Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoludlužník - lze dluh rozdělit napůl?

Od: petrr odpovědí: 21 změna:

Zdravím,

jsem jediným majitelem nemovitosti, na kterou jsme si brali s již bývalou přítelkyní úvěr na rekonstrukci. Proto jsem "musel" podepsat papír o zapůjčení nemovisti a stát se spoludlužníkem, aby jí úvěr vůbec dali, ona je dlužníkem a já spoludlužníkem (Česká spořitelna). Nyní po rozchodu se dožaduje přepsání úvěru na mě, s čímž jsem souhlasil. Najednou chce ale vrátit i celkovou částku, která je již splacena (splátky za rok zpětně). Což mě irituje, a proto se mi nechce převést úvěr ani na mě. Reálně má faktury cca na 200 tis. Kč, zapůjčená částka je 400 tis. Kde je zbylých 200, to netuším.

1) Může po mně vůbec právně vymáhat částku, která je již splacena?

2) Lze soudně rozdělit dluh napůl? Tak abychom měli každý svůj dluh a nebyly jsme si navzájem spoludlužníky, i když ona s tím nikdy nebude souhlasit?

Že jsem nikdy neměl podepisovat takový úvěr, to již vím, děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jestli tomu rozumím správně, tak přítelkyně, jakožto cizí osoba, zaplatila rekonstrukci cizí nemovitosti, kterou nadále nebude užívat. Bez znalosti podmínek úvěru mi připadá spravedlivé vyplatit jí součet všech splátek včetně úroků, které zaplatila a všechny další její platby do rekonstrukce, na které má výdajové doklady. Proti těmto částkám by bylo možné započíst nájemné a spotřebu energií za dobu, kdy nemovitost užívala. Problém je třeba řešit výhradně dohodou. Jakékoli výdaje za právníky a soud by byly vaší ztrátou.

hodnocení

3x

Uvazujte : ona splacala zo svojho uver, hoci teraz po rozchode ostane cela nehnutelnost vam. Byvali ste tam spolu, ak sa podielala aj na nakladoch ako kurenie, voda, cistiace prostriedky tak je ferove kompletne ju vyplatit.

paveldvorak
hodnocení

2x

Pokud je nemovitis tvoje, vrat jí to, co do něj zainvestovala...uvědom si že jsi pro ni cizí člověk, neexistuje žádný racionáílní důvod, proč by ONA měla financovat TVÉ bydlení...Pokud se nedohodnete, budete se muset soudit a přijdete zbytečně o desítky tísíc korun

Pokud jde o právní vymáhání částky, která již byla splacena, jde o tom kde ty peníze jsou-----byly investovány do tvé nemovitosti, takže ANO, bude je právně vymáhat..udělal by to každý soudný člověk

hodnocení

2x
Chápu to správně, že přítelkyně má úvěr a vy ručíte svou nemovitostí? Já myslím, že prostor na vyjednávání nemáte žádný...

hodnocení

0x

Přítelkyně nemá nárok, bydlela v domečku? Bydlela!

Užívala? užívala!

Tákže ti hezky dluží nájemné ve výši 250 000,- kč *palec*jako každý jiný cizí člověk, který bydlel a užíval.

Aha. Ona měla nějakou nájemní smlouvu s uvedenou částkou za nájem? Těžko. Takže tam byla na návštěvě. Vy chcete po svých návštěvách, aby Vám něco platitly?

ahoj*

Treba svacinka bydli u maminky :)

Vyse uvedene dva priklady udavaji, jak extenzivne si lze vylozit hednu situaci. Dovedu si predstavit obe reseni. To spravne bude nekde mezi = DOHODA

Já po návštěvách nic nechci, ale všechny se vždy chovají přátelsky. Pokud by mi "návštěva" dala nůž na krk, abych platil, tak jí naúčtuju i toaletní papír.

ahoj*

Hehe. A ona tobe kazdou souloz.

@pansvacinka tak bydlis ve svym nebo u rodicu? Odpovez :))

hodnocení

0x
Asi by bylo dobry se poradit s pravnikem
Ja si myslim že šanci nemá nebyly ste manželé ani ta nemovitost neni jeji a to že si vzala úvěr na sebe je její boj dle mě jí vyplácet nemúsíte
Mě kdyby chtěla prudit tak si ani ten úvěr na sebe přepisovat nebudu tam je jen otazkou zdali se tam neručí tou nemovitostí protože kdyby nesplacela byl by problém
A pokud mezi sebou nemate zadnej papir že ji po rozchodu musite nak vyplatit tak muj nazor je takovy že paní prohravá na celý čaře a je jen na vaší libovúli jak se sní vyrovnáte
Tot muj názor
ahoj*

A to si zase nemyslím, podle mého názoru by žena právní cestou dostala zpět vše, co do nemovitostí nebo do rekonstrukce nainvestovala. Majitel nemovitosti by ani nemohl namítat, že jí k úpravám nedal souhlas, protože tam s ní po celou dobu bydlel a věděl, co se tam děje.

Naopak majitel nemovitosti by jen těžko soudně vymáhal jakési zpětné nájemné, pokud nebylo sjednáno předem.

takže tento váš názor vidím nepodložen,

---

Rozdílná jiná situace by byla, kdyby byli svoji, a společně spláceli hypotéku na barák ve vlastnictví manžela. Pak by po rozvodu žena neměla nárok na vyrovnání ( za podmínky, že to splátka hypotéky by odpovídala běžným nákladům na domácnost). A to i v situaci, kdyby ta žena byla jediná vydělávající a manžel nepracující.

petrr
hodnocení

0x
Vážení, jak jsem již psal, do domu investovala cca 200 000, ze zbytku peněz (tj. dalších 200 tisíc) nic v baráku nemám a nic z nich nebylo děláno. To, že po mě chce již zaplacené částky, které splácela, pro mne nepřipadá v úvahu, protoze jsem tuto částku zohlednil v ceně měsíčního nájemného, které jsem rozpocital napůl, takže to bylo jako kdyby žádný úvěr neplatila, formálně jen odcházely z jejího účtu. Naopak výdaje na potraviny jsem hradil pouze já, takže jsem ji ještě koneckonců živil. Vlastně tu žila za polovinu elektřiny, vody a nájemného, nic víc jsem po ní nikdy nechtěl. Faktury za investice z úvěru má cca na 195 000 Kč, teď je ale otázka, zda ji nějaký známý živnostník nenapíše fakturu na něco tak, aby to oněch 400 000 doopravdy dalo? Lze to vůbec?
V případě, že by to došlo k soudnímu sporu a ona se nedostaví, jaké je pak řešení? Trvalý pobyt si nemá kam zapsat a tak jí já sám musím odhlásit na úřadě a tam tedy bude mít nakonec i trvalý pobyt, a dost pochybuju, že tam bude chodit, zda tam nemá dopis, tudíž nebude ani o ničem vědět. Mluví semnou jen tím způsobem, že se zeptá, zda jsem již odhlásil bydliště, aby se mohl převést úvěr, do té doby se převádět nic nebude, že prý by to bylo složité. Na víc mi neodpovídá.

"...jsem jediným majitelem nemovitosti"
"...jsem tuto částku zohlednil v ceně měsíčního nájemného, které jsem rozpocital napůl",
"Vlastně tu žila za polovinu elektřiny, vody a nájemného..."

Tak tady něco nehraje. Jste majitel nemovitosti a platíte z ní nájem? Komu? To sám sobě platíte půlku, a druhou půlku Vám platila přítelkyně? Takže ona Vám vlastně půjčila ze svého na rekonstrukci Vaší nemovitosti a za to, že tam mohla bydlet platila nájem. Jste dlužník a měl byste jí půjčku vrátit.

Jestli to myslíte vážně, tak to zkuste nějak lépe vysvětlit.

Z popisu není zřejmé, kdo komu za co kolik platil. Jaký zbytek peněz? Mohl byste to popsat srozumitelně?
O tom, že by nějaký živnostník platil pojistné a daň z neexistujícího příjmu, si troufám pochybovat. Navíc zaplacené dílo přece musí být někde vidět. V případě soudního sporu není osobní účast nutná. Může se nechat zastupovat. Řešit ale tak jednoduchý problém soudem mi připadá hodně ujeté, protože náklady vám nikdo nepřisoudí. Prostě a jednoduše stačí, když si oba sečtete své výdaje a výsledek vzájemně vyrovnáte. Bydliště s tím vůbec nesouvisí.

ahoj*

Tazatel se pomátnul, nemůže ZPĚTNĚ vyrobit ze splátek hypotéky nájemní smlouvu a úhrady nájmu, to nelze :)

Pokud ona se nedostaví, tak zalezi kdo zalobu podal. Ten kdo se dostavi navrhne odmitnuti zaloby anebo rozsudek pro uznani a vyreseno.

Co investovala za tech 200.000?

petrr
Bydlel jsemm u rodičů a ona se přistěhovala. Následně jsem koupil dům, na který platím sám hypotéku, která činí 10 400 Kč, 5 000 elektřina, 700 voda, takže částku jsem vydělil dvěmi a měsíčně by mi měla posílat 8000, ovšem od této částky jsem ještě odečetl ony 3000, které platila za úvěr na rekonstrukci, posílala mi tedy 5000 měsíčně. Tímto jsem myslel to nájemné, jsou to tedy společné náklady na bydlení, chcete-li. Nakupovat jsme jezdili společně a vždy jsem platil já. Myslím, že za 5000 by bydlení nesehnala, i kdyby se na hlavu stavěla. Z úvěru mám doma kuchyňskou linku zav100 000, pračku,sušičku, obývací stěnu. Zbytek jsem kupoval z vlastních našetřených peněz. Souhlasil jsem s převedením úvěru, ale poté, co přišla s tím, že po mě bude vymáhat i splacrnou část, mě vyloženě nas..., A proto již nechci ani převedení celého úvěru. Je nelogické platit za něco, co ani nemám.
petrr
Jde mi hlavně o to, že když ona coby dlužník, přestane platit, tak budou klepat na okno mě jako spoludluznikovi a stejně budu muset zaplatit i to, co ani nemám, těch 200000, které nevím, kde jsou. Domluva s ní nepřipadá v úvahu.
asd1

Hypo neni nájem to splácíš svůj majetek + úrok. Náklady na bydlení byly 6k / 2 = 3k a to ti dávala jako splátku tvýho majetku.

Férový je když jí vyplatíš to co investovala do tvýho baráku, tj. těch 200k, zbytek dluhu převedeš na sebe a splácení její části dluhu označíš jako příspěvek na náklady bydlení. Ty jsi kupoval jídlo, ona zase prala, vařila, uklízela, tak si nehraj na to jak skvěle jsi jí sponzoroval.

ahoj*

"takže částku jsem vydělil dvěmi a měsíčně by mi měla posílat 8000" Ale to pouze za podmínky, že jste si to tak předem dohodli, a myslím že to se nestalotakže, ona klidně může přestat splácet svojí část úvěru a ty budeš ve stejné situaci, jako kdybys úvěr převedl na sebe nebo ne?pokud jsi někde byl spoludlužníkem, tak je přece jenom tvůj problém, že nevíš, kde je nějakých 200 000 Kč? To bys asi měl vědět. Takže podle všeho se držíte vzájemně v šachu. Můj názor na spravedlivé rozdělení jsem napsal v jiném příspěvku. Otázka je, jestli jsme správně pochopili ty vaše finanční vztahy.

Nějak si neumím představit, že jsi s někým vezmu úvěr na 400 000 a pak budu tvrdit, že nevím kde je 200 000. Když to byl účelový úvěr na rekonstrukci, tak ty peníze měl jít na rekonstrukci.

Jo a každý rozchod něco stojí, takže nepočítej s tím že ti z toho vyjdeš beze ztráty. I kdyby to bylo bez finanční ztráty tak stojí ti za to, že tě pomluví že jsi okrád? Nebude lepší si vzít papír tužku a vyčíslit si to nějak tak aby jste se dohodli?

Případně nám ten tvůj nákres tady předlož, ať to nevypadá, že jsi kdoví jaký uplakánek co se domnívá, že někoho sponzoroval.

Mě to přijde, že ta ženská, jen tím že šla do úvěru s tebou, tak už dost riskovala

hodnocení

0x

V ziadnom pripade sa nesudte, to vas vyjde drahsie ako nejakych smiesnych 200 000 CZK. Aj ked vas to bude nieco stat, vas ciel nech je kompletne prevedenie uveru na seba a jeho splacanie tak, aby ex partnerka nefigurovala v ziadnych zmluvach. Berte to ako este celkom lacnu skolu zivota.

Prestante rozpocitavat kazdu korunu, to nikam nevedie.

etana*
hodnocení

0x

Hlavně tuto historii nevyprávějte žádné další ženě, o kterou projevíte zájem, utekla by s křikem. Tu smlouvu neměla podepisovat hlavně vaše bývalá, aby si brala úvěr na cizí barák? A ještě jí budete účtovat svou vlastní hypotéku. Děsné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]