vzácné. Když máš tak velkou rodinu, nemůžeš se upnout na někoho, kdo je v tomto alespoň "nejméně špatný"? Samozřejmě, že se mamince nikdo nevyrovná, ale alespoň někdo. Úplně se Ti tyto vzorce v rodině odbourat asi nepodaří, ale nepřestávej to zkoušet.

hodnocení

0x
Myslím, že nejste jediná, komu se to děje. I pejskovi může chybět pozornost a láska, natož mladému člověku. Znám takového labradora. Je venku na zahradě a neustále štěká za plotem na lidi a pejsky, kteří jdou okolo. I v noci štěká. Myslím si, že se mu moc rodina nevěnuje. Nic od mámy a rodiny nečekejte. Nezaslouží si Vaše dárky, když si jich neváží. Oni Vám dávají co?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]