Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poradíte mi prosím s výpočtem objemu válce v litrech, když rozměry válce jsou průměr 29cm, výška 42cm?
Mockrát děkuji
Ještě bych přidal, že 1 dm³ je v přepočtu 1 litr (a 1000cm³ je tedy také 1 litr) krychlový decimet/...
Zdravím.
Omlouvám se za své konstatování, ale jediné, co je v této radě správně, je, že objem válce se vypočte tak, že obsah podstavy je třeba vynásobit výškou. "Pí*dé*vé" už vůbec ne, to je vzorec pro výpočet obsahu pláště válce. K užitému názvosloví: Podstavou válce není kružnice (ta je obvodem této podstavy), ale kruh...
@amos: souhlasím, já chtěl jen popostrčit, že ta podstava má tvar kružnice. samozřejmě, pokud budu brát plochu tak kruh.. A mělo to být d/2 to je fakt.
Objem jeden litr je objem 1 dm3 , tedy je to decimetr krychlový, což je vlastně velikost krychle o délce hrany 1 dm.
Rozměry válce je potřebné převést na rozměry v dm.
29 cm = 2,9 dm
42 cm = 4,2 dm
Vzorec pro ovjem válce je:
V = π . r2 . v
v je výška válce
v = 4,2 dm
r je poloměr válce
r = 2,9 : 2
r = 1,45 dm
V = 3,14 . 1,452 . 4,2
V = 27,7 l
Přesnou a podrobnou odpověď dal @lopezz. Já celý život funguju jako praktik. Tak mě to učili už na základce, ale dnešní školství jde trochu mimo. Ano, pro přesné číslo je třeba dosadit do vzorce a ten si musíte buď pamatovat nebo odvodit. V praxi je ale důležité mít odhad. Jednak ne vždy máte po ruce kalkulačku, jednak můžete udělat chybu klidně o řád nebo dva - a to dnešní školství neučí nebo mám zkrátka smůlu na blbé učitele. Takže jak na to? Nahrubo - objem válce bude o něco menší, než objem čtyřbokého hranolu, chcete-li kvádru. Vezmete to rovnou v dm, výsledek bude v litrech 3x3x4=36 litrů, rozdíl mezi plochou kruhu a čtverce (objemem válce a jemu "opsanému" kvádru) je cca 20%, o těch musím výsledek ponížit, abych se přiblížil objemu válce 36x0,8=28,8 litru. Je to hodně na hrubo, ale od lopezzova výsledku se liším cca o litr, tedy nějaká 4%. Z hlavy, bez kalkulačky, bez tužky, bez papíru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.