Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet objemu válce v litrech

Od: nematematik odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

poradíte mi prosím s výpočtem objemu válce v litrech, když rozměry válce jsou průměr 29cm, výška 42cm?

Mockrát děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jasně poradíme, najdi si vzorec na výpočet plochy podstavy (kružnice) a ten pak vynasob výškou. Pí*dé*vé možná?
olinl

Ještě bych přidal, že 1 dm³ je v přepočtu 1 litr (a 1000cm³ je tedy také 1 litr) krychlový decimet/...

Zdravím.

Omlouvám se za své konstatování, ale jediné, co je v této radě správně, je, že objem válce se vypočte tak, že obsah podstavy je třeba vynásobit výškou. "Pí*dé*vé" už vůbec ne, to je vzorec pro výpočet obsahu pláště válce. K užitému názvosloví: Podstavou válce není kružnice (ta je obvodem této podstavy), ale kruh...

@amos: souhlasím, já chtěl jen popostrčit, že ta podstava má tvar kružnice. :) samozřejmě, pokud budu brát plochu tak kruh.. A mělo to být d/2 to je fakt.

zaseja

taadioo, zase chyba, je to r/2, psáno tvým stylem

Jenže plocha podstavy není pídévé, ale pí*r2.

olinl
hodnocení

0x

Ještě pro nápovědu můžeš např. sem Válec: objem a po/...

hodnocení

0x

Objem jeden litr je objem 1 dm3 , tedy je to decimetr krychlový, což je vlastně velikost krychle o délce hrany 1 dm.

Rozměry válce je potřebné převést na rozměry v dm.

29 cm = 2,9 dm

42 cm = 4,2 dm

Vzorec pro ovjem válce je:

V = π . r2 . v

v je výška válce

v = 4,2 dm

r je poloměr válce

r = 2,9 : 2

r = 1,45 dm

V = 3,14 . 1,452 . 4,2

V = 27,7 l

nematematik
hodnocení

Děkuji moc, to je aspoň odpověď :)

Také odpovedi sa vám páčia,ak to stačí odpísať a popritom nemyslieť a neučiť sa. Spomeňte si na tento deň, až v budúcnosti budete makať dvanástky za pásom pri podradnej práci za pár drobných.

zaseja

Pokud máš aspoň dokončenou základní školu, tak bys tohle měl uměl vypočítat

hodnocení

0x

Přesnou a podrobnou odpověď dal @lopezz. Já celý život funguju jako praktik. Tak mě to učili už na základce, ale dnešní školství jde trochu mimo. Ano, pro přesné číslo je třeba dosadit do vzorce a ten si musíte buď pamatovat nebo odvodit. V praxi je ale důležité mít odhad. Jednak ne vždy máte po ruce kalkulačku, jednak můžete udělat chybu klidně o řád nebo dva - a to dnešní školství neučí nebo mám zkrátka smůlu na blbé učitele. Takže jak na to? Nahrubo - objem válce bude o něco menší, než objem čtyřbokého hranolu, chcete-li kvádru. Vezmete to rovnou v dm, výsledek bude v litrech 3x3x4=36 litrů, rozdíl mezi plochou kruhu a čtverce (objemem válce a jemu "opsanému" kvádru) je cca 20%, o těch musím výsledek ponížit, abych se přiblížil objemu válce 36x0,8=28,8 litru. Je to hodně na hrubo, ale od lopezzova výsledku se liším cca o litr, tedy nějaká 4%. Z hlavy, bez kalkulačky, bez tužky, bez papíru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]